Poimintoja vuoden 2017 toiminnasta

14.2.2017 marttaillan teemana oli Alma Forsténin tarina. Mirja Lonka Sippolan Marttayhdistyksestä kertoi meille Alma Forsténin elämäntyöstä ja marttatoiminnasta.  Sippolan Marttayhdistyksen perustajan ja puheenjohtajan Alma Forsténin työ ulottui paikkakunnan ja koko marttajärjestön hyväksi. Alma Forsténin ehdotuksesta perustettiin mm. oma lehti, Emäntälehti sekä hänen toimesta julkaistiin Kansanemännän keittokirja, josta tuli myöhemmin koko valtakunnallisen marttatyön keittokirja. Alma Forstén järjesti myös ensimmäiset Emäntäpäivät Sippolassa.

28.3.2017 opettelimme Saijan johdolla lautanauhojen valmistusta. Lautanauha on vanhimpia tunnettuja käsityötekniikoita. Lautanauhan tärkein työväline on sarja säännöllisiä monikulmaisia pahvi- tai puulevyjä. Lautanauha rakentuu monisäikeisestä kierteisestä loimesta, joka sidotaan yhteen kuteella. Nauhan leveys riippuu käytettävien lautojen lukumäärästä ja paksuus lautojen kulmien lukumäärästä.

25.4.2017 vietimme musiikki-iltaa Ravimiehentien tiloissa yhdessä Kirstarin marttojen kanssa. Kuulimme Raine ja Kyllikki Narvan esityksen Laila Kinnusesta. Esitys sisälsi kerrontaa Laila Kinnusen elämästä ja hänen hienoja tulkintoja eri musiikkikappaleista, esim. Lazzarella, Valoa ikkunassa ja monia muita upeita lauluja. Kuvat olivat tosi kauniita ja musiikkiin sopivia.

9.5.2017 huonon sään takia suunniteltu ulkoiluilta Frisbeegolfin merkeissä Koivusaaressa muuttuikin tuolijumpaksi Ravimiehentien tiloihin. Tuolijumpan meille ohjasi liikunnanohjaaja Jarmo Larimo.

Kesäretki tehtiin 6.6.2017 Raaseporiin, jossa tutustuttiin Raaseporin 1730-luvulla rakennettuun linnanraunioon sekä Tammisaaren vanhaan kaupunkiin. Linnanrouva Katarina kertoi hyvin elävästi 1400-luvun elämästä Raaseporin Linnanraunioilla. Tammisaareen tutustuimme kaupunkikierroksella oppaan johdolla.  Jalkauduimme kaupungin vanhassa osassa ja jatkoimme tutustumista viehättäviin vanhoihin puurakennuksiin, kapeisiin sireenien ja muiden puiden ja pensaiden reunustamiin katuihin ja kirkkoon. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, pieni tuulen henkäys toi mereltä sopivasti viileyttä.

26.9.2017 tutustuimme yhdessä Kirstarin marttojen kanssa Myllykosken uuteen paloasemaan. Mikko Mattila kertoi palokunnan toiminnasta mm. harjoituksista, pelastustehtävistä, vastuista ja hälytyksistä. Esityksen jälkeen tutustuimme paloaseman tiloihin, palomiesten varusteisiin sekä paloautoihin ja muuhun palokalustoon.

10.10.2017 vietimme Aleksis Kiven ja Suomalaisen kirjallisuudenpäivää Riitan ja Marjaleenan johdolla. Riitta kertoi Aleksis Kiven elämästä ja tuotannosta. Riitta ja Marjaleena lukivat otteita Käärmeitten kuningas teoksesta Sovinnon pitkä käsi. Lisäksi Marjaleena luki katkelmia Aapiskukosta.

24.10.2017 kuulimme Marja-Liisan pitämän luennon gluteenittomasta ja laktoosittomasta ruokavaliosta ja gluteenittomista tuotteista. Hän kertoi myös omista kokemuksistaan mm. ”älä syö sitä, mikä sinulle ei sovi”.

15.11.2017 vietimme teatteri-iltaa Anjalankosken Teatterissa yhdessä Kirstarin marttojen kanssa. Ennen esitystä Marja Timonen-Pilli kertoi teatterin toiminnasta sekä Kilpakosijat näytelmästä: Kilpakosijat perustuu Maiju Lassilan samannimiseen teokseen. Musiikin komediaan on säveltänyt kansanmuusikko Sari Kaasinen. Kilpakosijat on hulvaton tarina isän ja pojan elämän kokemuksista ja yhteisistä kosiomatkoista. Herkullinen, lennokkaan riemukas replikointi, musiikki, laulut tansseineen vei myös martat hauskan vauhdikkaan musiikkikomedian pyörteisiin.

28.11.2017 vietimme askarteluiltaa teemalla ideoita askarteluun. Askartelimme enkeleitä, joulukortteja ja tonttuja. Tutustuimme myös neulottuihin joulutonttuihin, erilaisiin kransseihin ja virkattuihin tähtiin ja palloihin.

Pikkujoulua vietimme Keltaisessa talossa 12.12.2017. Riitta esitti jouluisia arvoituksia ja Marja-Liisa Frans Emil Sillanpään Taatan joulupakinan.

Jaa sivu