YLEISTÄ

Vuonna 2019 Marttajärjestö täyttää 120 vuotta. Vietämme juhlavuotta yhdessä Marthaförbundetin kanssa. Juhlavuosi on Marttaliiton strategiakauden kolmas ja samalla viimeinen vuosi. Vahvan historian omaavana järjestönä katsomme tulevaan.

Juhlavuoden teema kiteytyy tunnuslauseeseen Hyvä arki kuuluu kaikille. Juhlavuonna tarjoamme neuvontaa, oppia ja yhdessä tekemistä niille, jotka jo osaavat, ja haluavat oppia lisää. Autamme erityisesti heitä, jotka tarvitsevat enemmän tukea arkeensa.

Marttajärjestön vuoden 2019 toiminnassa juhla yhdistyy vaikuttamiseen ja vaikuttavuuteen. Vuodella on neljä painopistettä:

 1. Juhlitaan yhdessä

Marttajärjestön juhlavuosi korostaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Yhdessä juhlimista korostetaan merkittävästi vuoden suurtapahtumissa: tammikuussa Maailman suurimmassa marttaillassa, 120-vuotisjuhlajumalanpalveluksessa Turussa ja syyskuun Marttailuviikossa sekä sen päättävässä Marttatori-tapahtumassa Helsingissä. Yhdessä tekeminen on myös marttailtojen keskiössä ja Marttaliitto tarjoaa yhdistyksille monipuolisia ideoita marttailtojen sisällöiksi.

 1. Marttatoiminnan vaikuttavuus ja martat vaikuttajina

Vuonna 2019 järjestetään eduskunta-, maakunta ja eurovaalit. Marttajärjestö nostaa vaikuttamisteemoissaan esille hyvää arkea, ruokapolitiikkaa, oman talouden hallintaa ja kestävää kehitystä. Martat ovat aina olleet vaikuttajia ja vaikuttajina merkittäviä. Vahvistamme ja teemme näkyväksi marttojen ja marttayhdistysten roolia yhteiskunnallisena ja yksilön vaikuttajina.

 1. Jokaisessa on marttaa

Kutsumme kaikki mukaan juhlimaan ja kannustamme löytämään sisäisen martan. Juhlavuonna marttatoimintaa tehdään näkyväksi ja innostamme yhdistyksiä jäsenhankintaan ja avoimuuteen, kiinnostavan toiminnan kehittämiseen sekä kansalaisten kohtaamiseen.

 1. Kestävä arki

Kestävä arki on hyvää, terveellistä, edullista ja turvallista ruokaa sekä valintoja, jotka vaikuttavat myönteisesti ympäristöön sekä lähellä että kaukana elävien hyvinvointiin. Edistämme suomalaista ruokakulttuuria järjestämällä nyyttikestejä ja muita ruokatapahtumia, joissa huomioidaan kestävät valinnat.

TOIMINTA

 • Maailman suurin marttailta 31.1.2019 klo 17-19 Selkien koululla
 • Yllätysmuna-tapahtuma 14.2.2019 klo 17-20 Mönnin kylätalolla (Jakokosken, Mönnin ja Selkien Martat)
 • Retki linnunsuolle 2019, oppaana Tero Mustonen
 • Osallistua kylän tapahtumiin omalla toiminnalla
 • Osallistua Martta-torille 14.9.2019 Helsinki
 • Marttailuviikko 8-15.9.2019 Tuoda esille marttojen tarinoita ja pukeudutaan martta t-paitoihin tai muihin martta-asuihin
 • Retkiä (Talvi-botania 27.2. mahdollisesti kesäteatteri, muita tapahtumia yhteistyössä)
 • 7.2019 Martan-päivän tapahtuma Mökki-ilta
 • Yhteistyötä Kontiolahden Martat/ Lehmon Martat
 • Hirvipeijaiset jos pyydetään

TALOUS

Yhdistyksen tulot koostuvat jäsenmaksupalautuksista sekä kahvitus- ja mahdollisesta hirvipeijaistuotoista. Yhdistyksen taloudellinen tilanne on vakaa.

MITTARIT

Marttajärjestölle on määritetty vuoden 2019 ydinmittarit. Yhdistysten mittarit ovat:

 • Jäsenmäärä ja sen muutos. Tavoitetaso: Jäsen määrä kasvaa 5 % (Selkien Martoilla tavoitteena 1 uusi jäsen, kasvua 5,2 %)
 • Vapaaehtoistoiminnan tunnit. Tavoitetaso Vapaaehtoistoiminnan tuntien määrä kasvaa 9 % Selkien Martoilla 4 tuntia (9 % vuodesta 2018)
 • Maailman suurimpaan marttailtaan osallistuneiden yhdistysten ja marttojen määrä. Tavoitetaso 60 % yhdistyksistä ja vähintään 8000 marttaa (Selkien Martat järjesti, osallistujia 6 (31,6 % jäsenistä)
 • Marttailuviikon Marttatori-tapahtumaan osallistuvien määrä. Tavoitetaso 1000 marttaa (Selkien Marttojen tavoite osallistua 20 % jäsenistä (4 henkilöä)

Tapahtumakalenteri 2019

31.1.              Maailman suurin marttailta klo 17–19 Selkien Koulu

10.2.             Selkien Marttojen vuosikokous klo 16–18 Selkien Koulu

14.2.              Yllätysmuna-tapahtuma Mönnin kylätalolla klo 17–20

27.2.             Retki Botaniaan klo 17

touko           Retki Linnunsuolle

kesä-heinä  Retki kesäteatteriin

26.7.             Martan päivän tapahtuma yhdistyksessä Mökki-ilta

8.-15.9.         Marttailuviikko, Martta-paita/ -asu töissä/ kotona

8.9.               Juhlajumalanpalvelus, Turku (televisioitu)

14.9.              Marttatori, Helsinki

1.11.              Hirvipeijaiset Selkiellä

Jaa sivu