Palokankaan Martat ry HISTORIA, (teksti Marjatta Miettinen)

27.2.1969 perustettiin Palokankaan Martat ry yhdistys Palokankaan koululla Marttaliiton 70-vuotis juhlavuonna. Piiriliitosta uusi yhdistys sai Marttaliiton sinisen kynttilän ja neuvoja Leena Heiskanen kertoi marttatyön tavoitteista ja merkityksestä. Asian johdosta keskusteltiin ja kaikki läsnäolijat kannattivat yhdistyksen perustamista.

Yhdistykseen valittiin puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja muita jäseniä. Ensimmäinen puheenjohtaja oli Martta Kervinen. Marttailtoihin kokoonnuttiin joka toinen viikko jäsenten kodeissa. Tuloja saatiin kahvirahalla ja naruarvoilla.

Toimintamme oli hyvin monipuolista, opintokerhoja pidettiin usein, joissa tutustuttiin marttajärjestön syntyhistoriaan, saatiin tietoja ja taitoja jokapäiväiseen elämään ja luonnonmukaiseen viljelyyn.

Marttailtoihin kokoonnuttiin koko perheen voimalla ja myös mies-marttoja kuului yhdistykseemme. ”Mini-martat” toimivat ja pääsivät myös Emäntälehden palstoille. ”Pikku-kokit” olivat mukana marttaillassa ja heille järjestettiin ruokakursseja.

Toimintaamme kuului kerran vuodessa käynti vanhainkodeissa, joissa ”mini-martat” esittivät ohjelmaa. Kävimme myös teatterissa ja toisten Martta-yhdistysten järjestämillä retkillä. Talvella oli tapana järjestää koko perheen ulkoilu-tapahtumia ja kesällä rantasauna-iltoja.

Yhdistyksessämme on suoritettu 1-3 taitoavaimia. ”Kässä-martat” ovat ahkerasti neuloneet peittoja ja sukkia vastasyntyneille, myös koululaiset ja veteraanit ovat saaneet jalkaansa lämpimät sukat.

Tällä hetkellä Martta-tilaisuuksissamme pyrimme kunnioittamaan perinteitä, mutta samalla seuraamaan aikaamme, Martat-lehteä ja nettisivuja, piiriliiton ja Marttaliiton tapahtumia. Osallistumme yhteistoimintaan Kyläyhdistyksen, seurakunnan ja toisten Martta-yhdistysten kanssa. Yhdistyksemme koostuu tällä hetkellä noin 30 eri-ikäisestä jäsenestä, joista yksi on kunniajäsen.

Puheenjohtajat; Martta Kervinen 1969-1976, Marja Nyyssönen 1977-1980, Toini Kolari 1981-1986, Sinikka Niiranen 1987-1988, Arja Koponen 1989-1990, Raili Koponen 1991-2001, Arja Koponen 2002-2011, Eija Nissinen 2012-2019, Teija Natunen 2020-

Kunniajäsenet Marjatta Miettinen ja Toini Kolari