Nummelan Martat ry

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2022

JOHDANTO

Vuoden 2022 alkua varjostaa vielä maailmanlaajuinen koronapandemia. Se tarkoittaa, että aloitamme vuoden niin, että normaaleja kokoontumiskäytäntöjä ei voida noudattaa. Sisätiloissa pidettävät yleisötilaisuudet on kielletty. Valtakunnalliset rokotukset ovat olleet jo vuoden käynnissä ja suurin osa jäsenistämmekin on jo saanut kolme rokotetta. Marttatoiminta seuraa tarkasti pandemian kulkua yhteiskunnassa ja joustaa sen mukaan, miltä kulloinenkin tilanne näyttää.

Marttajärjestön ja myös sen jäsenyhdistysten vuoden 2022 teema on kohtaaminen ja yhdenvertainen arki.

Meistä jokaisen elämä on täynnä kohtaamisia: työssä, kotona, vapaa-ajalla, kaupassa ja kadulla. Marttatoiminnan ydin on kohtaamisissa, yhdessä tekemisessä ja yhdessä oppimisessa. Haluamme kokea olevamme osa yhteisöä ja toisillemme läsnä. Koronaepidemian hellittäessä kohtaamisten voima on valtava. Aidolla, empaattisella kohtaamisella voi rakentaa paljon hyvää.

Yhdistyksissä ja ammatillisella neuvonnallamme mahdollistamme toimijuuden, yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden kaikille iästä, sukupuolesta ja muusta taustasta riippumatta. Tänä vuonna vahvistamme yhdenvertaisuutta toiminnassamme ja näytämme sen viestinnässämme. Haluamme, että yhdenvertainen kohtelu ja yhdenvertainen kohtaaminen ovat marttatoiminnan ytimessä. Kerromme, että marttailu kuuluu kaikille.

Hyvästä arjesta parempi maailma on edelleen lupauksemme.

TOIMINTA

Nummelan Martoissa käynnistyy 116. toimintavuosi.

Tavoitteenamme on tarjota kiinnostavaa ja innostavaa toimintaa kaikille nykyisille jäsenille sekä myös saada mahdollisimman monta uutta jäsentä. Pyrimme siihen, että yhdistykseen liitytään enemmän kuin erotaan. Toimintamme on avointa ja uudet jäsenet ja marttailusta kiinnostuneet ovat aina tervetulleita mukaan tilaisuuksiimme.

Toiminnallemme tärkeitä periaatteita ovat yhdessä tekemisen ilo, kestävät valinnat ja avoimuus.

Toimintamme koostuu kuukausittain pidettävistä marttailloista, retkistä, tapahtumista sekä kerhotoiminnasta, joista tällä hetkellä on toiminnassa sauvakävelijät sekä Vihdin Marttojen yhteinen kässämartat -ryhmä. Uutena kerhotoimintana aloittaa kulttuuriklubi. Sen puitteissa tarkoituksena on osallistua lähiseutujen kulttuuritarjontaan (museot, teatterit, elokuvat, taidenäyttelyt, kirjailijatapaamiset) vaikka lyhyellä varoitusajalla.

Vuoden aikana aloitetaan lukupiiri.

Marttailtojen teemat vaihtelevat ja ne päivitetään toimintakalenteriin. Erillinen liite.

Marttailtojen lisäksi

Tiistaiaamuiset sauvakävelyt jatkuvat. Säävaraus.

Marttojen sote-ilta 13.1. Kuntayhtymä Karviaisen johtaja Timo Turunen tulee vieraaksemme kertomaan vuoden kuluttua aloittavan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelutilanteesta.

Jos koronarajoitukset jatkuvat pitkälle kevääseen, toimintaa sopeutetaan tilanteen mukaan ja siirretään mm. verkkoon etätapahtumiksi.

Kirjaston ja Vihdin Marttojen yhteistyönä aloitetaan Neule ja novelli –tunnin viettäminen lauantaisin Nummelan kirjastossa. Ensimmäinen istunto helmikuussa

Marttailuviikolla 16.-22.5. perustetaan viljelylaatikoita. Yhdistys voi järjestää viljelylaatikon perustamisesta marttaillan tai toteuttaa avoimen neuvontatapahtuman. Viljelylaatikko voi myös olla yhdistyksen yhteinen kesäprojekti.

Martanpäivää 26.7. vietämme joko tori- tai muun tapahtuman merkeissä. Kesän aikana pyrimme olemaan torilla lisäksi muutaman kerran. Tarkoituksenamme on esitellä toimintaamme yleisesti ja jakaa kierrätysvinkkejä.

Tuemme kestävää kehitystä myös järjestämällä Kierrätystapahtumat mahdollisuuksien mukaan sekä keväällä että syksyllä.

Marttojen sieniviikolla elo-syyskuun vaihteessa järjestämme sieniretken ja toritapahtuman. Sienisadosta riippuen ajankohta tosin voi muuttuakin.

Järjestämme leivonta- tai ulkoiluhetkiä paikallisten hoivakotien asukkaiden kanssa. Tiedustelemme hoivakodeista heidän toiveitaan.

Järjestämme syksyllä ensisijaisesti miehille suunnatun kokkailuillan, jonka aikana valmistamme yhdessä illallisen. Illan menu suunnitellaan ilmastoystävällisistä ruokaohjeista. Myös kiinnostuneet martat voivat osallistua.

Suosimme lähimatkailua eli järjestämme ilta- tai piknikretkiä tarkoituksenamme tutustua Vihdin eri kyliin. Pyydämme mukaan myös paikallisen marttayhdistyksen. Kokopäiväretken kohde ja ajankohta päätetään myöhemmin.

Pyydettäessä käymme eri tilaisuuksissa jakamassa marttatietoa ja kotitalousneuvontaa. Samoin autamme pyynnöstä erilaisten tilaisuuksien tai juhlien kahvituksissa ja muissa tarjoiluissa.

Yhdistys innostaa jäseniään yhdessä oppimiseen sekä Martta-akatemian kursseille, webinaareihin ja marttaopintoihin.

TALOUS

Yhdistyksen tulot koostuvat jäsenmaksupalautuksista (8 €/jäsen), kokousrahasta (2 €) sekä kahvitus- ja myyjäistuotoista. Yhdistys saa myös jonkin verran tuloa vuokrattavasta kahviastiastosta ja kuohuviinilaseista.

Annamme kotitalousstipendit (á 50 €) ainakin kahdelle Nummelan yläasteiden päättävän luokan reilulle oppilaalle, joka on kiinnostunut kotitaloudesta. Yhdistys sponssaa jäsenille 1-3 tilaisuutta/retkeä.

JÄSENET JA JÄSENHANKINTA

Muistamme jäsenten merkkipäiviä vanhaan tapaan jäsenen haluamalla tavalla. Uusia jäseniä pyrimme hankkimaan aktiivisesti pitämällä marttatoimintaa esillä eri tapahtumissa sekä järjestämällä marttatoiminnan esittely- ja jäsenhankintatilaisuuksia.

HALLINTO JA TOIMIHENKILÖT

Hallitus sopii työnjaosta ja nimeää kunkin tapahtuman vastuuhenkilöt.

Yhdistyksen hallituksen jäsenet osallistuvat piirin tai liiton järjestämään koulutukseen, toiminnansuunnitteluiltaan tai yhdistystapaamiseen.

TIEDOTUS

Tiedotamme kaikista oman yhdistyksen sekä Vihdin Marttojen tapahtumista Vihdin Uutisten järjestöpalstalla sekä sähköpostilla. Yhdistyksen kotisivuilla on toimintakalenteri sekä päivitetyt tapahtumatiedot. Yhdistyksellä on myös avoimet Facebook-sivut, joista löytyy tapahtumatiedot ja kuvia tapahtumista. Kannustamme jäseniä seuraamaan näitä sivuja.

Lähetämme kuukausittain jäsenillemme marttakirjeen, jossa kerrotaan paitsi menneistä myös tulevista tapahtumista sekä muista koko marttajärjestön ajankohtaisista asioista.

Toimintakalenteria on jaossa kokouksissa ja se lähetetään jäsenille sähköpostilla.

Jaamme erilaisissa tilaisuuksissa toimintakalenteriamme ja Marttaliiton esitettä niille, joita mahdollinen marttatoiminta ja -jäsenyys kiinnostaa.

Tarjoamme paikallislehdille aineistoa yhdistyksen toiminnasta ja tilaisuuksista.

Yhdistyksen sisäistä viestintää hoidetaan hallituksen WhatsApp-ryhmän välityksellä. WhatsApp-ryhmä on perusteilla myös hallituksen ja ohjelmaryhmän viestintää varten.

YHTEISTOIMINTA

Harjoitamme yhteistoimintaa toisten vihtiläisten yhdistysten kanssa Vihdin Marttojen kautta.

Nummelan Killan kanssa on perinteisesti hoidettu kahvitus Viljonpäivän konsertissa.

VihtiGymin kanssa ovat Nummelan ja Lohjan Martat järjestäneet Kisakallion urheiluopistoon liikuntapäivän.

Osallistumme seurakunnan talkoisiin pyynnöstä ja tarpeen mukaan.