Poimintoja vuoden 2021 marttatoiminnasta

Vuonna 2021 Marttojen teemana oli ”Hyvä arki kuuluu kaikille”. Marttaliiton arvoina olivat yhdessä tekemisen ilo, kestävät valinnat ja avoimuus.

Kevät 2021 oli marttatoiminnan kannalta vielä poikkeuksellinen maailmanlaajuisen koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 –tartuntatautiepidemian vuoksi. Marttojen kasvokkaiset kokoontumiset alkoivat koronatilanteesta ja kokoontumisrajoituksista johtuen vasta toukokuussa.

Martan päivää vietettiin 26.7.2021 Niinimäen Riitan luona Sippolassa.

Sateisena sunnuntaina 15.8.2021 olimme Ankkapurhan kulttuuripuistossa järjestetyssä Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanit konsertissa.

Syyskauden aloitimme 7.9.2021 käymällä läpi syyskauden toimintaa käsitöiden lomassa.

28.9.2021 marttaillan teemana oli Vuoden vihannes ”Kurpitsa”. Tutustuimme eri kurpitsalajikkeisiin ja maistelimme myös kurpitsakeittoa ja kurpitsapiirakkaa.

Käsityöiltaa vietimme 12.10.2021 teemalla huovutus. Neulahuovutimme erilaisia tonttuja Marjaleenan opastuksella. Lisäksi tutustuimme Vesalan Saijan taidokkaisiin ja monipuolisiin käsitöihin

Yrtti-iltaa vietimme 26.10.2021 teemalla villiyrtit. Haistelimme ja maistelimme Satu Pöljän opastuksella erilaisia kuivattuja ja tuoreita villiyrttejä sekä villiyrteistä tehtyjä siirappeja, hyytelöitä ja mehuja mm. kuusenkerkkä- ja voikukkasiirappia, musta-aronia-, horsma- ja tyrnimehua.

Kirjallisuusiltaa vietimme 9.11.2021.Ukkolan Eeva esitteli ja kertoi Khaled Hosseinin kahdesta romaanista: ”Leijapoika” ja ”Tuhat loistavaa aurinkoa”. Halmeen Terttu esitteli John Simonin kirjoittaman kirjan ”Koneen ruhtinas – Pekka Herlinin elämä”.

23.11.2021 kukkakurssilla Kukkalinjan Liisa Toikka opasti meitä kukka-kimppujen teossa.

7.12.2021 vietimme perinteistä pikkujouluiltaa.

*************************************************************************************************************************************

Poimintoja vuoden 2020 marttatoiminnasta

Vuosi 2020 oli marttatoiminnan kannalta poikkeuksellinen maailmanlaajuisen koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 –tartuntatautiepidemian vuoksi. Maaliskuussa Suomeen julistettiin epidemian vuoksi poikkeusolot. Marttaliiton ohjeistuksen mukaisesti yhdistyksen marttaillat peruttiin loppu kevään osalta. Syksyllä pääsimme aloittamaan taas kokoontumiset, mutta toinen koronana-aalto iski loppusyksyllä ja jouduimme perumaan joulukuulle suunnitellun pikkujoulun.

14.1. aloitimme kevätkauden suunnittelemalla kevään marttojen toimintaa. Lisäksi siivosimme ja pakkasimme marttojen ta-varoita muuttoa varten Keltaisesta talosta uuteen kokoontumispaikkaan Myllykosken palvelukeskukseen.

28.1. tutustuimme uuteen kokoontumispaikkaan ja puheenjohtaja selvitti käytännön asioita ja talon sääntöjä. Ensimmäisellä kerralla kahviteltiin omien eväiden kera.

11.2. vietimme käsityö- ja turinailtaa. Lisäksi pidimme vanhojen käsitöiden näyttelyn.

10.3. illan teemana oli laskiainen ja blinit. Riitta kertoi laskiaisperinteistä ja maistelimme blinejä eri lisukkeilla.

6.10. aloitimme syyskauden käymällä läpi syyskauden toimintaa käsitöiden lomassa.

20.10. vietimme kirjallisuusiltaa mielirunojen ja lempikirjojen parissa. Kuulimme mm. Eino Leinon ja Lauri Viidan runoja.

28.10. kävimme Anjalankosken Teatterissa katsomassa Miika Nousiaisen menestyskirjaan pohjautuvan komedian ”Juurihoi-to”.

3.11. illan teemana oli kaikkea perunasta. Maistelimme Marjaleenan ja Riitan valmistamia erilaisia perunaherkkuja.

17.11. askarteluillassa askartelimme vessapaperirullista tähtiä.

**************************************************************************************************************************************

Poimintoja vuoden 2019 marttatoiminnasta

22.1. aloitimme kevätkauden suunnittelemalla kevään marttailtojen toimintaa.

12.2. vietimme käsityö- ja turinailtaa.

12.3. juhlistimme marttajärjestön 120 vuotista taivalta. Puheenjohtaja kertoi mm. marttajärjestön perustamisesta ja marttajärjestön perustajajäsenistä Lucina Hagmanista ja Alina ”Alli” Nissisestä sekä Alma Forsténista, joka oli Marttaliiton puutarhaneuvonnan ja Emäntälehden äiti. Marjaleena esitti Lauri Pohjanpään runon ”Viisi jyvää” sekä Marja-leena ja Riitta esittivät yhdessä runoja Immi Hellénin Lasten runo-kirjasta vuodelta 1930.

26.3. vietimme runoilta. Marja-Liisa esitti runoja Jenni Haukion kokoamasta runokirjasta ”Katso pohjoista taivasta”. Jenni Haukion toimittama antologia on rakkaudentunnustus suomalaiselle runoudelle.

9.4. muisti-illassa muistiluotsityöntekijä Sanna Hellsten Kouvolan seudun Muisti ry:stä piti mielenkiintoisen luennon, miten muisti toimii ja muistisairauksista. Muistin rakennetta ja toimintaa voidaan ymmärtää erottamalla toisistaan hetkellinen aistimuisti, lyhytkestoinen työmuisti ja pitkä-kestoinen säiliömuisti. Maailman paras muistivinkki: ”Keskity, kuuntele, kertaa ja lepuuta”. Normaali ikääntyminen ei vie muistia eikä kykyä oppia uutta. Jos muistiongelmat selvästi lisääntyvät ja ne vaikeuttavat arjessa selviämistä, on taustalla aina syy, joka tulee selvittää.

23.4. vietimme puutarhailtaa Vesalan Raimon johdolla. Kuulimme mm. taimien kasvatuksesta ja marjapensaiden pistokaslisäyksestä sekä siementen keruusta ja kuivatuksesta, syyskylvöistä ja -istutuksista. Lisäksi tutustuimme hunajamarjaan, mikä on erittäin terveellinen, hyvänmakuinen ja helppohoitoinen marjapensas. Hunajamarjaa kutsutaan ikuisen nuoruuden marjaksi ja siinä onkin moninkertainen määrä vitamiineja sekä antioksidantteja esimerkiksi mustikkaan verrattuna. Lopuksi kuulimme vielä mielenkiintoisen esitelmän mehiläisten hoidosta.

14.5. vietimme kevätkauden päättäjäisiä teemalla tavaran vähentäminen: 10 tavaran haaste.

28.5. vietimme perinteistä ulkoilutapahtumaa Hevosmäen majalla yhdessä Kirstarin marttojen kanssa.

Kesäretki suuntautui pääkaupunkiseudulle 6.6. Ensimmäinen kohde oli Vantaalla Fazerilassa, jossa tutustuttiin tuotteiden valmistukseen ja tuotteisiin. Ruokailu tapahtui Helsingin keskustassa Postitalossa sijaitsevassa ravintolassa. Seuraava kohde oli kirjasto OODI, joka oli monipuolinen ja hyvin mielenkiintoinen kohde. Viimeinen vierailukohde oli Tammiston ostoskeskus Vantaalla.

10.9. aloitimme syyskauden käymällä läpi syyskauden toimintaa.

24.9. juuresillan teemana oli vuoden vihannes juurikkaat. Maistelimme erilaisista juureksista valmistettuja ruokia ja leivonnaisia. Esillä oli monenlaisia juureksia: juuriselleri, maa-artisokka, porkkanat, puna-, raita- ja keltajuuri, bataatti ja sipuli.

8.10. vietimme kirjallisuusiltaa Minna Canthin juhlavuoden merkeissä. Ritva piti mielenkiintoisen esitelmän Minna Canthin elämästä ja teoksista.

22.10. ympäristökouluttaja Laura Saartamo Kymenlaakson Jäte Oy:ltä piti jäteneuvontatuokion jätteiden ja muovin lajittelusta. Aluksi hän piti lyhyen yritysesittelyn ja kertoi jätehuoltopalveluista sekä jätteiden määristä ja kierrätyksestä. Lisäksi saimme eri jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeita. Lopuksi katsoimme vielä lyhyen videon muovin kierrätyksestä.

7.11. kävimme Anjalankosken Teatterissa katsomassa näytelmän ”Tangoon tarvitaan kaksi”. Tangomusiikilla ja -lauluilla hienosti täydennetty näytelmä ”Tangoon tarvitaan kaksi” kertoi elämänmakuisesti 1940-luvusta, sodasta ja sen jälkeisestä ajasta sekä ajan vaikutuksista tavallisen ihmisen arkeen.

12.11. vietimme käsityö- ja runoiltaa. Puheenjohtaja luki Kymenlaakson marttakerholaisten runoja Kymenlaakson piiriliiton julkaisusta vuodelta 1997. Julkaisussa oli myös Rebekan runo ”Reppu”.

10.12. vietimme pikkujoulua. Kuulimme Ritvan esittämiä otteita Mysi Lahtisen kirjasta ”Joulun askareet”. Pikkujouluiltaan kuului tietysti Lean keittämä maukas riisipuuro ja kahvin kanssa joulutortut ja piparit.

************************************************************************************************************************************

Poimintoja vuoden 2018 marttatoiminnasta

23.1. aloitimme kevätkauden suunnittelemalla kevään marttailtojen toimintaa. Puheenjohtaja luki katkelman Sakari Topeliuksen Maamme kirjasta.

13.2. marttaillan teemana oli Suomen presidentit ja puolisot. Kuulimme Terttu Halmeen esittämän mielenkiintoisen luennon presidenttien puolisoista. Lisäksi tutustuimme marttojen patalapputempaukseen ja päätimme osallistua tempaukseen.

27.3. vietimme runoiltaa. Marja-Leena Lavonen esitti Aino Suholan runoja kirjasta ”Rakasta minut vahvaksi”.

10.4. vietimme Alapään ja Kirstarin marttojen sekä seurakunnan yhteistä iltaa Seurakuntakodissa. Seurakunnan terveiset tilaisuuteen toi kirkkoherra Eija Murto. Eija Murto piti luennon erikoisruokavalioista ja allergioista mm. gluteenittomasta ruokavaliosta ja keliakiasta sekä viljattomasta ruokavaliosta ja vilja-allergiasta. Eija Murron ohjeena oli ”Kysy – älä arvaa ja muista tuoteseloste sekä, että selkeät perusasiat ovat parasta”.

24.4.2018 vietimme terveysiltaa. Riitta Niinimäki piti mielenkiintoisen luennon ”Mitä ihmiselle tapahtuu, kun ikääntyy ja miten voi hidastaa vanhenemista omilla elintavoilla”. Lisäksi Riitta kertoi rytmihäiriöistä ja aivoverenkiertohäiriöistä sekä miten tunnistaa oireet.

3.5. vietimme marttailtaa Reunan kirjakaupassa Myllykoskella. Tarja Tornaeus esitteli Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan tilo-ja ja toimintaa ja nautimme kahvit Cafe mummilassa. Marttojen patalapputempauksen puitteissa oli valmistunut n. 300 patalappua. Patalaput olivat esillä Reunan kirjakaupassa ja sieltä jokainen sai ottaa itselleen mieleisensä patalapun. Tempauksen avulla haluttiin lisätä kotitöiden arvostusta ja kiinnittää huomiota kädentaitojen kehittämiseen.

Kesäretki tehtiin 6.6. Mikkeliin. Aamukahvit joimme Valkealan Kaarnasydämessä, jossa tutustuimme myymälän tuotteisiin. Mikkelissä meitä odotti hyvin avartava ja mielenkiintoinen tutustumiskierros hyvän oppaan seurassa. Seuraava kohteemme oli Tertin kartano, jossa ruokailimme. Ruokailun jälkeen tutustuimme Kenkäveron tuotetarjontaan ja jossa oli myös kahvittelun mahdollisuus. Viimeisenä kohteena oli Mikkelipuiston mallipuutarha, josta monen mukaan tarttui erilaisia kukan ym. taimia. Päivä oli antoisa ja paljon näimme ja koimme Mikkeliin liittyviä asioita.

Syyskauden aloitimme 25.9. käymällä läpi syyskauden toimintaa sekä metsästysyhdistyksen hirvikeiton valmistamista ja tarjoilemista.

9.10. vietimme sieni-iltaa. Riitta Niinimäki erilaisen luennon sienistä. Hän kertoi mm., että sienet eivät ole kasveja eivätkä eläimiä, vaan oma ryhmänsä. Maanpinnalla kasvava sieni on vain sienen yksi osa ja maan alla oleva sienirihmasto saattaa elää vuosikausia tuottamatta itiöemää.

23.10. askartelimme heijastavasta langasta hauskat tupsu-nallet. Keskikokoisella tupsukehikolla valmistettiin 1 tupsu (nallen pää) ja 2 tupsua pienellä tupsukehikolla (nallen korvat).

7.11. kävimme Anjalankosken Teatterissa katsomassa Eeva Joenpellon klassikkoromaaniin perustuvan näytelmän ”Vetää kaikista ovista”. Näytelmä kertoi ihmiskohtaloista kolmen vuoden ajalta keväästä 1919 kevääseen 1922. Elettiin aikaa, jolloin Suomen sisällissodasta vielä toivuttiin. Keskeisenä teemana oli elämän usko ja tarinan keskiössä oli kahden vahvan naisen ystävyys, joka kesti vaikeimmatkin ajat.

13.11. vietimme askarteluiltaa ja askartelimme lasienkeleitä.

27.11. vietimme kirjallisuusiltaa. Ritva Kaivola piti mielenkiintoisen esitelmän Sakari Topeliuksen elämästä, tuotannosta sekä joulun vietosta.

11.12.  vietimme pikkujoulua Keltaisessa talossa. Lauloimme joululauluja ja nautimme Lea Hasun keittämää riisipuuroa Kyllikki Hasun keittämän sekahedelmäsopan kera. Riitta Vesala luki Topeliuksen sadun ”Joulupukki” sekä Larin-Kyöstin runon ”Saunatonttu”. Illan päätteeksi nautimme torttu- ja piparikahvit.

*************************************************************************************************************************************

Poimintoja vuoden 2017 marttatoiminnasta

14.2.2017 marttaillan teemana oli Alma Forsténin tarina. Mirja Lonka Sippolan Marttayhdistyksestä kertoi meille Alma Forsténin elämäntyöstä ja marttatoiminnasta.  Sippolan Marttayhdistyksen perustajan ja puheenjohtajan Alma Forsténin työ ulottui paikkakunnan ja koko marttajärjestön hyväksi. Alma Forsténin ehdotuksesta perustettiin mm. oma lehti, Emäntälehti sekä hänen toimesta julkaistiin Kansanemännän keittokirja, josta tuli myöhemmin koko valtakunnallisen marttatyön keittokirja. Alma Forstén järjesti myös ensimmäiset Emäntäpäivät Sippolassa.

28.3.2017 opettelimme Saijan johdolla lautanauhojen valmistusta. Lautanauha on vanhimpia tunnettuja käsityötekniikoita. Lautanauhan tärkein työväline on sarja säännöllisiä monikulmaisia pahvi- tai puulevyjä. Lautanauha rakentuu monisäikeisestä kierteisestä loimesta, joka sidotaan yhteen kuteella. Nauhan leveys riippuu käytettävien lautojen lukumäärästä ja paksuus lautojen kulmien lukumäärästä.

25.4.2017 vietimme musiikki-iltaa Ravimiehentien tiloissa yhdessä Kirstarin marttojen kanssa. Kuulimme Raine ja Kyllikki Narvan esityksen Laila Kinnusesta. Esitys sisälsi kerrontaa Laila Kinnusen elämästä ja hänen hienoja tulkintoja eri musiikkikappaleista, esim. Lazzarella, Valoa ikkunassa ja monia muita upeita lauluja. Kuvat olivat tosi kauniita ja musiikkiin sopivia.

9.5.2017 huonon sään takia suunniteltu ulkoiluilta Frisbeegolfin merkeissä Koivusaaressa muuttuikin tuolijumpaksi Ravimiehentien tiloihin. Tuolijumpan meille ohjasi liikunnanohjaaja Jarmo Larimo.

Kesäretki tehtiin 6.6.2017 Raaseporiin, jossa tutustuttiin Raaseporin 1730-luvulla rakennettuun linnanraunioon sekä Tammisaaren vanhaan kaupunkiin. Linnanrouva Katarina kertoi hyvin elävästi 1400-luvun elämästä Raaseporin Linnanraunioilla. Tammisaareen tutustuimme kaupunkikierroksella oppaan johdolla.  Jalkauduimme kaupungin vanhassa osassa ja jatkoimme tutustumista viehättäviin vanhoihin puurakennuksiin, kapeisiin sireenien ja muiden puiden ja pensaiden reunustamiin katuihin ja kirkkoon. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, pieni tuulen henkäys toi mereltä sopivasti viileyttä.

26.9.2017 tutustuimme yhdessä Kirstarin marttojen kanssa Myllykosken uuteen paloasemaan. Mikko Mattila kertoi palokunnan toiminnasta mm. harjoituksista, pelastustehtävistä, vastuista ja hälytyksistä. Esityksen jälkeen tutustuimme paloaseman tiloihin, palomiesten varusteisiin sekä paloautoihin ja muuhun palokalustoon.

10.10.2017 vietimme Aleksis Kiven ja Suomalaisen kirjallisuudenpäivää Riitan ja Marjaleenan johdolla. Riitta kertoi Aleksis Kiven elämästä ja tuotannosta. Riitta ja Marjaleena lukivat otteita Käärmeitten kuningas teoksesta Sovinnon pitkä käsi. Lisäksi Marjaleena luki katkelmia Aapiskukosta.

24.10.2017 kuulimme Marja-Liisan pitämän luennon gluteenittomasta ja laktoosittomasta ruokavaliosta ja gluteenittomista tuotteista. Hän kertoi myös omista kokemuksistaan mm. ”älä syö sitä, mikä sinulle ei sovi”.

15.11.2017 vietimme teatteri-iltaa Anjalankosken Teatterissa yhdessä Kirstarin marttojen kanssa. Ennen esitystä Marja Timonen-Pilli kertoi teatterin toiminnasta sekä Kilpakosijat näytelmästä: Kilpakosijat perustuu Maiju Lassilan samannimiseen teokseen. Musiikin komediaan on säveltänyt kansanmuusikko Sari Kaasinen. Kilpakosijat on hulvaton tarina isän ja pojan elämän kokemuksista ja yhteisistä kosiomatkoista. Herkullinen, lennokkaan riemukas replikointi, musiikki, laulut tansseineen vei myös martat hauskan vauhdikkaan musiikkikomedian pyörteisiin.

28.11.2017 vietimme askarteluiltaa teemalla ideoita askarteluun. Askartelimme enkeleitä, joulukortteja ja tonttuja. Tutustuimme myös neulottuihin joulutonttuihin, erilaisiin kransseihin ja virkattuihin tähtiin ja palloihin.

Pikkujoulua vietimme Keltaisessa talossa 12.12.2017. Riitta esitti jouluisia arvoituksia ja Marja-Liisa Frans Emil Sillanpään Taatan joulupakinan.