Poimintoja vuoden 2018 toiminnasta

23.1. aloitimme kevätkauden suunnittelemalla kevään marttailtojen toimintaa. Puheenjohtaja luki katkelman Sakari Topeliuksen Maamme kirjasta.

13.2. marttaillan teemana oli Suomen presidentit ja puolisot. Kuulimme Terttu Halmeen esittämän mielenkiintoisen luennon presidenttien puolisoista. Lisäksi tutustuimme marttojen patalapputempaukseen ja päätimme osallistua tempaukseen.

27.3. vietimme runoiltaa. Marja-Leena Lavonen esitti Aino Suholan runoja kirjasta ”Rakasta minut vahvaksi”.

10.4. vietimme Alapään ja Kirstarin marttojen sekä seurakunnan yhteistä iltaa Seurakuntakodissa. Seurakunnan terveiset tilaisuuteen toi kirkkoherra Eija Murto. Eija Murto piti luennon erikoisruokavalioista ja allergioista mm. gluteenittomasta ruokavaliosta ja keliakiasta sekä viljattomasta ruokavaliosta ja vilja-allergiasta. Eija Murron ohjeena oli ”Kysy – älä arvaa ja muista tuoteseloste sekä, että selkeät perusasiat ovat parasta”.

24.4.2018 vietimme terveysiltaa. Riitta Niinimäki piti mielenkiintoisen luennon ”Mitä ihmiselle tapahtuu, kun ikääntyy ja miten voi hidastaa vanhenemista omilla elintavoilla”. Lisäksi Riitta kertoi rytmihäiriöistä ja aivoverenkiertohäiriöistä sekä miten tunnistaa oireet.

3.5. vietimme marttailtaa Reunan kirjakaupassa Myllykoskella. Tarja Tornaeus esitteli Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan tilo-ja ja toimintaa ja nautimme kahvit Cafe mummilassa. Marttojen patalapputempauksen puitteissa oli valmistunut n. 300 patalappua. Patalaput olivat esillä Reunan kirjakaupassa ja sieltä jokainen sai ottaa itselleen mieleisensä patalapun. Tempauksen avulla haluttiin lisätä kotitöiden arvostusta ja kiinnittää huomiota kädentaitojen kehittämiseen.

Kesäretki tehtiin 6.6. Mikkeliin. Aamukahvit joimme Valkealan Kaarnasydämessä, jossa tutustuimme myymälän tuotteisiin. Mikkelissä meitä odotti hyvin avartava ja mielenkiintoinen tutustumiskierros hyvän oppaan seurassa. Seuraava kohteemme oli Tertin kartano, jossa ruokailimme. Ruokailun jälkeen tutustuimme Kenkäveron tuotetarjontaan ja jossa oli myös kahvittelun mahdollisuus. Viimeisenä kohteena oli Mikkelipuiston mallipuutarha, josta monen mukaan tarttui erilaisia kukan ym. taimia. Päivä oli antoisa ja paljon näimme ja koimme Mikkeliin liittyviä asioita.

Syyskauden aloitimme 25.9. käymällä läpi syyskauden toimintaa sekä metsästysyhdistyksen hirvikeiton valmistamista ja tarjoilemista.

9.10. vietimme sieni-iltaa. Riitta Niinimäki erilaisen luennon sienistä. Hän kertoi mm., että sienet eivät ole kasveja eivätkä eläimiä, vaan oma ryhmänsä. Maanpinnalla kasvava sieni on vain sienen yksi osa ja maan alla oleva sienirihmasto saattaa elää vuosikausia tuottamatta itiöemää.

23.10. askartelimme heijastavasta langasta hauskat tupsu-nallet. Keskikokoisella tupsukehikolla valmistettiin 1 tupsu (nallen pää) ja 2 tupsua pienellä tupsukehikolla (nallen korvat).

7.11. kävimme Anjalankosken Teatterissa katsomassa Eeva Joenpellon klassikkoromaaniin perustuvan näytelmän ”Vetää kaikista ovista”. Näytelmä kertoi ihmiskohtaloista kolmen vuoden ajalta keväästä 1919 kevääseen 1922. Elettiin aikaa, jolloin Suomen sisällissodasta vielä toivuttiin. Keskeisenä teemana oli elämän usko ja tarinan keskiössä oli kahden vahvan naisen ystävyys, joka kesti vaikeimmatkin ajat.

13.11. vietimme askarteluiltaa ja askartelimme lasienkeleitä.

27.11. vietimme kirjallisuusiltaa. Ritva Kaivola piti mielenkiintoisen esitelmän Sakari Topeliuksen elämästä, tuotannosta sekä joulun vietosta.

11.12.  vietimme pikkujoulua Keltaisessa talossa. Lauloimme joululauluja ja nautimme Lea Hasun keittämää riisipuuroa Kyllikki Hasun keittämän sekahedelmäsopan kera. Riitta Vesala luki Topeliuksen sadun ”Joulupukki” sekä Larin-Kyöstin runon ”Saunatonttu”. Illan päätteeksi nautimme torttu- ja piparikahvit.

Poimintoja vuoden 2017 toiminnasta

14.2.2017 marttaillan teemana oli Alma Forsténin tarina. Mirja Lonka Sippolan Marttayhdistyksestä kertoi meille Alma Forsténin elämäntyöstä ja marttatoiminnasta.  Sippolan Marttayhdistyksen perustajan ja puheenjohtajan Alma Forsténin työ ulottui paikkakunnan ja koko marttajärjestön hyväksi. Alma Forsténin ehdotuksesta perustettiin mm. oma lehti, Emäntälehti sekä hänen toimesta julkaistiin Kansanemännän keittokirja, josta tuli myöhemmin koko valtakunnallisen marttatyön keittokirja. Alma Forstén järjesti myös ensimmäiset Emäntäpäivät Sippolassa.

28.3.2017 opettelimme Saijan johdolla lautanauhojen valmistusta. Lautanauha on vanhimpia tunnettuja käsityötekniikoita. Lautanauhan tärkein työväline on sarja säännöllisiä monikulmaisia pahvi- tai puulevyjä. Lautanauha rakentuu monisäikeisestä kierteisestä loimesta, joka sidotaan yhteen kuteella. Nauhan leveys riippuu käytettävien lautojen lukumäärästä ja paksuus lautojen kulmien lukumäärästä.

25.4.2017 vietimme musiikki-iltaa Ravimiehentien tiloissa yhdessä Kirstarin marttojen kanssa. Kuulimme Raine ja Kyllikki Narvan esityksen Laila Kinnusesta. Esitys sisälsi kerrontaa Laila Kinnusen elämästä ja hänen hienoja tulkintoja eri musiikkikappaleista, esim. Lazzarella, Valoa ikkunassa ja monia muita upeita lauluja. Kuvat olivat tosi kauniita ja musiikkiin sopivia.

9.5.2017 huonon sään takia suunniteltu ulkoiluilta Frisbeegolfin merkeissä Koivusaaressa muuttuikin tuolijumpaksi Ravimiehentien tiloihin. Tuolijumpan meille ohjasi liikunnanohjaaja Jarmo Larimo.

Kesäretki tehtiin 6.6.2017 Raaseporiin, jossa tutustuttiin Raaseporin 1730-luvulla rakennettuun linnanraunioon sekä Tammisaaren vanhaan kaupunkiin. Linnanrouva Katarina kertoi hyvin elävästi 1400-luvun elämästä Raaseporin Linnanraunioilla. Tammisaareen tutustuimme kaupunkikierroksella oppaan johdolla.  Jalkauduimme kaupungin vanhassa osassa ja jatkoimme tutustumista viehättäviin vanhoihin puurakennuksiin, kapeisiin sireenien ja muiden puiden ja pensaiden reunustamiin katuihin ja kirkkoon. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, pieni tuulen henkäys toi mereltä sopivasti viileyttä.

26.9.2017 tutustuimme yhdessä Kirstarin marttojen kanssa Myllykosken uuteen paloasemaan. Mikko Mattila kertoi palokunnan toiminnasta mm. harjoituksista, pelastustehtävistä, vastuista ja hälytyksistä. Esityksen jälkeen tutustuimme paloaseman tiloihin, palomiesten varusteisiin sekä paloautoihin ja muuhun palokalustoon.

10.10.2017 vietimme Aleksis Kiven ja Suomalaisen kirjallisuudenpäivää Riitan ja Marjaleenan johdolla. Riitta kertoi Aleksis Kiven elämästä ja tuotannosta. Riitta ja Marjaleena lukivat otteita Käärmeitten kuningas teoksesta Sovinnon pitkä käsi. Lisäksi Marjaleena luki katkelmia Aapiskukosta.

24.10.2017 kuulimme Marja-Liisan pitämän luennon gluteenittomasta ja laktoosittomasta ruokavaliosta ja gluteenittomista tuotteista. Hän kertoi myös omista kokemuksistaan mm. ”älä syö sitä, mikä sinulle ei sovi”.

15.11.2017 vietimme teatteri-iltaa Anjalankosken Teatterissa yhdessä Kirstarin marttojen kanssa. Ennen esitystä Marja Timonen-Pilli kertoi teatterin toiminnasta sekä Kilpakosijat näytelmästä: Kilpakosijat perustuu Maiju Lassilan samannimiseen teokseen. Musiikin komediaan on säveltänyt kansanmuusikko Sari Kaasinen. Kilpakosijat on hulvaton tarina isän ja pojan elämän kokemuksista ja yhteisistä kosiomatkoista. Herkullinen, lennokkaan riemukas replikointi, musiikki, laulut tansseineen vei myös martat hauskan vauhdikkaan musiikkikomedian pyörteisiin.

28.11.2017 vietimme askarteluiltaa teemalla ideoita askarteluun. Askartelimme enkeleitä, joulukortteja ja tonttuja. Tutustuimme myös neulottuihin joulutonttuihin, erilaisiin kransseihin ja virkattuihin tähtiin ja palloihin.

Pikkujoulua vietimme Keltaisessa talossa 12.12.2017. Riitta esitti jouluisia arvoituksia ja Marja-Liisa Frans Emil Sillanpään Taatan joulupakinan.