Tässä koostetta kipuillastamme:

Myrskylän Marttojen huhtikuisessa kuukausitapaamisessa oli aiheena kipu. Fysioterapeutti Maija Häärä  kertoi tilaisuudessa, kuinka kivuntutkimuksessa on viime vuosikymmeninä päästy eroon vuosisataisesta kudoskipuajattelusta pitkittyneessä kivussa eli yli 3 kuukautta kestäneessä kiputilassa. Ymmärrämme nyt useiden kansainvälisten ja suomalaisten tutkimusten valossa, että kipumme ovat yhteydessä fyysiseen ja psyykkiseen itseemme ja sen suhteesta ympäristöömme.

Luennon pääsisältö oli oman käsityskykymme muuttaminen etenkin pitkittyneessä kivussa, sillä akuutin kivun suhteen kudoskipuajattelumalli toimii edelleen hoidon suunnan näyttäjänä. Akuutin kivun hoito asianmukaisin keinoin on tärkeä rooli  pitkittyneen kivun ennaltaehkäisyssä.

Pitkittyneessä kivussa omat ajatukset, uskomukset ja edelliset kipukokemukset toimivat merkittävässä roolissa kipukokemusta. Kivunhoito onnistuu, jos potilaan kiputilanne  pystytään kartoittamaan mahdollisimman laajasti ja potilas saa asianmukaista tietoa kipunsa hoitoon ja hallintaan.
Tilaisuudessa käytiin läpi yksinkertaisia harjoitteita, joilla jokainen voi helpottaa omaa kipukokemustaan. Oman hormonaalisen lääkepankin avaamisessa vertaistuki (jota esim. Martat saavat toinen toisiltaan) ja fyysisen yleiskunnon hoitaminen ovat useiden tutkimusten perusteella  vaikuttavimpia keinoja. Unen ja terveellisen ruokailun säännöllisyys sekä vireä sosiaalinen elämä antavat työkaluja kivun hallintaan.

Lisää aiheesta löytyy useasta nettilinkistä, mm.
www.retrainpain.org
www.kivunhallintatalo.fi
uutta tietoa kivusta – 5 min

Kirjallisuutta:
Helena Miranda *Ota Kipu Haltuun * (nyt myös blogi osoitteessa www.otakipuhaltuun.fi)
Jerry Ketola *Selkä ja Mielenvoima*

Kiitos!