Marttatupa on entinen kruununvirkamiestalon (kapteenin virkatalon) väentupa, joka hankittiin jo vuonna 1932 ja joka siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1933 noin 2,5 km päässä sijainneelta Ketun tilalta.

Lohjan Kalkkitehdas osti talon vuorineuvos Petter Forsströmin aloitteesta. Hänen mielestään talo olisi sopiva marttojen käyttöön.

17.2.1933 perustettiin marttayhdistys ja vuodesta 1934 alkaen martat ovat kokoontuneet tässä tuvassa.

Talo purettiin, hirret numeroitiin ja siirrettiin nykyiselle paikalleen ja rakennettiin samanlaiseksi kuin se oli ollut “kapteenin puustellinakin”.Alkuperäinen talo lienee parin sadan vuoden ikäinen.

Huoneiden sijainti on myös säilytetty entisessä järjestyksessä, keittiö, iso tupa ja niiden välissä pieni kamari. Kuistia on sen sijaan muutettu jonkin verran kuten oheisista kuvista käy selville. Taloon rakennettiin myös kellarikerros, jota ei aikaisemmin ollut.

Vuorineuvoksetar Margit Forsström suunnitteli tuvan sisustuksen tekstiileineen, värit, kaapit ja kerrossängyn (joka nyttemmin on poistettu) pääasiallisesti sellaiseksi kuin niiden tiedettiin aikoinaan yleensä olleen. Hän suunnitteli myös tuvan seinällä olevan ryijyn “Ahkera martta “.

Pihapiirissä sijaitseva luhti rakennettiin vuonna 1936 varasto- ja kudontatiloiksi. Vuonna 1966 marttatupa korjattiin. Silloin poistettiin keittiön puuliesi ja asennettiin tilalle sähköliedet sekä keskuslämmitys.

Vuonna 1992 kiinteistö siirtyi marttojen omistukseen. Oy Metra Ab (aik. Oy Lohjan Kalkkitehdas Ab/Oy Lohja Ab) lahjoitti rakennukset Lohjan Kalkkitehtaan Suomalainen Marttayhdistys ry:lle ja Lojo Kalkverks sv. Marthaförening rf:lle ja marttayhdistykset ostivat yhdessä maapohjan.(n. 2000 m2). Tämän jälkeen martat ovat yhteisvoimin enimmäkseen talkoohengessä ja omalla kustannuksellaan huolehtineet marttatuvan kiinteistön ylläpidosta..

Viimeisten vuosien aikana on rakennukset maalattu uudestaan ja kattojen alusrakenteet on uusittu, tiilet puhdistettu ja ladottu takaisin paikoilleen.

Samoin on tehty täydellinen ikkunaremontti.

Vuonna 1999 on suoritettu laajamittainen keittiön korjaustyö. Uusittiin putkistot, sähköjohdot ja kaapistot. Hankittiin astianpesukone. Seinät ja katto maalattiin, samoin entisöitiin vanhaa kalustoa. Kaunis kulmakaappi sijoitettiin keittiön toiseen kulmaan paremmin esilletulevaksi. Toinen sähköliesi uusittiin ja liedet sijoitettiin paremmin toimivaan paikkaan keittiön keskelle. Paikalla oli aikoinaan puuliesi. Matala sähköliesi poistettiin kokonaan. Valaistusta parannettiin.

Vuonna 2001 peruskorjattiin tupa ja eteinen ja seuraavana vuonna toimistohuone. Vuonna 2004 oli vuorossa alakerran kutomahuone, eteiset ja wc-tilat.

Kapteenin virkatalon tiedot ja valokuva on saatu 3.10. 1979 Taimi Suomiselta. Hän syntyi talossa 1910 ja on nyt jo kuollut. Vuonna 1863 syntyi talossa poika sen maiden silloiselle vuokraajalle, nimeltään Wiman. Historiatiedot kapteenin virkatalosta on merkinnyt muistiin kesällä 1988 Vivi Åhlgren, Marttayhdistyksen perustajajäsen, joka kuoli vuonna 1997.