Pietarsaaren Martat ry

Tietoa meistä

Puheenjohtaja ja rahastonhoitaja Helena Korkea-aho

helena.korkea-aho@multi.fi

Sihteeri Arja Savela

 

Löydät meidät myös Facebookista

 

 Täältä lisää Pietarsaaren Marttojen kursseja & tapahtumia

 

Vuonna 2017 tapahtunutta toimintaa (kuvat löytyvät sivun lopussa):

 

Suomi 100 vuotta menu 21.11.17 Etelänummen koululla

Ruuanteko iltana valmistettiin omaan juhlapöytään alkupaloiksi pienet poropiiraat salaattipedillä ja pääruuaksi broilerinfileitä sitruunaisella kastikkeella sekä täytetyt lohitaskut lisukkeinaan sellerinen salaatti, punajuuri-omenpaistos ja perunaruusukkeet. Jälkiruuaksi mustikkakukkoa vaniljajäätelöllä ja suklaakonvehteja ja kahvia. Unohtamatta alkujuomaa, jossa oli mustikkamehutiivistettä, tonicvettä, timjamia, sitruunaviipale ja mustikkamarjoja sekä jäitä. Iltaa oli vetämässä Heli Sipilä Marttapiiristä. Mukana 14 innokasta Marttaa.

 

thumbnail                                   

Reseptit löytyvät Marttaliiton

Juhlapöydän ruokareseptit-lehtisestä

 

 

 

Askarteluilta Parasta yhdessä-hankkeessa 1.11.17 Etelänummen koululla

Askarteluiltaa vietettiin 7 maahanmuuttaneen lapsen ja naisen kanssa. Illassa oli mukana yhteistyötahon kolme MLL:n paikallisyhdistyksen naista ja kaksi meitä Martta-jäsentä sekä Marttaliitosta Ritva Ikonen. Iltaan oltiin tyytyväisiä. Hienoja töitä syntyi samalla puhuen suomen kieltä.

 

 

Kauneudenhoitoilta Viktor Sundin tuvalla 24.10.2017
Yhteensä 9 naista kokoontui tuvalle kuulemaan aikuisen naisen kauneudenhoitovinkkejä kauneushoitola Callaksessa toimivalta kosmetologi Sirpa Tiistolalta. Illan aikana sai tutustua tuotteisiin ja joku tuote ostettiin myös kotiin.

 

Kokataan yhdessä 2 Parasta yhdessä-hankkeessa valmistettiin kansainvälistä ruokaa 12.10.2017 Etelänummen koulun opetuskeittiöllä

10 naista ja 1 lapsi kokoontui valmistamaan marokkolaisia ja iranilaisia ruokia. Sahramin, kurkuman, inkiväärin, chilin ja valkosipulin tuoksut leijailivat keittiössä. Taidokkaasti valmistui rapeaa leipää ja kokonaista broileria broilerimaksan kera sekä voitaikinan sisään täytettyjä jauhelihakolmioita. Ruokailun yhteydessä keskusteltiin myös muista ruokaherkuista, joita marokkolaiseen ja iranilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu.

 

Sieniruokia ja leivonnaisia kurssi 26.9.2017
Yhteensä 8 Martta-jäsentä kokoontui Etelänummen koulun opetuskeittiölle valmistamaan sieniruokia ja leivonnaisia sienineuvoja ja toiminnanjohtaja Tuija Biskopin johdolla. Illan aikana valmistettiin ainakin tattulättyjä, rouskusalaattia ja kanttarellipinaattikeittoa ja muita ihanuuksia.

 

Askarteluilta 6.9.2017 Parasta yhdessä-hankkeessa
Yhteensä 10 mukaan lukien 1 lapsi kokoontuivat kaupunginkirjastolle kutomaan ja virkkaamaan sukkia, kaulahuivia ja päähinettä, toki osa jäi tehtäväksi myös kotona. Mukana illan aikana kävi myös MLL:n ja SPR:n paikaillisyhdistyksestä 2 henkilöä. Aivan illan aluksi paikallislehden toimittaja kävi haastattelemassa iltaan osallistuneita. Onneksi lehti jaetaan kaikki talouksiin, niin kaikilla on mahdollisuus lukea juttu lehdestä.

 

Sieni- ja marjaretki 23.8.2017 Parasta yhdessä-hankkeessa
Yhteensä 12 mukaan lukien neljä lasta kokoontuivat aluksi Etelänummen koululle tekemään retkieväät ennen kuin lähdettiin poimimaan sieniä ja marjoja. Aina ulkoilmassa tulee nälkä, joten eväitä oli mukavaa syödä luonnon helmassa.

 

Kokataan yhdessä osa 1 Parasta yhdessä-hankkeessa kokoontui 9.8.2017 Etelänummen koulun opetuskeittiöllä

Kolme maahanmuuttanutta perhettä (naisia ja lapsia) ja neljä Marttayhdistyksen jäsentä teki suomalaista ruokaa. Ruokalajeina valmistettiin kasvissosekeittoa, perunarieskoja ja jälkiruuaksi mansikkarahkaa. Hyvin ruuanlaitosta selvittiin ja ruuat maistuivat kaikille.

 

Parasta yhdessä-hankkeen aloituskokous 23.5.2017 Etelänummen koululla

Syksyllä 2017 ollaan aloittamassa yhteistä projektia Parasta yhdessä -hankkeen toimijoiden kesken. Paikallisyhdistyksistä mukana oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton edustaja, Suomen Punaisen Ristin paikallisosaston edustaja sekä Työväenopiston maahanmuuttajien kielikurssin opettaja sekä kaksi Pietarsaaren Martat yhdistyksen jäsentä. Marttaliitosta oli mukana Ritva Ikonen, joka kertoi hankkeen rahoituksesta (TEM) sekä Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttapiiristä toiminnanjohtaja Tuija Biskop. Tapaamisessa käytiin läpi syksyn ohjelmaa ja kerrottiin, että maahanmuuttajaperheille yhdessä tekeminen on vapaaehtoista ja mukaan toivottiin myös perheiden isiä. Paikalle oli saapunut yksi marokkolainen perhe.

 

Syksyn ohjelma hankkeessa:

9.8. Kokataan yhdessä I, Martat vetävät klo 16.00 – 19.00.
23.8. Sieni- ja marjaretki, Martat vetävät, Marttapiiristä Tuija Biskop klo 16.00 – 19.00. Ennen retkelle lähtöä klo 15.30 alkaaen tehdään retkieväät Etelänummen koulun opetuskeittiössä.
6.9. Tehdään käsitöitä, Martat vetävät, mukana myös SPR ja MLL klo 16.00 – 19.00.
12.10. Kokataan yhdessä II, Martat vetävät klo 16.00 – 19.00.
1.11. Askartelua aikuisille ja lapsille, MLL:n sekä SPR:n vapaaehtoiset vetävät, myös Martat mukana klo 16.00 – 19.00.
29.11.17 Arviointi- ja päätöstilaisuus mukana olleille toimijoille. Kokoontuminen Merilässä klo 17.00 alkaen.

 

Ohjelma siirretty tapahtumakalenteriin. Jokaiselle kerralle voi Marttayhdistyksen jäsenet myös osallistua.

 

Käsityöilta 3.5.2017 Pietarsaaren kaupungin kirjastolla

7 innokasta käsityöihmistä kokoontui kirjastolle kutomaan sinivalkoisia sukkia lähetettäväksi lähialueen synnytyssairaaloihin. Lisäksi kirjaston työntekijä esitteli kesäkäsityökirjoja ja lehtiä illan aikana. Työn lomassa riitti myös iloista puheen sorinaa ja kahvittelua.

 

Suomi 100-puu 19.4.2017 Itälän koululla

Yhdistyksen kaksi jäsentä, puheenjohtaja Helena Korkea-aho ja Saara Lahti olivat opettamassa Pietarsaaren Itälän koulun 4.-luokkalaisille, miten ommellaan nappi ja virkataan. Harjoittelun lomassa rakennettiin Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi napein kukitettu Suomen kansallispuu, rauduskoivu. Napin ompelu sujui vetäjien ohjauksessa erinomaisesti. Koulut lähettävät oman itsenäisyyden juhlapuustaan kuvan Instagramiin ja 10 parasta juhlapuuta palkitaan.

 

Mifu, härkis ja pulled oats – ruokakurssi 4.4.2017 Etelänummen koululla

4.4.2017 kokoontui 16 innostunutta naista tutustumaan lihankorvikkeisiin eli illan aikana valmistui kasvispohjaisia vaihtoehtoja lihalle. Illan ruuat olivat seuraavat: alkuruokana minttuhernesosekeittoa, tämän lisäksi sai maistaa Mifu-punajuuripaistosta, härkispitsaa, härkispunajuuripihvejä, kvinoa-omenasalaattia, muhevia porkkanasämpylöitä, pitaleipää nyhtökauralla, chilii con mifua ja jälkiruokana pinaatti-härkäpapulettuja puolukkahillolla. Kaikilla vatsat täyttyivät ja uudet maut herättivät positiivisia tuntemuksia. Näitä voisi tehdä kotona muille perheenjäsenille.

 

Mifu on maidosta valmistettu paistettava ruokarae, muistuttaen raejuustoa. Mifua voidaan käyttää kastikkeisiin, patoihin, keittoihin ja laatikoihin lisäämään proteiinipitoisuutta. Tuotteesta on saatavilla eri makuja. Härkis on kotimainen valmiste, joka on tehty härkäpavuista ja voidaan käyttää jauhelihan tavoin. Härkis sopii kastikkeisiin, pihveihin ja pyöryköihin, leivontaan sekä uuniruokiin. Pulled oats, tutummin nyhtökaura valmistetaan kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Nyhtökaura on käyttövalmistuote, jota voidaan käyttää broilerin tavoin. Tuote sopii hyvin kastikkeisiin, patoihin ja uuniruokiin. Nyhtökaurasta eli pulled oats-tuotteesta löytyy useita makuja.

Suomi 100 vuotta menu

Parasta yhdessä/Askarteluilta

Parasta yhdessä/Kokataan kansainvälistä ruokaa

Sieniruokia ja leivonnaisia

Parasta yhdessä/Askarteluilta

Parasta yhdessä/Sieni- ja marjaretki

Parasta yhdessä/Kokataan yhdessä 1

Käsityöilta

Suomi 100-puu "kukkiva koivu"

Mifu, härkis ja pulled oats-ruokakurssi

Jaa sivu