Toimintasuunnitelma 2022

                                                     Hyvästä arjesta parempi maailma

                                                    Kohtaaminen ja yhdenvertainen arki

.
Tapahtumakalenteri 2022

Tapahtumien järjestämisessä otetaan huomioon korona-ajan viranomaissuositukset ja turvallisuusohjeet. Muutokset ovat siis mahdollisia.
Suunnitelman loppuun on arkistoitu jo pidetyt tapahtumat:

Marttakahvit ovat joka kuukauden 1. tiistai klo 13 – kodeissa tai muissa sovituissa paikoissa. Rupattelua ja mukavaa yhdessäoloa. Jos tarvitse kyytiä, soita Tuula I-G:lle.

Syyskuu
Hallituksen kokous (3).
Su 11.9 Martat kahvittavat kirkkokahvin.
To 29.9. Kasviskeittiö kaikille -ruokakurssi järjestäjänä Juuan Marttayhdistys.
Maailman suurin marttailta: sadonkorjuujuhlat ti 13.9. Juuan Marttayhdistysten yhteinen.

Lokakuu
Pe 7.10 kaikille avoin puurobaari Ellinkulmalla yhdessä Juuan Marttayhdistysten kanssa.
Marttailuviikko 25.-31.10. Yksi maapallo riittää -marttailta tai -tapahtuma.

Marraskuu
1.11. Ryijypaja.
Jäsenistön toiveet seuraavan vuoden toiminnaksi.
Hallituksen kokous (4).

Joulukuu
Vastojen pakkaustalkoot ja myynti.
Yhteinen pikkujoulu.
Joulukonsertti järjestäjänä Juuan Marttayhdistys.

——————————————————————

Täällä ovat vuoden 2022 jo pidetyt tapahtumat:

Tammikuu
Su 23.1. oli hallituksen kokous (1) oli  puheenjohtajan luona. Valmisteltiin vuosikokousasiat.

Helmikuu
Ma 7.2. Virtuaalimartta-ilta: Talvikauden kasvikset. Virtuaalimarttailtaa voi seurata Facebookissa: Pohjois-Karjalan Martat vinkkaa.
Aiemmin julkaistuja virtuaalimarttailta tallenteita voi käydä k
atsomassa Martat.fi.

To 24.2. klo 17 – 19 Alueellinen (Nurmes-Valtimo-Juuka) yhdistyskoulutusilta Juuassa, lukion kahviossa. Kouluttajana oli toiminnanjohtaja Heli Hjälm. Keli oli erittäin huono ja nurmeslaiset olivat Teamsin kautta yhteydessä. Läsnä oli 14 marttaa ja toiminnanjohtaja.
Su 27.2. klo 17 Vuosikokouksessa Nunnanlahden koululla oli läsnä yhdeksän marttaa ja kaksi lasta. Leena H oli leiponut makoisat laskiaispullat, jotka nautittiin kahvin tai mehun kera.
Su 27.2. Pidettiin heti vuosikokouksen jälkeen hallituksen järjestäytymiskokous (2).

Maaliskuu
Ti 1.3.     klo 13- Marttakahvilla oltiin tällä kertaa ravintola KARKUSSA. Läsnä oli seitsemän marttaa.
To 3.3.   Sähkö/postitettiin jäsentiedote 1. Aiheena: Vuosikokouspäätökset ja toimintasuunnitelma 2022. 
Ma 7.3.  Virtuaalimartta-ilta: Makua mausteilla.
Su 27.3. Lähetettiin jäsentiedote 2. Aiheena oli kevään tarkennettu ohjelma.
Ti 29.3.  Marttajärjestön syntymäpäivänä oli ”Uusien jäsenten ilta” Tuula I-G:n luona. Osallistuimme (8) Teamsin kautta, Marjatta oli omassa kodissaan Teamsissa. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli 14. Hyvin onnistui.
29.3.      Hallitus piti sähköpostikokouksen (3) aiheena Tetriahossa olevien ukrainalaisten pakolaisten uintiretken järjestäminen Bomballe. LC Juuka kustansi matkan ja ruokailun Närekartanossa. Hyvin onnistui matka 8.4.. Retkeen osallistui 7 äitiä ja 11 lasta tulkki, autonkuljettaja ja avustaja.

Huhtikuu
Pe 1.4. klo 17.30 – oli Satolootaluento Ellinkulmassa, järjestäjänö Juuan Marttayhdistys. Meitä oli kirkonkylän ja Nunnanlahden marttoja yhteensä parikymmentä., – Leena, Pirkko, Kirsti, Marjatta ja Tuula I-G Nunnanlahdesta. Luennon jälkeen suunnittelimme, että laitamme asukkaiden toiveiden mukaiset taimilaatikot Viherkallioon ja Poikolanpihaan.
Ti 5.4  klo 13-   Nautittiin Marttakahvit ja hyvästä seurasta  Kivikylän Kanttiinissa.
Ti 5.4. klo 17 –  Ruokakurssilla tutustuimme espanjalaiseen makujen maailmaan. Järjestäjänä oli Juuan Marttayhdistys. Mukana Nunnanlahdesta olivat Leena, Pirkko ja Tuula I-G.Yteensä 14 osallistujaa.
Makoisia olivat liekitetyt herkkusienet, sangria, serranoon käärityt päärynälohkot, patongit/crostinit, joiden päällä oli tapenade, sahramiaioli, vuohenjuustolla täytetyt paprikat, gazpacho, chorizopaella, jälkiruokana mausteinen hedelmäsalaatti.

7.4. klo 15   Pohjois-Karjalan vertaismartat (10) kokoontuivat Teamsissa. Vaihdettiin kuulumisia eri kuntien/yhdistysten välillä. Tuula I-G on  Juuan alueen uusi vertaismartta. Vertaismartta voi yhdistysvierailullaan tuoda piirin kustantaman lanka/hedelmäkorin.
Ma 11.4.    Virtuaalimartta-ilta: Pääsiäispöytä.
Ke 13.4.klo 17-20    Ruokailoa ikävuosiin -ruokakurssi oli Nunnanlahden koululla. Kurssille ilmoittautui 14, mutta sairastumisien ja muiden esteiden vuoksi osallistujien määrä väheni yhdeksään, mutta ruoka oli erinomaista!
La 16.4. Oli taasen hallituksen sähköpostikokous (4). Nyt aiheena oli viimeinen yhteinen tapahtuma 10.5. koululaisten kanssa ennen koulun sulkeutumista keväällä 2022. Martat järjestävät makkarat, kahvit ja pullat.
Ma 25.4. Tuula I-G vieraili vertaismarttana Rostuvin Martoissa.
Pe 29.4. Seurakunnan yhteisvastuutaoahtumassa Leena oli paistamassa munkkeja.

Toukokuu
Ti 3.5. Olimme Marttakahvilla Maire Kortelaisen luona. Suunnitteilla oli puutarhaan tutustuminen, mutta maa ei ollut vielä sulanut.
Ke 4.5. Tuula I-G vieraili vertaismarttana Rostuvin Martoissa.

Ma 9.5. Virtuaalimartta-ilta: Suolaista ja makeaa leivontaa.
Ti 10.5. klo 9 – 12 Ulkoilu- ja puuhapäivä koululla. Mukavasti oli koululaisten lisäksi aikuisiakin päässyt mukaan. Kyläyhdistyksen Seppo grillasi makkaroita, Merja istutti koululaisten kanssa taimipotit mukaan kotiin ja Tuula oli paistanut korvapuustit kahvin kera. Mukana vajaa parikymmentä aikuista ja koululaiset, – viimeistä kertaa yhdessä.
                  

12.5. Jäsentiedote 3 tekstiviestinä kutsu roskaplokkaukseen.
Ma 14.5. klo 9-     Oli Marttapiirin vuosikokous Joensuussa. Tuula I-G osallistui ja lähetti muistion kaikille.
To 17.5. Tuula I-G vieraili vertaismarttana Juuan Martoissa.
La 21.5. klo 10 –  Senjan ideoima Siisti ulkoilutempaus toteutui kauniissa säässä. Kokoontuminen oli Kivikeskuksella. Siitä pari – kolme kilometriä etelään ja pohjoiseen tulivat tienvarret puhtaaksi jölleen kerran. Lopuksi maistuivat kahvit. Mukana meitä oli kuutisen marttaa.
Ma 16.-22.5.   Oli Marttailuviikko, joten se sujui roskaplokkauksen merkeissä.
23.5. Oli koulun viimeinen kevätjuhla, johon Nunnanlahden Marttojenkin edustus oli kutsuttu olivathan martat vuosikymmenien kuluessa olleet läheisessä yhteistyössä koulun ja koulun opettajien kanssa.
Ti 24.5 Perustettiin viljelylaatikoita yhdessä Juuan Marttayhdistyksen kanssa Viherkalliossa ja Poikolanpihassa. Mukana oli kuutisen marttaa ja samana päivänä kävi autolastillinen marttoja Ala-Pihan puutarhalla.

   

Ke 4.5. Tuula I-G vieraili vertaismarttana Vuokon Martoissa Selkolassa aiheena viljelylaatikko ja ti 17.5. kirkonkylän Martoissa.

Kesäkuu
La 4.6. Ahkeroitiin piirakkatalkoissa piirakkapajalla Joensuussa Leenan johdolla Nunnanlahden neljän martan voimin.
La 11.6. klo 10- Olivat talkoot Korkeavaaralla,  järjestäjänä Kyläyhdistys. Tuossa tuokiossa tuli näköalapaikka puhtaaksi ja
nokipannukahvi maistui ja makkarat paistuivat. Paikalla oli kymmenkunta kyläläistä ja kolme saksalaista matkailijaa.

Heinäkuu
4.7. ja 10.7.Jäsentiedote 4 Tekstiviestikutsu vastojentekotalkoisiin.
La 9.-11.7. Ahkeroitiin vastojen tekotalkoissa Leena ja Pertti Halosella. Leena ja Pertti olivat taas käyneet kuormallisen koivuja, joista tulikin sitten satakunta vastaa. Ahkeroimassa olivat Pirjo, Kirsti, Leena, Pirkko, Senja ja Tuula.

11.7. Jäsentiedote 5 Tekstiviestikutsu ”Vastuullinen välipala” tempaukseen Kivenveistotapahtumassa 5.8.

La 9.7. Teatteriretki Tukkijoella-esitykseen Louhosareenalle Nilsiään. Järjestäjänä Juuan Marttayhdistys. Mukana meiltä oli Martta L, Pirjo, Aune ja Marjatta. Yhdistys maksoi haun ja paluun Nunnanlahteen.
Ti 26.7. juhlittiin Martan päivää kukin kotonaan.

Elokuu

 

5.8. Martat maistattavat ”Vastuullinen välipalaa” eli nauris-, lanttu- ja leipätikkuja dippikastikkeessa Kivenveistotapahtumassa Marttateltalla Veistospuistossa, piirin marttaneuvoja Tiia Koppanen mukana ja Leena, Kirsti  ja kirkonkylältä Raili O.

 

La 20.8. Oli suunniteltu retki Kukkakuhhaukseen Rääkkylään kirkonkylän Marttojen toimesta. Mukana oli 43 marttaa, Nunnanlahdesta olivat Aune, Pirjo, Marjatta ja Leena.

Marttaliiton tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan ja retkeilemään luonnossa sekä hyödyntämään luonnonantimia järjestämällä Marttojen sienipäivänä 27.8. tai sieniviikolla 28.8.-4.9. sieniretki. Syksyn sienisato on ollut runsas ja omat kasvimaat ovat tarjonneet paljon puuhaa, joten yhteistä retkeä ei järjestetty.

……………..

Tällaista oli vuoden 2021 toimintamme

Tammikuu
Hallitus kokoontui valmistelemaan vuosikokousasioita 17.1.2021.
Jäsentiedote 1, 1.2.2021 aiheina: piirin tiedote riippumatto-kysely, Teams-koulutus mahdollisuus ja vuosikokouskutsu.

Helmikuu
Digitreenit alkoivat to 11.2. Helena Gröhnin johdolla. Vaarojen Sanomien järjestöpalstalla oli ilmoitus 4.2., läsnä oli Helenan lisäksi kolme osallistujaa, joista yksi uusi. Mukavaa oli, sillä saimme ihan yksilöllistä opastusta.

Ke 10.2. Tuula I-G ja Anita Eronen tekivät Ellinkulman helmikuun näyteikkunan aiheena varautuminen: kotivara, energiajärkeä ja pakkausmerkinnät. Se  tehtiin kaikkien juukalaisten marttayhdistysten yhteiseksi panostukseksi.Materiaali saatiin Pohjois-Karjalan Martoilta.

Ke 17.2. klo 13- Tuula I-G piti Ellinkulmassa em. aiheesta tietoiskun, jotta mm. kiinnostus näyteikkunaan tutustumiseen nousisi. Tilaisuuteen osallistui 10 henkilöä ja keskustelu oli vilkasta.

Koronarajoitusten vuoksi yli 20 hengen rajoitukset olivat edelleen voimassa Pohjois-Karjalassa. Tämän johdosta Pohjois-Karjalan Martat ovat järjestäneet Teamsin kautta etäkoulutusta ja tapahtumia ((https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtumat/).
Niihin voi osallistua kotona tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kautta, mutta myös Tuula I-G:n kotona.

To 11.2.klo 16 Teams-koulutuksessa oli mahdollista opiskella Teamsin perustoimintoja, miten voi osallistua etäkoulutuksiin ja tapahtumiin. Leena H ainakin osallistui.

Su 21.2. klo 17 pidettiin vuosikokous Nunnanlahden koululla. Runsaaseen asiapitoiseen kokoukseen osallistui kahdeksan osallistujaa. Puheenjohtajaksi valittiin toimikaudeksi 2021-2022 Tuula Ikonen-Graafmans ja hallituksessa edelleen jatkavat  erovuorossa olleet Tuula Ryhänen ja Senja Hiltunen sekä Aira Martikainen ja Leena Halonen.
Tiivistelmä viime vuoden toimintakertomuksesta on nettisivullamme.
Hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin heti vuosikokouksen jälkeen. Varapuheenjohtajana jatkaa Aira Martikainen, sihteerinä Tuula Ryhänen, rahastonhoitajana Leena Halonen ja hallitukseen kuuluu myös Senja Hiltunen.
Jäsentiedote 2 lähetettiin jäsenille aiheena vuosikokouspäätökset ja toimintasuunnitelma.

Ti 23.2. klo 17-19 Maarit Sallinen-Uusoksa kertoi aiheesta: Kaunis ja kestävä kotipiha. Tuula I-G Teams-osallistui ja 12 muuta pohjoiskarjalaista marttaa.

Ke 24.2. klo 17-19 Loviisa Salin ohjasi Yhden padan taktiikka-etäruokakurssia. Seitsemän osallistujaa. Tuula ja Pirkko valmistivat Varhaiskaali-käristyspataa, linssi-leipäjuustosalaattia ja mansikkapehmistä, Tuulan luona. Pirkko pyöräytti samalla Leenan Pertin tuomista matikoista herkullisen madekeiton. Kaikki ruoat onnistuivat tosi hyvin.

25.2. Henkilökohtaista digitreeniohjausaikaa ei ollut varannut kukaan. Koronako vai hiihtolomat lienee ollut syynä?

Maaliskuu

 

9.3. ’ Hyvää ja kevyttä’ -ruokakurssilla oli Ringa Nenosen ohjauksessa tekemässä kahdeksan marttaa Nunnanlahden koululla. Hyvin sujui niin ruokien valmistus, gourmet-ateriointi kuin loppusiivouksetkin. Makoisa menu: Linssikookoskeitto, kukkakaali-kikhernecurry, lämmin ruusukaalisalaatti, poropiza, kirjolohisitrussalsa ja jälkiruokana oli hasselbackan uuniomenat kauravaniljakastikkeen kanssa.

11.3. Digitreeneissä oli kolme osallistujaa Helena Gröhnin ohjauksessa. Paljon taas opittiin.  Käytiin läpi itsekunkin käyttöongelmia, puhuttiin suojauksesta hakkereita vastaan, ladattiin Fonecta caller, jolloin näkee soittajan nimen, surffailtiin youtubessa ja katsottiin ”Erikoinen kivi Nunnanlahdessa” ja ”Korkeavaara Nunnanlahdessa” videot, jne.
Henkilökohtaiseen digiohjaukseen ei ollut varattuja aikoja 25.3.

15.3. Tuula ja Aira lähettivät kiitosten kera Martta-historiakirjan loppuselvityksen Museovirastolle. Ilmeisesti selvitys oli riittävä, sillä lisäpyyntöjä ei tullut. Nyt on kaikki loppuselvitykset tehty historiakirjan osalta.

Koronaepidemiatilanne on hyvin vaikea etelä-Suomessa ja Virossa. Pohjois-Karjalassa 7,9/100 000 as. Juuassa yhteensä 7 sairastunutta. 80-vuotiaat rokotettu ja 70-vuotiaiden rokotus alkaa 17.3.

Uutena alkoivat Marttakahvit joka kuukauden 3. tiistai klo 13 – kodeissa tai muissa sovituissa paikoissa. Rupattelua ja mukavaa yhdessäoloa. Kyydit järjestyivät.


16.3. klo 13 – kokoonnuimme rupattelemaan Marttakahville Minnamari Harpelan Nunnanlahden uuteen kahvila-ravintolaan Kivikylän Kantiiniin. Senja  ja Tuulat tarjosivat kyytiä sitä tarvitseville. Martta tuli potkurilla:) Tällaista päivätilaisuutta ilman asia-aiheita oli toivottu koronan kokoontumisvajetta täyttämään. Martikaisen Heikki komisti naisvaltaista joukkoa ja samalla kahvilla kävivät uutta istuinpenkkiä ravintolaan ahertavat Risto ja Ismo. Mairen tekemää norjalaismallilla neulottua (11.) villapuseroa ihailtiin, puhuttiin maakunnan villasukkakilpailuista ja suunniteltiin seuraavaa kokoontumistilaisuutta 13.4. Lopuksi katsottiin auditoriossa ”Kiven synty” lyhytfilmi. 11 osallistujaa.

16.3. klo 17-19 Kotitarveviljelystä ja vuoden vihanneksesta kurpitsasta.kertoi Maarit Sallinen-Uusoksa Teams-ketjukoulutuksessa  Tuula osallistui ja noin kymmenen Pohjois-Karjalan Marttaa.

Jäsentiedote 3 24.3.2021 lähetettiin sähköpostitse tai postilaatikkojakeluna aiheena mm. Tervetuloa uudet jäsenet, jäsenedut, Pohjois-Karjala-sukat kilpailu, rakas ryijyni-näyttely, ruishapanjuurikysely, terveiset `Voimavirtaa vapaaehtoismarttailuun`-tilaisuudesta ja kevään tapaamiset.

Maaliskuu
29.3. oli Marttajärjestön syntymäpäivä. Muistelimme heitä.

Huhtikuu
Huhtikuussa oli monia mielenkiintoisia Teams-aiheita. Kukahan osallistui?
*Ke7.4. klo 13 ja 17 Ilmastokoti-hanke
*Ma 12.4.  klo 17-17.30   Kasviksia suuhun ja kasvimaalle. Pohjois-Karjalan Martat vinkkaa.
*Ma 12.4. Härkäpavut tutuksi- ketjukoulutus. Pohjois-Karjalan Martat.

Digitreenit olivat 8.4. Surffailimme ennestään tuntemattomilla ja tärkeillä palvelusivuilla. Helenan ohjauksessa oli vain kaksi, mutta sitäkin innokkaampaa oppilasta. 22.4. henkilökohtaiseen ohjausaikaan ei ollut ilmoittautunut kukaan.

13.4. klo 13 – kokoonnuimme vuoden 2. Marttakahville ja hoitamaan jalkoja kauneuspiste Pian ohjauksessa.

Tulikivi-klubille. Oma pesuvati ja pyyhe oli mukana. Läsnä oli yhdeksän marttaa, muutama enemmänkin olisi voinut tulla, mutta oli päällekkäisiä menoja. Nautimme pullakahvit ja juttu luisti. Kuljetukset pelasivat.
Tuula kirjoitti jutunkin Vaarojen Sanomiin, mutta sitä ei julkaistu, vaan seuraavasta tapahtumasta.

*Ke 14.4. klo 13 Tuula I-G piti esityksen aiheesta Kasvata ruokaa viljelylaatikossa Ellinkulmassa. Tilaisuus oli Tuulan kotipuutarhaharrastusmerkin viimeinen suoritus. Läsnä oli 11 innokasta ja asiantuntevaa osallistujaa ja keskustelu oli vilkasta. Vaarojen Sanomat julkaisi artikkelin.

Samana päivänä oli Tuula I-G:llä vielä vertaismarttatapaaminen Teamsin kautta. Juuan yhdistykset olivat nimenneet Tuulan vertaismartaksi. Kymmenkunta Pohjois-Karjalan vertaismarttaa Heli Hjälmin ja varapuheenjohtajan kanssa vaihtoivat kokemuksia vertaismarttatoiminnasta ja kehittämistarpeista.

Tuula Ryhänen jakoi Pohjois-Karjalan Marttojen jäsenetuesitteen jäsenille ja jäsenetuja antaneille kymmenelle yrittäjälle. Suur´kiitos juukalaisille yrittäjille jäsenetutarjouksestanne!!

*19.-25.4. on Maailman suurin marttailta, mutta se siirtyi  koronarajoitusten vuoksi.

Toukokuun aihe: Viekas -vieraslajien torjunta siirtyi kesäkuulle ja Ahmovaaran Marttojen tilaisuuteen.

TOUKOKUU
Digitreenit olivat keväällä joka kuukauden 2. torstai klo 17.30 – Nunnanlahden koululla. Ohjaajana Helena Gröhn.
Viimeistä kertaa ei pidetty ke 12.5. , koska osallistujia vähän. Kiitokseksi annoimme Helenalle oksista punotun digikoiran.

Digitreenien henkilökohtainen ohjaus ajanvarauksella oli mahdollista joka kuukauden 4. torstai klo 17.30-:
27.5. Aika oli tilattava etukäteen Helena Gröhniltä puh.050 572 5124. Vain joku käytti tätä mahdollisuutta
Syksyllä sovitaan syyskauden digitreenitapaamiset.

Äitienpäiväjuhla yhdessä koululaisten kanssa oli suunnitelmissa, mutta koronarajoitusten vuoksi ei toteutunut.

Toukokuu
8.5. oli Pohjois-Karjalan Marttojen vuosikokous, tällä kertaan Teamsin kautta. Tuula osallistui. Helppoa, kun ei tarvinnut matkustaa Joensuuhun. Tuula lähetti muistiinpanot jäsenille ja muille Juuan yhdistyksille. Samalla lähti jäsentiedote 4/2021. sähköpostissa tai postilaatikoihin.

Huhtikuuksi suunniteltiin roskaplokkausta, jos lumet sulaneet. Se toteutui 15.5.yhdessä kyläyhdistyksen kanssa. ´Siisti ulkoilutapahtumaan` osallistui kuusi henkilöä ja tienvarret tulivat siistiksi Larinsaaren viitan risteyksestä Jokiniemeen saakka. Senja Hiltunen jatkoi harrastusblokkaustaan varmaan edemmäksikin Tienvarsilta löytyi jos jonkinlaista tavaraa: kahvimukeja, nuuskarasioita, rautaromua säkkikaupalla. Lopuksi juotiin Kivikeskuksen päädyssä ansantut talkookahvit. Mukavaa oli. Vaarojen Sanomien Piia kirjoitti hyvän jutun lehteen.

Marttakahvit juotiin ti 18.5. Kirsti Puhakalla ja onniteltiin kunniaäitienpäivämitalistia Kirstiä, Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan kunniamerkistä. Samalla kuunneltiin ja katseltiin Netin kautta Tupperware esittelyä.

Su 23.5 vierailtiin Alapihan puutarhalla. Voi sitä kukkaloistoa! Taasen sattui aurinkoinen päivä ja termoskahvit

maistuivat huvipaviljongissa kera Janin leipoman maustekakun. Mukaan tuli auton takaosan täynnä taimia. Matkalla oli mukana kahdeksan marttaa.

Ti 25.5. oltiin mukana Juuan Marttayhdistyksen bussiretkellä Kolin puutarhaan ja veistospuistoon. Vielä viherpeukalo kutitti neljää Nunnanlahden ja yhdeksää kirkonkylän marttaa. Ja kotiin tuliaisina oli taimia, – kuinkas muuten.

Neljä marttatapaamista oli ahkeroitu toukokuussa, joten suunniteltu Kirpputori, jonka myyntituotto oli suunniteltu Marttojen hankkeille Etiopiaan ja Malawiin siirtyi myöhemmäksi.

Kesäkuu
4.6. talkoiltiin jälleen yhdessä Nunnanlahden kyläyhdistyksen kanssa. Nyt vuorossa oli auringonkukkapelto Kivikeskuksen taakse. Se oli MSL:n hanke. Mukana ahkeroi neljä marttaa ja seitsemän kyläläistä tai kesäasukasta. Piia kirjoitti ja Vaarojen Sanomat julkaisi artikkelin.

Kevään uutuutena oli ´Martat haastaa` Podcast, jota saattoi itsekukin kuunnella jälkikäteenkin. Esimerkiksi voi kuunnella 14.1. nauhoitetun, uuden maakuntajohtajan Markus Hirvosen haastattelun ja haasteen. Hyvin entinen kunnanjohtajamme Markus pärjäsi.
11.2. Kimmo Kirves, tarinoita maailmalta pyörän selästä. Marttojen toiminnan kantava teema vuonna 2021 on kohtuullisuus. Jaksossa vieraana valokuvaaja Kimmo Kirves, jonka tarinat ja kuvat maailmalta antavat uutta näkökulmaa kohtuullisuusajatteluun. Kimmo kertoo jaksossa tarinoita pyörämatkoiltaan ja kannustaa meitä muitakin nousemaan satulaan ja kiinnittämään uudella tavalla huomiota ympäristöömme.
25.2. Vaalea hapanjuurileivonta. Tiina on vierailulla kotileipurin Herkkupajassa leipurimestari Ollin ja leipuri-toimitusjohtaja Virva vieraana. Olli avaa keskustelussa vaalean hapanjuurileivonnan saloja niin hienosti, että aloittelevakin kotileipuri oppii samalla ymmärtämään juuren sielunmaisemaa.
28.2. Yhden padan taktiikka. Tällä kertaa keskusteltiin yhden padan taktiikasta ja jaettiin arkiruokavinkkejä. Haastelemassa Ringa ja Maarit, jotka paljastavat kuulijoille yhden padan suosikkireseptinsä.
11.3. Huolla itseäsi – vaali kauneuttasi. Loihdi itsestäsi esiin loistava sinä. Se onnistuu keittiön kaapista ja luonnosta löytyvillä aineksilla. Tee pieniä tekoja, joilla on suuri vaikutus kauneuteesi ja hyvinvointiisi. Tässä podcast-jaksossa Marttojen Vappu Lasaroville Ecoteekin antiage-valmentaja ja luontaishoitoasiantuntija Senja Virtanen kertoi viisaita vinkkejä luonnonmukaiseen kauneudenhoitoon. Jakso nauhoitettiin naistenpäivän Syö itsesi kauniiksi -virtuaalimarttaillan inspiroimana.
29.4.Härkäpapu yllättää. 12.5. Ruoka-aine allergia vie pahimmillaan sairaalaan. 27.5. Vinkkejä tulevaan grillikesään. 17.6. Villiyrttien keräysja vinkit kotikeittiöön. 1.7. Villikalaa järvestä lautaselle, joka aihe oli Juuan Kivenveistotapahtumaan ideoitu.

Jäsenille tiedotettiin:
Pohjois-Karjalan Marttojen koulutustapahtumia (www.martat.fi ->tapahtumat) löytyi runsain mitoin. Sitä kautta saattoi ilmoittautua, jos halusi seurata kotona tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen avulla. Tai mahdollisuus oli viettää marttailtaa Tujanrantaan Tuulan luona, Hamararannantie 24,ja seurata yhdessä etäkoulutusta.

Tuula I-G suoritti kotipuutarha-harrastusmerkin. Se käsitti muutamia netin kautta kuunneltuja luentoja, kirjallisia töitä ja kaksi itse tehtyä esitelmää, toinen omassa yhdistyksessä ja toinen kolmannelle osapuolelle Ellinkulmassa.

Ahmovaaraalaiset olivat suunnitelleet Vieraslajiluennon/VieKas LIFE-hanke. He talkoilivat uuden talonsa ympärillä, siellä ei tullut käytyä.

Heinäkuu
26.7. on Martan päivä. Haudoilla muistaminen jäi väliin tänä vuonna.
Kulttuuri- ja virkistäytymisretki Ilomantsiin siirtyi lokakuulle 23.10.2021. Heinäkuun helteet verottivat niin paljon, että Juuan yhdistyksiltä jäi toteuttamatta yhteinen Maailman suurin marttailta Teemana vaatteiden vaihtopäivä.

Elokuu
Kivenveistotapahtumassa markkinointiin Pielisen villikalaa yhdessä marttapiirin kanssa. Katso podcast 1.7.

18.8. Jäsentiedote 5.

21.8. Juuka-seuran järjestämillä perinnepäivillä
marttayhdistykset ja kyläyhdistys kokosivat sieniesittelypöydän ja näyttivät, kuinka lankoja värjätään luonnonväreillä.

26.8. Itämeripäivän piknik jäi pitämättä. (Sen tavoitteena olisi ollut, luonnon helmassa nautittu Itämeri- ja ilmastoystävällisiä tarjoiluja ja kerätä roskién keräys lähiympäristöstä, hyvinvointia ja liikuntaa. Roskaplokkaus meillä oli jo keväällä.

 Syyskuu
14.9. oli Pohjois-Karjalan Keliakiayhdistyksen Hannu Ruokolaisen ideasta keliakiakokkikurssi. Leena suunnitteli menun ja seitsemän innokasta valmisti sen Leenan ohjauksessa. Makoisaa oli! Vaarojen Sanomissa oli juttu.

16.9. Oli ’Kotikeittiön kalaruokia’ -kurssi, jonka järjesti Juuan Marttayhdistys. Nunnanlahdesta oli mukana neljä marttaa.

Lokakuu on puurokuu
3.10. oli vanhusten viikon ja marttojen kirkko ja martat hoitivat kahvituksen. Nunnanlahdesta oli yksi martta.

Marttailuviikko oli 25.-31.10. Teemana oli: Yksi maapallo riittää. Marttailuviikolla innostetaan muuttamaan omaa käyttäytymistä ja valintoja ilmaston kannalta kestävämmäksi konkreettisilla ja innostavilla esimerkeillä.

15.10.marttatapahtuma tempaistiin pitämällä Puuro-baari Ellinkulmalla yhdessä muiden marttayhdistysten kanssa.
Tarjolla oli kuusi erilaista puuroa ja kolme lajia oli vielä varalla. Leenan keittämät hirssi- ja tattaripuurot kiinnostivat erikoisesti. Kävijöitä oli kuutisenkymmentä ja vapaaehtoisella puurorahalla tuettiin Malawan ja Namibian tyttöjä ja naisia.

23.10. Tehtiin syysreki Ilomantsiin Möhkön Ruukille. Sitä ennen herkuteltiin Möhkön Mantan kahvilassa. Matka jatkui Parppeinpirtille lounaalle ja tavattiin Ilomantsin marttoja ja lopuksi tutustuttiin Parppeinvaaran runokylään. Mukana oli pikkubussillinen eli 14 osallistujaa.

Marraskuu
Ti 9.11. klo 13 Marttakahvit olivat kahvila Hedwigin Helmessä. Kahvittelemassa kera herkullisten leivosten oli kuusi marttaa.

18.11. Jäsentiedote 6.

La 27.11. klo 9 – 11 seitsemän marttaa koululla paketoi 86 vastaa Ellintaitomessuille myytäväksi. Hyvin olivat säilyneet vihreinä ja kuivina Eila Gröhnin hyvässä hoidossa. Tarkkaa työtä oli pussituskin: pannat tarkastettiin, välillä sidottiin vastat uudelleenkinNe myydään hintaan: 4,50 €/iso vasta ja 2.50€/pieni vasta.

Tapahtumakalenteri 2021
Vuoden 2021 teema on kohtuullisuus

Toimintasuunnitelman lopussa on kerrottu, miten suunnitellut tapahtumat toteutuivat.

Marraskuu
Eletään syksyn pimeintä aikaa, nautitaan kodin valoista, lämpimistä villasukista,
odotellaan talvea ja valkoista lumipeitettä, Joulun tuloa ja …
Kertokaa toiveenne hallituksen jäsenille seuraavan vuoden Hyvöstä arjesta parempi maailma toimintasunnitelmaan. Teemana on kohtaaminen ja yhdenvertainen arki.
Su 28.11. klo 11 – 14 Ellintaitomessut kulttuuri- ja liikuntatalolla ja vastojen myynti.

Joulukuu
Pe 17.12. klo 19 Joulumieltä jokaiselle – konsertti Nurmeksen kirkossa, järj. Juuan yhdistys.
Lähtö Juuasta klo 17.45. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 30.11. Pirjolle puh. 045 1305 391.

Pe 3.12. klo 18 Yhdistyksen pikkujoulu koululla. . Koko perhe mukaan!
Ohjelmassa laulua, leikkejä, joulusatu… Käyköhän joulupukkikin? Ainakin pukin konttiin voi tuoda viiden euron lahjan.
HUOM! Tarjoilun järjestämiseksi ilmoitathan tulostasi, erikoisruokavaliosi ja kyytitarpeesi 28.11. mennessä Tuula I-G:lle.

Tapahtumien järjestämisessä huomioidaan korona-ajan viranomaissuositukset ja turvallisuusohjeet.
Muutokset ovat siis mahdollisia.

Mikä ihme on podcast? Martat haastaa -podcasteja eli lyhyitä haastatteluja eri aiheista löytyy martta-sivulta, facebookista, Instagramin kautta tai osoitteessa https://anchor.fm/pohjois-karjalan-martat.

LATAA MARTTASOVELLUS PUHELIMEESI
Sovelluksesta löydät nopeasti Marttojen kokemuksella kootut neuvot ajankohtaisiin askareisiin ja pulmiin, ihanat ruokavinkit,  helppokäyttöinen. Katso latausohjeet https://www.martat.fi/sovellus/ukk/


.