Tapahtunutta vuosi 2020

Lyhyitä muistiinpanoja Ripatin Marttojen vuoden 2020 toiminnasta.

13.1. Vuoden aloitus.  Kokoonnuimme Lampuulahdessa kymmenen Martan voimin suunnittelemaan vuoden toimintaa. Ideoita tuli mukavasti. Suunnittelussa apuna Savon piirin runsas tarjonta ketjukoulutuksineen.

25.1. Vilppukoulutukseen Marttalassa Mikkelissä osallistuivat Eeva ja Sointu. ’Emme paljoa tienneet asiasta entuudestaan, mutta yllätykseksemme huomasimme päivän päätteeksi olevamme vahvasti sitoutumassa ikäihmisten virkistystoimintahankkeeseen.’ Jatkokurssi oli sitten 22.2. Siellä annettiin käytännön neuvoja ja valmistettiin välipaloja.

3.2. Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Ripatin Seuratalolla. Osallistujia oli 11. Ripeästi käsiteltiin toiminta, tilit, ja suunnitelmat. Uudet säännötkin tuli hyväksytyksi.

12.2. Puutarhamarttamme Hetta osallistui piirin järjestämään Monimuotoinen kotipuutarha -puutarhakurssille. Hetta joutui ajelemaan Juvalle saakka, koska Mikkelin kurssi oli peruttu osanottajakadon vuoksi.

14.2. klo 14- Maailman suurinta Marttailtaa vietettiin Lampuulahdessa, jo perinteisesti. Perinteisesti sikälikin, että valitsimme itsellemme paremmin sopivan ajankohdan (virallinen oli 13.2.). Mukaan sai kutsua ystävän. Koolla olikin kolmattakymmentä marttaa jaystävää. Uusia jäseniäkin ilmoittautui.

2.3. Ripatin Seuratalolla Hetta jakoi meille puutarhatietoutta monimuotoisesta kotipihasta. Kurssilla oli korostettu maaperäanalyysin tekemistä. Erityisesti kannattaa huomioida pölyttäjät;  pikkuötökät, perhoset, kimalaiset ja mehiläiset. Pihasta kannattaa osa jättää luonnonkedoksi tai niityksi. Hyviä kasveja ovat violetit kukat, keväällä myös raita, joka kukkii aikaisin. Ötököiden asumuksiksi voi rakentaa erityisiä ötökkähotelleja tai ’risuaitoja’. Uutta ovat erityiset kylvö-/kasvatusnapit. Marttajoukkoomme saimme myös uuden jäsenen.

1.6. Koronavirusepidemia katkaisi kokoontumiset maaliskuussa.  Kun tilanne näytti vakiintuvan, Hetta kutsui luokseen Lampuulahteen. Aurinkoisessa säässä istuttiin turvavälein pihalla,  vaihdettiin kuulumiset ja mietittiin, mitä suunnitelluista tapahtumista voidaan kesän ja syksyn mittaan toteuttaa. Tauon jälkeen oli ilo taas tavata.

23.6. Tehtiin tutustumisretki Hirvensalmen Taimistoon. Toukokuun alkuun suunniteltu käynti tehtiin nyt helteisessä säässä. Teppo Kaarniemi esitteli puutarhaa, joka tunnetaan omenapuista. Nyttemmin kasvatetaan ja jalostetaan monipuolisesti hedelmä- ja koristepuita, sekä pensaita, hiukan perennoja ja jopa mesimarjoja ja suomuuraimia. Saimme seikkaperäisen kuvauksen omenapuiden historiasta, varttamisesta ja taimistossa tehtävästä kehitystyöstä.  Aika vilahti siivillä Tepon kiinnostavaa ja asiantuntevaa jutustelua kuunnellessa. Kiitosten jälkeen suuntasimme jäätelölle Rantamakasiiniin.

7.9. Kokoonnuttiin jakamaan säilöntävinkkejä ja maistelemaan kunkin mukanaan tuomia tuotteita.  Herkullisia olivat kaikki. Ennätyksellinen mustikkasato näkyi; oli mustikka-mustaherukkahilloa, mustikka-karhunvatukka-, sekä mustikkahilloa kanelilla, sitruunalla ja vaniljalla maustettuna.  Marja-aroniaa oli inkiväärillä maustettuna ja omenan kanssa hillottuna, sekä omenan ja tähtianiksen kera. Oli myös luumuhilloa, kuusenkerkkäsiirappia, kurkkupikkelssiä ja varsin maukasta omenachutneyä.  Ahkeria ja ennakkoluulottomia säilöjiä ovat meidän martat!

5.10. Pidimme Kässäkahvilapäivän Seuratalolla 11:n martan voimin. Ihan alkajaisiksi onnitteltiin Marttalaulun sanoin Seijaa, joka vast’ikään oli täyttänyt 85 vuotta. Toivotettiin sen jälkeen tervetulleeksi uusi jäsenemme Satu. Kahvittelun lomassa joku tarttui omaan käsityöhönsä, joku selaili esillä olleita lukuisia käsityökirjoja ja ihasteli eri tekniikoilla tehtyjä huiveja, käsineitä, ja muita neuleita. Ideoitiin kunkin kotoa löytyvien jämälankojen hyödyntämistä esimerkiksi seuratalon seinävaatteeksi.

2.11. Ripatin Seuratalolla puhuttiin vähän energia-asiaakin, mutta leikkiminen oli pääosassa kesken marraskuun harmauden. Oli kehoitus tuoda valokuva tai useampikin lapsuus- tai nuoruusajoiltaan. Niistä sitten yritettiin tunnistaa martta-sisko. Eipä se niin helppoa ollutkaan, mutta hauskaa oli.  Kukin sai sitten kertoa jotakin kuvastaan ja kuvaustilanteesta.  Suunniteltiin myös loppuvuoden tapahtumia, joiden kaikkien yllä varjona häilyy tuo koronapahalainen. Luottavaisin mielein eteenpäin.