Kiteen Närsäkkälän Marttayhdistys ry

Kiteen Närsäkkälän Marttayhdistys ry perustettiin Närsäkkälän koululla 12.12.1937. Perustamiskokoukseen osallistui 20 henkilöä ja yhdistyksen toimialueeksi tuli Närsäkkälän ja Kontiolan kylät. Toiminta alkoi hyvin vilkkaana ja ensimmäisenä varsinaisena toiminta vuonna 1938 jäseniä oli 62, jäsen määrä kasvoi huippuunsa vuonna 1945, jolloin heitä oli 120 henkilöä.

Ohjelmalliset iltamat, säilöntä- ja keittokurssit sekä kesäjuhlat olivat alkuaikojen toimintaa. Ensimmäinen hankinta oli luonnollisesti kahvipannu ja sen jälkeen kahviastiasto ja lusikat. Hankintojen listalle kuuluivat mm. mehumylly ja 50 -luvulla yhtenäiset marttapuvut ja astiasto, joka on elelleen käytössä.

Sota-aika ja sen jälkeinen aika näkyi toiminnassa selvästi. Kursseja järjestettiin vuodevaatteiden valmistuksesta, puutarhan perustamisesta, marjojen säilönnästä, korvikkeiden valmistuksesta. Närsäkkälä on valtakunnanrajakylä, joten martat muonittivat evakkoja ja monessa taloudessa heitä oli majoittuneina. Morsiuskurssit sotien jälkeen olivat erittäin suosittuja, niinpä tämä kaksiviikkoinen kurssi järjestettiin myös tässä yhdistyksessä. Avustusta annettiin sodissa kaatuneiden muistolaattaan sekä paikalliselle liikennöitsijälle, jotta linja-autoliikenne säilyisi.

Toiminta vakiintui 60-luvulla ja koostui kursseista, käsityö illoista ja kesäjuhlista. Hirvipeijaisissa ja monissa juhlissa martat olivat tarjoiluvastuussa. Oman kylän hautausmaan siivoustalkoot tarjoiluineen ovat olleet koko toiminnan ajan marttojen ohjelmistossa. Vuosien saatossa, kun kylissä oli paljon väkeä, Kontiolaan perustettiin oma yhdistys ja Närsäkkälään kaksi muuta – ne ovat lakkautuneet väestömäärän ja toiminnan vähetessä.

80 vuotisessa yhdistyksessä on palattu monin tavoin alkutilanteeseen, jäseniä yhdistyksessä on 15, yhdistys toimii lähinnä Närsäkkälän ja Kontiolan kylissä, mukana myös ulkopaikkakuntalasia. Toiminta koostuu marttakerhoista, joissa jutellaan mukavia, vaihdetaan vinkkejä, kerrataan kylien historiaa ja kesäjuhlat ovat korvaantuneet kesäretkillä. Kurssitoimintaa martoille järjestää marttapiiri.

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule tutustumaan toimintaamme, osallistuminen ei edellytä jäseneksi liittymistä!