Keräämme tähän jäseniemme kirjoittamia muisteloita tapahtumista ja muista tilaisuuksista.

Jos haluat saada kirjoituksesi tänne, lähetä se osoitteeseen sonkajarven.martat@gmail.com

Tervetuloa tänne Koskelaan,
Sonkajärven omaan marttailtaan.

Kello kahdeksantoista on lupa aloittaa,
sillä silloin on valmiina koko suomenmaa.

Mausteisella omenajuomalla aloitetaan,
kaikki tervetulleeksi toivotetaan
Maailman suurimpaan marttailtaan.

Marttalaulu on kaikille tuttu,
laulamme sen, se on yhteinen juttu.

Valkoiset liinat on pöydille laitettu,
kukkakoristeet niihin taitettu.

Arpoja saa täältä ostaa,
jännitystä iltaan nostaa.

Bortskeiton pekonilla ruuaksi keitimme,
Myllyn jauhoista rieskat leivoimme.

Jälkiruoka siihen tuodaan,
suklaavaahdolla se luodaan.

kahvit lopuksi juodaan,
kääretortun maun tuomaan.

Kiitos ystäville teille,
toitte juhlan mukananne meille.

- Laila -

Saimme kutsun tulla Iisalmeen,
sinne Koljonvirran Leirikeskukseen.
Marttoja saapui runsaasti
Iisalmen ympäristöstä noin 140 kutsuttua.
Sonkajärven Martat kokoonnuttiin torille,
josta yhteiskyydillä jatkoimme juhlapaikalle.
Pakkanen koetti meijän poskia punata
jotta Martoilla oes mitä kuvata..
Ulukona skoolattiin ja juotiin maljat
pitkiä puhheeta tarennu ee puhua,
Martta laalukii hilijoo kuulu
Allille laalettiin Onnea kovvoo
liekkö tuo kuullunnunna, sitä hyö toevoo.
Kolomenkalan keettoo sisälle syömään
kermoo,voetaja sipulia piälle lyömään.
Leepee ja voeta Pärreen piälle ja
juoma ol kyytipoekana.

Kylläpä marttojen suut hilijen,
kun mahat tul tääteen
lämmintä keettoo. Juhliihhan kuuluu
Kaakkua ja vehnasta se kruunas kaeken.

Issoon taaluun kirjotettiin nimet,
muistoksi Martoille Suuresta Juhlasta.
Kiitämme näin yhdessä teitä, jokaista juhliin
osallistuneita. Juhlien tilan , koristelun ym
rekvisiitan järjästäneille , Juontajalle ja lausujalle
ohjelmaan osallistuneille.
Leenalle joka on puuhannut
paljon kaiken onnistumisen eteen.

Lämmin Kiitos toivoo Sonkajärven Martat
kirjoitti Laila

Hyvät Sonkajärven Martta siskot ja veljet. Terveisiä Kirkosta!

Olin "edustamassa" Sonkajärven Marttoja Kustaa Aadolfin kirkossa Iisalmessa. Hyvin lämmin henkinen, erilainen messu ihan Marttamainen.

Siellä ei veisattu virsiä ollenkaan, vaan pienet vihkoset. Kansanlauluja oli koottu pieniin kansiin, joista sai seurata ohjelman kulkua. Yläsavon Pelimannit monimuotoisineen soittimineen sekä kuoro korvasivat urut. Marianne Heikkilä saarnassaan puhui mielenkiintoisista asioista: mm Marttojen tulevasta tavaroiden lahjoitus -tapahtumasta, jossa kootaan ja lahjoitetaan ylimääräistä tavaraa niitä tarvitseville. Me keräämme tavaraa itsellemme, jossa on paljon ylimääräistä ja jota emme tarvitse/ saa mukaan, kun lähdemme täältä pois. Kristiina Turkki toimi liturgina, oli hyvin sympaattinen ja selkeä-ääninen. Hänen kanssaan olen tavannut toisenlaisissa merkeissä hyvin paljon. Tiitu-pappi oli kuorossa ja hymyilevän tervehdyksen sain häneltä. Elina Siirola, entinen Sonkajärveläinen, oli myös siellä ehtoollisenjakotehtävässä, kuten myös edellä mainitut Marianne ja Kristiina.

Leena oli lukemassa päivän sanan Raamatusta samoin Hartikaisen Majan mies. Marja oli kahvia tarjoilemassa kirkkotoimituksen lopuksi sakastissa.. Ainakin 8 henkilöä oli kolehtia keräämässä. Tunsin heistä vain Eila Hynysen. Olikohan Anne Mattila? Kuitenkin tuttu Martta kiitospuheen lopuksi lausui.

Laila

Alunalkaen Martta-nimi liittyy Raamattuun ja puuhakkuuteen. Sivistystä kodeille on valistuksen tarkoitus. Sonkajärven Martat on toiminut 40 vuotta ja hän on jo hyvin sivistynyt nainen. Olemme onnekkaita kun saamme juhlia yhdessä tätä Sonkajärven Marttojen juhlaa.

Meidän Martta-tarinamme alkaa samalla tavalla kuin Ponsse, joka on aikoinaan ollut Einarin koira… Meidän nykyinen puheenjohtajamme sai koiran, ja hänen nimekseen tuli Martta. Kaunis valkoinen Martta-koira pitää emäntäänsä liikkeellä, että hän jaksaa pitää toimintaa yllä ja jäsenet aktiivisena.

Meidän tiimiin kuuluu myös Jami-koira, joka on aktiivinen Martta-kokouksissa emäntänsä mukana. Jouluna hän oli Joulupukin mukana tuomassa terveiset Joulumaasta.

Sonkajärven Marttoihin kuuluu noin 60-70 jäsentä. Kaikista ikäluokista ja jokunen miespuolinen myös. Monen alan osaajaa ja taitajaa eri paikkakunnilta ympäri Suomea ovat Marttojamme. Kuitenkin ääripäiden, eli Keravan ja Kajaanin välille sijoitumme kaikki jäsenet.

Sonkajärveltä olemme saaneet vuokrata Ostola-nimistä huoneistoa Marttakokous- , tapaamis – esittely- sekä vierailutapahtumiin. Bingoa on pelattu ja patalappuja neulottu/ virkattu Ostolantilassa, joka on meidän tarpeisiin juuri sopivan kokoinen.

Seurakuntaan Martoilta tulee vauvatossuja, joita neuloo osaavat Martat. Nämä valkoiset pienet tossut Seurakunta lahjoittaa kastetilaisuudessa kaikille vauvoille Sonkajärvellä.
Perheessä tarvitaan kaikkee ja ravinto on yksi joka kuuluu elämäämme. Martat järjästivät Arkiruoka on järkiruoka -kurssin, jonka koppasimme myös Sonkajärven Marttojen aiheeksi.
Osanottajia saimme niin, että olimme kuin suuri perhe. Valmistimme herkullisia, maukkaita ja monipuolisia ruokia. Hienon tilaisuuden saimme aikaiseksi yhteisen katetun ruokapöydän ympärille ruokaa jutustelua ja musikkia, jonka säesti kitaralla nuorin Martta/ Mikko -jäsenemme.

Olemme tehneet muutamia vierailuja palvelutaloihin. Jokaiselle asukkaalle olemme lahjoittaneet villasukat. Martat ovat neuloneet sukat omin kätösin. Valikoimasta jokainen sai valita mieleisensä väriset sukat ja kaikille tuli hyvä mieli. Talo tarjosi Martoille kahvit ja herkkuja, vietimme mukavan hetken yhdessä ja saimme uusia ystäviä.

Mielenkiintoinen tapahtuma oli myös luontoretki Volokinpolulla, jonne myös saimme kokoon mukavan letkan Marttoja. Kaunis heinäkuinen päivä hieman tuulinen ja avoin mieli. Näin kiemurtelimme ihmisletkana kohti päämäärää Uuranholia. Mitä saimme reissulta hyvän mielen lisäksi? Luontoa, aurinkoa, seuraa ja hyviä maistuvia eväitä ja juomia, välipaloja ja lopuksi kahvia sekä herkkuja meidän huoltojoukkojen ansiosta!

Viimeisin tempaus oli Martanpäivän tapahtuma. Siellä oli lettujenpaistoa, kahvia ja pullaa, kirppis sekä muiden tuotteiden myyntiä. Näin saimme ihmisiä liikkeelle ja Martat hyvän mielen aktiivisuudestaan.

Minä toivon ja kannustan sonkajärveläisiä Martta-toimintaan. Ollaan mukana omilla taidoilla ja opitaan yhdessä uutta!
Toivon mukavaa Marttajuhlaa Sonkajärven Martoille.

– Laila

Palosenmäelle pyhäpäevänä

Kaheksan henkilöö kerrääntyi Rutakon torille kokkootui.
Jokkaesella pussissa villasukat, käätännön tuliaiset värikkäät, jotka mieltä ja jalakoja lämmittää.

Tervetulleeks meijät toevotettiin , ja jokkaesta käestä puristettiin.
Tuula talossa meitä kierrätti ja joka sopukan esteettä esitti.
Veekko sillon miehiä jututti ku jalakoosa siellä leppuutti.

Kohta kahvin tuoksu jo tuppaan tul sieltä kuhtu kahville kuulu... tul mieleen kotosa aeka ja kahvin tuoksun taeka.
Leevokset ol makkeeta kahvin kansa, suussa sulavia ja mahassa maestuvia.
Joku siellä lauloo luikaatti ja meelle ohjelmoo esitti.

Yhessä kevätlaalua laalettii ja säkkeestö män jos toenennii.
Piäasia kuitennii yhessä olo ja vieraelu.
Miten tärkee oli sen huomas jo siitä, kun kuhtuja tuli monta monta ei yks riitä, mutta se siitä.

Kaekki hyvä loppuu ajallaan ja talo ellää tavallaan.

Laila ☺️

Vuosi vaihtui tilit taittui
päätös tileistä kun tehtiin.

Uusi vuosi ja juhla vuosi
pannaan uusiks joka kuosi

Torstai hyvä päivä mulla
silloin voidaan Ostolaan tulla.

Monta marttaa sinne tuli
kaikki porinan sekaan suli.

kauas kuului puikkojen kilke
ja neuleissa loistava välke.

Pannulappuja siellä kaavailtiin
toisten malleista uutta haaveiltiin

mahtava luovuus purkaantui
laput uuteen malliin kokoontui.

sateenkaaren värit ihanat
kuosiin uppos värit kirjavat

Otsolassa nauru ja laulu raikaa
huone täynnä luovuuden taikaa.

Kahvit kuuluu tähän kiltaan
sillä jaksaa pitkään iltaan.

Ruuneberin torttua syötiin
Rahka pullaa siellä myötiin.

Aina mukavaa on sinne tulla
Paljon suunnitelmia on mulla.

Laila
Marttailta 01.02.2018

Joulupukki, joulupukki valkoparta vanha muori, vietä iltaa joukossamme, täällä meidän riemunamme. Näin kajahti laulut Ostolassa, kun Marttojen pikkujoulua vietiettiin tänään keskiviikko-iltana. Kaikki penkit täyttyivät osallistujista ja mikä parasta lapsia oli mukana, jotka läsnäolollaan saivat just sen oikean jouluisen ripauksen pikkujouluumme.

Heti puoliltapäivin ja sen jälkeen olivat Eeva ja Mervi Martat aloittaneet Riisipuuron ja sopan keittämisen ja siihen Elvi jouduttautui ostelemaan lissee tarvikkeita, varsinaisesta päätyöstään päästyään. Tullessamme Ostolaan oli toive että pikkupaketti mukaan, niin saa sitten mukaan vaihto paketin. Arpoja oli myytävänä ja hyviä palkintoja, joista lahjakortit S-markettiin 40 euroo kipale, kynttilöitä suklaata, ym, Myyjäiset josta sai ostaa leivonnaisia, käsitöitä ym, ym

Illan alotimme Riisipuuron ja sekahedelmäsopan kera ja Glökit ja piparit ja karkit olivat seuraavana tarjolla. Puheenjohtaja palkitsi Marttoja ahkeruudesta ja muista muistamisista kauniilla kukkasilla.????

Ja yht äkkiä se Joulumuori ilmestyi sinne jostain ja lahjasäkki oli iso ihan täynnä paketteja. Siinä lauluja lauleskeltiin ja lasten silmät loisti ilosta. Ja seuraavaksi arvoimme arpajais voitot jotks pääsivät kaikki onnettarien omaksi. Onnea voittajille. ? ? ☘️
☘️ ? ?

Mietimme vielä mitä tulevana vuonna haluaisimme tehdä Martta-illoissa? esim. Piirtämistä... Bingoo... Kirpparia? munkkia... lettuja... Mutta meillähän on juhlavuosi 40 vuotta. Sonkajärven Siro Kaunotar Martta on tullut keski-ikäiseksi, naiseksi JA sitä juhlien syksyllä 2018 Kirkkopyhällä.
Ja mitä kaikkea mukavaa Martat sitten keksiikään? ☺️☺️

Laila

Anna mulle tähtitaivas, anna valo pimeään. Anna mulle aamurusko anna usko elämään. Tämä jäi korvamadoksi tämänpäiväisestä Marttailusta.

Kun yhteisellä päätöksellä liki 30 Sonkajärven Marttaa päättivät lähteä Pikkujoulun merkeissä Ruokailemaan, Teatteriin ja Väljästi körötellen linja-aatolla Iisalameen. Vähän ennen puoltapäivää Marttoja alako solua jokapuolelta Taxi-talon kulumalle ja kaekki ol valamiina kun linjakas tuli. Puhheen sorina kuulu jokapuolelta, kun kaekilla ol kuulumisten kertomista Marttakaverilleen...

Iisalameen on niin lyhyt matka että se loppu kesken, niinkun joskus on väsytty pitemmillä matkolla. Vuan kipastiin mekkosillaan noppeesti kulttuurikehtoon ja meleko pian piästiin ruoka vattiin ympärille pyörimmään. Joolu ruoka ol maettava ja lämmin. Salatit hyviä kotkaljoo ja luumurahka jäläkkärinä. Meenas uuvelo tulla kun pehmeeseen penkkiin piäs omalle paekalleen oottelemmaan esitystä. Vieruskaver hiero silimiään ja minä haakottelin hulakasti. Ruoka levot kaet oes pitäny suaha. Vaan elähä mittää kun alako esitys, niin tunti jos toenennii hujahti eekä haakottana yhtää. Sallo silimäkulumasta vettä pit pyihkiä, kun niin koskettava jollae kohti esitys ol. Väl aejalla käätiin jalottelemassa ja ryypättiin Kaffeet ja leevokset. Kiel meenas männä sen leevoksen mukana ol se niin hyvvee... ja sitte jatkettiin esityksen kulukua.

Ja loppuhuipentuma kerrassaan karvat pystyssä ja tippa silimässä ja seesaalleen noosten taputettiin niin että seenät kupruil. Kaekki hyvä loppuu aekanaan..niin myös tämä..kotimatka alako esitystä miettien ja palautetta siitä antaen toinen toisillemme. Joku sanoi että liikaa humalaista esitti se toimittaja, mutta olin eri mieltä kyllähän Kati Rissanen osaa olla hyvä runsaine muotoineen ja se oli näytelmän suola. Ihan mahtavaa teatteria.. ? on se Antti Heikkinen mestari.. hyvine näyttelijöineen. Kiitos..

Laila

Lauantai-aamuna lähdimme Sonkajärveltä Marttailemaan kahden päivän reissulle. Juntusen Leena luotsasi reilun kolmenkymmenen henkilön ryhmää. Kello 6:n aikaan aamulla hieroskelimme silmiä Sonkajärvellä, jonne jokainen kotoaan tuli, mutta miten aikaisin lienee kukin herännyt sitä en tiedä. Ensimmäisenä pysähdyspaikkana oli Juva, jossa nautiskelimme maittavan aamiaisen. Aikataulussa pysyäksemme, meidän matkamme jatkui sieltä heti, kohti Hyrsylänmutkaa. Saavuimme sinne hieman myöhässä, josa Aira meidät vastaan otti tarjoillen kahvia kauniisiin ruusukuvioisiin kahvikuppeihin. Tutustuimme Karjalaistyyliseen taloon, jonne Aira on keräillyt vuosien varrella näyttely tavaroitaan. Nuket olivat vallanneet yhden huoneen. Nalle nukeista Aira kertoi, että ne riehuu ja mekastaa siellä kun kukaan ei ole näkemässä, mutta sitten kun joku tulee, he menevät nopeasti paikoilleen, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Pirtti oli upea hirsirakennus ja siellä orsilla oli noin 90 posliinista kannua näytillä. Ulos oli julkkikset istuttaneet muistokseen puita, esimerkiksi Jorma Uotien ja Vesa-Matti Loirin sekä Johannes Virolaisen puut siellä kasvoivat. Ulkorakennuksissa, jossa oli museotavaroita ja vanhoja käyttöesineitä. Veturi ja patsas olivat uljaana pihamaalla. Valkoinen tanssitalo oli nykyaikainen uima-altaineen ja peilisaleineen.

Lähdimme sieltä majapaikkaamme Mäntymotelliin Mäntyharjulle. Siellä jakauduimme huoneisiin, jonka jälkeen palasimme ruokailemaan yhdessä maukkaan päivällisen. Saunoimme, uimme ja laittauduimme illaksi motellin tanssiravintolaan. Olimme illan rentouttavan orkesteri musiikin kuuntelupuolella. Tanssikengät jäivät vähälle käytölle, koska olimme väärällä puolen tanssilattiaa? Vai mikä lienee ollut syynä, ettei tanssittajia ollut. Pääsimme nukkumaan hyvissä ajoin puolenyön jälkeen, ja hyvin nukutun yön jälkeen heräilimme ja aamiainen syötiin ennen lähtöä.

Jo joutui armas aika, ja suvi suloinen… virsi raikui kauniisti Mäntyharjun kirkossa, kun poikkesimme tulomatkalla sinne Jumalanpalvelukseen, jonka jälkeen kanttori säesti ja me lauloimme Suvivirren. Liikuttuneena kiitellen toisiamme kuinka kauniisti ja upeasti soitettuna virtemme vastaanotettiin. Sieltä menimme kulttuurinkehtoon ja tutustuimme Salmela nimiseen taide ateljeehen. Erilaisilla tehniikoilla tehtyä taidetta. Arvokasta hinnoittelultaan minun kukkarolle. Siellä sitten Leena aukaisi rahapussinsa ja tarjosi paakkelsi kahvit ja sanoi että kun ei huomannut kirkkokahveja tilata ajoissa, niin hän maksaa, koska olimme niin tottelevaisia ja mukavia matkalaisia.

Nälkä alkoi jo hiljalleen saapua, kunnes saavuimme Lemin särä niemiseen paikkaan. Eipä ollut mitään tietoo mitä siellä sitten saamme? Perinteinen lammas on siellä ollut jo vuosia ruokalistalla samana eikä sitä ole tarvetta muutella. Nuori isäntä kertoi, että siellä tarjoillaan ruoka yleensä ensin miehille ja kolme annosta maistellaan ja sitten vasta aletaan syömään. Ruokana oli uunissa puukaukalossa kypsytettyä lammasta. Perunat lillui siellä liemessä ruskeana. Tuore rieska, kotikalja ja vesi, jälkiruokana sekahedelmäsoppa. Ruoka oli erinomaista.

Ajella köröttelimme taas pitkän matkan kunnes seuraava kohteemme Tertinkartano kutsui meidät huomaansa tutustumaan, jossa joimme kahvit erikoisilla kukkaismausteilla maustetun kakun kera. Sieltä ostelimme tuliaisia, leipää, karkkia, kukkia, kynttilöitä ym.

Ja vain voi kuvitella miten iloisella mielellä matka jatkui laulellen ja naureskellen. Palasimme Sonkajärvelle sunnuntai-iltana myöhään, repussa oli lisää uusia tuttuja, paikkoja, näkemystä ja kokemusta rutkasti. Kiitos vielä matkaseuralaisille Marttaillaan taas.

Muisteli Laila

Sonkajärven Martat lähti AURINKOISELLE reissulle ja toivoivat, että se olisi PÖRRÖINEN.
Klo 6 lähdettiin ja kaikki olivat niin MUTKAISIA. Matkanjohtaja oli KIVINEN Lettu ja puhetta tuli PUHELIAASTI. Kuljettaja oli PITKÄMIELINEN mies ja hyvin VETOINEN poikamies.
JEE. Matka meni jotenkuten VIRKEÄSTI. Hyrsylänmutka oli ihan KARVAINEN ja Airan nauru PIIKIKÄS. Kahvi ja pulla maistuivat SYNTISILTÄ. Taloa ja ympäristöä ihailtiin SUKKELASTI.
Majoitus kävi PUNAISESTI. Ruokaa syötiin heti KUPERASTI ja kovasti se oli LEMPEÄÄ ja sitä oli PIRTEÄSTI. Aamupala oli TÖLLÖINEN. Sitten heti kirkkoon tosi ILOISESTI.
Suvivirren veisuu kävi KOTIMAISESTI, mutta virsikirja oli aika VIHERIÄINEN.
Koko kirkko oli UNINEN. Tanssit oli tietenkin HIKISET.
Taiteesta oltiin sitä mieltä,että se oli TÄYTELÄINEN.
Leminsärä on maailmankuulu herkku, mutta meidän mielestä se oli SIKAMAINEN ja syönnin jälkeen tuli ihan KESÄINEN ja SULOINEN olo.
Tertissä oli aika ERIKOISTA meininkiä ja sieltä lähdettiin mieli PITSIMÄISENÄ kotiin.
Toivotellaan kaikille SURULLISTA kesää elellään TUSKAISESTI.

Kirjoittaja kuitenkin toivoo lämmintä ja aurinkoista kesää, seurasta kiitellen.