Naantalin Marttojen etusivulle

Jouluateria ravintola Metsätähdessä 7.12.2021

Syyskausi päättyi ravintola Metsätähdessä jouluaterialla. Samalla vietettiin yhdistyksen 75-vuotis juhlaa. Pronssisen ansiomerkin saivat Pirjo Laitala, Marketta Alijunnila ja Anski Raunio mm. pitkäaikaisesta jäsenyydestä ja hallitustyöstä. Tilaisuudessa jaettiin myös muita ansiomerkkejä. Kuvia kuvagalleriassa.

Glögi-ilta Tiilihovissa 22.11.2021

Marttojen jouluaika alkoi glögi-illalla Tiilihovin tiloissa Naantalin keskustassa. Emäntämartat olivat luoneet jouluisen tunnelman ja laittaneet pöydän koreaksi. Tarjolla oli pipareita, joulutorttuja ja suolaisia paloja.  Puheenjohtaja kertoi loppuvuoden tapahtumista: joulukadun avajaiset 25.11. ja sinne tarvittiin puuronjakajia, seurakuntakeskuksen joulumyyjäiset 27.11. ja sinne tarvittiin kakkujen leipojia. Läsnä oli 38 Martta-jäsentä. Kuvia kuvagalleriassa 🙂

Mysteerirata alakoululaisille 17.11.2021

Naantalin Martat, Luonnonmaa-yhdistys ry , Lounais-Suomen Martat ry ja Leader Varsin Hyvä järjestivät alakoululaisille Mysteeriradan Haijaisten toimintakeskuksessa. Tarjolla oli mielenkiintoisia tehtäviä ja pieniä pulmapähkinöitä . Tehtävät liikkuivat arjen arvoituksista aarteiden löytämisen kautta luontoaiheiden tunnistamiseen. Radasta suoriutuminen vaati siis hiukan hoksottimia ja jonkin verran arkielämän taitoja. Innokkaita lapsia kävi 16 ja innokkaita vanhempia hiukan vähemmän. Kuvia tapahtumasta löydät kuvagalleriasta.

Taide tuo iloa 9.11.2021

Martta-ilta poikkeuksellisesti tiistaina ja Turussa. Olimme tutustumassa Royal Salute-näyttelyyn. Näyttelyyn tutustuimme oppaiden johdolla. Esillä oli eurooppalaista ja ruotsalaista taidetta Tukholman Nationalmuseumin kokoelmista alkaen 1600-luvulta päätyen 2000-luvun valokuviin Ruotsin nykyisen kuningasperheen jäsenistä. Näyttelyn jälkeen osa jäsenistä jatkoi Suomalaiselle Pohjalle nauttimaan kahvista ja suolaisesta iltapalasta.

Yksi maapallo riittää 25.10.2021

Illan aikana tutustuttiin Marttaliiton sivuilta löytyvään testiin ja täytettiin se. Puheenjohtaja esitteli Naantalin Marttojen omat sivut ja niiltä löytyvät tiedot. Lisäksi katsottiin Martat-äppiä ja sen lataamista omiin puhelimiin. Vaate/tekstiilikeräys seurakuntakeskukselle onnistui hyvin. Villasukka-/sytomyssy keräykseen saatiin myös TYKS:iin toimitettavaksi tuotteita. Emäntämartat olivat leiponeet todella herkulliset riista-sienipiirakan ja omenapiirakan.

Kurpitsasta on moneksi 11.10.2021

11.10. vietettiin kurpitsa-iltaa. Aluksi Marketta Alijunnila piti uusille jäsenille tutustumistilaisuuden. Töiden jaon jälkeen valmistimme myskikurpitsakeittoa ja kesäkurpitsapiirakkaa. www.martat.fi/reseptit/kesäkurpitsapizzat ja www.k-ruoka.fi/reseptit/myskikurpitsakeitto. Emäntävuorolaiset olivat leiponeet kesäkurpitsakakun. Patongin päälle valmistettiin tomaatti-paprikalevite ja jälkiruoaksi juhlava vispipuuro vaniljavaahdolla. Illan päätteeksi oli arpajaiset ja seuraavan marttaillan esittely . Kuvia illasta löytyy kuvagalleriasta. Marttaillan reseptit:

Myskikurpitsakeitto

Kesäkurpitsapizza

Tomaatti-paprikalevite

Juuresta leiväksi 27.09.2021

Illan vieras oli leipomopäällikkö Jouni Asikainen Pirjon Pakari/ Nurmi&Sulonen leipomosta. Ilta aloitettiin kahvittelulla. Tarjolla oli Jounin tuomia gluteenittomia suolaisia ja makeita leivonnaisia ja Nurmi&Sulosen luumumunkkeja sekä marjapullia. Tämän jälkeen Jouni kertoi juurileivän teosta ja juuren hoitamisesta. Aihe kirvoitti monia kysymyksiä ja vilkasta keskustelua. Illan päätteeksi arvottiin kahvituksesta jääneet leipomotuotteet.

Kohtaamispaikka 13.09.2021

Illan teemana oli vanhanajan ompeluseurat. Sihteerimme Pirjo Ojanen toivotti kaikki tervetulleiksi ja Marketta Alijunnila selvitti emäntämarttojen toimintaohjeita. Esittelykierroksen jälkeen otettiin käsityöt esiin: sukkia, kirjontatöitä jne. Illan päätteeksi oli arpajaiset.

Ruissalo, Ykköspirtti 30.08.2021

Marttojen syyskausi lähti käyntiin Ruissalossa. Sauna oli lämmitetty, mutta kukaan ei rohjennut saunoa puhumattakaan uimisesta. Meriveden lämpötila oli 17 astetta. Uusi puheenjohtajamme Leena Luoma kiitti puheessaan pitkäaikaista puheenjohtajaamme Marketta Alijunnilaa. Ilta jatkui hyvän ruoan merkeissä: muurinpohjalettuja suolaisella ja makealla täytteellä.

Aurajoen rannan Knit´n´Tag Turku tapahtuma

Naantalin Martat päättivät osallistua neulegraffittitapahtumaan, jossa Aurajoen rannan puut koristellaan neulegraffiteilla.

Neulegraffiteissa ei ole oikeaa tai väärää tapaa, vaan tyyli on vapaa. Me päätimme tehdä graffitimme teemalla ”Armon laaksosta Auran rantaan”. Teimme kukin itseksemme hahmoja, kukkia, neliöitä ym ja kokosimme tuotokset yhteen maanantaina 3.5. muutaman henkilön voimin. Lauantaina 8.5. kävimme ripustamassa teoksen meille varattuun puuhun. Teoksessa kuljetaan naantalilaisten mukana birgittalaisluostarin ajoista muumien aikaan.

Teos palaa Naantaliin 23.5. ja on toivottavasti nähtävillä myös Naantalissa heinäkuussa.

Kuvia tapahtumista löydät täältä