2.3.2021

Hyvästä arjesta parempi maailma

PITKÄLAHDEN MARTAT ry Jäsenkirje 1/2021

Hei Martat, hallituksella on tiedotettavaa!

Olemme eläneet erikoisen ja ennen kokemattoman ajanjakson Pitkälahden Marttojen toiminta-aikana, koronapandemian vastaisen taisteluvuoden. Kokoontumisrajoitusten johdosta on peruuntunut tai vaatinut erityisjärjestelyjä yhteiset tapahtumamme, teatterit, ravintolat, elokuvat ovat olleet rajoitetusti auki ja matkustaminen ulkomaille loppunut. Kaikkein koskettavinta on ollut menettää suvun yhteiset merkkipäivätapahtumat sekä eri sukupolvien välinen yhteinen ajanvietto.

Nyt on alkanut koronapandemian tukahduttamisen loppukirin aika. Rokotukset ovat alkaneet ja toivoa on paremmasta. Meidän maakuntamme on selvinnyt monia muita alueita paremmin, ihmiset ovat toimineet esimerkillisesti, itseään ja läheisiään suojaten. Vaikka nyt väsyttää, kyllästyttää tai turhauttaa, lisävenymisestä, loppurutistuksesta selviämme.

VUOSIKOKOUS JA TOIMI- JA VASTUUHENKILÖT

Tällä jäsenkirjeellä tiedotetaan hallituksen päätöksistä ja vuosikokouksesta.

Hallitus kokoontui 25.2.2021 käsittelemään v. 2020 tilinpäätöstä ja vuosikokousta.

Vuosikokous päätettiin pitää tavanomaista myöhemmin. Tämänhetkisen tilannearvion mukaan ennen 30.6.2021. Kokoontumistavasta ja etäosallistumisen mahdollisuudesta hallitus pitää uuden kokouksen ennen vuosikokousta ja päättää toimintatavoista. Kaikille jäsenille on turvattava osallistumismahdollisuus kokoontumisrajoituksista huolimatta. Kokoukseen tulee ennakkoilmoittautuminen myöhemmin tulevien ohjeiden mukaisesti.

Toiminnantarkastajat ovat tietoisia tästä kokousmenettelystä ja kannattavat kokouksen siirtämistä.

Tilinpäätös hyväksyttiin, allekirjoitettiin ja päätettiin jättää toiminnantarkastajille tarkastettavaksi.

Tilinpäätös osoittaa tappiota 179,67 euroa.

Talousarvio vuodelle 2021 hyväksyttiin, talousarviossa on tuottoina vain jäsenmaksut. Tapahtumiksi on ajateltu teatteri- tai konserttiesitys sekä muu retki tai tapahtuma. Pitkälahden Martoilla on viettämättä vuoden 2020 jäsenistön kaikki merkkipäivät, myös tänä vuonna on yhdistyksemme jäsenillä paljon merkkipäiviä. Ajatuksena on, että kun koronan sulkutila päättyy, viettäisimme yhteisesti juhlien kaikki rästissä olevat merkkipäivät ja nauttisimme toistemme tapaamisesta. Talousarvio v. 2021 on tappiollinen 925,00 euroa, aikaisempien vuosien kahvituksilla kerätty raha mahdollistaa tappiollisen toimintavuoden.

Tilinpäätös ja talousarvio esitellään vuosikokouksessa vahvistettavaksi.

Pitkälahden Martat ry on toiminut kahdeksan jäsenen kokoonpanolla. Laaja hallituspohja tuo lisäideoita ja mielipiteitä sekä rikastuttaa toimintaa.

Erovuorossa ovat Riitta Heikkonen, Eevakaisa Parviainen, Ritva Saukkonen ja Merja Viljakainen.

Edelleen jatkavat Raila Forss, Terttu Hautaniemi, Aila Kallunki ja Terttu Mikkonen.

Tänä poikkeuksellisena vuotena ovat kaikki erovuorossa olevat luvanneet olla käytettävissä hallitukseen.

Puheenjohtajana on toiminut 4 vuotta Tarja Lång, puheenjohtajan valinta on myös tulevassa vuosikokouksessa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Vuosikokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa valitaan muut vastuu- ja toimihenkilöt:

Vuoden 2020 vuosikokouksessa hyväksyttiin Pitkälahden Martat ry:n uudet säännöt, ne on rekisteröity yhdistysrekisteriin. Sääntöihin ei tullut mitään merkittäviä muutoksia, muutamia täsmennyksiä ja uudistuksia esim. tiedottamisesta ja koolle kutsumisesta (esim. sähköposti ja kotisivut).

JÄSENISTÖLLE HUOMIONOSOITUKSIA

Pitkäaikaisesti yhdistyksen hallinnossa monissa eri tehtävissä on toiminut yhtäjaksoisesti Marjatta Pikkarainen vuosina 1979 – 1997. Vuosikokouksessa päätettiin hakea Marjatta Pikkaraiselle pronssinen kunniamerkki. Aktiivimarttojen merkkejä päätettiin myös hakea 2020.

Marjatta Pikkaraisen pronssista kunniamerkkiä ja aktiivimarttojen merkkejä ei ole vielä haettu, ne pitää ensin piirin kokouksessa hyväksyä, jonka jälkeen lähetetään Marttaliittoon, mikäli piiri puoltaa kokouksessaan hakemuksia (piirin toiminta on myös ainakin osittain tauolla).

Jo viime vuonna päätetyt ja mahdolliset tänä vuonna uudet päätettävät huomionosoitukset haemme, kun toimintatilanne normalisoituu.

JÄSENASIAT

Muistattehan ilmoittaa jäsenrekisterinhoitajalle ja sihteerille muuttuneet osoitteet ja puhelinnumerot: Riitta Heikkonen sp riitta.heikkonen@gmail.com ja puh.050 5678212. Sähköpostiosoitteet suoraan sihteerille sp eevakaisa.parviainen@gmail.com, puh. 040 5111542 näin menetellen saatte tarvitsemaanne informaatiota, kun tiedot ovat ajan tasalla.

VUODEN 2021 TOIMINTASUUNNITELMA

Kuntosalivuoro Leväsen palvelukeskuksessa maanantaisin klo 17.30-19.00 on ollut avoinna kahden viikon sulkua lukuun ottamatta, toimii tällä hetkellä normaalisti.

Salivuoroa on haettu syyskaudelle 6.9.2021 – 13.12.2021 sekä kevätkaudelle 10.1.2022 – 23.5.2022. Vastuuhenkilönä on Terttu Hautaniemi. Vastausta hakemukseen ei ole vielä tullut.

Marttailtojen toimintakalenteria ei voida suunnitella, emme tiedä koska voimme yhteistapahtumia terveysturvallisesti järjestää. Kun näemme myöhemmin keväällä koronatilanteen teemme toimintasuunnitelman vuosikokouksessa hyväksyttäväksi tai pyydämme vuosikokoukselta valtuutusta hallitukselle toiminnan aloittamisesta. Hallitus seuraa tilannetta ja tekee päätöksiä sen mukaisesti.

Savon Martat ry:n ohjelmiin ja tapahtumiin voi jokainen halutessaan osallistua omalla vastuullaan.

Pitkälahden Martoilla on omat visiot ja arvot 10-vuotiskaudeksi 2011 – 2020. Uudistaminen on ajankohtaista, mutta sen tekeminen siirretään myöhäisempään ajankohtaan. Visiot ja arvot laaditaan 10-vuotiskaudelle, ja on hyvä katsoa yhteiskuntamme tulevaisuuden näkymät koronatilanteen jälkeen.

NEULONTA- JA VIRKKAUS

Sukkia on jäsenet neuloneet talven aikana, niitä on lahjoitettu ja lahjoitetaan lisää perhekoteihin. Lankoja on Tarja Långilla, niitä on ja saa neulottavaksi.

Isoäidin neliöitä ovat jäsenet tehneet. Ritvalla on idea (ei julkisteta tässä vaiheessa) isoäidin neliöistä, toteutetaan sen mukaan, miten paljon neliöitä jäsenistö tekee, neliöt ovat tervetulleita.

Neulegraffattu pyörätuoli on Kuopion kaupungin Suokadun Palvelukeskuksessa, se menee seuraavaksi Puijonlaakson Palvelukeskukseen. Pyörä on nähtävillä Kolmisopen kauppakeskuksen aulassa.

Lämpimin ajatuksin muistamme Teitä. Kesää kohti ollaan menossa ja ajatukset siirtyvät jo siemenien ja taimien hankintaan. Toivottavasti saamme aurinkoisen ja lämpimän kesän, jota ennennäkemättömästi loistavat kesäkukkamme koristavat, marjojakin saa tulla.

Siihen intoa on onnistumista Teille kaikille.

Pitkälahden Martat ry

HALLITUS

Yhteystietoja:

Puheenjohtaja: Tarja Lång puh. 050 5260107 sp: tarja.lang@dnainternet.net

Varapuheenjohtaja: Merja Viljakainen 044 9763305 sp: merja.viljakainen@hotmail.com

Sihteeri ja tilastovastaava: Eevakaisa Parviainen, puh. 040 5111542

sp: eevakaisa.parviainen@gmail.com

Jäsenrekisterin pitäjä: Riitta Heikkonen puh. 050 5678212 sp. riitta.heikkonen@gmail.com

——————————————————————————————————————————

14.2.2021

Hyvät Sri Lankan kummit

Toivottavasti olette pysyneet turvassa virukselta. Elämme jälleennäkemisen toivossa rokotusten jälkeen. Koronatilanne Sri Lankassakaan ei ole kovin hyvä. Kuitenkin ihmiset tulevat toimeen joten kuten. Koulut ovat olleet kiinni tämän vuoden alusta lähtien, mutta ne avataan uudelleen 15. päivänä helmikuuta. Hyvä asia on se, että kuolleisuus maassa on varsin pieni. Tärkeimpien ruoka- ym. tavaroiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet. Tänä vuonna oppilaistamme kaksi on menossa yliopistoon. Heistä toinen, nuorimies Tharindu, on lähettänyt koskettavan kirjeen, se on käännöksineen ohessa. Molemmille on hankittu tietokoneet kummirahojen avulla. Teille monelle tuttu pastori Nihal Fernando on valittu suuren oppilaitoksen rehtoriksi. Kyseessä on S. Thomas’ College Kollupitiya (Colombo). Hän ja koko perhe, vaimo Chintha ja kaksospojat Eraan ja Nevaan lähettävät lämpimät terveisensä kaikille tutuille Suomessa. Uuden työn lisäksi hänen täytyy hoitaa nykyinen kirkkoherran työ tämän vuoden loppuun saakka. Baddegaman kirkkoherra, pastori Anil Wickramasinghe on myös kirjoittanut meille. Jumalanpalvelukset pidetään joka sunnuntai niin normaaliin tapaan kuin koronaviruksen rajoitukset sallivat. Haluamme kiittää teitä kaikkia avustanne Sri Lankan köyhien lasten ja nuorten hyväksi.
Jumalan siunausta ja HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!

Aruna ja Hannu

———————————————————————————————————————————–17.1.2021

Talvinen tervehdys

Pitkälahden martat!

Harmillisesti tuo tämänhetkinen tilanne koronan suhteen on sellainen, että on vaikea suunnitella sellaista toimintaa, mihin ei liittyisi riskejä. Olen kuitenkin miettinyt, että jotain yhteistä pitäisi saada touhuttua. Joulun alla tulleessa jäsenkirjeessä oli maininta, että jakaisin minulle jääneitä lankoja jäsenille neulottavaksi. Joko sukkia tai lapasia voisi neuloa kiinnostuksen mukaan. Eiköhän niille löydy käyttäjiä.

Toinen toiminnallinen ajatus minulla heräsi näkemästäni kuvasta. Siinä oli virkatuista isoäidin neliöistä tehty valtava tilateos jouluun liittyen. Ihan sellaista en havittele, mutta jos jonkinlaisen näkyvyyttä yhdistyksellemme tuovan tilateoksen saisimme koottua. Isoäidinneliöitä varten olen pussittanut niitä neulegraffitijämälankoja. Tietysti niitä voi tehdä omistakin jämistä. Ohje on tämän kirjeen lopussa. Neliön koko n 10 cm x 10 cm. Ohjeen voi etsiä myös Novitan sivuilta. Googlaa isoäidinneliö sanalla.

Nytpä sitten haluaisin jakaa näitä lankoja. Pyydän halukkaita ilmoittautumaan minulle henkilökohtaiseen sähköpostiin tai tekstiviestillä (myös soitto käy). Ilmoita nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi (jos ei ole salainen), niin suunnittelen miten voin järkevällä kierroksella toimittaa langat tai sopia lähekkäin asuville yhteisen hakupaikan. Voit mainita myös, mistä voisit tulla hakemaan tai välitätkö itse lähelläoleville ”marttatovereille”. Ja tärkeää on ilmoittaa, otatko neulelankoja vai virkkauslankoja. Saa ottaa molempiakin.

Sähköposti: ritva.saukkonen@gmail.com

Puhelin: 050 5160826

Toivottavasti saan jotkut teistä innostumaan näistä ajatuksistani. Kiirettä ei ole. Ensi syksyn aikana katsotaan, mitä on saatu aikaiseksi. Olkoon työnimenä vaikka ”Mummola”. Nähdään sitten, mitä tulee.

Yhteistyöterveisin

Ritva Saukkonen

Tässä vaiheessa kerron, että päättelyn voi tehdä niin, että virkkaa poisjääviä lankoja silmukoiden ”sisään”, niin ei tarvitse päätellä muuta kuin loppulanka.

Ohje:

Virkkaa 6 ketjusilmukkaa. Sulje ne renkaaksi 1 piilosilmukalla ensimmäiseen ketjusilmukkaan.

1. krs: tee 3 ketjusilmukkaa (= kerroksen 1. pylväs), tee renkaaseen 2 pylvästä, *3 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä *, toista *-* vielä 2 kertaa ja tee 3 ketjusilmukkaa. Sulje krs 1 piilosilmukalla 3:teen ketjusilmukkaan kerroksen alusta ja vaihda samalla väri. Kerrokselle tuli 4 pylväsryhmää.

2. krs: tee 4 ketjusilmukkaa, tee 3 silmukan ketjuun kulmaan *3 pylvästä + 3 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä, tee väliin 1 ketjusilmukka*, toista *-* vielä 2 kertaa ja tee viimeiseen ketjuun 3 pylvästä + 3 ketjusilmukkaa + 2 pylvästä. Sulje krs 1 piilosilmukalla kuten 1. kerroksella ja vaihda samalla väri.

3. krs: tee 3 ketjusilmukkaa, 2 pylvästä sivun keskireikään, 1 ketjusilmukka, tee 3 silmukan ketjuun kulmaan *3 pylvästä + 3 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä, 1 ketjusilmukka, keskireikään 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka* toista *-* 2 kertaa. Tee kulmaan vielä 3 pylvästä + 3 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä, 1 ketjusilmukka ja sulje kerros 1 piilosilmukalla ja vaihda samalla väri. Jatka virkkaamalla piirroksen kerrokset 4-6.

 

Virkkaa viimeistelykerros tummalla langalla (sillä saa yhtenäisyyttä)

Viimeistelykerroksella virkkaat jokaiseen silmukkaan kiinteän silmukan ja kulmiin 4 kiinteää silmukkaa. Ota koukulle molemmat silmukkareunat, jotta reunasta tulee siisti.

Minä saan koukulla 3 neljällä kerroksella ja viimeisellä kiinteillä silmukoilla tehdyllä reunakerroksella 10 x 10 cm kokoisen. (Lankojen paksuus saa vaihdella samassa tilkussa.)

 

——————————————————————————————————
21.12.2020

Arvoisa Pitkälahden Martta!

Uudesta vuodesta 2021 tulee varmasti tapahtumarikkaampi ja parempi vuosi, kuin tämä kulunut vuosi on ollut.

Jaksetaan olla vielä vastuullisia ja pidetään kokoontumiset siihen saakka tauolla, kunnes rokotukset alkavat auttamaan kevään aikana koronapandemian laantumiseen.

Emme ole olleet yhteyksissä Kallaveden kirkolle toiminnan aloittamisesta, sillä joutuisivat ikävään asemaan, koska kuulimme juuri, että viime viikolla olleeseen siunaustilaisuuteen oli esitetty osalllistujamääräksi korkeintaan 10 henkilöä. Seurakunnat rajoittavat omien tapahtumiensa osallistujamäärää, heille on tärkeätä ettei korona pääse leviämään joukkotapahtumissa. Olemme melkein kaikki riskiryhmäläisiä ja tarvitsemme käyttöömme myöskin WC-tilat. Koronan johdosta jo tilojen siivous  asettaa desinfiointivaatimuksia.

Tulevan kevään kirkkaina päivinä meidän tekee mieli ulos, joten silloin voitaisiin tehdä esim. patikkaretki vaikkapa Kallaveden jäälle tai jonnekin laavulle, hakea virkistystä ja terveyttä ulkoilusta ja aloittaa ruskettuminen hyvissä ajoin. Kyllä tässä alkaa jo seinät ja pimeys ahdistaa, onneksi tänään on talvipäivänseisaus ja tästä päivät pitenevät sekä mieli piristyy. Ideoikaa millaista marttatoimintaa voisimme tehdä tai kerätä voimia ja purkaa tarmoamme kun rajoitukset on ohi.

Uusia sukkia ym. neuletuotteita voi alkaa jo tehdä tulevaa toimintaamme varten ja Ritvalta voi lankatäydennyksiä pyytää. Yhdistyksen kaikki sukat, lapaset ja pipot on annettu Hope ry:n (Kuopio) kautta jaettavaksi alueemme sijoitettujen lasten koteihin. Iso lahjoitussäkki on kuvattuna Pitkälahden Marttojen sivuille. Ritva toimitti neuleet perille.

Lämpimästi toivotamme kaikille Oikein Hyvää Joulua, Hyvää Uutta Vuotta ja jaksamista tämän erikoisajan ylitse.

Terveisin
Pitkälahden Martat ry:n hallitus

—————————————————————————————————
2.10.2020
Hyvät Sri Lankan kummit
Rukoilemme ja toivomme, että te kaikki olette pysyneet terveinä.
Tulevana viikonloppuna olisimme joukolla yhdessä aasialaisen lounaan merkeissä, ellei muuan pieni virus olisi pakottanut meitä välttelemään toisiamme. Tämä on vaikeata aikaa. Olisimme niin mielellään halunneet tavata teitä kummeja. On kuitenkin tärkeää, että noudatamme annettuja sääntöjä ja pidämme viruksen loitolla.
Sri Lankassa koronatilanne on aika hyvä. Maan päättäjät asettivat tiukat säännöt ja rajoitukset heti alussa, kun virus alkoi levitä maailmalla. Tätä kirjoitettaessa tartuntoja on 3380, parantuneita 3233 ja kuolemia 13. Luvut ovat pieniä, kun ottaa huomioon, että koko maassa on n. 23 miljoonaa ihmistä. Kansan keskuudessa tartuntoja ei enää ole, niitä esiintyy lähinnä ihmisillä, jotka tulevat ulkomailta maahan. Heidät kaikki laitetaan suoraan karanteeniin kahdeksi viikoksi. Koulut, yliopistot, toimistot ja kaupat ovat taas avanneet ovensa kevään tauon jälkeen. Kasvomaskin käyttö on pakollista melkein joka paikassa, myös lapset joutuvat pitämään sitä koulumatkojen ajan.
Kummilapset ja heidän vanhempansa kiittävät kummejaan siitä avusta, jota ilman he eivät voisi käydä koulua. Aivan äsken saimme tietää, että kaksi nuorta on valittu yliopistoon. Heille hankitaan tietokoneet kuten muillekin yliopisto-opiskelijoille.
Sunnuntain jumalanpalvelus alkaa Baddegamassa aikaisin aamulla klo 7.30. Perheet menevät kirkkoon ilman aamupalaa. Lasten pyhäkoulu alkaa välittömästi jumalanpalveluksen jälkeen, jolloin he ovat pitkän aamupäivän ilman ruokaa. Uusi pappi on pyytänyt kummikomitealta, että se järjestäisi lapsille aamupalan ennen pyhäkoulua. Tämä on nyt toteutettu kummivaroista.
Meillä ei ole riittävästi sanoja kiittämään teitä kummeja. Ilman teidän apuanne tällainen toiminta ei olisi mahdollista. Nyt on tiedossa, että iso osa vuoden tuloista jää puuttumaan, koska aasialaista lounasta ei voi järjestää. Emme oikein keksi mitään muuta tulonlähdettä sen tilalle, ainoastaan voimme ehdottaa, että mahdollisuuksien mukaan laittaisitte enemmän rahaa kummitilille. Jotkut teistä olette jo niin tehneetkin. Kiitos siitä! Kummimaksusuositushan on viisi euroa kuukaudessa tai esim. kertamaksuna 60 €/vuosi. Suuret kiitokset avustanne!Tilitiedot:
Danske Bank
kummitili Kuopio-Sri Lanka
tilinumero FI25 800020 35798387
Yhteystiedot:
Aruna ja Hannu Hartikainen
sähköposti:  hannu.aruna@gmail.com
p.  +358 50 5206997Syksyn värit loistavat parhaimmillaan! Ottakaamme niistä ilo irti kaikilla aisteillamme. Hyvää syksyä ja Jumalan siunausta kaikille!
Aruna ja Hannu HartikainenPs. Olemme saaneet kirjeen Baddegamasta Shrima-rouvalta. Se on liitteenä, käännös on tässä:Baddegama 3. 9. 2020
Hyvät kummivanhemmat Suomessa
Olette varmaankin saaneet paljon uutisia Baddegaman kirkosta, sen uudesta papista, komiteasta ja seurakunnasta. Sunnuntaiset jumalanpalvelukset pidetään koronaongelman kanssa kuten tavallisesti. Pienten lasten on käytettävä kasvomaskeja, kun he kokoontuvat ryhmiin. Viime sunnuntaina kirkon nuoret järjestivät siivoustalkoot kirkossa ja sen ympäristössä. Komitean jäsenet antoivat heille ohjeita. He yhdessä joidenkin vanhempien kanssa tarjosivat nuorille lounaan kirkon tiloissa. Se oli mukava kokoontuminen. Koronaviruksen leviäminen on tiettyyn pisteeseen asti hallinnassa. Onneksi maamme hallitus toimi välittömästi tämän ongelman edessä. Nyt työt toimistoissa ja kouluissa ovat alkaneet entiseen tapaan. Teidän avustuksenne jakaminen tarpeessa oleville toimii koko ajan, joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina oppilaat tulevat hakemaan rahansa.Listoillamme on 42 oppilasta (korjaus, nyttemmin luku on 49). Vanhemmat saattelevat pienimpiä lapsia, heille kaikille annetaan aluksi kakkupala ja kuppi teetä. Kaikki tämä on mahdollista teidän apunne turvin. Me kiitämme teitä kaikkia siitä, että näette vaivaa avun tarpeessa olevien auttamiseksi. Jumala siunatkoon teitä jokaista.Vilpittömästi teidän,
S. Illesinghe
————————————————————————————————-
28.9.2020
Villasukkalahjoitukset
75-vuotisjuhlavuotenamme saatujen huomionosoitusten kohdentaminen sovittiin, että saaduilla varoilla tuetaan alueen perhekoteja.
Neuloimme viime talvena tätä lahjoitusta varten sukkia ja päätimme antaa myös varastoon jääneet sukat jalkoja lämmittämään.
Korona tilanteen vuoksi katsomme turvallisemmaksi keskittää jakaminen Hope ry:n kautta. Hope ry on valtakunnallinen vapaaehtoisjärjestö joka toimii myös Kuopiossa. He tukevat nimenomaan lapsiperheitä, ottavat vastaan mm. vaatteita, leluja, urheiluvälineitä. Lisätietoa voitte hakea heidän omilta kotisivuilta.
Toivomuksena esitetään, että tekemämme tuotteet annetaan mahdollisuuksien mukaan yhdistyksemme toiminta-alueelle.
Lahjoitetuista sukista, muutamat lapaset sekä pipot kuvataan meidän kotisivulle nähtäväksenne.
———————————————————————————————–
1.9.2020
Hyvät Leväsen toimintakeskuksen tilavaraaja/ryhmänohjaaja,
maanantaina 7.9.2020 käynnistämme ikäihmisten toimintakeskusten toimintoja
Leväsen toimintakeskuksessa koronaohjeiden puitteissa, vanhuspalveluiden johdon sekä tartuntatautilääkärin linjausten mukaisesti.Liitteenä olevalla koronaohjeistuksella haluamme muistuttaa ryhmien ohjaajia vastuullisuudesta turvallisuusohjeiden noudattamisessa.
Haluamme palvella eri asiakasryhmiämme turvallisesti jakamalla toimintakeskukset toiminnan mukaan. Suokadun ja Melankadun toimintakeskukset avautuvat mm. ikäihmisten vertaisohjatuille ryhmille, eläkeläis- ja potilasjärjestöille. Leväsen, Puijonlaakson ja Mäntylän toimintakeskukset painottuvat päiväryhmätoimintoihin. Leväsen ja Puijonlaakson tiloja sekä Mäntylän c-ryhmätilaa tarjotaan avoimeen ryhmätoimintaan pääsääntöisesti arki-iltaisin sekä viikonloppuisin.
Leväsen toimintakeskuksella ryhmät voivat 7.9.2020 alkaen aloittaa toimintansa:*   kuntosalissa ja allasosastolla klo 8 – 13 ja klo 15 – 20 välillä olevat ryhmät myönnetyillä vuoroillaan
*   monitoimisalissa ja 2. kerroksen ryhmätiloissa (opetustila, ryhmätila) klo 16 – 20 välillä olevat ryhmät myönnetyillä vuoroillaan. Kaikki muut myönnetyt ryhmävuorot joudumme valitettavasti toistaiseksi perumaan. Kaikki vuorot kuitenkin säilyvät tilakalentereissamme anomuksenne mukaisesti ja toivottavasti pystyisimme palaamaan niiden puitteissa normaaliin toimintaamme mahdollisimman pian. Jos teille olisi mahdollista siirtää ryhmänne näissä poikkeusoloissa edellä mainittuihin ajankohtiin tai toisiin toimintakeskuksiin, voitte tiedustella vapaita aikoja allekirjoittaneelta tai muiden toimintakeskusten toiminnanohjaajilta.Seuraamme valtakunnallisia ja paikallisia koronaohjeistuksia tarkasti ja olemme mahdollisista muutoksista heti yhteyksissä teihin.
Presidentti Mauno Koiviston sanoin: ”Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin.”Teitä tervehtien ja terveyttä toivottaen;
Maarit Patama
ToiminnanohjaajaKuopion kaupunki / Perusturva, Yhteisö- ja toimintakeskuspalvelut
Leväsen palvelukeskus, Leväsentie 27, 70780 Kuopio
044 718 3633, maarit.patama(at)kuopio.fi  www.kuopio.fi
Koronaohjeistus (3)

—————————————————————————

Yhdistyskirje 7/2020 ja tiedote 23.8.2020

Liitteenä Marttaliiton ohjekirje marttojen jäsentapahtumista, ohjeita onkin jo jäsenet kyselleet.

Olen soittanut Kallaveden seurakuntaan. Seurakunta noudattaa omassakin toiminnassaan rajoitettua osallistumista ja turvavälejä. Ei ole tilavarausta seurakuntasaliin. Kehottivat kokoontumaan ulkotiloissa.

Tässä minun oma näkemykseni asiaan:
Seurakuntasalissa ei ole mahdollista toteuttaa avoimeen tapahtumaan osallistumista martoille, koska turvavälien noudattamista ja hygienian noudattamista ei voida taata turvallisesta kokoontumisesta. Olemme melkein kaikki riskiryhmään kuuluvia. Koronan aikainen siivous myös täytyy tehdä erikoisen huolella, esim. WC-tilojen käyttö myös muodostuu ongelmaksi.

Hallitus on sähköpostitse keskustellut kokoontumisesta, ulkotapahtumien järjestäminen esim. puistojumppana on vahvasti kannatettavaa. Ohjaaja tarvitaan sekä paikka, joka voisi olla esim. Lippumäen kenttä, siihenkin pitää tietenkin saada Kuopion kaupungin lupa.

Toivon Teiltä ideoita ja esityksiä, miten voitaisiin ulkotapahtuma järjestää. Yksi vaihtoehto olisi sauvakävely, missä tehdään ja milloin.

Tv. Tarja

Yhdistyskirje 7/2020 marttayhdistyksille: Suositus syksyn kokoontumisiin, tietoa Kässäkahvilapäivästä ja muista syksyn tapahtumista

Marttojen yhdistyskirje 7/2020

Uutiskirje marttayhdistyksille!

Marttayhdistysten toiminta käynnistyy taas
————————————————————

Monet marttayhdistykset käynnistelevät parhaillaan toimintaansa tai vähintäänkin harkitsevat sitä. Monen toive on, että syksyllä voidaan kokoontua kasvokkain, eikä toimintaa tarvitsisi rajoittaa pelkästään etäyhteyksillä tehtäväksi. Tässä yhdistyskirjeessä annetaan Marttaliiton suositus syksyn toimintaan. Ohjeistusta päivitetään tarvittaessa.

Tästä poikkeuksellisesta ajasta huolimatta marttailu on hauskaa. Vaikka moni asia on muuttunut, on suurin osa asioista tuttuja: yhdessä tekeminen, uuden oppiminen ja kokeminen. Tehtävämme on edelleenkin edistää kotien ja perheiden hyvää ja kestävää arkea. Marttoihin voi liittyä mukaan myös nyt. Uusia jäseniä kannattaa kutsua yhdistyksen toimintaan ja verkkotapaamisiin. Tässä yhdistyskirjeessä on paljon ideoita syksyn ja vuoden 2021 toimintaan.

Marttailuterveisin,
Reija Salovaara
kansalaistoiminnan johtaja

Suositus Marttayhdistysten syksyn toimintaan
————————————————————
Marttayhdistykset aloittavat syyskautensa poikkeuksellisissa oloissa.
Marttaliitto korostaa, että jokainen yhdistys on vastuussa viranomaisten määräysten, ohjeiden ja suositusten noudattamisesta omassa toiminnassaan ja jokaisen jäsenen tulee toimillaan olla estämässä koronaviruksen leviämistä.

Pandemiatilanne näyttää valitettavasti pahenevan niin Suomessa kuin laajalti muuallakin. Mahdollisia kokoontumisia suunniteltaessa on tärkeää seurata voimassa olevia yleisiä ja alueellisten viranomaisten ohjeistuksia ja kokoontumisrajoituksia ja toimia niiden mukaisesti.

Verkossa ja etäyhteyksin toteutettava toiminta on hyvä toimintatapa joko osana yhdistyksen toimintaa tai kaikessa sen toiminnassa. Kasvokkaisissa kokoontumisissa turvavälien pitäminen onnistuu parhaiten ulkona. Kaikissa tapaamisissa on tärkeää muistaa hyvä käsihygienia ja riittävät turvavälit. On tärkeää, että mukaan ei tulla, jos on vähäisiäkään sairauden oireita. Kokoontumisissa on mahdollista käyttää kasvomaskeja.

Ohjeistuksessa kerrotaan myös, mitä kannattaa huomioida, jos yhdistys päättää kokoontua sisätiloissa sekä annetaan toimintatavoista muistilista jäsenille.

Lue ohjeistus kokonaisuudessaan
(https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/suositus-marttayhdistyksen-syksyn-2020-toimintaan/)

Kässäkahvilapäivä 27.8. innostaa käsillä tekemiseen
————————————————————
https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminta/valtakunnallinen-kassakahvilapaiva/

Valtakunnallisena kässäkahvilapäivänä 27.8. marttayhdistykset järjestävät kässäkahviloita eri puolilla Suomea. Kässäkahvilan sisältö ja kahvilassa tehtävät käsityöt voivat olla jokaisessa kahvilassa erilaisia. Kässäkahvilapäivän sivuilla on ohjeet korttiaskarteluun, kirjailemalla tuunaamiseen ja makramee-töihin. Hauskojen sadonkorjuukorttien ohje julkaistaan Martat-lehdessä 4/2020.

Muistattehan lisätä kässäkahvilan myös Martat.fi-sivujen tapahtumiin. Tapahtuman nimeen kannattaa lisätä yhdistyksen nimi tai paikkakunta.

Kässäkahvilapäivän ohjeistus, reseptivinkit ja kaikki käsityöohjeet
(https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminta/valtakunnallinen-kassakahvilapaiva/)

Tule mukaan virtuaaliseen kässäkahvilaan
————————————————————
https://www.martat.fi/ajankohtaista/marttojen-kassakahvilapaiva-27-8-yhdistyksissa-ja-virtuaalisesti/

Yhdistysten järjestämien kässäkahviloiden rinnalla toteutetaan Virtuaalinen kässäkahvila. Filosofian tohtori, kansatieteen tutkija Anna Rauhalan aiheena on Rakas ja raskas neulonta. Työpajoissa tehdään sadonkorjuukortteja, tuunataan kirjailemalla ja tehdään makramee-töitä. Välillä laitetaan käsityöharrastajan sormet ja hartiat liikkeelle ja lopuksi kerrotaan Martojen vuoden 2021 kässätempauksesta.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan
(https://my.surveypal.com/Ilmoittautuminen-virtuaaliseen-kassakahvilaan)

Kässäkahvilapäivän kuvahaaste
————————————————————
Ota tai ottakaa kuva kässäkahvilastanne tai kässäkahvilapäivän ohjeilla tehdyistä käsitöistä ja niiden tekemisestä. Jaa kuva Instagramiin, Facebookiin tai Twitteriin aihetunnisteilla #kässäkahvila ja #martat. Käy myös tykkäämässä muiden kuvista. Kaikkien syyskuun loppuun mennessä kuvia jakaneiden kesken arvotaan 5 kpl Marttojen parhaat villasukat -kirjaa ja 3 kpl Novitan lankapakettia. Lankapaketissa on 5 kerää Novitan 7 Veljestä Horisontti-uutuuslankaa, 1 kerä kutakin uutuusväriä eli yhteensä 500g/voittaja.

Luontoystävät lähtevät lähiluontoon
————————————————————

Syksyllä järjestettävien tapahtumien teemana on luonto. Tapahtuman voi järjestää aiemmasta ohjeistuksesta poiketen myös vain lapsille tai lapsiperheille. Tapahtuman voi toteuttaa vaikkapa luontopolkuna lähiluonnossa. Jokainen marttayhdistys voi muokata tapahtumasta itselleen sopivan. Tapahtumat ovat osa Marttajärjestön Vilppu-hanketta.

Lue lisää
(https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminta/luontoystavat/)

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä
———————————————————–

Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna sienipäivä on 29.8. Marttapiirit ja monet marttayhdistykset toteuttavat neuvontatapahtumia eri puolilla Suomea.
Sienipäivää jatketaan sieniviikolla 30.8.–6.9.2020, jolloin marttapiireissä on sienikursseja ja -retkiä sekä sieniwebinaareja.

Lue lisää
(https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminta/valtakunnallinen-sienipaiva/)
Tutustu sieniin ja sieniruokiin (https://www.martat.fi/sienet/)

Kasvomaskitalkoot alkavat pian
————————————————————

Marttaliitto, Naisten Valmiusliitto ja Tekstiiliopettajaliitto käynnistävät #kasvomaskitalkoot. Viestintä- ja vaikuttamiskampanjan ydinviestit ovat tee, näytä ja käytä. Kampanjasta tiedotetaan lähiaikoina Martat.fi-sivujen ajankohtaisissa uutisissa. (https://www.martat.fi/ajankohtaista/)

Marttojen liveluennot ja webinaarit saavat jatkoa
————————————————————

Suositut Facebook Live -lähetykset ja Martta-akatemian webinaarit jatkuvat syksyllä. Facebook Livet ovat joka torstai kello 18.00. Webinaareja pidämme Martta-akatemiassa kerran kuussa, tiistai-iltaisin kello 17.30. Syksyllä on tarjolla monia mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita – annamme vinkkejä esimerkiksi säilönnästä ja satokauden kasviksista, sienestämisestä sekä energiansäästöstä.

Lisätiedot ja ohjeet osallistumiseen
(https://www.martat.fi/aikaa-olla-kotona/marttojen-liveluentojen-aikataulut/)

Marttailuviikko 5.-11.10. on energiansäästöviikko
————————————————————

Marttailuviikko 5.-11.10. kokoaa martat toimimaan kestävän ja energiatehokkaan asumisen puolesta. Energiansäästöviikko innostaa arvioimaan omaa energiankäyttöä ja tarjoaa käytännön tietoa ja ratkaisuja kestävään asumiseen ja järkevään energiankäyttöön. Marttayhdistyksiä kannustetaan järjestämään marttailuviikolla 5.10.-11.10 energia-aiheisia marttailtoja.

Lue lisää, tutustu materiaaleihin ja tulossa oleviin koulutuksiin
(https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminta/marttailuviikko/)

Tulossa Annos Afrikkaa
————————————————————

Lokakuussa pääset kanssamme herkulliselle makumatkalle! Martat ovat tehneet 40 vuotta kehitysyhteistyötä eri puolilla Afrikkaa. Olemme koonneet parhaat ruokareseptit yksiin kansiin: tutustut marttatyöhön Afrikassa, ja lähdet kiinnostavalle kattilamatkalle!

Lue lisää
(https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/kansainvalinen-toiminta/)

Yhdistyskanavasta ideoita marttailtoihin
————————————————————
Martat.fi-sivujen Yhdistyskanava kokoaa kaikki marttayhdistysten tärkeät tiedot yhteen, helposti löydettävään paikkaan. Sivuston toimintaideoista löytyy paljon kivoja marttaillan malleja, jotka voi toteuttaa myös etäyhteyksin. Katso esimerkiksi:

——————————————————————————

KEVÄTTERVEHDYS TEILLE KAIKILLE MARTOILLE

Tänään 19.5.2020 meillä oli toimintakalenterissamme vierailu Heikkisen Kukkatarhaan, jonka toteuttamisen koronavirus esti. Onneksi jokainen voi halutessaan käydä hakemassa puutarhasta taimia ja kaupasta siemeniä ja multaa. Aikaakin on ehkä edellisiä keväitä paremmin puuhastella kotinsa tai mökkinsä kaunistamiseksi.

Olemme nyt olleet reilut kaksi kuukautta koronakaranteenissa kaikissa kokoontumissamme, niin martoissa kuin muissa yhteisöissä. Toivottavati aika on kulunut hyvin ja ennenkaikkea olette pysyneet terveinä. On jo edetty koronarajoitusten purkuvaiheeseen, toivottavasti heinäkuu jo suo meille täyden vapauden, toivossa on hyvä elää.

Ritva Saukkonen on ollut kouluihin yhteydessä ja toimittanut edellisten vuosien mukaisesti stipendit oppilaille jaettavaksi.
Minipuutarhatapahtumia ei kuitenkaan tänä keväänä voi koululaisille järjestää, siihenkin oli korvaavaa toimintaa jo alustavasti Ritvalla mielessä, kunhan nähdään miten syksyn toiminta alkaa.

Meillä ei ole päätöstä syksykauden aloituspäivästä, seurataan kokoontumisrajoitusten purkua ja päätetään sen mukaisesti.

Leväsen palvelukeskus on myöntänyt  kuntosalivuoron Pitkälahden Martoille 7.9. – 14.12.2020 ja 11.1.2021 – 24.5.2021. Kuntosalin käyttö voidaan aloittaa Kuopion kaupungin sekä valtakunnallisia koronavirusepidemian ohjeita noudattaen.

Toivotamme kaikille oikein kauniita kesäpäiviä, metsiin ja puutarhoihin paljon marjoja, kukoistavia kukkapenkkejä ja positiivisia ajatuksia.

Siteeraamme Outin viestiä Maaria Leinon runolla:

Sillä toivo
toivo on meille annettu
että jaksaisimme.
Toivo elämästä
rauhasta
rakkaudesta

Iloisia tapaamisia odotellen
Tarja, Merja ja Eevakaisa

—————————————————————————————

PITKÄLAHDEN MARTAT ry Jäsenkirje 1/2020

Nyt olemme viettäneet jo melkein koko maaliskuun poikkeuksellisessa tilanteessa. 10 päivänä maaliskuuta Marttaliitto varoitti yhdistyksiään koronaviruksen leviämisestä Suomessa ja kehotti varovaisuuteen marttatoiminnassa.

Maaliskuun 11 päivänä Jynkän kirjastolla pidetty marttailta näyttää jäävän tämän kevätkauden viimeiseksi yhteiseksi tapahtumaksi. Kallaveden seurakunta ilmoitti peruuttavansa kaikki tilavarauksen toukokuun loppuun saakka, Kuopion kaupunki sulki Leväsen palvelukeskuksen kuntosalin. Koulut siirtyivät pääsääntöisesti kotiopetukseen. Koulujen ja päiväkerhojen sulkeminen peruutti myös kaiken käsitöihin ja minipuutarhaneuvontaan liittyvät tapahtumat.
Kevätreki 21.4.2020 oli päätetty tehdä Varkauteen, Mekaanisen Musiikin museoon ja kahvit oli tilattu Varkauden teatterin kahvioon. Molemmat paikat on suljettu ja retkemme tietenkin peruttu.
Myös Hyvinvointilomat perui Lomakoti Huhmarin lomaviikon 23.3 – 28.3.20 jäseniltämme.

Jäsenistämme suurin osa kuuluu ”riskiryhmään” ja ovat kotonapysymiskehotuksen piirissä, eikös tuntunutkin oudolta, kun yhtä-äkkiä oli kalenteri tyhjä. Nyt on aikaa tehdä kotona ”rästityöt” ja lukea monta hyvää kirjaa, liikkua ulkona ja nauttia vapaapäivistä. Käännetään asia positiiviseksi ja vietetään sosiaalista elämää kun korona on kukistettu.

Tällä jäsenkirjeellä tiedotetaan vuosi- ja järjestäytymiskokouksissa päätetyistä asioista sekä tulevista toimintaan liittyvistä asioista.

Vuoden tärkein kokous eli vuosikokous pidettiin 25.2.2020. Viime vuosi oli yhdistyksen merkkivuosi, toimintaa yhdistyksellä on ollut 70 vuotta ja sitä juhlittiin toukokuussa 2019. Juhlien johdosta yhdistyksen tilikausi oli tappiollinen 1.572,31 €, pysyimme kyllä hyväksytyssä talousarviossa, joka oli laskettu 2.160,00 € tappiolliseksi.

Hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin sähköpostikokouksena kokoontumiskieltoa noudattaen. Kaikki hallituksen jäsenet olivat sähköpostikokouksessa mukana ja päätökset tehtiin yksimielisesti.

VUOSIKOKOUS JA TOIMI- JA VASTUUHENKILÖT

Puheenjohtajaksi on valittu Tarja Lång kaksivuotiskaudeksi 2019 – 2020.

Pitkälahden Martat ry jatkaa jo perinteiseksi muodostuneen kahdeksan jäsenen kokoonpanolla. Laaja hallituspohja tuo lisäideoita ja mielipiteitä sekä rikastuttaa toimintaa.
Erovuorossa olivat Raila Forss, Teija Norri-Sederholm, Terttu Mikkonen ja Terttu Hautaniemi.
Teija Norri-Sederholm ei enää ollut käytettävissä hallitukseen, hän on muuttanut pois Kuopiosta

Erovuoroisista jatkaa edelleen hallituksessa Raila Forss, Terttu Mikkonen ja Terttu Hautaniemi ja uutena jäsenenä Aila Kallunki. Sydämellisesti tervetuloa Aila hallitukseen.

Edelleen jatkavat Eevakaisa Parviainen, Merja Viljakainen ja Riitta Heikkonen ja Ritva Saukkonen
toiselle kaksivuotiskaudelle.

Kiitos kaikille hallituksen jäsenille, että olette antamassa panostanne yhdistyksemme hyväksi.

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa valittiin seuraavat vastuu- ja toimihenkilöt:
Emme nimenneet henkilöitä sellaisiin toimintoihin, joissa yhdistyksellä ei ole toimintaa.
– varapuheenjohtaja Merja Viljakainen
– sihteeri Eevakaisa Parviainen
– rahastonhoitaja ja jäsenvastaava Riitta Heikkonen
– kirjanpitäjä Tarja Lång
– tiedottaja Tarja Lång
– nettisivujen päivitys Eevakaisa Parviainen
– kulttuurimartta Heli Kärkkäinen
– puutarha- ja kompostimartta Eila-Maria Hiltunen ja Ritva Saukkonen
– yhteisömartta Ritva Saukkonen (koulujen, kirjastojen ja yhdistysten yhteyshenkilö)
– ravintomartat Raili Sutinen, Anni Kröger ja Maija Penttinen
– kahvitusmartta Pirkko Kärkkäinen ja Tarja Lång
– terveysmartta Helena Asikainen
– kässämartta Terttu Mikkonen ja Anja Heikkilä
– tilastovastaava Eevakaisa Parviainen
– arkistonhoitaja Aila Kallunki
Sienimarttaa ei valittu, pyydetään tarvittaessa koulutettu ohjaaja neuvontatyöhön

Vuosikokouksessa hyväksyttiin Pitkälahden Martat ry:n uudet säännöt. Sääntöihin ei tullut mitään merkittäviä muutoksia, muutamia täsmennyksiä ja uudistuksia esim. tiedottamisesta ja koolle kutsumisesta (esim. sähköposti ja kotisivut). Marttaliitto on tehnyt mallisäännöt ja kehottaa kaikkia yhdistyksiä uudistamaan säännöt, jotka ovat yhtenäiset ja ajanmukaiset. Uudet säännöt lähetetään rekisteröitäväksi.

JÄSENISTÖLLE HUOMIONOSOITUKSIA

Pitkäaikaisesti yhdistyksen hallinnossa monissa eri tehtävissä on toiminut yhtäjaksoisesti Marjatta Pikkarainen vuosina 1979 – 1997. Vuosikokouksessa päätettiin hakea Marjatta Pikkaraiselle pronssinen kunniamerkki. Aktiivimarttojen merkkejä haetaan myös syksyllä.

Tänä vuonna on yhdistyksemme jäsenillä paljon merkkipäiviä. On tullut esityksiä, että pidettäisiin yhteinen merkkipäivätapahtuma. Ajankohta ja ohjelma suunnitellaan syksyllä, kun saadaan toiminta taas käyntiin ja sopiva ajankohta löydetään.

JÄSENASIAT

Muistattehan ilmoittaa jäsenrekisterinhoitajalle ja sihteerille muuttuneet osoitteet ja puhelinnumerot: Riitta Heikkonen sp riitta.heikkonen@gmail.com ja puh.050 5678212. Sähköpostiosoitteet suoraan sihteerille sp eevakaisa.parviainen@gmail.com, puh. 040 5111542 näin menetellen saatte tarvitsemaanne informaatiota, kun tiedot ovat ajan tasalla.

SYKSYN 2020 TOIMINTAA
Kuntosalivuoro maanantaiksi klo 17.30-19.00 on anottu Leväsen palvelukeskuksesta syyskaudelle 7.9.2020 – 14.12.2020 sekä kevätkaudelle 11.1.2021 – 24.5.2021. Vastuuhenkilönä on Terttu Hautaniemi. Vastausta hakemukseen ei ole vielä tullut.

Marttailtojen toimintakalenteria ei ole syyskaudelle suunniteltu. Kun nähdään myöhemmin keväällä, meneekö tämä koronaepidemia ohitse, katsotaan tilanteen mukaan, miten meillä on mahdollisuus kokoontua ja ovatko Kallaveden seurakunnan tilat käytettävissä. Hallitus seuraa tilannetta ja järjestää syksyä mahdollisuuksien mukaan.

TALOUSASIOITA

Vuosikokous hyväksyi talousarvion vuodelle 2020, joka osoittaa tappiota 737,90 euroa. Talousarviossa on tulopuolelle arvioitu Kolmisopen iso kahvitus ja pari pienempää sekä jäsenmaksutuotot. Merkittävin kuluerä on Diakoniatyölle annettava joululahjaraha jaettavaksi vähävaraisille lapsiperheille.

Tässä vaiheessa ei osaa lainkaan arvioida, millaiseksi tämä vuosi tulee muodostumaan. Voi olla, että toiminta syksyksi normalisoituu ja olemme taas kahvinkeitossa ja voimme myös muistaa Diakoniatyötä jouluna.

Pitkälahden Martoilla on omat visiot ja arvot 10-vuotiskaudeksi 2011 – 2020. Uudistaminen on ajankohtaista syksyllä, nähtäväksi jää miltä Suomi silloin näyttää, voi olla hyvä siirtää tehtäväksi vähän myöhäisempään ajankohtaan. Visiot ja arvot laaditaan 10-vuotiskaudelle, ja on riski arvioida toimintaamme, jos yhteiskuntamme tulevaisuuden näkyvät eivät ole selkeitä.

Huomioittehan myös Savon Marttojen järjestämät tapahtumat mahdollisuuksien mukaan. Savon Marttojen opetustoiminta on myös keskeytetty toistaiseksi. Piirin kevätkokous järjestetään supistettuna 18.4.2020 ja osallistumista suositellaan Teamsin välityksellä. Riskiryhmään kuuluvien ei suositella tulevan paikalle. Pitkälahden Marttojen kevätkokousedustajat ovat Merja Viljakainen ja Aila Kallunki.

YHTEYSTIEDOT, TIEDOTTAMINEN JA TILASTOINTI

Aikaisemmin käytössä olleen tavan mukaisesti ei jäsenille enää jäsenten puhelinnumeroluetteloa jaeta tietoturvasyistä. Mikäli puhelinnumero tai sähköpostiosoite vaihtuu, huolehdi Riitalle ja Eevakaisalle tieto muutoksesta, yhteystietoja tarvitaan toiminnassa esim. kahvituslistoissa.

Kuten aikaisemmin mainittiin toimintakalenteria ei nyt voida toimittaa. Jäsenluettelon rekisteriseloste ja jäsenen informointi kaikkine lakipykälineen löytyvät jäsenkansiosta (vihreä) NRO 4 välilehden kohdalta.
https://www.martat.fi/marttayhdistykset/pitkalahden-martat-ry/ . Siellä on Pitkälahden Marttojen omat sivut, jossa kaikki pysyy tallessa.

Kaikki tilastointi on tärkeätä, pidetään kirjaa jo tehdystä toiminnasta, vuoden toiminnassa tulee pakosta oleellinen pudotus. Mitenkähän koko marttojen toiminnan vaikuttavuutta valtakunnallisesti ensi vuodelle arvioidaan.

Meillä on menossa ”neulontaprojekti” annettavaksi sukkia, lapasia ym. vastaavaa alueemme sijaislapsiperheille sijoitettujen lasten käyttöön. Kiitos siitä, että olette olleet mukana ja jossakin vaiheessa ne tilastoidaan, pitäkää mielessä.

Sihteerimme Eevakaisa Parviainen tekee Marttaliiton rekisteriin tilastoinnin ja tietojen kerääminen tehdään toistaiseksi vanhaan tapaan vihkoon.

Lämpimin ajatuksin muistan Teitä, voidaan pitää yllä puhelimitse yhteyttä, ettei ala seinät ahdistamaan. Nyt on hyvä kesää odotellen laittaa taimia itämään, tulee ennennäkemättömän kaunista meidän marttojen kesän iloksi kukkivat kukkamme.

Siihen intoa on onnistumista Teille kaikille.

Tarja Lång
Tarja Lång, puheenjohtaja
Pitkälahden Martat ry

Yhteystietoja:
Puheenjohtaja: Tarja Lång puh. 050 5260107 sp: tarja.lang@dnainternet.net
Varapuheenjohtaja: Merja Viljakainen 044 976 3305 sp: merja.viljakainen@hotmail.com
tilastovastaava: Eevakaisa Parviainen, puh. 040 511 1542
sp: eevakaisa.parviainen@gmail.com
Jäsenrekisterin pitäjä: Riitta Heikkonen puh. 050 567 8212 sp. riitta.heikkonen@gmail.com

-TERVETULOA AKTIIVISEEN PITKÄLAHDEN MARTTATOIMINTAAN!
”ELÄMÄ ON PARASTA ITSE TEHTYNÄ”

————————————————————————————–

PITKÄLAHDEN MARTAT ry Jäsenkirje 1/2019

Aurinko on jo iloksemme muutamana päivänä valaissut helmikuisia päiviä pakkasten ja pyrypäivien jälkeen ja tuonut iloista mieltä mukanaan. Toivoa on, että päästään kevään mieliharrastuksemme pariin ja voidaan kohta aloittaa kasvien taimien esikasvatuksen ja sen jälkeen puutarhan hoitotoimet.

Tällä jäsenkirjeellä tiedotetaan vuosi- ja järjestäytymiskokouksissa päätetyistä asioista sekä tulevista toimintaan liittyvistä asioista.

Vuoden tärkein kokous eli vuosikokous pidettiin 12.2.2019 hyvissä merkeissä, kiitos kun saavuitte runsaslukuisesti kokoukseen ja osallistuitte aktiivisesti. Hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin vuosikokouksen jälkeen.

VUOSIKOKOUS JA TOIMI- JA VASTUUHENKILÖT

Puheenjohtajaksi valittiin Tarja Lång
Pitkälahden Martat ry jatkaa jo perinteiseksi muodostuneen kahdeksan jäsenen kokoonpanolla. Laaja hallituspohja tuo lisäideoita ja mielipiteitä sekä rikastuttaa toimintaa.
Erovuorossa olivat Eila-Maria Hiltunen, Irene Väätäinen Pirkko Kärkkäinen ja Ritva Saukkonen.
Eila-Maria Hiltusella ja Irene Väätäisellä oli sääntöjen mukainen toimikausi täynnä 4 x 2 vuotta, ja Pirkko Kärkkäinen ei enää ollut käytettävissä hallitukseen.
Koko Pitkälahden Marttojen jäsenten puolesta lämpimät kiitokset nyt hallituksesta eronneille henkilöille heidän pitkäaikaisesta toiminnasta yhteisömme hyväksi. Emme menetä heitä toiminnastamme. Heillä on toimeliaat kädet, jotka ovat edelleen käytettävissä muissa tehtävissä.
Uusina hallituksen jäseninä aloittaa Eevakaisa Parviainen, Merja Viljakainen ja Riitta Heikkonen ja Ritva Saukkonen jatkaa toiselle kaksivuotiskaudelle.

Edelleen jatkavat Terttu Mikkonen, Terttu Hautaniemi, Teija Norri-Sederholm ja Raila Forss. Sydämellisesti tervetuloa uudet jäsenet ja kiitos jatkajille, että ovat käytettävissä hallitustyöskentelyyn.

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa valittiin seuraavat vastuu- ja toimihenkilöt: Kokouksessa ei nimetty henkilöitä sellaisiin toimintoihin, joissa yhdistyksellä ei ole toimintaa.
– varapuheenjohtaja Ritva Saukkonen
– sihteeri Eevakaisa Parviainen
– rahastonhoitaja ja jäsenvastaava Riitta Heikkonen
– kirjanpitäjä Tarja Lång
– tiedottaja (ent. pr-matta) Tarja Lång
– nettisivujen päivitys Ritva Saukkonen
– kulttuuri- ja pistemartta Heli Kärkkäinen
– puutarha- ja kompostimartta Eila-Maria Hiltunen ja Ritva Saukkonen
– kahvitusmartta Pirkko Kärkkäinen ja Tarja Lång
– terveysmartta Helena Asikainen
– kässämartta Terttu Mikkonen ja Irene Väätäinen
– tilastovastaava Eevakaisa Parviainen

Ravinto- ja sienimarttojen nimeäminen jätettiin myöhemmin tehtäväksi.

PITKÄLAHDEN MARTAT 70-VUOTTA – JÄSENISTÖLLE HUOMIONOSOITUKSIA

Yhdistyksen 70-vuotispäivää juhlitaan 21.5.2019 Ravintola Käskynkässä.
Ohjelma on pääkohdilta jo sovittu. Lea Sairanen tulee juhlapuhujaksi Marttaliiton edustajana ja Savon Marttojen toiminnanjohtaja Anne Matilainen tulee jakamaan huomionosoitukset jäsenille.
Vuosikokouksessa 12.2.2019 päätettiin, että
kunniajäseneksi nimetään Eila Airaksinen ja Lydia Kukkonen
pronssisia kunniamerkkejä haetaan Pirkko Rahkoselle, Eila-Maria Hiltuselle, Riitta Heikkoselle, Pirjo Pajulalle, Paula Iivanaiselle ja Sinikka Turuselle
vapaaehtoistoimijan merkkejä Tarja Heinoselle, Pirkko Honkavuolle, Heli Kärkkäiselle, Terttu Mikkoselle ja Irene Väätäiselle.

JÄSENASIAT
Muistattehan ilmoittaa jäsenrekisterinhoitajalle ja sihteerille muuttuneet osoitteet ja puhelinnumerot: Riitta Heikkonen sp riitta.heikkonen@gmail.com ja puh.050 5678212. Sähköpostiosoitteet suoraan sihteerille sp eevakaisa.parviainen@gmail.com, näin menetellen
saatte tarvitsemaanne informaatiota, kun tiedot ovat ajan tasalla.

KEVÄÄN 2019 TOIMINTAA
Oma jaksaminen ja hyvinvointi on ensisijaisen tärkeätä. Kuntosalivuoro on ma klo 17.30-19.00 sekä sauna uima-altaan kanssa klo 18.30 alkaen. Vastuuhenkilönä on Eva Berglund-Kostamo, uima-allas ja saunamaksu maksetaan Evalle. Uima-allasvuorot haetaan talvikaudelle 2019 – 2020 tarpeen mukaan.
Kevätkauden toimintakalenteri on jo päätetty ja tulevalle syksylle tarvitsemme teidän toiveita ja ideoita, pystyäksemme jäsenlähtöiseen toimintaan. Ennen kaikkea tarvitsemme tietoa siitä, mitä haluatte Marttayhdistykseltänne.

Kevään aikana on tarkoitus järjestää jäsenkysely, jolla jäsenistö voi ilmaista mielipiteensä toiminnastamme, mitä tulee parantaa, mitä toivotaan lisää, mitä on liikaa ja mikä yhdistyksemme toiminnassa ei ole hyvää. Ruusut ja Risut niputetaan. Otamme edelleen esityksiä yhteisten iltojen teemoista vastaan myös sähköpostilla ja kirjoitettuna lapulle.

Erityistä huomioitavaa tämän kevätkauden marttailloista.
Perinteistä kevätretkeä ei tänä vuonna 70-vuotisjuhlien johdosta järjestetä, mutta 7.5.2019 joku lähialueen ulkoilutapahtuma pidetään. Tarkemmin siitä ei ole vielä päätetty.

Marttailta 26.3.2019, terveysilta pidetään poikkeuksellisesti Pinarilla Petosella kello 18.30. Osoite on Pyörönkaari 19, 70820 KUOPIO.

Lukupiiri 23.4.2019. Teija Norri-Sederholm on nimennyt luettavaksi kirjoiksi:
runokirja: Jenni Haukion Sinä kuulet sen soiton ja
kotimainen kirjallisuus: Kaari Utrion Paperiprinssi.

MARTTAMUKEJA

Marttaliiton turkooseja Marttamukeja tilataan yhteistilauksena jäsenille. Mukipari (turkoosi muki valkoisin kuvioin ja valkoinen muki turkoosin kuvioin) maksaa 38,00 €/paketti.

Ilmoittakaa Tarja Långille tilauksenne sähköpostilla tai puhelimitse, viimeinen osallistumispäivä yhteistilaukseen on 26.2.19 marttaillassa.

TALOUSASIOITA

Vuosikokous hyväksyi talousarvion vuodelle 2019, joka sisältää myös 70-vuotisjuhlien kulut. Yhdistys maksaa tarjoilun ja esiintymiskulut, jäseniltä ei peritä osallistumismaksuja.

Talousarvio on v. 2019 tappiollinen, mutta edellisvuosien tuottojen ansiosta yhdistys on hyvällä taloudellisella pohjalla, mikä mahdollistaa jäsenillemme monipuolisen toiminnan.

Pitkälahden Martoilla on omat visiot ja arvot 10-vuotiskaudeksi 2011 – 2020, ulottuen aina vuoteen 2020 saakka. Uudistaminen on ajankohtaista ensi syksynä ja silloin toivomme uusia ideoita ja ehdotuksia.

Meillä on virkeä ja aktiivinen yhdistys, johon on ilo kuulua ja etuoikeus osallistua sen toimintaan. Vuoden vaihteessa jäsenmäärä oli 123 ja osallistujia Marttailloissa on mukana keskimäärin 40–60 marttaa. Jäsenmäärä on kahtena vuotena hieman laskenut. Jäsenhankintaan tulee jatkossa panostaa. Toiminnan kehittäminen ja monipuolistaminen on haasteellista. Tehdään laaja-alaisesti kaikkea mahdollista, mikä kuuluu ”marttailuun”. Osallistutaan myös Marttaliiton valtakunnalliseen ja piirin alueellaan järjestämään toimintaan neulomalla ”Sukkia äideille”, Järjestetään neulonnan opetusta kouluilla sekä Kallaveden seurakunnan perhetyön ryhmissä. Kys on toivonut lisää vauvojen sukkia ja pipoja, koska varastot ovat tyhjentyneet.

Kädentaitojanne tarvitaan, hallitus on päättänyt, että marttailloissa vieraileville luennoitsijoille/asiantuntijoille luovutetaan kiitokseksi sukat/lapaset tai joku kädentaitojen tuote. Yhdistykselle päätettiin ostaa lankoja, joita voi ottaa ym. tarkoitukseen Kallaveden seurakunnan Marttojen varastosta. Siellä myös säilytetään valmiita käsitöitä ja mikäli jää ylimääräistä annetaan KYS:n Sukkia äideille keräykseen tai käytetään myyjäisissä Marttojen pöydässä myytäväksi.

Huomioittehan myös Savon Marttojen järjestämät tapahtumat – ne täydentävät oivasti yhdistyksemme omia aiheita. Olemme kaikista jäsenistä yhtä otettuja, oletko ns. hiljainen jäsen tai aktiivinen martta ja marttoja olemme kaikki.

YHTEYSTIEDOT, TIEDOTTAMINEN JA TILASTOINTI

Aikaisemmin käytössä olleen tavan mukaisesti ei jäsenille enää jäsenten puhelinnumeroluetteloa jaeta tietoturvasyistä. Mikäli puhelinnumero tai sähköpostiosoite vaihtuu huolehdi Riitalle tieto muutoksesta, yhteystietoja tarvitaan toiminnassa esim. kahvituslistoissa.

Ei sähköpostilaisille postitamme jäsenkirjeen mukana toimintakalenterin. Jäsenluettelon rekisteriseloste ja jäsenen informointi kaikkine lakipykälineen löytyvät jäsenkansiosta (vihreä) NRO 4 välilehden kohdalta.
http://pitkalahdenmartat.blogspot.fi/. Siellä on Pitkälahden Marttojen sivut, jossa kaikki pysyy tallessa.

Kaikki tilastointi on tärkeätä, sillä mitataan toimintamme vaikuttavuutta valtakunnallisesti.
Uusi sihteerimme Eevakaisa Parviainen tekee Marttaliiton rekisteriin tilastoinnin ja tietojen kerääminen tehdään toistaiseksi vanhaan tapaan.

”Hyvä martta, kun olet Marttana mukana, niin laita Muumivihkoon (iso vihko) tapahtuman aihe, päivämäärä ja kellon aika esim. 8-12 täysille tunneille, nämä tiedot tarvitaan TALKOOTYÖN seurantaan. Samoin toimitaan, kun olet illan emäntänä/vetäjänä.
Merkitse (Muumivihkoon) tuntimäärä myös ajasta, jonka käytät leivontaan tai tapahtuman etukäteisjärjestelyihin kaikki ym. tiedot. Muumivihkosta Heli laskee pistehyvitykset.
Sukkia äideille projektin sukat myös tilastoidaan. Merkitse neulomasi sukat vihkoon.

Toiseen vihkoon tai taulukkoon marttaillassa kerätään osallistujan nimi. Mukana olo myös tilastoidaan, Eevakaisa Parviainen tilastoi ja kerää tiedot vuosikertomusta varten.

PIIRIN KOULUTUKSEEN JA TOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Kuopion piirin Marttalan toimisto on Ajurinkadulla, opetuskeittiö Haapaniemenkadulla toimii edelleen opetus- ja koulutustilana. Piirin järjestämille kursseille tai tapahtumiin voit ilmoittaa itsesi suoraan Marttalaan, jos on ennakkoilmoittautuminen. Mikäli Pitkälahden Martat ry järjestää Marttalassa yhteisiä iltoja, silloin ilmoittautuminen on eri asia. Helsingissä käydessäsi käy myös tutustumassa Martta-taloon.

Ritva Saukkonen ja Riitta Heikkonen osallistuu Marttalassa 23.2.2019 järjestettävään ”Vilppu” -hankekoulutukseen, joka on vapaaehtoisten ohjaajakoulutus, kohderyhmänä vanhukset.
Kannustamme jäseniämme osallistumaan Marttalan koulutuksiin.

Pitkälahden Marttojen toiminnasta ja marttailloista saat tarkempaa tietoa sähköpostilla ja marttailloissa jaettavassa toimintakalenterissa. Toimintakalenteri on myös Kallaveden kirkon ilmoitustaululla.

Lämpimin ja iloisin ajatuksin tervehdin Teitä. Kohta on liukkaat pääkallokelit tältä talvelta ohi ja pääsemme kevätpuuhiin. Siihen intoa on onnistumista Teille kaikille.

Tarja Lång
Tarja Lång, puheenjohtaja
Pitkälahden Martat ry

Yhteystietoja:
Puheenjohtaja: Tarja Lång puh. 050 5260107 sp: tarja.lang@dnainternet.net
Varapuheenjohtaja: Ritva Saukkonen 050 5160826 sp: ritva.saukkonen@gmail.com
Sihteeri ja tilastovastaava: Eevakaisa Parviainen, puh. 040 511 1542
sp: eevakaisa.parviainen@gmail.com
Jäsenrekisterin pitäjä: Riitta Heikkonen puh. 050 567 8212 sp. riitta.heikkonen@gmail.com

-TERVETULOA AKTIIVISEEN PITKÄLAHDEN MARTTATOIMINTAAN!
”ELÄMÄ ON PARASTA ITSE TEHTYNÄ”