Marraskuu:

Suomi 100 vuotta menu-illassa valmistettiin omaan juhlapöytään alkupaloiksi pienet poropiiraat salaattipedillä ja pääruuaksi broilerinfileitä sitruunaisella kastikkeella sekä täytetyt lohitaskut lisukkeinaan sellerinen salaatti, punajuuri-omenpaistos ja perunaruusukkeet. Jälkiruuaksi mustikkakukkoa vaniljajäätelöllä ja suklaakonvehteja ja kahvia. Unohtamatta alkujuomaa, jossa oli mustikkamehutiivistettä, tonicvettä, timjamia, sitruunaviipale ja mustikkamarjoja sekä jäitä. Iltaa oli vetämässä Heli Sipilä Marttapiiristä. Mukana 14 innokasta Marttaa. Reseptit löytyvät Marttaliiton Juhlapöydän ruokareseptit-lehtisestä

Parasta yhdessä-hankeen askarteluillassa vietettiin 7 maahanmuuttaneen lapsen ja naisen kanssa. Illassa oli mukana yhteistyötahon kolme MLL:n paikallisyhdistyksen naista ja kaksi meitä Martta-jäsentä sekä Marttaliitosta Ritva Ikonen. Iltaan oltiin tyytyväisiä. Hienoja töitä syntyi samalla puhuen suomen kieltä.

Lokakuu:

Yhteensä 9 naista kokoontui tuvalle kuulemaan aikuisen naisen kauneudenhoitovinkkejä kauneushoitola Callaksessa toimivalta kosmetologi Sirpa Tiistolalta. Illan aikana sai tutustua tuotteisiin ja joku tuote ostettiin myös kotiin.

Parasta yhdessä hankkeen illassa 10 naista ja 1 lapsi kokoontui valmistamaan marokkolaisia ja iranilaisia ruokia. Sahramin, kurkuman, inkiväärin, chilin ja valkosipulin tuoksut leijailivat keittiössä. Taidokkaasti valmistui rapeaa leipää ja kokonaista broileria broilerimaksan kera sekä voitaikinan sisään täytettyjä jauhelihakolmioita. Ruokailun yhteydessä keskusteltiin myös muista ruokaherkuista, joita marokkolaiseen ja iranilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu.

Syyskuu:

Yhteensä 8 Martta-jäsentä kokoontui Etelänummen koulun opetuskeittiölle valmistamaan sieniruokia ja leivonnaisia sienineuvoja ja toiminnanjohtaja Tuija Biskopin johdolla. Illan aikana valmistettiin ainakin tattulättyjä, rouskusalaattia ja kanttarellipinaattikeittoa ja muita ihanuuksia.

Parasta yhdessä-hankkeen askarteluillassa yhteensä 10 mukaan lukien 1 lapsi kokoontuivat kaupunginkirjastolle kutomaan ja virkkaamaan sukkia, kaulahuivia ja päähinettä, toki osa jäi tehtäväksi myös kotona. Mukana illan aikana kävi myös MLL:n ja SPR:n paikaillisyhdistyksestä 2 henkilöä. Aivan illan aluksi paikallislehden toimittaja kävi haastattelemassa iltaan osallistuneita. Onneksi lehti jaetaan kaikki talouksiin, niin kaikilla on mahdollisuus lukea juttu lehdestä.

Elokuu:

Parasta yhdessä-hankkeessa yhteensä 12 mukaan lukien neljä lasta kokoontuivat aluksi Etelänummen koululle tekemään retkieväät ennen kuin lähdettiin poimimaan sieniä ja marjoja. Aina ulkoilmassa tulee nälkä, joten eväitä oli mukavaa syödä luonnon helmassa.

Parasta yhdessä-hankkeen ruokaillassa kolme maahanmuuttanutta perhettä (naisia ja lapsia) ja neljä Marttayhdistyksen jäsentä teki suomalaista ruokaa. Ruokalajeina valmistettiin kasvissosekeittoa, perunarieskoja ja jälkiruuaksi mansikkarahkaa. Hyvin ruuanlaitosta selvittiin ja ruuat maistuivat kaikille.

Hallitus kokoontui suunnittelemaan syksyn ohjelmaa tarkemmin Sundin tuvalle.

Toukokuu:

Syksyllä 2017 aloitettiin yhteinen projekti Parasta yhdessä -hankkeen toimijoiden kesken. Paikallisyhdistyksistä mukana oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton edustaja, Suomen Punaisen Ristin paikallisosaston edustaja sekä Työväenopiston maahanmuuttajien kielikurssin opettaja sekä kaksi Pietarsaaren Martat yhdistyksen jäsentä. Marttaliitosta oli mukana Ritva Ikonen, joka kertoi hankkeen rahoituksesta (TEM) sekä Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttapiiristä toiminnanjohtaja Tuija Biskop. Tapaamisessa käytiin läpi syksyn ohjelmaa ja kerrottiin, että maahanmuuttajaperheille yhdessä tekeminen on vapaaehtoista ja mukaan toivottiin myös perheiden isiä. Paikalle oli saapunut yksi marokkolainen perhe.

7 innokasta käsityöihmistä kokoontui kirjastolle kutomaan sinivalkoisia sukkia lähetettäväksi lähialueen synnytyssairaaloihin. Lisäksi kirjaston työntekijä esitteli kesäkäsityökirjoja ja lehtiä illan aikana. Työn lomassa riitti myös iloista puheen sorinaa ja kahvittelua.

Huhtikuu:

Yhdistyksen kaksi jäsentä, puheenjohtaja Helena Korkea-aho ja Saara Lahti olivat opettamassa Pietarsaaren Itälän koulun 4.-luokkalaisille, miten ommellaan nappi ja virkataan. Harjoittelun lomassa rakennettiin Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi napein kukitettu Suomen kansallispuu, rauduskoivu. Napin ompelu sujui vetäjien ohjauksessa erinomaisesti. Koulut lähettävät oman itsenäisyyden juhlapuustaan kuvan Instagramiin ja 10 parasta juhlapuuta palkitaan.

Etelännummen koululla kokoontui 16 innostunutta naista tutustumaan lihankorvikkeisiin eli illan aikana valmistui kasvispohjaisia vaihtoehtoja lihalle. Illan ruuat olivat seuraavat: alkuruokana minttuhernesosekeittoa, tämän lisäksi sai maistaa Mifu-punajuuripaistosta, härkispitsaa, härkispunajuuripihvejä, kvinoa-omenasalaattia, muhevia porkkanasämpylöitä, pitaleipää nyhtökauralla, chilii con mifua ja jälkiruokana pinaatti-härkäpapulettuja puolukkahillolla. Kaikilla vatsat täyttyivät ja uudet maut herättivät positiivisia tuntemuksia. Näitä voisi tehdä kotona muille perheenjäsenille.  

Maaliskuu:

Hallitus kokoontui suunnittelemaan kevään ohjelmaa ja käsitteli muita yhdistyksen asioita.

Kirjastolla pidettiin avoin lukupiiri, jossa mukana 5 Marttaa yhdistyksestä.

Helmikuu:

Pidettiin sääntömääräinen vuosikokous, jossa käytiin kuluneen vuoden asioita läpi ja valittiin hallituksen jäsenet. Järjestäytymiskokouksessa suunnitteltiin tulevan vuoden tapahtumia ja kursseja.

Tammikuu:

Marttapiirin järjestämä toiminnansuunnitteluilta.