Tiistaina 26.9.2017 pääsimme tutustumaan Pauligin vuonna 2010 käyttöön otettuun uuteen paahtimoon Vuosaaren sataman kupeessa. Pauligin Paula, tällä hetkellä Maija Niemi, kertoi meille Pauligin historiasta sekä kahvin voittokulusta Suomen markkinoille.

Pauligin historia alkoi 141 vuotta sitten, kun Saksasta Suomeen muuttanut Gustav Paulig vuonna 1876 perusti Helsinkiin kahvia, suolaa, mausteita alkoholituotteita yms. maahan tuoneen yrityksen. Gustav Paulig kohosi pian arvostetuksi liikemieheksi Suomessa ja perusti 1900 alkupuolella Pohjoismaiden ensimmäisen kahvinpaahtimon Katajanokalle. Gustavin kuoltua vain 56-vuotiaana, liiketoimintaa jatkoi hänen vaimonsa Bertha, joka oli ensimmäinen naispuolinen yritysjohtaja Suomessa. Naisten arvostus yritysmaailmasssa oli tuohon aikaan heikoissa kantimissa ja Bertha allekirjoittikin tärkeät asiakirjat edesmennen aviomiehensä nimellä. Pariskunta tuskin osasi aavistaa Pauligin kahvin voittokulkua Suomessa ja maailmalla. Gustav totesikin liiketoiminnan alkuaikoina, että ”Kahvin paahtaminen ei ole afääri, mutta kylläkin antoisa harrastus”.

Suomessa kulutetaan eniten kahvia maailmassa, 12,5 kiloa henkeä kohti vuonna 2016. Suomi ja Pohjoismaat ovat Pauligin tärkeimmät markkina-alueet, mutta tänä päivänä toimintaa on kaiken kaikkiaan 13 maassa. Palkkalistoilla on lähes 2000 työntekijää.  Vuonna 2016 maailmassa juotiin päivittäin 20 miljoonaa kupillista Pauligin kahvia. Kahvin osuus Pauligin liiketoiminnasta on 38 prosenttia, kolme muuta toimintadivisioonaa ovat Maailmanruoka ja mausteet 33%, Snack Food (mm. tortillat) 25 % ja Naturally Health Food 4 %.

Kiitos Pauligin Paula eli Maija mielenkiintoisesta iltapäivästä!

 

Jaa sivu