Vuosi 2021 koronapandemian varjossa oli kuitenkin vilkas ja toimelias

Tiivistelmä vuoden 2022 toiminnasta.

Koronarajoitukset estivät yhteistyön koulun kanssa ja suuremmat tilaisuudet, mutta erilaisia tapahtumia oli peräti 37. Vapaaehtoistunteja kertyi peräti 740. Jäsenmäärä lisääntyi kuudella uudella jäsenellä.

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Tuula Ikonen-Graafmans, varapuheenjohtaja Aira Martikainen, sihteeri Tuula Ryhänen, rahastonhoitaja Leena Halonen ja Senja Hiltunen. Hallitus kokoontui neljä kertaa.

Jäsentiedotteita lähetettiin kuusi. Lisäksi jäsenille lähetettiin lukuisia ajankohtaisilmoituksia puhelimitse, sähköpostitse ja tekstiviestein. Nettisivut päivitettiin.

Tammikuussa jatkuivat Helena Gröhnin ohjaamat kaikille avoimet digitreenit. Digitreenejä pidettiin keväällä kolme kertaa  Lisäksi oli mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen, mutta osallistujia siihen ei ollut. Vähäisen osallistujamäärän takia syksyllä ei digitreenejä enää jatkettu, vaan halukkaat saattoivat osallistua Ellinkulman digitreeneihin. Hallitus valmisteli vuosikokousasioita. Jäsentiedotteen aiheina oli piirin tiedote riippumatto-kysely, Teams-koulutus mahdollisuus ja vuosikokouskutsu.

Helmikuussa Ellinkulman näyteikkunan aiheena oli VARAUTUMINEN: kotivara, energiajärkeä ja pakkausmerkinnät. Aiheesta pidettiin myös tietoisku, jotta mm. kiinnostus näyteikkunaan tutustumiseen nousisi.

Koronarajoitusten vuoksi yli 20 hengen rajoitukset olivat edelleen voimassa Pohjois-Karjalassa. Tämän johdosta Pohjois-Karjalan Martat järjestivät Teamsin kautta etäkoulutusta ja tapahtumia Niihin saattoi osallistua kotona tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kautta, ja myös Tuula I-G:n kotona.  Etänä osallistuttiin ”Kaunis ja kestävä kotipiha”- luentoon ja ”Yhden padan taktiikka”-etäruokakurssille. Osallistuminen onnistui näinkin.

Maaliskuussa oli koronaepidemiatilanne edelleen hyvin vaikea. Onnistuttiin kuitenkin pitämään Hyvää ja kevyttä’ -ruokakurssi. Uutena aloitettiin Marttakahvit joka kuukauden 3. tiistai klo 13 -. Teamsin kautta osallistuttiin Kotitarveviljely ja vuoden vihanneksesta kurpitsasta -luennolle.

Huhtikuussa oli monia mielenkiintoisia Teams-aiheita. Marttakahville kokoonnuttiin hoitamaan jalkoja kauneuspiste Pian ohjauksessa Tulikivi-klubille. Luennot ”Kasvata ruokaa viljelylaatikossa” ja ”Villiyrttien poimijavalmennuksen perusteet” kiinnostivat.  Pohjois-Karjalan Marttojen jäsenetuesitteeseen saatiin mukaan myös juukalaisia yrityksiä.

Toukokuuksi suunniteltu Äitienpäiväjuhla yhdessä koululaisten kanssa ei koronarajoitusten vuoksi toteutunut. Pohjois-Karjalan Marttojen vuosikokous oli tällä kertaan Teamsin kautta. ´Siisti ulkoilutapahtuma` eli roskaplokkaus oli yhdessä kyläyhdistyksen kanssa. Marttakahvit oli Kirsti Puhakalla ja kunniamerkkiäitiä onniteltiin Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan kunniamerkistä.

Sunnuntaina 23.5 vierailtiin Alapihan puutarhalla. Voi sitä kukkaloistoa! Taasen sattui aurinkoinen päivä ja termoskahvit maistuivat huvipaviljongissa kera Janin leipoman maustekakun. Mukaan tuli auton takaosan täynnä taimia. Innokkaimmat osallistuivat vielä Juuan Marttayhdistyksen bussiretkelle Kolin puutarhaan ja veistospuistoon.

Kesäkuussa talkoiltiin jälleen yhdessä Nunnanlahden kyläyhdistyksen kanssa. Nyt vuorossa oli auringonkukkapelto Kivikeskuksen taakse. Se oli MSL:n hanke. Tuula I-G suoritti kotipuutarha-harrastusmerkin. Se käsitti muutamia netin kautta kuunneltuja luentoja, kirjallisia töitä ja kaksi itse tehtyä esitelmää, toinen omassa yhdistyksessä ja toinen kolmannelle osapuolelle Ellinkulmassa.

Heinäkuussa Kivenveistotapahtumassa markkinoitiin Pielisen villikalaa yhdessä marttapiirin kanssa.

Elokuussa osallistuttiin Juuka-seuran järjestämään perinnepäivään Puu-Juuassa Martat järjestivät  sieninäyttelyn ja antoivat sienineuvontaa ja näytettiin, miten lankoja värjätään luonnonkasveilla.

Syyskuussa oli ”Keliakiakokkikurssi” ja osallistuttiin myös #Kotikeittiön kalaruokia” -kurssille, jonka järjesti Juuan Marttayhdistys.

Lokakuussa oli vanhusten viikon ja Juuan marttojen kirkkopyhä. Martat hoitivat kahvituksen. Marttatapahtumassa tempaistiin pitämällä Puuro-baari Ellinkulmalla yhdessä

muiden marttayhdistysten kanssa. Tehtiin myös syysreki Ilomantsiin Möhkön Ruukille. Mukana oli pikkubussillinen eli 14 osallistujaa.

Marraskuussa Marttakahvit olivat kahvila Hedwigin  Helmessä.

Lauantaina 27.11 paketoitiin 86 vastaa seitsemän martan voimin koululla Ellintaitomessuille myytäväksi. Hyvin olivat vastat säilyneet vihreinä ja kuivina Eila Gröhnin hyvässä hoidossa.  Ellintaitomessuilla kaikki vastat tekivät kauppansa, – enemmänkin olisi mennyt.

Joulukuussa oli mahdollisuus osallistua Joulumieltä jokaiselle – konserttiin Nurmeksen kirkossa, matkan järjestäjänä oli Juuan yhdistys.  Perjantaina 3.12. pidettiin yhdistyksen pikkujoulu koululla. Koko perhe ja lähisuku oli kutsuttu mukaan! Osallistujia oli 20 hlöä.

Uutta vuonna 2021 olivat marttojen Podcast-ohjelmat ja uusinta uutta oli mahdollisuus ladata marttasovellus puhelimeen. Sovelluksesta löytää nopeasti Marttojen kokemuksella kootut neuvot ajankohtaisiin askareisiin ja pulmiin, ihanat ruokavinkit, helppokäyttöinen. Katso latausohjeet https://www.martat.fi/sovellus/ukk/

 

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen vuosi

sdr

Koronapandemia rajoitti toimintaa, mutta silti vuosi oli täynnä toimintaa.
Parisen kymmentä tapahtumaa toteutui (ja parisen kymmentä jäi koronarajoitusten vuoksi toteuttamatta), historiakirja julkaistiin, julkistamistilaisuudessa jaettiin vuosimerkkejä pitkään toimineille jäsenille ja digitreenejä, joissa opiskeltiin älypuhelimen ja tietokoneen käyttöä, pidettiin yhteensä kymmenen.
Vaara-Karjalan Leaderin avustuksella hankittiin yhdistykselle kannettava tietokone, jota jäsenet voivat lainata. Lainauksesta ja käytön opastuksesta tiedotettiin jäsenkirjeissä.

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Tuula Ikonen-Graafmans, varapuheenjohtaja Aira Martikainen, sihteeri Tuula Ryhänen, rahastonhoitaja Leena Halonen ja Senja Hiltunen. Hallitus kokoontui seitsemän kertaa.
Jäsentiedotteita lähetettiin seitsemän. Lisäksi jäsenille lähetettiin lukuisia ajankohtaisilmoituksia puhelimitse, sähköpostitse ja tekstiviestein. Nettisivut päivitettiin.

Tammikuussa jatkuivat Helena Gröhnin ohjaamat kaikille avoimet digitreenit.

Helmikuussa pidettiin vuosikokous 16.2. ja vahvistettiin sääntömuutos. Sääntömuutoksen kautta Marttojen nuorisojäseneksi voi liittyä jokainen 15-25 -vuotias henkilö sekä huoltajan suostumuksella myös alle 15-vuo-tias henkilö. Äänioikeutta ei alle 15-vuotiaalla kuitenkaan ole. Nuorisojäsen ei maksa jäsenmaksua eikä hän saa jäsenlehteä. Marttailu on mukavaa toimintaa myös lapsille ja nuorille!

Maaliskuussa oli Martan sushipöytä-ruokakurssi Nunnanlahden koululla. Paikalla oli 11 innokasta sushi-ystävää, joiden käsissä valmistui herkullista miso-keittoa, tamagoyaki munakasrullaa, lajitelma maki- ja nigiri-susheja sekä vihreää teejäätelöä. Ohjaajana oli Sanna Rilli Pohjois-Karjaan Martat ry:stä.
Marttajärjestön syntymäpäivänä 29.3. sytytimme kynttilät poisnukkuneiden yhdistyksemme jäsenten muistoksi.

Sitten koronapandemia levisi Suomessa ja Marttaliitto ohjeisti, että yhdistysten kokoukset, tapaamiset ym. siirretään tai peruutetaan ainakin 30.4. asti. Niinpä meidänkin yhdistyksemme tapahtumat maalis- ja huhtikuulta siirtyvät myöhemmäksi tai peruuntuivat kokonaan, sillä rajoitukset jatkuivat.

Huhtikuussa seurasimme marttojen virtuaalikoulutustilaisuuksia. Pohjois-Karjalan marttapiirin (www.martat.fi) ja Facebookin ”Pohjois-Karjalan martat vinkkaa” (https://www.facebook.com/pg/PKMartatvinkkaa ) tapahtumista löytyikin monia mukavia ja hyödyllisiä aiheita. Mutta se edellytti omaa tietokonetta ja nettiyhteyttä tai älypuhelinta. Teams-sovelluksen käyttöönottokin opettelutti aluksi.
Marttajärjestö ja Pohjois-Karjalan Marttapiiri ottivat valtavan digiloikan ja niin mekin tulimme perässä.

Toukokuussa ahkeroitiin Nunnanlahden Marttahistorian ja kuvien viimeistelyssä ja tämä työ jatkui koko kesän. Kaikki halukkaat jäsenet saattoivat osallistua siihen.

Kesäkuussa koronarajoitukset hiukan hellittivät yli 70-vuotiaiden osalta ja osallistuttiin Nunnanlahden kyläyhdistyksen ”Kukkivat kivet” hankkeeseen. Juuan kunta myönsi taimien ostoon avustuksen. Tulikiveltä saatiin kasteluvesi ja kasteluvuorot jaettiin. Osallistujia oli yhteensä yhdeksän, marttoja ja muita kyläläisiä. Osallistuttiin myös ”Pelasta pörriäinen”-tempaukseen, Jan Graafmans rakensi hyttyshotellin ja se sijoitettiin kukkameren lähelle.

Heinäkuussa saunavastojen tekotalkoot olivat kolmena päivänä Leena ja Pertti Halosella. Ahkeroimassa oli yhdeksän marttaa ja 92 vastaa syntyi. Leena ja Pertti olivat jo hakeneet koivut ja Leena keitti kahvit. Leena vei vastat Irja ja Seppo Väyrysen tilalle odottamaan marraskuun pussitusta ja myyntiä. Pakkaamassa marraskuun lopulla oli yhdeksän käsiparia, Irja keitti kahvit, juttu luisti ja mukavaa oli. Vastatalkoot aloitettiin vuonna 1996 ja olivat siis nyt 24. kerran.

Elokuussa tutustuttiin Tuija Piepposen taidenäyttelyyn ja lopuksi joimme yhdessä Marttakahvit. Mukana oli
Nunnalahden, Juuan, Ahmovaaran, Pohjois-Vuokon ja Vuokon yhdistyksistä yhteensä 20 aikuista ja viisi
lasta. Elokuun lopussa kahvitettiin Kivikeskuksessa myös Juuan yrittäjien ryhmän, joka osallistui näyttelyyn.
Vuonna 2013 alkanut kummimummi toiminta koululla ei voinut syksyllä 2020 alkaa koronarajoitusten
vuoksi.

Syyskuussa 2.9. oli Nunnanlahden Marttojen historiakirjan, `Pienistä teoista syntyy suurta, Nunnanlahden
Martat 1920-luvulta tähän päivään´, julkistamistilaisuus Nunnanlahden koululla. Tilaisuudessa
puheenjohtaja (1981-1996) Pirkko Nykyri muisteli Nunnanlahden marttatoimintaa. Pohjois-Karjalan
Marttojen historiasta kertoi Tietokirjailija FL Marja Simola. Päätössanat ja 50-, 30- ja 25-vuotismerkit jakoi
toiminnanjohtaja Heli Hjälm, Pohjois-Karjalan Martoista. Musiikista vastasivat Heta Kortelainen sello ja Silja
Pitkänen viulu.
Kirjoja painettiin 150 kpl ja kirjan myyntihinta on 18 €/kpl. Kirjoja on myynnissä hallituksen jäsenillä,
Martta-toimistossa Joensuussa ja myös Vaarojen Sanomien toimistossa.
Kaikille avoimet digitreenit jatkuivat kerran kuussa, Uutta oli, että henkilökohtaisen ajan saattoi myös
varata Helena Gröhniltä, sitä mahdollisuutta käytettiinkin muutaman kerran.
Pohjois-Karjalan Marttojen vuosikokous oli syyskuussa isossa Carelia-salissa koronarajoitusten vuoksi. Esillä
oli yhdistyksemme ja Juuan Marttayhdistyksen yhteinen aloitteemme marttojen digitaitojen edistämiseksi.

Lokakuussa digitreenit jatkuivat. Juuan, Nurmeksen ja Valtimon yhteinen toiminnan suunnitteluilta oli
Nurmeksessa, jossa toiminnanjohtaja Heli Hjälm kertoi mm. järjestön strategiaa ja toimintasuunnitelmaa.

Marraskuussa koronan toinen aalto alkoi voimistua, mutta marttailta onnistuttiin pitämään aiheena
kotipuutarhan syystyöt ja tulevan toiminnan suunnittelua.

Joulukuussa oli yksi digitreenikokoontuminen, mutta yhteinen pikkujoulu peruttiin koronarajoitusten takia.

 

VUODEN 2019 TOIMINTA OLI SEKÄ PERINTEISTÄ ETTÄ UUTTA

dav

TAMMIKUUSSA Hallitus kokoontui Leenan luona. Kuun lopussa vietettiin Maailman suurinta Martta-iltaa Juuan yhdistysten kanssa lukion kahvilassa.

HELMIKUUSSA oli vuosikokous, jossa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Tuula Ikonen-Graafmans. Suur´ kiitos Irjalle puheenjohtajavuosista ja Pirkolle varapuheenjohtajuudesta! Uusi hallitus kokoontui uuden puheenjohtajan Tuulan kotonaja varapuheenjohtajaksi valittiin Aira Martikainen.

MAALISKUUSSA lähti 1. Martta-tiedote 1/2019 jakeluun. Alueellisessa yhdistyskoulutusillassa Ellinkulmassa oli Katja Kolehmainen ja juukalaisista marttayhdistyksistä edustajia.
Satoa ja Iloa-hankkeen 1. tilaisuus oli Nunnanlahden koululla. Suunniteltiin syötävää tilataideteosta Kivikylään. Järjestäjänä Nunnanlahden kyläyhdistys ja Marttapiiri.
Historiikin teko käynnistyi. Pari kertaa kokoonnuimme Nykyrin Pirkon luona katsomaan vanhoja valokuvia ja Senja skannasi niitä.
Olimme myös Juuan Marttojen järjestämällä Yllätysmuna – juhlavuoden ruokakurssilla. Poikolan koululla. Maria Nurmen opastama syntyi isoäidin salaatti, voileipäkakku (lohi, katkarapu), sienifrittata,  uppomunia, munakasrulla ja jälkiruokina suklaamousse ja Brita-torttu. Kananmunasta on moneksi!
Marttajärjestön syntymäpäivänä sytytimme kynttilät poisnukkuneiden yhdistyksemme jäsenten muistoksi.

HUHTIKUUSSA Piirin vuosikokouksessa Joensuussa oli koolla 126 marttaa 57 (61) osastosta. Piirin hallitukseen tuli valituksi mm. ensimmäisen kerran mies, Kim Wang Kontiolahdelta ja meitä lähimpänä Nurmeksesta Kaija Kokkonen. Lisää kuulumisia oli 2/2019 jäsenkirjeessä.
Tutustuimme Ellinkulmassa Bokashi – sisäkompostointiin: Ruokajäte mullaksi kahdessa viikossa ämpärissä omassa keittiössä.
Juuan Marttojen Luxemburgin kreivi operettiin Joensuussa osallistui Leena. Oli kuulemma upea esitys.
Satoa ja Iloa -hankkeen 2. tapaamisessa kylvettiin lisää hyötykasvien siemeniä myöhemmin kasvatettavaksi Kivikylän satolaatikoissa. Hyötykasvien kasvatus on näin yhteisökehittämisen väline.
Äitienpäiväjuhlaa valmistui yhdessä Nunnanlahden koululaisten ja kyläyhdistyksen kanssa. Koululaiset tekivät äitienpäiväruusut.
Kuun lopulla Marttakahvillassa ABC:lla vaihdeltiin kuulumisia ja Kevätmarttatiedote 2/2019 lähti jäsenille. Marttasivutkin päivitettiin Marttasivuja opastajana Nurmeksen mediamartta.

TOUKOKUUSSA jatkuivat äitienpäiväjuhlan valmistelut. Koululaiset ja kyläyhdistys leipoivat kaurakeksejä juhlaan. Välillä pistäydyttiin piirakkatalkoissa Joensuussa. Reilut 300 piirakkaa valmistui viiteen marttaan. ”Kevään parhaat” kehuttiin Facebookissa.
Äitienpäiväjuhlaa vietettiin 60 aikuisen ja 30 lasten voimin koululla. Koululaiset esittivät ohjelmaa, Marttojen tervehdyksen toi Senja laulun muodossa, kyläyhdistyksen Seppo ja kunnanjohtaja Markus puhuivat äideille. Lopuksi nautittiin koululaisten tekemistä pikkuleivistä ja Leenan leipomasta ja lasten koristelemasta täytekakusta. Mukavia muistoja. Opettaja Raili Nykäsen v. 1994 valokuvanäyttely oli myös esillä.
Satoa ja Iloa-hankkeen 3. tilaisuudessa parisenkymmentä kyläläistä ahersi kivisen Syötävä taideteoksen raamien teossa ja valmista syntyi.

KESÄKUUSSA istutettiin Satoa ja iloa hankkeen 4. tilaisuudessa taimet ja kasteluviikot jaettiin.

HEINÄKUUSSA oli vastantekotalkoot joulumyyjäisiin.100 vastaa taittui ahkerissa käsissä. Kiitos Martat!

ELOKUUSSA Kummimummi toiminta koululla alkoi. Riitta Lehikoinen avustaa käsityötunneilla. Piirakkatalkoot ja hallituksen kokous pidettiin Pirkon luona.

SYYSKUU kului supsikkaasti sadonkorjuutouhuissa. Kesän aikana Satoa ja Iloa-hankkeen kivirautakehikossa kasvoi 23 eri syötävää taimilajia ja sadonkorjuujuhlassa nautittiin lanttu- ja porkkanaviipaleista, makoisista tomaateista, kurpitsakeitosta, porkkanasämpylöistä ja raparperipiirakasta.
Marttojen kirkkopyhään 8.9. osallistui noin 80 henkilöä. Kansanlaulujumalanpalvelus oli mieleenpainuva kokemus. Kirkkokahville olivat Juuan martat leiponeet omenapiirakkaa ja Nunnanlahden martoista Leena suolasarvia.
Kaikille avoin älypuhelimen ja tietokoneen opetus eli ns. digitreenit käynnistyivät koululla. Ohjaajana on Helena Gröhn ja kokoontuminen on joka toinen viikko klo 18 alkaen.   Tietoturva-asiat ovat tärkeitä ja niihin perehdyttiin Ellinkulmassa 1. kokoontumiskerralla tutkittiin millainen puhelin itse kullakin on ja mitä kaikkea puhelimesta löytyy jne. 2. kerralla muistutettiin viruksista ja varkaista ja että ”onhan sinulla turvapaketti ja muistathan sulkea tietoturva-aukot”, jne.
Kolilla Vaarinkalliossa Marttapiirin järjestämä piirakkakoulu ja sieniretki Itä-Suomen yliopiston matkailualan opiskelijoille. Opiskelijat saivat piirakkakoulun diplomin. Jan ja Tuula seurasivat opetusta. Tavoitteena on, että yhdistykset voisivat järjestää vastaavia tai muita elämystapahtumia joko piirin toimesta tai itsenäisesti ja saada siten lisävaroja yhdistykselle. Katso lisää Vastuullisen ruoka- ja luontomatkailun selvityshanke.
Viikolla 38 arkistonhoitaja Marja Åhlbergin kanssa käytiin läpi kaikki arkistoivat martta-asiakirjat ja ne ovat nyt kotiseutuarkistossa.
ABC:n marttakahvilla suunniteltiin loppuvuoden ohjelmaa. Tiedote jäsenille meni sähköpostitse ja postilaatikoihin.

LOKAKUUSSA vierailtiin kahdesti Piipero-kerhossa Ellikulmassa. Maisteltiin porkkanasämpylöitä ja smootheja ja leivottiin makeita ja suolaisia muffinseja.
Piirin järjestämässä toiminnansuunnitteluillassa Valtimon, Nurmeksen ja Juuan yhdistyksille, Nurmeksessa Ystävän pysäkillä Katja Kolehmainen oli viimeisen kerran kertomassa Marttapiirin tulevan vuoden suunnitelmista. Kiitimme ja ojensimme muistoksi Katjalle aitoa nunnanlahtelaisjuomaa.
Digitreenit jatkuivat Nunnanlahden koululla. Meitä on yhdeksän uteliasta ja ahkeraa media-oppilasta Helena Gröhnin ohjauksessa. Opimme, miten käytetään 112-sovellusta, maps, Pivoa, pankki-mobiileja, K-Kauppa, S-Kauppa, nettilehtiä jne.
Oman yhdistyksen toiminnan suunnitteluillassa, johon kaikki olivat tervetulleita kerättiin tulevan vuoden toimintaideoita ja lopuksi oli hallituksen kokous.
Lahden kaupungin vierailunäytökseen Joensuussa (Järj. Eläkeliiton Juuan yhdistys) ei ennättänyt kukaan.
Kuun lopussa oli Marttailta koululla. Aiheena olivat erilaiset puurot. Mukana oli yhdeksän puuron ystävää. Valmistettiin kypsennettäviä ja tuorepuuroja. Leena hanki tarvikkeet ja oli ohjaajana. Maisteltiin hirssiaprikoosi-, mustaherukka-, suklaa-, tyrnivispipuuroja ja tuorepuurosmoothie. Seppo Väyrynen toi kaskinauriita ja valmisti puuron, kattila kaluttiin pohjia myöten.
Puurosta on moneksi, kuten Senja kirjoitti Vaarojen Sanomiin.

MARRASKUUSSA olivat vuoden viimeiset Digitreenit. Kiitos Helenalle ja ahkerille oppilaille.
Kastehelmi valmisti karjalanpaistia lisäkkeineen ja opetti piirakoiden tekoa Tulikiven venäläisvieraille ja filmausryhmälle.
Ellintaitomessuilla Leena ja Riitta olivat myymässä vastoja ja kaikki tekivät kauppansa.  Edellisellä viikolla pidettiin vastojen pakkaustalkoot.
.
JOULUKUUSSA
vietettiin Ellinkulmassa yhdistyksen koko perheen pikkujoulua. Oheinen kutsu oli lähetetty sähköpostitse tai postilaatikoihin marttaperheille. Kastehelmi keitti puuron, Leena valmisti sekahedelmäkeiton ja leipoi joulutortut. Irja sai pronssisen ansiomerkin kiitokseksi martta-toiminnastaan. Laulettiin joululauluja ja Joulupukkikin vieraili muorinsa kanssa.  Osallistujia oli 15.
Ja kaikilla oli mukavaa…

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Tuula Ikonen-Graafmans, varapuheenjohtajana Aira Martikainen, sihteeri/rahastonhoitaja Leena Halonen, Tuula Ryhänen ja Senja Hiltunen.

Tällaista oli toimintamme vuonna 2018                                        

Tammikuussa aloitti puheenjohtajamme uuden käytännön: kuukausittaiset yhteiset kahvilakäynnit, jolloin vain rupatellaan toiminnasta ja yleisistä asioista.

Helmikuussa talkoiltiin. Koululaiset kävivät tutustumassa koulun lähellä
Kivikeskuksen pihamaalla oleviin SM-kilpailun jääveistoksiin ja tapahtumaan.
Riitta ja Pirkko valmistivat heille makoisan jauhelihakeiton retkiruuaksi.

Maaliskuussa vierailtiin Etelä-Vuokon kylätalolla kyläjuhla-hankkeen merkeissä. Koululaisten kanssa pilkittiin ja paistettiin makkaraa kodalla..

Huhtikuussa valmistettiin ja maisteltiin kamerunilaisia ruokia, osallistuttiin VAPEPA- eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutukseen. Piirin vuosikokouksessa oli Aira.

Toukokuussa talkoiltiin Juuan hautausmaalla haravoinnin merkeissä. Puhdasta tuli ja yhdistyskassaan karttui sievoinen summa euroja. VAPEPA-kurssin jatkokin tuli suoritettua.

Heinäkuussa oltiin piirakkatalkoissa Marttakahviossa Joensuussa. Kirstin luona valmistettiin pieniä maistiaisia Tupperwara-illassa. Vastatalkoissa valmistui 76 vastaa. Vasta-ainekset kasasivat Pertti ja Seppo.

Syyskuun kahvilatuokiossa kerrattiin hellekesän tapahtumia ja suunniteltiin syksyä. Kyläkoulun Kummimummi-toiminta alkoi. Ensin kyseltiin opettajilta, mitä yhteistyötarpeita heillä oli ja martat olivat talvikauden apuna kummimummeina käsityötunneilla ja iltapäiväkerhossa.

Lokakuussa osallistuttiin piirin koulutukseen koskien toiminnan suunnittelua ja Kurssi rysäyksessä askarreltiin ikkunapuutarha kierrätysmateriaalein ja valmistettiin ` jälkiruoka on  järkiruokaa`.  Tuula kertoi, miten ´selviydyn sähköttä´ ja Marttojen kotivara-ohje tuli kerratuksi. Yhdistyskin ennätti niin sanottuun kolmanteen ikään: 70-vuotisjuhlaa vietettiin Kolilla ja saatiin uutta potkua yhdistyselämään.

Marraskuussa opetti Riitta kinnasneulalla neulomista. Raaka-ruokakin tuli kurssilla tutuksi ja maistui makoisalle. Vastat pussitettiin myyntikuntoon 23. kerran.

Joulukuussa vastat tekivät kauppansa Ellintaitomessuilla ja eurot kilahtelivat kassaa. Sitten olikin aika viettää pikkujoulua joulutorttukahvittelun merkeissä.

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Irja Väyrynen, varapuheenjohtaja Pirkko Nykyri, sihteeri/rahastonhoitaja Leena Halonen, Tuula Ryhänen ja Aira Martikainen.

Vuoden 2017 ahkerointia ja yhteistoimintaa                                       

Helmikuussa opeteltiin ammuntaa sisäampumaradalla opastajina Kirsi,
Harri ja Osmo. Rotinoilla käytiin Senja-martan vauvaperheessä.
Koululaisten kanssa leivottiin ruisleipää.                                                    .

Maaliskuussa osallistuttiin ´Parasta perunasta arkeen ja juhlaan´ ketjukoulutukseen, kuultiin Kamerunista Ellinkulmassa.

Huhtikuussa Irman opastamana askarreltiin kahvipussikurssilla ja voileipäkakkukurssilla Leenan opastuksella.

Toukokuussa osallistuttiin ´Kukkia koko kesäksi´ kurssille Viherkalliossa. Hautausmaan haravointi toi mukavasti euroja yhdistyskassaan.

Kesäkuussa ahkeroitiin Pirkon perennapenkissä.

Heinäkuussa oli paljon toimintaa. Koulun marjapensaiden ympäriltä niitettiin heinät.  Taitettiin Leenan luona vastoja vastatalkoissa, vastat ovat suosittuja Juuan ulkopuolella Valtimolla asti. Vasta-aineksia vietiin myös hoivakoti Kieloon asukkaiden hypistelytä ja vastantekoa varten. Taivaanpankolla pelattiin lasten kanssa frisbeegolfia. Se oli hauskaa ja siitä tykättiin. Piirakkatalkoissa Marttakahviossa käytiin myös.

Elokuussa hoidettiin Juuan yrittäjien 5-vuotisjuhlakahvitus ja euroja kilahti kassaan.

Syyskuussa käynnistyi koulun kummimummitoiminta, opettajien toivomuksesta mummit olivat apuna käsityötunneilla ja askartelussa.

Lokakuussa oli tutustuttiin Pohjois-vuokon Marttojen Pyykkipäivä-näyttelyn kirjastossa ja osallistuttiin Katjan johdolla piirintoiminnan suunnitteluun Ellinkulmassa. Pirkko ja Leena vetivät ´parasta perunasta´ kurssia.

Marraskuussa leivottiin piirakoita koululaisten kanssa suunniteltiin omaa toimintaa Irjan luona.

Joulukuussa Ellintaitomessuilla vastat tekivät kauppansa. Lounaskahvila Piirongissa nautittiin herkullinen jouluateria.

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Irja Väyrynen, varapuheenjohtajana Pirkko Nykyri, sihteeri/rahastonhoitaja Leena Halonen, Tuula Ryhänen ja Aira Martikainen.