Marttatoimintaa Saarijärvellä jo yli 100 vuotta

Saarijärven Marttayhdistys ry perustettiin 20.2.1916. Perustamistilaisuudessa nuorisoseuran talolla 32 naista liittyi marttayhdistyksen jäseneksi. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli Aino Sarparanta. Vuoden 1916 lopussa yhdistyksen jäsenmäärä oli 78 henkilöä. (Vuoden 2018 lopussa jäseniä oli 154.)

Alkuvuosina martat järjestivät ompeluiltoja, jotka olivat neuvontatilaisuuksia koskien kotitaloutta, kankaankudontaa ja puutarhanhoitoa. Lisäksi marttailloissa oli myös laulua, lausuntaa, tietokilpailuja ja rainaesityksiä. Myös seurustelulle kahvikupposen kanssa varattiin aikaa. Ihmisillä siihen aikaan ei ollut niin kiire, kuin nykyään. Televisiota ei ollut ja radioitakin harvalla. Kaikesta oli puutetta ja talouksissa tehtiin itse lähes kaikki taloudenpidossa tarvittava.

Aikoinaan martat kokoontuivat eri puolilla pitäjää. Kyläkunnilla piirinaiset hoitivat yhteyksiä. Yhdistys palkkasi neuvojia, jotka kiersivät talosta taloon kursseilla ja yksityisesti opastamassa ruuanlaitossa, vihannesten ja juuresten tuntemuksessa ja kasvatuksessa, kuten myös tärkeässä kodin hygieniassa.

Lottakahvilasta tuli sodan jälkeen Marttala

 

Vuonna 1938 rakennettiin Saarijärvelle Paavontien liikekeskukseen kahvilarakennus. Se toimi Saarijärven Lotta Svärd –paikallisosaston lottakahvilana. Osoite on Paavontie 13.  (Kuva: Eric Söderström, 1940-luvun alku, Saarijärven museo)

Sota-aika oli naisille kiireistä aikaa. Lottatyössä oli paljon naisia mukana, mutta myös marttoja tarvittiin. Siirtolaiset tarvitsivat muonitusta, rintamalle tarvittiin lämmintä päälle, myös Vapaan Huollon tehtävissä tarvittiin marttoja.

Lottajärjestö lakkautettiin sodan päätyttyä ja vuonna 1944 rakennus lahjoitettiin Saarijärven Martoille. Paikka tuli tutuksi Marttalana, jossa jatkettiin kahvilatoimintaa. Lisäksi tiloissa järjestettiin kokouksia, kursseja ompeluiltoja ja pieniä juhlia. Vuonna 1962 rakennusta peruskorjattiin ja laajennettiin rakentamalla pyöreän kahvilaosan tilalle uusi yksikerroksinen ravintolasali. Samalla uusittiin rakennuksen ikkunat ja sisäänkäynti. Muutaman vuoden päästä Martat luopuivat kahvilatoiminnasta ja möivät tilat Wolfgang Rühlmannille vuonna 1966. Yrittäjä möi rakennuksen 1970-luvulla urheiluseura Saarijärven Pullistukselle, joka vuokrasi sen Saarijärven kunnalle nuorisotiloiksi. Vuonna 1978 kunta osti talon, joka toimii edelleen nuorisotiloina.

Saarijärven Marttojen historiikki 1916 – 2011

Saarijärven Martat ry:n täyttäessä 95 vuotta saatiin tutustua kiinnostavaan esittelyyn yhdistyksen toiminnan alkuajoista nykypäivään asti historiikissa, jonka hallituksen jäsen Tarja Rekonen oli koonnut. Lue täältä koko historiikki.

Tarja Rekonen esitteli historiikin yhdistyksen 100-vuotisjuhlassa vuonna 2016.

Marttajärjestö sai alkunsa vuonna 1899

Marttajärjestön syntysanat lausuttiin virallisesti 29. maaliskuuta 1899, kun Sivistystä kodeille -yhdistys perustettiin Helsingissä. Ajanjaksoa leimasi Suomessa kansallinen herääminen, naisasialiikkeen syntyminen ja kansanvalistustyön alkaminen. Vuosisadan vaihteessa koko Suomessa puhuttiin Helmikuun manifestista ja pelättiin mm. suomen kielen aseman horjuvan venäläistämistoimenpiteiden alla. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. Havaittiin, että paras tapa auttaa perheitä on kodissa tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen. Järjestöstä tuli kotitalousneuvontajärjestö.

Tutustu lähemmin Marttaliiton historiaan!