VUODEN 2019 TAPAHTUMAKALENTERI

Kokoontumiset yleensä kunkin kuukauden ensimäisenä maanantaina klo 14-16. Kokoontumisista  ilmoitetaan Hirvensalmelaisen Ollaan mukana palstalla.

HUOM !  Tiistaina 19.11. klo 10 kokoonnutaan Ripatin Seuratalolle valmistelemaan sunnuntain puurojuhlaa. 

Su 24.11. klo 13 Yhteinen Puurojuhla Ripatin Seuratalossa, Hämeenmäentie 412, Hirvensalmi.  Kutsumme Hirvensalmen, Mäntyharjun ja Pertunmaan yhdistyksiä joulupuurolle iloisen yhdessäolon merkeissä.

Ma 2.12. klo 14 Ripatin Seuratalolla. Aihe Kotivara ja varautuminen sähkökatkoihin.

 Su 8.12. klo 13 Kauneimmat joululaulut Ripatin Seuratalolla 

***************

AIEMMIN TAPAHTUNUTTA

Ma 4.11. tavattiin Liisa Ruhasella. Liisa tarjosi herkullista hirvikeittoa ja palsternakkarieskaa. Käsiteltiin ajankohtaiset asiat ja sitten Liisa ja Eeva esittelivät Nyt Leivotaan -kurssin oppeja. Ohjevihkoja kierrätetään jäsenten kesken. Aineistossa oli mm. vinkkejä miten korvata muna ja liivate leivonnassa ja gluteeniton leivonta.

Ma 7.10. Ripatin Seuratalolla kuultiin vaikutelmia Marttatori-tapahtumasta Helsingistä 14.9. Muutamat olivat tutustuneet Mikkelissä Superkuun tarjontaan ja kertoivat  kokemuksiaan.  Lopuksi  selviteltiin nykymuotoisia marttaopintoja, ja tutustuttiin Marttamerkkeihin. Alustavasti suunniteltiin tulevaa Joulupuurotapahtumaa.

La 14.9. Marttatori-tapahtuma Helsingissä. Yhdistyksestä osallistui 7 marttaa. Päivä oli ohjelmantäyteinen, täydeltä vaikutti Senaatintorikin ajoittain, ainakin Novitan teltalla, jossa myytiin marttaraitalankaa. Kuultiin mielenkiintoisia paneeleita ilmastosta, kansainvälisestä toiminnasta ja välillä jumpattiin ja laulettiin yhteislauluja. Jokainen pysähtyi mieltymystensä mukaan eri teltoilla, mutta ruokailusta oli täysi yksimielisyys: ruoka oli todella hyvää, ja tarjoilu toimi sujuvasti. Joku ehti vielä Savoyhin illalla Dallape’n konserttiin.

Ma 9.9. Lampuulahdessa käytiin läpi kesän kuulumiset ja vertailtiin kasvukauden tuloksia. Vahvistettiin aiheet loppuvuoden marttailtoihin. Lähialueen marttayhdistysten yhteistä puurojuhlaa aletaan työstää, aika olisi 24.11.2019 klo 13.

Ma 19.8. Ripatin Seuratalolla tutustuttiin Marttojen Superkuun ohjelmaan, (viikot 36-39). Viikkojen aikana esitellään marttojen toimintaa eri puolilla Mikkeliä.  Sovittiin osallistumisista superkuun  tilaisuuksin ja Nyt -Leivotaan -ketjukoulutukseen. Marttatorille Helsinkiin 14.9. ilmoitetaan 10 henkilön ryhmä. Ideoitiin alustavasti  yhteistä puurojuhlaa hirvensalmelais-, pertunmaalais- ja mäntyharjulaisille marttayhdistyksille.  Mietittiin aiheita loppuvuoden kokoontumisiin.

Pe 9.8. klo 18 oli Virsi-ilta, ja sitä ennen klo 17 Marttojen Elotori  ja kahvio Ripatin Seuratalossa.

Su 28.7. klo 10 osallistuimme Marttojen kirkkopyhän viettoon Hirvensalmen kirkossa.

La 27.7. klo 10 alkaen Ripatin Seuratalossa oli tuolien kunnostustalkoot Seuratalolla.  Mukana  talkoissa oli n. 15 henkeä, marttojen lisäksi Ripatin Urheilijoita. Työn lomassa nautimme talkoosoppaa ja kahvit. Ankaran hiomisen jälkeen osa tuoleista lakattiin, osa maalattiin kalkkimaalein,jotka ainakin salle porukkaa olivat uusi tuttavuus.  Osittain työtä jatkettiin seuraavalla viikolla.

Su 9.6. oli toiminta-alueemme kirkkopyhä Hirvensalmen Kirkkossa. Avustimme messussa ja tarjosimmme kirkkokahvit

Ma 3.6. Kevätkauden päätteeksi sovittiin kesäkauden toiminnasta; kirkkopyhän 9.6. kahvitusksesta, Seuratalon tuolien kunnostustalkoot 27.7. ja elokuinen virsi-ilta toritapahtumineen.  Muistutettiin vieraslajien hävittämishankkeesta ja syyskuussa huipentuvan 120-vuotisjuhlan tapahtumista Marttailuviikolla Mikkelissä ja  Helsingissä.  Ideoitiin yhdistyksen ekoteko: marttakokoontumisissa luovutaan kertakäyttömukeista ja kukin tuokoon oman mukin.

6.5. kokoonnuttiin Lampuulahdessa. Käsiteltiin huonekalujen puupintojen huoltamista ja vikojen korjaamista. Nähtiin varoittavia esimerkkejä huonosta hoidosta.  Puutarhakoulutuksen terveisinä Hetta kertoi vuoden vihannekseksi nimetyn punajuuren viljelystä, sekä sen muunnoksista raita- ja keltajuuresta. Ja koska aurinko paistoi, siirryttiin pihalle, toisena aiheena kun oli omenapuu ja sen hoito. Opittiin, että huolellisesti tehty istuttaminen on kaiken a ja o.  Huolellisuutta tarvitaan myös suojaamisessa ja leikkaamisessa.

27.4. kävimme  Mikkelin teatterissa katsomassa näytelmän Veljeni Leijonamieli.

Ma 1.4. Muistelimme yhdessä oman marttayhdistyksemme vaiheita ja sitä, miten itse kukin oli tullut marttoihin.  Muistin tukena oli selailtavana valokuva-albumi ja vanhoja päiväkirjoja aina perustamisvuodesta 1967 lähtien.  Luimme 30-vuotishistoriikin, siis 22 vuoden takaa.  Ilmeistä saattoi lukea, että se herätti hauskoja muistoja monen mieleen.

Tiistaina 12.2 tutustuimme korealaiseen ruokakulttuuriin Mikkelin Marttakeskuksessa ruokakurssilla ’Makumatka Koreaan’.

Ma 4.2. oli vuosikokous Kämpinmäessä.  Huolimatta vähäisestä osallistujamäärästä, saatiin kaikki tärkeät asiat päätetyiksi. Toiminta oli ollut monipuolista ja tuloskin positiivinen. Keskustelu oli vilkasta ja mukavia ideoita syntyi toimintasuunnitelmaa käsiteltäessä.  Henkilömuutoksiakin tuli: Puheenjohtajana aloittaa Eeva Manninen, ja hallitukseen uusina tulivat Liisa Ruhanen ja Seija Torpo.

Torstaina 31.1. osallistuimme  Maailman Suurimman Marttaillan viettoon tosin hiukan etuajassa, eli jo klo 13 alkaen Lampuulahdessa Hetan luona. Nyyttäriperiaatteella pyydettiin tuomaan jokin leivonnainen, kunhan siinä esiintyy jotenkin M-kirjain. Hetta lupasi tehdä täytekakun. Kotisivuiltamme näet, miltä se kahvipöytä sitten näytti.

9.12.klo 13 laulettiin jo 30. kerran Ripatin Seuratalolla Kauneimmat joululaulut. Tilaisuus oli samalla kylän yhteinen puurojuhla. Tarjolla oli riisipuuroa, rusinasoppaa ja torttukahvit. Kun oli lauluvihko laulettu puoliväliin, pidettiin arpajaiset. Moni onnekas voitti maukkaan leivonnaisen tai taidokkaan kranssin. Ja kun vihko oli laulettu loppuun, kaikki mukana olleet saivat  mukaansa tuttujen laulujen kirvoittaman hyvän joulumielen.
5.12. kävimme Mikkelin Teatterissa katsomassa näytelmän Saiturin Joulu. Osa oli sen pari vuotta sitten jo nähnytkin, mutta ihana tarina kestää mainiosti toisenkin katselukerran.
Ma 3.12. kokoonnuttiin Lampuulahdessa. Seija kertoi Kas kas kasviksia -ketjukoulutuksen annista. Ideoitiin myös kunnonkohotus projektia yhdistyksen martoille.
5.11. kokoonnuimme Puurokuun merkeissä Eeva Mannisella.  Saimme maistella leivinuunissa ihanan pehmeäksi pitkään haudutettuja omena-ohraryynipuuroa sekä kaura-puolukkapuuroa. Mainiolta maistuivat molemmat.
Ma 09.04 Ripatin Seuratalolla käytiin yhdessä läpi Puutarhamartta -ketjukoulutuksessa opittua: minipuutarha, yrttien ja papujen kasvatus, sekä biohiilikokeilu. Hetta lupautui kokeilemaan biohiilen vaikutusta kasvuun.
Ma 5.3 Ripatin Seuratalolla oli aiheena Arkiruoka on järkiruokaa -ketjukoulutuksen maistiaisia ja keskustelua aiheen tiimoilta. Hetta oli valmistanut kurssilla tehdyistä ruokalajeista maistiaisiksi Sellerikeittoa ja tilliöljyä, seesamkeksejä, sekä jälkiruoaksi mustaherukkavispipuuroa.  Vallan maistuvaa ja edullista.  Saimme mukaan nipun ruokaohjeita. Kunkin ohjeen kääntöpuolella on tietoa ohjeessa käytettyjen raaka-aineiden ympäristö- ja ravitsemuksellisista vaikutuksista.

********************

VUODEN  2017 lopulla kävimme mielenkiintoisella ruokakurssilla Marttakeskuksessa Mikkelissä, nimeltään Mifu, Oumph, Quorn, Härkis & nyhtökaura, vaihtoehdot lihalle.  Satu Räsänen esitteli otsikossa mainittuja tuotteita, joista kaikista emme olleet edes kuulleet. Tutuksi tuli myös Puhtikaura, kaurapuuteri, joka on valmistettu kotimaisesta täysjyväkaurasta.     Valmistimme Oumph kasviskeiton, (muistutti kanakeittoa), Härkispunajuuripihvit + jogurttikastike, Nyhtis- kookoscurry, Härkäpapu-pinaattiletut, Omena-kaurarieskat + porkkanatahna, siemennäkkileipä (maidoton, munaton, gluteeniton), Marjapuhtijuoma ja Mustikkahyve.  Saamassamme ohjevihkosessa on vielä monta ohjetta kotona kokeiltavaksi.  Yhdessä nautimme aikaansaannoksia. Hyvää ja täyttävää oli. Kurssi oli täyden kympin arvoinen, ja antoi runsaasti uutta tietoa.

Jaa sivu