Kuvassa vasemmalta oikealle viestintävastaava Raija, vapaaehtoismarttojen kummi ja yhdistyksen ruokamartta Riikka, jäsenvastaava Anni, varapuheenjohtaja ja piirin mediamartta Elina, sihteeri Lea, puheenjohtaja Taina ja rahastonhoitaja Tiina

Kaikki hallitusjäsenet tavoitat sähköpostilla promartat@hotmail.com

 

 

ProMarttojen äiti, pitkäaikainen puheenjohtajamme Taina, koki oman "marttaherätyksensä" Helsingin Ekonomien vierailulla Marttaliitossa. Erilaiselle marttayhdistykselle oli selvästi kysyntää ja näin lähdettiin tekemään oman näköistä marttatoimintaa.

Puuhanaisena Taina nauttii vilpittömästi martta-tapahtuminen järjestämisestä ja toteuttamisesta; muille tehdessä saa valtavan paljon itselleen. Jokainen onnistunut tapahtuma ruokkii innostusta toteuttaa seuraavaa! Marttojen parviäly on aivan uskomatonta: ideoidessa vain taivas on rajana.

Sosiaalisena tunnettu Taina osaa myös vetäytyä omaan rauhaan, pois ihmisten ilmoilta. Metsäkävelyt, vesijuoksu, sekä sieni- ja marjareissut maalla ovat ne, mitkä saavat rentoutumaan.

Toista kautta hallituksessa oleva Elina liittyi Marttoihin kolmisen vuotta sitten. Liittyminen oli pyörinyt mielessä jo pidempään, mutta asiat loksahtivat kohdilleen, kun sopivalta tuntunut yhdistys löytyi kaverin äidin kautta.

Marttatoiminnassa parasta on yhteisöllisyys. Marttailu on kiva harrastus, jossa tutustuu uusiin ihmisiin ja saa toteuttaa iloisia juttuja. ProMarttojen monipuolinen toiminta tasapainottaa mukavasti työelämää, ja toimiminen Uudenmaan Marttojen mediamarttana ja vertaismarttana on mielekästä ja avartavaa vapaaehtoistyötä.

Hyvää ruokaa rakastava Elina rentoutuu upottamalla kädet taikinaan ja lukemalla dekkareita. Mökki Pernajassa toimii myös todellisena henkireikänä. Siellä pääsee irti arjesta konkreettisen tekemisen parissa. Retrovene mökkipihassa odottaa vesille laskua ja kesän retkiä!

"Tuttavuuteni ProMarttojen kanssa on ollut hyvin lyhyt. Keväällä 2017 näin ystäväni Facebook-sivuilla mainoksen Viipurin matkasta. Kiinnostuin ja päästäkseni matkalle mukaan liityin ProMarttoihin, ketään matkalle lähtijöistä en ennalta tuntenut. Matka oli kaikin puolin antoisa, Viipuri ja sen ympäristö osoittautuivat hienoksi matkakohteeksi ja samalla tutustuin moniin ProMarttoihin. Jotenkin vaivattomasti solahdin mukaan toimintaan, ihan kuin olisin  jo kauan ollut mukana yhdistyksessä.

Toisaalta en ihmettele, että olen kokenut ProMartta-toiminnan heti omakseni, edustanhan tyypillistä ProMarttaa iältäni, kotipaikkakunnaltani ja Facebook aktiivisuudeltani.

Hallitukseen liityin aikalailla miettimättä. Ajattelin, että joko osallistun toimintaan hallitusvastuulla tai ilman. Tulin valituksi yhdeksi vuodeksi. Valinnastani olen iloinen ja ylpeä. Olen kokenut ProMartta-toiminnan mukavaksi, ihmiset ovat avoimia ja helposti lähestyttäviä. Toivottavasti minäkin osoittaudun hyväksi ProMartaksi."

Anni päätyi ProMartaksi melkein vahingossa reilut neljä vuotta sitten. Omaa marttayhdistystä etsiessä Uudenmaan piiristä kehoitettiin tutustumaan ProMarttojen modernimpaan marttatoimintaan. Neuvo oli erinomainen. ProMarttojen toiminnan monipuolisuus, käytännönläheisyys ja yhdessä tekemisen ilo ajoivat Annin pikku hiljaa hallitukseen asti. "Haluan järjestää tapahtumia joihin itse osallistuisin. Tässä jäsenmäärässä uskon, että ne kiinnostavat myös muutamaa muuta marttaa."

Vapaa-aika kuluu perheen parissa, kotona odottaa 1,5-vuotias poika. Kesäisin Annin löytää polkupyörän selästä ja puutarhapalstaa kuoputtamasta. Talvisin kirjastosta tai puutyökurssilta.

Rahastonhoitajamme Tiina päätyi mukaan ProMarttojen toimintaan ystävänsä houkutuksesta. Marttaäidin kasvattina ei epäillyt hetkeäkään, etteikö voisi olla myös modernia marttatoimintaa. Hallituksessa Tiina on mukana toista kautta.

Marttailussa parasta on yhteisöllisyys ja aktiivinen, mielekäs toiminta sekä se, että voi osallistua ja järjestää tutustumisia paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Voit oikeastaan tehdä mitä tahansa, vain oma mielikuvitus on rajana.

Tiina on myös oopperan ystävä, ja liput kauden mielenkiintoisimpiin esityksiin varataan jo hyvissä ajoin. Kesällä traditioihin kuuluvat myös aamu-uinnit stadikalla sekä lomailu mummonmökissä pellon reunalla.

Marttatyttönä Kivijärvellä aloittanut Raija on ollut mukana ProMarttojen toiminnassa sen perustamisesta saakka. Viimeinen kausi hallituksessa käynnistyi juuri, ja kuluneet vuodet ovat olleet todella antoisia.

Marttojen tekemä tärkeä työ motivoi: yhteisöllisyys ja monipuolinen toiminta ovat kaivattua vastapainoa monen promartan arkiselle aherrukselle. Toiminnan suunnittelussa yhdistyvät mielikuvitus, luovuus ja ideointikyky. Yhdistyksessä saa tehdä myös oman näköistä toimintaa: varsinkin kulttuuri- ja ruokatapahtumien järjestäminen inspiroi Raijaa. Ajankohtaiset aiheet ja yleisöltä suljettuihin kohteisiin tutustuminen ovat olleet suosittuja teemoja ProMarttojen ohjelmatarjonnassa, mikä sopii hyvin modernille marttayhdistykselle.

Vapaa-aikana Raija rentoutuu pitkillä juoksulenkeillä ja ruokaa laittaen. Juostessa monet parhaimmat ideatkin ovat syntyneet.

Riikka on hallituksessa vapaaehtoismarttojen kummi ja ruokamarttana itsekin vapaaehtoismartta. Marttailuun liittyy yleensäkin monipuolisesti asioista innostuvan Riikan monia "omia juttuja". Niistä intohimoisimmin hän suhtautuu ruokaan ja käsitöihin. Joku kutile on aina työn alla, ja silmät suorastaan loistavat, kun hän puhuu satokausisalaatin kokoamisesta äidin puutarhan antimista. Myös kahvi ja viinit saavat Riikan syttymään.

Utelias ja kokeilunhaluinen Riikka on valmis tarttumaan kunnianhimoisiinkin haasteisiin. Hän haluaa palavasti oppia uutta ja saada aikaiseksi hyvää. Tulevaisuudessa siintävät opintojen täydentäminen uudella tieteenalalla, mahdollisesti jonain päivänä oman palveluyrityksen perustaminen ja kenties eläminen myös ulkomailla.

Jaa sivu