Helmikuun lopussa pääsimme tutustumaan kuluvan vuosikymmenen alkupuolella remontoituun Kansalliskirjastoon Senaatintorin laidassa. Vuoteen 2006 saakka Helsingin yliopiston kirjastona tunnettu laitos on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto, jonne kootaan kaikki Suomessa painettavat kirjat, sanoma- ja aikakauslehdet, yritysten vuosikertomukset ja esitteet ja muut painotuotteet. Kirjastosta löytyy lisäksi mm. ääni- ja kuvatallenteita sekä laaja otos verkossa julkaistavasta aineistosta. Kaiken kaikkiaan aineistoa on yli 120 hyllykilometriä. Kaikki aineisto ei mahdu Helsingin tiloihin, vaan kirjastolla on toimitiloja ja varastoja myös Helsingin Vallilassa sekä Mikkelissä ja Urajärvellä.

Carl Ludvig Engelin alun perin suunnittelema kirjaston päärakennus valmistui vuonna 1845. Päärakennus koostuu upeasta kupolisalista sekä sen molemmin puolin olevista pohjoisesta ja eteläisestä salista. Viime vuosisadan alussa rakennetun laajennusosan Rotundan suunnitteli arkkitehti Gustaf Nyström. Kirjaston toimitiloja on laajennettu ja remontoitu useaan kertaan eri arkkitehtien johdolla. Viimeisin peruskorjaus valmistui vuoden 2015 lopulla.

Kirjasto on avoin kaikille kiinnostuneille. Aineiston lainaamista varten tarvitaan oma kirjastokortti, jonka saa henkilötodistuksen esittämällä kirjaston infosta.

Jaa sivu