Vanhanajan ruokareseptejä / Niiralan Martat ry

Tohraperu (potaattipaesti, tohrapottu, rasvapotut tai pottumokkeri)

1 kg perunoita
1 – 2 sipulia
250 g siankylkeä tai pekonia siivuina
suolaa
(0,25 tl valkopippuria)

Kuori perunat,  pilko ne pieniksi lohkoiksi ja keitä vähässä vedessä kypsäksi. Viipaloi siankylki ja paista paistinpannulla rapeaksi. Lisää paloiteltu sipuli lihan kanssa kypsymään. Kaada osa perunoiden keitinvedestä erilliseen kuppiin. Lisää kypsä liha-sipuliseos perunoiden joukkoon. Ravista kattilaa, jolloin osa perunoista rikkoutuu (tohraantuu), voit auttaa myös kauhalla.  Lisää suola ja halutessa pippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa myös perunoiden keitinlientä vielä kostukkeeksi. Nauti esim. puolukkahillon kanssa.

Potaattitölsötös, nalikkapaesti
Tarvitaan kuorineen keitettyjä perunoita. Esim. tähteeksi jääneet kuoriperunat kuoritaan, lohkotaan tai jätetään kuorittuina kokonaisiksi. Sianlihoja paistetaan (särryytetään) pannulla ja samassa rasvassa myös pienennetty sipuli. Perunat lisätään ja annetaan ruskistua lihojen joukossa. Kun perunat ovat sopivan ruskeita, tiputetaan pannun pohjalle pieni vesitilkka ja hämmennetään. Vettä lisätään pari-kolme kertaa, jotta perunoista tulee muhkean pehmeitä. Perunat eivät saa kuitenkaan kellua vedessä. Suolaa voidaan lisätä tarvittaessa paistamisen aikana.

Uunituuvinki
n. 1 l perunamuhennosta eili sosetta
300 g sianlihaa
1-2 sipulia
1 dl maitoa
2-3 rkl vehnä- tai ohrajauhoja
(pippuria)
Valmistetaan tavallinen perunamuhennos: perunat kuoritaan ja keitetään tai keitetyt kuoriperunat kuoritaan pehmenneinä ja pannaan pataan ja survotaan. Lisätään maito, joka voi olla keittämätönkin, sillä uunissa tuuvinkipata kiehuu. Muhennos voi jäädä aika kovaksi, koska lihoja lisättäessä se kuitenkin löystyy. Sianliha ja sipuli ruskistetaan ja hämmennetään joukkoon. Viimeksi lisätään jauhot, joiden määrä riippuu hiukan lihojen rasvaisuudesta. Rasvainen liha tarvitsee jauhoja enemmän. Muhennos pannaan mietoon uuninlämpöön pataan tai ruukkuun (vuokaan). Tuuvinki voidaan tehdä myös ilman lihaa.

Marjakiisseli

5 dl mustikoita/mansikoita/vadelmia tai muita marjoja
8 dl vettä
1½ dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
Pinnalle sokeria

Mittaa marjat, vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Jos käytät herukoita tai puolukoita keitä muutama minuutti.
Nosta kattila levyltä. Sekoita perunajauhot kylmään veteen (1 dl) ja kaada kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila kuumalle levylle ja anna kiisselin pulpahtaa. Älä keitä. Kaada valmis kiisseli tarjoiluastiaan ja sirottele pinnalle sokeria.