Joulukuu:

Joulun lähestyessä Martat olivat mukana perinteisillä joulumarkkinoilla Etelänummella. Jälleen kerran myytävät tuotteet olivat itsevalmistettuja suolaisia ja makeita tuotteita, mukana myös gluteenittomia. Tänä vuonna suosittuja tuotteita olivat kuivakakut ja limput. Joulumarkkinoilla tunnelma oli lämmin ja mieleenpainuva.

Sundin tuvalla vietettiin perinteistä joulupuuroiltaa lahjojen sekä glögin kera 15 jäsenen voimin. Laulettiin joululauluja, kerrottiin, mistä päin Suomea kukin oli Pietarsaareen itsensä tuonut. Joku oli syntynyt kaupungissa, mutta aika laajalta alueelta hämeestä, idän kautta pohjoiseen löytyi kaupunkiin muuttajia. Toki aitoja pohjalaisia myös löytyi. Moni oli nuorena käynyt tansseissa ja löytänyt sieltä puolison. Usealla työpaikka Pietarsaaresta oli syy tulla kaupunkiin. Tunnelmainen tupa loi aidosti joulun odotuksen kaikkien osallistujen mieleen.

Marraskuu:

Yhdistyksen 100-vuotisjuhlat pidettiin ammattioppilaitos Optimassa reilun 80 kutsutun vieraan kanssa. Juhlassa oli kuorolaulantaa, juhlapuheita, ansiomerkkien jakamista, historian havinaa lyhytfilmin turvin ja herkullista ruokaa. Päivän päätteeksi pidettiin piirin syyskokous.

Lokakuu:

Hallitus kokoontui Sundin tuvalle suunnittelemaan loppuvuoden tapahtumia. PS Pulssin toimittaja teki toiminnasta jutun lehteen, onhan yhdistyksen juhlavuosi menossa.

Marttoja osallistui Pietarsaaren kaupungin senioripäivään Campus Allegrolla. Iltapäivän aikana esiteltiin toimintaa. Martta-toiminnasta kiinnostuneet saivat mukaan Martta-lehden ja liity jäseneksi-lomakkeen.

Yhdeksän Martta-jäsentä oli valmistamassa kauden vihanneksista kasvisruokia kuten kasviswokkia, minttuista hernesosekeittoa, linssikeittoa, yrttihummusta, porkkanasämpylöitä ja tofukarpalosmoothieta. Kyllä kasviksista saa aikaan maittavaa ruokaa.

Syyskuu:

Martta-jäseniä (12) kokoontui Viktor Sundin tuvalle kahvin ja itsetehtyjen mokkaruutujen äärelle keskustelemaan syksyn ohjelmasta, johon kuuluu muun muassa kas kas kasviksia-ruokailta, 100-vuotisjuhla ja ainakin joulupuuro ja joulumyyjäisiin osallistuminen. Toki ajatuksia myös kevään kuukausille, johon kuuluisi yhdessä oloa. Viktor Sundin tuvat tilat oli korjattu kaikkialta (kuvat).

Elokuu:

Kesän jälkeen päivitettiin juhlatoimikunnassa Pietarsaaren Marttojen syksyn juhlaa ja muita tulevan syksyn tapahtumia.

Kesäkuu:

Hallituksen juhlatoimikunta kokoontui suunnittelemaan kahvila Fiikaan syksyn 100-vuotisjuhlaa.

Seitsemän Marttaa oli tutustumassa Lohtajalla Jukkolan juustolaan sekä Miina Äkkijyrkän taidenäyttelyyn. Ryhmä kävi myös Kälviällä tutustumassa Lucina Hagmanin Marttakotiin.

Huhtikuu:

Yllätysmuna-ilta Etelänummen koulun keittiöllä. Mukana 13 Marttaa. Illan aikana valmistui sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia kananmuna osana sisältöä.

Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen kevätkokous Kokkolassa. Mukana yhdistyksen sihteeri ja yli 50 Marttaa. Kts. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan tiedotteet

Maaliskuu:

Teatterimatka Kokkolaan Carola-näytökseen 5 Martan voimin.

Juhlatoimikunta kokoontui suunnittelemaan 100-vuotisjuhlaa, joka toteutetaan 9.11.19 Optimassa (ammattioppilaitos) Pietarsaaressa. Juhla sisältää mm. musiikkia, historian havinaa…, ruokaa, juhlapuheita, kutsuvieraita ja tottahan toki Marttoja ympäri Keski-ja Etelä-Pohjanmaata.

Helmikuu:

Vuosikokous ja järjestäytymiskokous pidettiin kahvila Fiikassa.

Pietarsaaren kaupungin kirjastolla oli mahdollisuus Marttojen kanssa kutoa sukkia Sukat äidille-juhlatempauksen myötä. Viisi Marttaa kutoi sukkia ohjeiden mukaan ja toki aivan omasta muistista. Puheensorinan keskellä sukkia alkoi syntyä. Sukat äidille-juhlatempauksesta löytyy tarkemmin täältä.

Tammikuu:

Maailman suurinta Martta iltaa vietettiin 31.1.19 Allin päivänä Sursikin koululla Pännäisissä yhdessä alueen ruotsinkielisten yhdistysten kanssa. Paikalla oli yhteensä 170 Marttaa. Yhdessäoloa, ruokailua, musiikkiesityksiä, yhteislaulua ja tanssiesitys kuuluivat 120 vuotta täyttävän Marttaliiton iltaan. Meidän yhdistyksestä oli mukana 7 Marttaa.

Toiminnansuunnitteluiltaa vietettiin Kaustisella. Seurankunnan tiloihin oli kokoontunut noin 50 Marttaa ympäri piiriä. Omasta yhdistyksestä mukana oli 4 Marttaa. Illan aikana saatiin ideoita toimintaan tulevalle kaudelle mm. miten valmistaa kasviksista maittavaa ruokaa tai mitä kananmunasta voi valmistaa muutakin kuin olla osana leivontaa. Lisäksi kuultiin asiaa Marttaliiton strategiasta tuleville vuosille puhumattakaan, miten vieraslajeja voi omalta osaltaan poistaa omasta puutarhasta tai miten yhdessä Luontoliiton kanssa voi järjestää toimintapäivän jättipalsamin tai lupiinin poistoon puutarhoista ja julkisilta paikoilta.

Hallitus kokoontui suunnittelemaan kevään tapahtumia Sundin tuvalla Skatassa.