VUODEN 2019 TOIMINTA OLI SEKÄ PERINTEISTÄ ETTÄ UUTTA

TAMMIKUUSSA Hallitus kokoontui Leenan luona. Kuun lopussa vietettiin Maailman suurinta Martta-iltaa Juuan yhdistysten kanssa lukion kahvilassa.

HELMIKUUSSA oli vuosikokous, jossa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Tuula Ikonen-Graafmans. Suur´ kiitos Irjalle puheenjohtajavuosista ja Pirkolle varapuheenjohtajuudesta! Uusi hallitus kokoontui uuden puheenjohtajan Tuulan kotona ja varapuheenjohtajaksi valittiin Aira Martikainen.

MAALISKUUSSA lähti 1. Martta-tiedote 1/2019 jakeluun. Alueellisessa yhdistyskoulutusillassa Ellinkulmassa oli Katja Kolehmainen ja juukalaisista marttayhdistyksistä edustajia.
Satoa ja Iloa-hankkeen 1. tilaisuus oli Nunnanlahden koululla. Suunniteltiin syötävää tilataideteosta Kivikylään. Järjestäjänä Nunnanlahden kyläyhdistys ja Marttapiiri.
Historiikin teko käynnistyi. Pari kertaa kokoonnuimme Nykyrin Pirkon luona katsomaan vanhoja valokuvia ja Senja skannasi niitä.
Olimme myös Juuan Marttojen järjestämällä Yllätysmuna – juhlavuoden ruokakurssilla. Poikolan koululla. Maria Nurmen opastama syntyi isoäidin salaatti, voileipäkakku (lohi, katkarapu), sienifrittata,  uppomunia, munakasrulla ja jälkiruokina suklaamousse ja Brita-torttu. Kananmunasta on moneksi!
Marttajärjestön syntymäpäivänä sytytimme kynttilät poisnukkuneiden yhdistyksemme jäsenten muistoksi.

HUHTIKUUSSA Piirin vuosikokouksessa Joensuussa oli koolla 126 marttaa 57 (61) osastosta. Piirin hallitukseen tuli valituksi mm. ensimmäisen kerran mies, Kim Wang Kontiolahdelta ja meitä lähimpänä Nurmeksesta Kaija Kokkonen. Lisää kuulumisia oli 2/2019 jäsenkirjeessä.
Tutustuimme Ellinkulmassa Bokashi – sisäkompostointiin: Ruokajäte mullaksi kahdessa viikossa ämpärissä omassa keittiössä.
Juuan Marttojen Luxemburgin kreivi operettiin Joensuussa osallistui Leena. Oli kuulemma upea esitys.
Satoa ja Iloa -hankkeen 2. tapaamisessa kylvettiin lisää hyötykasvien siemeniä myöhemmin kasvatettavaksi Kivikylän satolaatikoissa. Hyötykasvien kasvatus on näin yhteisökehittämisen väline.
Äitienpäiväjuhlaa valmistui yhdessä Nunnanlahden koululaisten ja kyläyhdistyksen kanssa. Koululaiset tekivät äitienpäiväruusut.
Kuun lopulla Marttakahvillassa ABC:lla vaihdeltiin kuulumisia ja Kevätmarttatiedote 2/2019 lähti jäsenille. Marttasivutkin päivitettiin Marttasivuja opastajana Nurmeksen mediamartta.

TOUKOKUUSSA jatkuivat äitienpäiväjuhlan valmistelut. Koululaiset ja kyläyhdistys leipoivat kaurakeksejä juhlaan. Välillä pistäydyttiin piirakkatalkoissa Joensuussa. Reilut 300 piirakkaa valmistui viiteen marttaan. ”Kevään parhaat” kehuttiin Facebookissa.
Äitienpäiväjuhlaa vietettiin 60 aikuisen ja 30 lasten voimin koululla. Koululaiset esittivät ohjelmaa, Marttojen tervehdyksen toi Senja laulun muodossa, kyläyhdistyksen Seppo ja kunnanjohtaja Markus puhuivat äideille. Lopuksi nautittiin koululaisten tekemistä pikkuleivistä ja Leenan leipomasta ja lasten koristelemasta täytekakusta. Mukavia muistoja. Opettaja Raili Nykäsen v. 1994 valokuvanäyttely oli myös esillä.
Satoa ja Iloa-hankkeen 3. tilaisuudessa parisenkymmentä kyläläistä ahersi kivisen Syötävä taideteoksen raamien teossa ja valmista syntyi.

KESÄKUUSSA istutettiin Satoa ja iloa hankkeen 4. tilaisuudessa taimet ja kasteluviikot jaettiin.

HEINÄKUUSSA oli vastantekotalkoot joulumyyjäisiin.100 vastaa taittui ahkerissa käsissä. Kiitos Martat!

ELOKUUSSA Kummimummi toiminta koululla alkoi. Riitta Lehikoinen avustaa käsityötunneilla. Piirakkatalkoot ja hallituksen kokous pidettiin Pirkon luona.

SYYSKUU kului supsikkaasti sadonkorjuutouhuissa. Kesän aikana Satoa ja Iloa-hankkeen kivirautakehikossa kasvoi 23 eri syötävää taimilajia ja sadonkorjuujuhlassa nautittiin lanttu- ja porkkanaviipaleista, makoisista tomaateista, kurpitsakeitosta, porkkanasämpylöistä ja raparperipiirakasta.
Marttojen kirkkopyhään 8.9. osallistui noin 80 henkilöä. Kansanlaulujumalanpalvelus oli mieleenpainuva kokemus. Kirkkokahville olivat Juuan martat leiponeet omenapiirakkaa ja Nunnanlahden martoista Leena suolasarvia.
Kaikille avoin älypuhelimen ja tietokoneen opetus eli ns. digitreenit käynnistyivät koululla. Ohjaajana on Helena Gröhn ja kokoontuminen on joka toinen viikko klo 18 alkaen.   Tietoturva-asiat ovat tärkeitä ja niihin perehdyttiin Ellinkulmassa 1. kokoontumiskerralla tutkittiin millainen puhelin itse kullakin on ja mitä kaikkea puhelimesta löytyy jne. 2. kerralla muistutettiin viruksista ja varkaista ja että ”onhan sinulla turvapaketti ja muistathan sulkea tietoturva-aukot”, jne.
Kolilla Vaarinkalliossa Marttapiirin järjestämä piirakkakoulu ja sieniretki Itä-Suomen yliopiston matkailualan opiskelijoille. Opiskelijat saivat piirakkakoulun diplomin. Jan ja Tuula seurasivat opetusta. Tavoitteena on, että yhdistykset voisivat järjestää vastaavia tai muita elämystapahtumia joko piirin toimesta tai itsenäisesti ja saada siten lisävaroja yhdistykselle. Katso lisää Vastuullisen ruoka- ja luontomatkailun selvityshanke.
Viikolla 38 arkistonhoitaja Marja Åhlbergin kanssa käytiin läpi kaikki arkistoivat martta-asiakirjat ja ne ovat nyt kotiseutuarkistossa.
ABC:n marttakahvilla suunniteltiin loppuvuoden ohjelmaa. Tiedote jäsenille meni sähköpostitse ja postilaatikoihin.

LOKAKUUSSA vierailtiin kahdesti Piipero-kerhossa Ellikulmassa. Maisteltiin porkkanasämpylöitä ja smootheja ja leivottiin makeita ja suolaisia muffinseja.
Piirin järjestämässä toiminnansuunnitteluillassa Valtimon, Nurmeksen ja Juuan yhdistyksille, Nurmeksessa Ystävän pysäkillä Katja Kolehmainen oli viimeisen kerran kertomassa Marttapiirin tulevan vuoden suunnitelmista. Kiitimme ja ojensimme muistoksi Katjalle aitoa nunnanlahtelaisjuomaa.
Digitreenit jatkuivat Nunnanlahden koululla. Meitä on yhdeksän uteliasta ja ahkeraa media-oppilasta Helena Gröhnin ohjauksessa. Opimme, miten käytetään 112-sovellusta, maps, Pivoa, pankki-mobiileja, K-Kauppa, S-Kauppa, nettilehtiä jne.
Oman yhdistyksen toiminnan suunnitteluillassa, johon kaikki olivat tervetulleita kerättiin tulevan vuoden toimintaideoita ja lopuksi oli hallituksen kokous.
Lahden kaupungin vierailunäytökseen Joensuussa (Järj. Eläkeliiton Juuan yhdistys) ei ennättänyt kukaan.
Kuun lopussa oli Marttailta koululla. Aiheena olivat erilaiset puurot. Mukana oli yhdeksän puuron ystävää. Valmistettiin kypsennettäviä ja tuorepuuroja. Leena hanki tarvikkeet ja oli ohjaajana. Maisteltiin hirssiaprikoosi-, mustaherukka-, suklaa-, tyrnivispipuuroja ja tuorepuurosmoothie. Seppo Väyrynen toi kaskinauriita ja valmisti puuron, kattila kaluttiin pohjia myöten.
Puurosta on moneksi, kuten Senja kirjoitti Vaarojen Sanomiin.

MARRASKUUSSA olivat vuoden viimeiset Digitreenit. Kiitos Helenalle ja ahkerille oppilaille.
Kastehelmi valmisti karjalanpaistia lisäkkeineen ja opetti piirakoiden tekoa Tulikiven venäläisvieraille ja filmausryhmälle.
Ellintaitomessuilla Leena ja Riitta olivat myymässä vastoja ja kaikki tekivät kauppansa.  Edellisellä viikolla pidettiin vastojen pakkaustalkoot.
.
JOULUKUUSSA
vietettiin Ellinkulmassa yhdistyksen koko perheen pikkujoulua. Oheinen kutsu oli lähetetty sähköpostitse tai postilaatikoihin marttaperheille. Kastehelmi keitti puuron, Leena valmisti sekahedelmäkeiton ja leipoi joulutortut. Irja sai pronssisen ansiomerkin kiitokseksi martta-toiminnastaan. Laulettiin joululauluja ja Joulupukkikin vieraili muorinsa kanssa.  Osallistujia oli 15.
Ja kaikilla oli mukavaa…

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Tuula Ikonen-Graafmans, varapuheenjohtajana Aira Martikainen, sihteeri/rahastonhoitaja Leena Halonen, Tuula Ryhänen ja Senja Hiltunen.

Tällaista oli toimintamme vuonna 2018

Tammikuussa aloitti puheenjohtajamme uuden käytännön: kuukausittaiset yhteiset kahvilakäynnit, jolloin vain rupatellaan toiminnasta ja yleisistä asioista.

Helmikuussa talkoiltiin. Koululaiset kävivät tutustumassa koulun lähellä
Kivikeskuksen pihamaalla oleviin SM-kilpailun jääveistoksiin ja tapahtumaan.
Riitta ja Pirkko valmistivat heille makoisan jauhelihakeiton retkiruuaksi.

Maaliskuussa vierailtiin Etelä-Vuokon kylätalolla kyläjuhla-hankkeen merkeissä. Koululaisten kanssa pilkittiin ja paistettiin makkaraa kodalla..

Huhtikuussa valmistettiin ja maisteltiin kamerunilaisia ruokia, osallistuttiin VAPEPA- eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutukseen. Piirin vuosikokouksessa oli Aira.

Toukokuussa talkoiltiin Juuan hautausmaalla haravoinnin merkeissä. Puhdasta tuli ja yhdistyskassaan karttui sievoinen summa euroja. VAPEPA-kurssin jatkokin tuli suoritettua.

Heinäkuussa oltiin piirakkatalkoissa Marttakahviossa Joensuussa. Kirstin luona valmistettiin pieniä maistiaisia Tupperwara-illassa. Vastatalkoissa valmistui 76 vastaa. Vasta-ainekset kasasivat Pertti ja Seppo.

Syyskuun kahvilatuokiossa kerrattiin hellekesän tapahtumia ja suunniteltiin syksyä. Kyläkoulun Kummimummi-toiminta alkoi. Ensin kyseltiin opettajilta, mitä yhteistyötarpeita heillä oli ja martat olivat talvikauden apuna kummimummeina käsityötunneilla ja iltapäiväkerhossa.

Lokakuussa osallistuttiin piirin koulutukseen koskien toiminnan suunnittelua ja Kurssi rysäyksessä askarreltiin ikkunapuutarha kierrätysmateriaalein ja valmistettiin ` jälkiruoka on  järkiruokaa`.  Tuula kertoi, miten ´selviydyn sähköttä´ ja Marttojen kotivara-ohje tuli kerratuksi. Yhdistyskin ennätti niin sanottuun kolmanteen ikään: 70-vuotisjuhlaa vietettiin Kolilla ja saatiin uutta potkua yhdistyselämään.

Marraskuussa opetti Riitta kinnasneulalla neulomista. Raaka-ruokakin tuli kurssilla tutuksi ja maistui makoisalle. Vastat pussitettiin myyntikuntoon 23. kerran.

Joulukuussa vastat tekivät kauppansa Ellintaitomessuilla ja eurot kilahtelivat kassaa. Sitten olikin aika viettää pikkujoulua joulutorttukahvittelun merkeissä.

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Irja Väyrynen, varapuheenjohtaja Pirkko Nykyri, sihteeri/rahastonhoitaja Leena Halonen, Tuula Ryhänen ja Aira Martikainen.

Vuoden 2017 ahkerointia ja yhteistoimintaa

Helmikuussa opeteltiin ammuntaa sisäampumaradalla opastajina Kirsi,
Harri ja Osmo. Rotinoilla käytiin Senja-martan vauvaperheessä.
Koululaisten kanssa leivottiin ruisleipää.

Maaliskuussa osallistuttiin ´Parasta perunasta arkeen ja juhlaan´ ketjukoulutukseen, kuultiin Kamerunista Ellinkulmassa.

Huhtikuussa Irman opastamana askarreltiin kahvipussikurssilla ja voileipäkakkukurssilla Leenan opastuksella.

Toukokuussa osallistuttiin ´Kukkia koko kesäksi´ kurssille Viherkalliossa. Hautausmaan haravointi toi mukavasti euroja yhdistyskassaan.

Kesäkuussa ahkeroitiin Pirkon perennapenkissä.

Heinäkuussa oli paljon toimintaa. Koulun marjapensaiden ympäriltä niitettiin heinät.  Taitettiin Leenan luona vastoja vastatalkoissa, vastat ovat suosittuja Juuan ulkopuolella Valtimolla asti. Vasta-aineksia vietiin myös hoivakoti Kieloon asukkaiden hypistelytä ja vastantekoa varten. Taivaanpankolla pelattiin lasten kanssa frisbeegolfia. Se oli hauskaa ja siitä tykättiin. Piirakkatalkoissa Marttakahviossa käytiin myös.

Elokuussa hoidettiin Juuan yrittäjien 5-vuotisjuhlakahvitus ja euroja kilahti kassaan.

Syyskuussa käynnistyi koulun kummimummitoiminta, opettajien toivomuksesta mummit olivat apuna käsityötunneilla ja askartelussa.

Lokakuussa oli tutustuttiin Pohjois-vuokon Marttojen Pyykkipäivä-näyttelyn kirjastossa ja osallistuttiin Katjan johdolla piirintoiminnan suunnitteluun Ellinkulmassa. Pirkko ja Leena vetivät ´parasta perunasta´ kurssia.

Marraskuussa leivottiin piirakoita koululaisten kanssa suunniteltiin omaa toimintaa Irjan luona.

Joulukuussa Ellintaitomessuilla vastat tekivät kauppansa. Lounaskahvila Piirongissa nautittiin herkullinen jouluateria.

Hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Irja Väyrynen, varapuheenjohtajana Pirkko Nykyri, sihteeri/rahastonhoitaja Leena Halonen, Tuula Ryhänen ja Aira Martikainen.

 

Jaa sivu