Etusivulle | Naantalin My

Toimintakalenteri 2018

03.12.2018

Syyskausi päätettiin jouluruokailun merkeissä Ravintola Metsätähdessä Naantalin Soinissa.

19.11.2018

Illan teemana pikkujoulutarjoilut. Teimme joulutorttutaikinasta sekä suolaista että makeaa tarjottavaa. Suolaisen tortun päälle laitettiin katkaraputuorejuustoa ja mätiä, makean vaihtoehdon täytteenä oli vihreitä kuulia. Pienenä herkkupalana tehtiin sinihomejuustolla täytettyjä taateleita. Teimme myös gluteiinittomia torttuja. Herkkuja nautittiin glögin kanssa.

05.11.2018

Tänään opeteltiin huivin käyttöä. Jaana Hellström oli tuonut laajan valikoiman isoja huiveja eri materiaaleista ja näytti miten monin tavoin huivin voi sitoa.

23.10.2018

Poikkeuksellinen Martta-ilta. Olimme Turun Taidemuseossa. Tutustuimme museon oppaan johdolla näyttelyihin. Yläkerrassa oli vanhojen mestareiden teoksia, mm. Gallen-Kallela, Simberg, Edelfelt, Halonen. Alakerrassa oli kolmen impressionistin Santeri Salokiven, Ali Munsterhjelmin ja Axel Haartmannin teoksia. Kaikki vaikuttivat Turussa 1900-luvun alussa.

08.10.2017

Tämän illan teemaksi tuli toimintakertomuksesta poiketen sadonkorjuun raaka-aineet. Marketta oli hankkinut raaka-aineet ja laatinut ruokalistan: kyssäkaalikeittoa lehtikaalisipsien kanssa, jälkiruoaksi puolukkarahkaa.

24.9.2017

Tänä maanantaina emme kokoontuneetkaan seurakuntakeskuksessa vaan olimme Naantalin Nesteen jalostamolla vierailemassa, jossa johtaja Elina Herrala otti meidät vastaan. Hänen vastuualueenaan ovat sekä Porvoon että Naantalin satamat ja terminaalit. Kahvia juodessa kuuntelimme ja katselimme Elinan esitystä Nesteen toiminnasta. Mukaamme saimme vielä DVD Nesteen toiminnasta.

10.9.2017

Syksyn ensimmäisen Martta-illan teemana oli PERUNA. Marketta oli koonnut monipuolisen tietopaketin perunasta ja jakoi meille lehtisen, jossa oli hyviä reseptejä kokeiltavaksi. Valmistimme perunasalaattia, rieskoja ja peruna-omenapiiraita.

5.6.2018 Kesäretki Rauman seudulle
Aurinkoisena mutta kylmänä tiistai-aamuna 31 marttaa lähti kesäretkelle. Kuljettajana monilta retkiltä tuttu Ari Haapanen. Ensimmäinen kohteemme oli Lapissa (siis Lounais-Suomen Lapissa, lähellä Raumaa) Fredman Groupin (ent. Eskimo-tuote) tehtaanmyymälä ja tien toisella puolella oleva Pyörnin sisustusmyymälä. Monenlaista ostettavaa löytyi Fredman Groupin myymälästä: siivousliinoja, leivinpaperia, foliovuokia….., ja kenties joku löysi sisustusmyymälästäkin jotain kotiinsa. Matka jatkui Kivikylän Kotipalvaamoon, jossa nautimme lounaan. Lounaan loppupuolella Juuso Jäpölä piti mielenkiintoisen esityksen Kivikylän historiasta ja kertoi heidän monipuolisesta tuotevalikoimastaan. Ennen kuin matka jatkui kohti Raumaa, oli tehtävä ostoksia, sillä olihan monella kylmälaukut mukana. Ensimmäinen kohteemme Raumalla oli Lönnströmin kotimuseo. Siellä Rauman oppaamme Erja Saari kertoi Lönnströmien elämäntarinan. Täältä jatkettiin Rauman kiertoajelulle. Näimme Syvärauman pienvenesataman, Poroholman leirintäalueen, telakka-alueen. Vanhan Rauman kapeilla kaduilla Arin ajotaito testattiin moneen kertaan. Kiertoajelu päättyi vanhan kirkon portille. Oppaan kanssa menimme vielä kirkkoon ja sen jälkeen oli aikaa vaikkapa kahville vanhassa Raumassa. Naantalissa olimme seitsemän maissa.

21.5.2018
Tämän illan teemana olivat luonnosta saatavat ruoka-aineet: nokkonen, villivadelmat ja sienet. Valmistimme nokkoskeittoa ja -sämpylöitä. Valmiina oli sienipiiraita. Jälkiruoaksi teimme vadelmarahkaa.

15.5.2018 Finlaysonin myymälään tutustuminen
Martat olivat saaneet kutsun Finlaysonin myymälään Turussa. Toistakymmentä marttaa oli ottanut kutsun vastaan. Myymäläpäällikkö Kati Keinonen esitteli meille Finlaysonin laajan valikoiman kertoen tuotteista niiden valmistukseen ja materiaalin hankintaan liittyviä asioita. Finlayson osallistuu tekstiilien kierrätykseen mm. keräämällä vanhoja lakanoita, joista Pohjanmaalla kudotaan mattoja ym. Myös vanhat farkut voi tuoda myymälään, josta ne lähtevät jatkokäsittelyyn. Illan päätti ostoskierros.

7.5.2018
Illan vieraana oli väri- ja tyylikonsultti Anneli Saarinen. Saimme kiinnostavia neuvoja siitä, miten valita itselle sopivia vaatteita; mittasuhteet otettava huomioon. Uusia vaatteita ostettaessa huomioitava, että värimaailma on sopiva vanhojen vaatteiden kanssa. Kun kaapissa on 11 vaatekappaletta, siitä saadaan 60 eri asukokonaisuutta. Asusteilla (kengät, laukut, huivit, korut) saadaan muutettua vaatteiden ilmettä. Värianalyysin saloihin tutustuttiin myös: kevät ja syksy lämpimiä värejä, kesä ja talvi viileitä. Kahdelle martalle tehtiin nopea värianalyysi. Lopuksi Anneli näytti vielä erilaisia huivin sitomistapoja.

23.4.2018
Martat kävivät tutustumassa Kalevanniemen koulun suurkeittiöön, oppaana oli keittiön esimies Elina Montonen. Keittiöstä toimitetaan päivittäin noin 1600 ruoka-annosta kaikkiin Naantalin päiväkoteihin sekä Naantalin alakouluihin. Oli erittäin mielenkiintoista saada kuulla, miten tämä monimutkainen ja rautaista ammattitaitoa vaativa toiminta on järjestetty niin, että kaikki lapset saavat joka päivä oikean ruoka-annoksen oikeaan aikaan.

Naantalin martat osallistuvat valtakunnalliseen patalapputempaukseen järjestämällä patalappunäyttelyn Naantalin pääkirjastossa 25.4. – 3.5. Illan lopuksi valmisteltiin kaikki noin 75 patalappua näyttelykuntoon.

9.4.2018
Tänään oli käsityöilta. Martat viettävät 9.5. patalappupäivää ja siksi illan aiheena oli patalappujen virkkaus, kutominen, ompeleminen. Innokkaimmat olivat tehneet jo kotona monenlaisia patalappuja. Yhdessä pohdittiin myös, minne patalaput voitaisiin laittaa esille toukokuussa. Monia ehdotuksia tuli: kirjasto, tori, seurakuntataloon sisälle tai ulos tai puiden oksille.

26.3.2018
Illan aiheena oli kalkkimaalaus. Jaana Koskivaara-Coniel Merimaskusta Villa Augusta sisustusliikkeestä oli tullut kertomaan meille kalkkimaalauksen mahdollisuuksista. Saimme kokeilla tuomiimme esineisiin maaleja. Ilta kului rattoisasti maalaten ja monelle syttyi varmasti kipinä tuunata vanhoja esineitä.

12.3.2018
Martta-illan teemana oli arkiruokaa järkevästi. Olimme kutsuneet vieraiksemme Naantalissa asuvia maahanmuuttajia. Heidän kanssaan toteutimme teeman mukaisesti tavallista suomalaista ruokaa. Ruokalistalla oli makaronilaatikko (tällä kertaa tehtiin soijarouheesta), salaattia ja jälkiruokana appelsiinikeitto kermavaahdon kera. Lapsilla oli oma tehtävänsä: he leipoivat pullaa. Lapset saivat kotiin viemiseksi leipomansa pullat.

9.3.2018 Harmonikkakerhon konsertin kahvitarjoilu
Lauantai-iltapäivällä olimme perinteisesti järjestämässä väliaikakahvitarjoilua Kristoffer-salissa. Ahkerat martat olivat leiponeet yhteensä noin 300 pullaa ja paikan päällä keitettiin kahvit. 13 marttaa oli varmistamassa, että tarjoilu sujuu nopeasti konsertin väliajalla.

5.3.2018 Piknik-risteily
35 Marttaa oli ilmoittautunut Viking Linen piknik-risteilylle. Aurinkoisena maanantaiaamuna Viking Amorella lähti kohti Maarianhaminaa. Matkamme alkoi buffet-aamiaisella. Aamiaisen jälkeen kokoonnuimme konferenssitilaan, jossa meille kerrottiin apteekkikosmetiikasta. Kosmetologi Anu Rannikko-Jälkö Raision Tasalan apteekista oli tullut matkaamme ja saimme monenlaista hyödyllistä tietoa ihonhoidosta, mm. aurinkosuojista. Esityksen päätteeksi saimme kattavan näytepaketin apteekin ihonhoitotuotteista. Pienen tauon jälkeen Miss Suomi vuodelta 1984, Anna-Liisa Tilus, piti luennon: missistä TV-kuuluttajaksi. Luennon jälkeen olikin aika vaihtaa laivaa Maarianhaminassa. Viking Gracella buffet-päivällinen, jonka jälkeen oli aikaa tehdä ostoksia ja nauttia vaikkapa karaokesta ja tanssista.

26.2.2018 vuosikokous
Martta-ilta alkoi kahvituksella normaalia aikaisemmin, klo 17.30. Kahvilla olivat myös Kainon pojat-kuoro, joka viime kerralla viihdytti meitä lauluillaan. Myös tänään saimme lauluesityksen kiitoksena kahvista. Vuosikokous alkoi klo 18.00. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja valittiin toimihenkilöt seuraavalle toimintakaudelle.

12.2.2018
Tämän maanantain Martta-ilta alkoi komeasti mieskuoron laululla. Olimme saaneet vieraaksemme Kainon pojat -kuoron, joka esitti kolme laulua. Kuoroesityksen jälkeen siirryimme keittiön puolelle. Ilta kului leivonnan merkeissä. Teimme kukkakaalipizzaa ja Runebergin torttuja. Resepti: Runebergintortut_10 kpl.

29.1.2018
Vuoden ensimmäinen Martta-ilta alkoi kovalla puheensorinalla, olihan edellisestä tapaamisesta lähes 2 kuukautta. Puheenjohtajammme Marketta Alijunnila kertoi tulevasta Piknik-risteilystä ja ilmoittautumisia otettiin vastaan.
Illan teemana oli käden taidot. Anne Sola neuvoi värikkäiden kranssien valmistusta ja Eila Muikkula opasti sukkien kudontaa uudella tavalla: pyöröpuikoilla molemmat sukat yhtä aikaa.
Tee sukan kärki uudella tavalla: Katso ohjeet tästä