Historian havinaa

 

Yhdistyksen perustaminen

”Nerohvirran-Kotikylän marttayhdistys perustettiin eilen. Uuteen yhdistykseen liittyi 18 jäsentä. Perustamiskokouksessa hyväksyttiin talousarvio ja toimintasuunnitelmat. Päätettiin mm. marttailloista, Vuorelan kuntoutumiskeskukseen tehtävästä retkestä ja opintokerhojen aloittamisesta.
Johtokunnan varsinaisiksi jäseniksi valittiin Annikki Kauppinen, Toini Tikkanen, Miila Rytkönen, Aili Kuosmanen, Kaino Kämäräinen ja Aili Kokkonen.Uuden yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Aili Kuosmanen, varapuheenjohtajaksi Miila Rytkönen. Aili Kokkosesta tuli sihteeri ja Helli Väisäsestä rahastonhoitaja.” Näin uutisoitiin paikallisessa lehdessä 7.11.1974. Yhdistyksemme siis perustettiin 6.11.1974.

Toimintaa ja vastuutehtäviä

Harjun mummo, Annikki Kauppinen kertoo ensimmäisen kymmenen toimintavuoden kroniikassa marttojen toiminnasta tähän tapaan: ”Itekuhhii on yhistyksen hallituksessa pyörinnä ja kokkoosevustajan ja emännän toimissa hyörinnä. Kun marttoja ollaan, niin sehän on tietty, jos jonniilaesta kurssia on opiksemme pietty. On tehty jaaheliha, silakka, pottu, piirakka, ym. ruokoo ja rukkasia, hoejettu pensaeta, viherkasvia, tehty seppeleitä, kuivia- ja silikkikukkia. Risumattoja, varpuluutia ja lintumökkiä on aekaan suatu ja kaanis oel oloki- ja lankatöehen luatu. Ihan ensimmäesellä kurssilla valamistettiin pataruokoo, jonka piätteeks talon vanaha isäntä huokoo, että elekee hyvät akat ennee muita herkkuja kantoo, ku mahanahkat ee enempee taho periks antoo.”

Puheenjohtajina ovat näinä vuosina toimineet Aili Kuosmanen viitisen vuotta, hänen jälkeensä Toini Tikkanen pari vuotta. Anna-Liisa Eskelinen ryhtyi pitämään peräsintä vuoden 1981 alusta ja luovutti vuoron Sirkku Muilulle 1987. Sirkku luotsasi porukkaa yhdistyslain sallimat 8 vuotta ja jäi sitten tauolle. Aila Randelin heilutti puheenjohtajan nuijaa nelisen vuotta, josta Sirkku jatkoi toiset kahdeksan vuotta. Johanna Randelin oli puikoissa kaksi vuotta, jonka jälkeen, 2011 Sirkku patistelee porukkaa Marttailemaan!

Sihteerin tehtävät ovat yhdistyksessä aina ei niin kovin haluttu homma, mutta niitäkin on löytynyt. Vaihtelevin jaksoin ovat sihteereinä toimineet Aili Kokkonen uranuurtajana, Tyyne Martiskin, Aino Pietikäinen, Aino Kauppinen, Eeva Kauppinen, Toini Virkkunen ja nyt Taina Rissanen ja vuodesta 2011 Maarit Heinonen.

Jäsenmäärä

Jäseniä yhdistyksessämme on viime vuosina ollut kolmisenkymmentä aikuista ja n.15 nuorisojäsentä ja uusia jäseniä joukkoomme tulee kaiken aikaa. Aikuisjäsenten keski-ikä oli vuonna 2008 48 vuotta, ei mikään vanhustenkerho vaan parhaassa iässä olevien innokkaiden tiedon ja taidonhaluisten ihmisten joukko.

Marttaillat

Martta-iltoihin on kokoonnuttu n.375 kertaa kolmenkymmenenviiden vuoden aikana ja keskimäärin illassaan on ollut 12 Marttaa ja nuorta polvea vaihteleva määrä. Siihen on mahtunut monenlaista opintokerhoa ja harrasteiltaa.