Naantalin Martat etusivu

Toimintakalenteri 2017

Tekstit: Ritva Arvola

30.1.2017

Vuoden ensimmäisessä Martta-illassa muisteltiin vielä yhdistyksemme 70-vuotisjuhlia viime joulukuussa ja todettiin juhlat erittäin onnistuneiksi.
Illan vieraana oli Naantalin vt. kirkkoherra Jani Kairavuo Aino-tyttärensä kanssa. Kirkkoherra kertoi papin tehtävistä: miten papiksi päädytään, miten opiskellaan, mitä erilaisia pappeja seurakunnassa on, mitä papin työhön kuuluu. Ennen kuin päästiin illan pääaiheeseen eli kokkaamaan, jouduttiin pitämään pieni ”tekninen tauko”, jonka aikana laulettiin muutama virsi toiveiden mukaan. Jani Kairavuo ja Aino-tytär pääkokkeina valmistettiin maailman nopein lasagne. Tehtiin pöytäkunnittain kolme lasagnea kirkkoherran selkeiden ohjeiden mukaan. Lopuksi nautittiin ateria, joka yhdestä suusta todettiin yllättävän hyväksi näin yksinkertaisen reseptin mukaan valmistettuna. Todettiin, että ruokalaji sopii täydellisesti pikkukokkikerhon ohjelmistoon.

Maailman helpoin lasagne á la Kairavuo

6.2.2017

Martta-ilta Marimekon myymälässä Kuninkojalla. Kuulimme Marimekon vaiheista ja toimintaperiaatteista yleensä sekä myös tämän myymälän historiasta ja toiminnasta.
Sen jälkeen nähtiin muotinäytös, jossa ”mannekiineina” olivat Martat Arja Ojala ja Leena Luoma sekä yksi Marimekon edustaja. Nähtiin toinen toistaan tyylikkäämpiä asuja, jotka virittivät vilkkaan keskustelun ja muutama ”heräteostoskin” saatiin aikaan. Lopuksi tutustuttiin myymälän valikoimiin. Tehdyistä ostoksista saatiin 15 %:n alennus.

20.2.2017

Sääntömääräinen vuosikokous alkoi klo 18.00. Kokouksen avasi puheenjohtaja Marketta Alijunnila. Käytiin läpi esityslistan mukaiset asiat. Vuoden 2016 lopussa meillä oli 81 maksavaa jäsentä, vapaaehtoistyötä olimme tehneet viime vuonna 2314 tuntia. Hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla. Vuosikokouksen päätyttyä Jenni Lehtinen kertoi meille Naisten Pankin toiminnasta.

6.3.2017

Martta-illan aloitti puheenjohtaja kertomalla muutoksista hallituksen sisällä. Pyydettiin myös vapaaehtoisia 11.3.2017 Naantalin urheilutalolle hoitamaan kahvitus Naantalin harmonikkakerhon soittajille ennen konserttia ja yleisölle konsertin väliajalla. Marjut Hellström ja Marjo Koskinen ovat lupautuneet leipomaan 300 pullaa. Palkkioksi saamme 2,5 euroa/ myyty lippu.
Illan esityksen aiheena oli VALOKUVAT TALTEEN. Jäsenemme Ritva Arvola oli koonnut esityksen valokuvien tallentamisesta puhelimesta varmempaan talteen. Hän muistutti myös valokuvien historiallisesta merkityksestä jälkipolville.

Valokuvat talteen

20.3.2017

Toimintakalenterissa tämän päivän yhtenä teemana oli pastakastikkeet, mutta se muutettiin täytetyiksi tortilloiksi. Tutustuimme uusiin lihankorvikkeisiin: Mifu (maitopohjainen, proteiinipitoinen, paistettava ruokarae), Härkis (runsasproteiininen härkäpapu) ja soijarouhe. Marketta oli koonnut kolme erilaista tortillatäyteohjetta. Kolmessa ryhmässä toteutimme reseptit.

3.4.2017

Martta-illan aiheena oli juhlakattaukset. Taina Muli, Marjut Hellström, Marjo Koskinen ja Tuula Santanen olivat osallistuneet piirin järjestämälle, aihetta käsittelevälle kurssille. Teimme kolme erilaista kattausta, joiden teemoina olivat perhejuhla, vappu ja pääsiäinen. Orvokki Elorannan opastuksella saatiin uutta oppia serviettien taitoksista ja näin saatiin juhlakattaukset viimeisteltyä hienoilla asetelmilla. Illan lopuksi järjestettiin arpajaiset, joihin jäsenet olivat tuoneet taas kerran hienoja voittoja.

24.4.2017

Hallituksen sihteeri Leena Luoma toivotti Martat tervetulleiksi kuuntelemaan jäsenemme Maija-Liisa Mäkisen esitystä Sukututkimus harrastuksena. Saimme kuulla monipuolisen esityksen sukututkimuksen aloittamisesta ja tietojen keräämisestä eri lähteistä.

Sukututkimus_Martat

8.5.2017

Martta-illan aiheena oli tapatietous. Esiintyjänä oli aina yhtä hurmaava Riitta Pulla. Aluksi nautittiin kahvit herkullisten tarjoilujen kera ja lopuksi oli vielä arpajaiset. Riitta Pulla antoi vinkkejä siitä, miten toimia erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Martat esittivät monta hyvää kysymystä, joiden pohjalta keskusteltiin vilkkaasti. Riitta Pullan esitys oli jälleen mukaansa tempaava ja hän sai aikaan monta iloista naurun-remakkaa esittäessään, miten erilaisissa kohtaamistilanteissa ei tule toimia.

TAPATIETOUTTA

22.5.2017

Martta-illan pääteemana oli tänään EllenSvinhufvud, Martta ja lotta. Aava-Leena Kurki kertoi mukaansatempaavasti Ellen ja Pehr Evind Svinhufvudien elämästä. Samalla opimme myös uusia asioita Suomen historiasta
Jokavuotiseen Birgitta-kodin vohvelinpaistoiltapäivään 7.6. saatiin vapaaehtoisia riittävästi. Heinäkuussa on retki Laajoen kesäteatteriin, Ilmoittautumisia otettiin vastaan.

Muuta toimintaa kesä 2017

7.6.2017 Birgittakoti

Vohveleiden paisto Birgittakodissa. Me Martat olemme jo monena vuonna käyneet kesäkuun alkupäivinä paistamassa vohveleita Birgittakodin asukkaille. Tänäkin vuonna vapaaehtoisia vohvelirautoineen oli mukana riittävästi. Marjut Hellström oli tehnyt meille n.14 litraa vohvelitaikinaa valmiiksi. Vohveleja saimme paistaa ihanassa auringonpaisteessa vanhan tanssimusiikin tahdissa.

19.7.2017 Laajoen kesäteatteri

Kesäretkemme suuntautui tänä vuonna Mynämäelle Laajoen kesäteatteriin, jossa esityksenä oli Matkalaukkukostaja. Linja-auto lähti klo 15.30 Naantalin linja-autoasemalta ja poimi matkan varrelta Marttoja mukaan. Sateen uhka oli ilmassa, mutta se ei lannistanut tunnelmaa. Meille oli varattu ruokailu Laajoen Urheilutalolla. Saimmekin nauttia herkullisen pitopöydän antimista. Tutustuimme myös pieneen museoon alueella. Siellä oli entisaikojen koulukäsitöitä esillä. Näytelmä oli aitoa maalaiskomediaa ja huolimatta pienestä vilun tunteesta ilta oli oikein onnistunut.

4.9.2017

Syksyn ensimmäinen Martta-ilta käynnistyi kovalla puheensorinalla ja kahvinjuonnilla. Ennen illan teemaa muistimme hiljaisella hetkellä kahta poisnukkunutta pitkäaikaista jäsentämme sekä Turussa 18.8. terrori-iskun uhriksi joutunutta kahta naista.
Illan aiheena oli ryijyt. Ryijyjen historiasta, hoidosta ym. oli kertomassa Tuija Vuorinen Raision Taito Varsinais-Suomesta
Illan päätteeksi pidettiin arpajaiset.

18.9.2017

SPR:n lahja 100-vuotiaalle Suomelle on Auttajakurssi, joita pidetään kaikille halukkaille yhdistyksille ynnä muille yhteisöille kautta maan. Naantalilaiset SPR:n auttajanaiset Anne Sola (hän on myös martta), Anja Tolonen, Heleena Riekkinen ja Ulla Kokko lahjoittivat meille nyt tämän kurssin. He opastivat, miten oikeaoppisesti suoritetaan hengitysteiden avaus ja sidoksen tekeminen. Näitä harjoiteltiin pareittain. Lopuksi osallistujille jaettiin todistukset kurssin suorittamisesta.

2.10.2017

Lokakuun ensimmäisen Martta-illan aiheena olivat YOSA-tuotteet. YOSA-tuotteet ovat Kaarinassa kehiteltyjä ja tuotettuja kasviperäisiä välipalatuotteita. Niistä kertomassa oli Thomas Javanainen Bioferme-yrityksestä. Saimme maistiaisiksi pienen kylmälaukullisen kyseisiä tuotteita.
Illan päätteeksi pidettiin arpajaiset.

16.10.2017

Lokakuun toisen Martta-illan teemana oli perinneruokaa a’la Suomi 100-vuotta. Marjut Hellström, Marjo Koskinen ja Taina Muli olivat suunnitelleet ja tehneet meille juhlallisen ruokailuhetken. Aterialle oli koottu suomalaisia perinneruokia, mm. vorschmack, jonka mainitaan olleen marsalkka Mannerheimin lempiruokia. Uunijuusto hillojen kera oli nykypäivän versio perinteisestä jälkiruoasta ja kahvin kanssa emäntävuorolaiset olivat leiponeet kampanisuja, Pohjois-Suomen perinneleivonnaisia. Lisäksi tarjolla oli Fazerin Sinisiä suklaakonvehteja.

30.10.2017

Martta-illan aiheena oli tänään saunahoidot. Meillä oli vieraana Turusta Forum-saunan omistaja ja hoitaja Mervi Hongisto. Hän kertoi elävästi saunomisen filosofiasta ja miten saunominen on aina liittynyt suomalaisten elämään. Forum-saunassa voit nauttia tavallisen saunomisen lisäksi erilaisista hoidoista. Turvesauna on suosittu, myös kuppauksia tehdään. Forumissa koulutetaan saunaterapeutteja. Esityksen jälkeen oli mahdollisuus ostaa luomulaatuisia kehonhoitotuotteita.

11.11.2017

Tänä maanantaina Martat kokoontuivat ompeluseuroihin. Puheensorina oli kova kuten ompeluseuroissa kuuluukin olla. Puikot kilisivät, monenvärisiä lankoja puikoilla, yleisin käsityö taisi olla villasukat, myös lapasia neulottiin.

Muuta toimintaa syksy 2017

Piparitalojen valmistus myyjäisiin.

Marraskuun keskiviikkoiltapäivät kuluvat piparitalojen valmistuksessa.

8.11. leivottiin valmiista piparitaikinasta 14 talon ”rakennusaineet” sekä useamman joulukuusen ”oksat”. Leipojia kaulimineen ja muine tykötarpeineen oli runsaasti paikalla, jotenka leipominen sujui joutuisasti, tahtia haittasi vain seurakuntakeskuksen uunin ”hitaus”, mutta olihan meillä sitten aikaa kahvitella paistoksia odotellessa.

15.11. piparitalot ja -kuuset koristeltiin ja koottiin. Tässä työssä luovuus pääsi valloilleen. Tänä vuonna talojen pihoihin kiinnitettiin myös huomiota, oli piparikuusia sekä marengista tehtyjä kuusia ja ”lumikasoja”.

Operetissa

11.11. olimme katsomassa Turun konserttitalossa Emerich Kalmanin Mustalaisruhtinatarta, päärooleissa Johanna Rusanen-Kartano ja Jyrki Anttila.

Sisarten laulu

20.11. Marraskuun pimeä ilta Naantalin luostarikirkossa (teksti: Anski Raunio)

Pelkkää suurta gloriaa! Sisarten laulun aikamatka oli astelua Pyhällä luostarilla. Oman kaupungin vanhaa kirkkoa katselee nyt aivan eri tavoin kuin ennen tätä iltaa. Larissa Riihihuhdan herkkä, lasimainen laulu oli kuin suoraan Enkelten kuorosta – ei tuollaista ääntä voi maallikolla olla! Omaa suuta ei lauluun voinut kuvitellakaan avaavansa, se olisi rikkonut herkän hetken.

Kiitokset kuuluvat myös Café Amandiksen väelle. Odotimme saavamme pienen vohvelin. Saimme herkullisen lohilounaan! Annos oli niin kaunis, niin makoisa ja niin riittoisa.

Kiitollisuus koetusta elämyksestä on oikeastaan pieni sana, mutta muuta ei ole. Siihen sisältyy nyt paljon.