Käsityöt syyskaudella 2018

Suurpellon Martat tekee syyskaudella 2018 yhdessä käsitöitä marttakahvilassa, joka kokoontuu kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 14-16 Klariksentie 1 A-talon kerhohuoneella (ks. ajankohdat toimintakalenterista). Kukin voi tehdä omia käsitöitään tai osallistua marttojen hankkeisiin. Kuluvana syksynä tarjoamme kiinnostuneille  opastusta myös villasukkien kantapään neulomisessa.

Villasukat uusille äideille juhlavuonna 2019

Suurpellon martat osallistuu tulevana vuonna 120 vuotta täyttävien Marttaliiton ja Marthaförbundetin sekä 100- vuotisjuhlaansa viettävän Kätilöliiton kampanjaan tehdä erilaisia ja erilaisilla tekniikoilla toteutettuja villasukkia ensimmäisen lapsensa synnyttäneille tai adoption kautta ensimmäisen lapsensa saaneille äideille. Villasukkiin liitetään Marttojen viesti järjestön tuesta perheen arjessa sekä kutsutaan mukaan marttoihin. Villasukat voi myös tehdä omalle äidille, mummolle tai muulle itselle tärkeälle äidille.

Villasukat voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai koukkuamalla yksivärisinä tai kuviollisina omien taitojen mukaan.  Pääasiassa tehdään 39-40 koon sukkia. Martat julkaisevat helmikuussa 2019 juhlavuoden sukan ohjeen, jota myös voit käyttää.

Jos et vielä ole rutinoitunut villasukkien kutoja, tule ihmeessä mukaan Suurpellon marttojen kässäkahvilaan, jossa  martat opastavat sukan neulomisen saloissa. Vinkkejä ja ohjeita eri tavoilla tehtyihin villasukkiin löydät myös Sukat äidille -Facebook-ryhmässä.

Pipoja Espoon sairaalan synnytysosastolle

Espoon sairaalan synnytysosastolla on suuri pula vauvojen pipoista. Pipot ovat tärkeitä, jotta vauvojen ruumiinlämpö ei laske liikaa heti syntymän jälkeen. Sairaala on kääntynyt espoolaisten marttayhdistysten puoleen ja toivoo, että martoilla olisi mahdollisuus neuloa lahjoituksena pieniä pipoja. Pipot annetaan vauvoille omaksi, eikä niitä kierrätetä lapselta toiselle. Suurpellon martat ottaa haasteen vastaan ja lupaa neuloa silloin tällöin pipoja Espoon vauvoille. Jos sinulla on kiinnostusta osallistua pipotalkoisiin, tule mukaan marttakahvilaan keskustelemaan, miten edetään. Jos haluat aloittaa heti, voit käyttää esimerkiksi alla olevaa Suomi 100 -pipon ohjetta (ilman Suomen lippua). Mallilla ja värillä ei sinänsä ole väliä, voit käyttää omaa luovuuttasi vapaasti. Lankana käytetään vauvoille sopivaa vesipesunkestävää lankaa, esimerkiksi Drops Baby Merinoa tai vastaavaa.

Vauvan pipon ohje

Pipon mitat: ympärys noin 28-33 cm ja korkeus noin 13-15cm.
Luo puikoille 68 silmää, jaa joka puikolle 17 silmää. Neulo aluksi joustinta noin 1,5-2 cm, jatka sitten oikeaa, kunnes työn korkeus on noin 11 cm, jolloin alkaa kavennus. Suunnittele itse raitoja tai kuvioita ellet tee yksiväristä. Kavennus: neulo puikon alussa 2 o yhteen 6 o 2 o yhteen 7 o, tämä joka puikolla ja sitten 3 kierrosta oikeaa ja taas kavennukset /ja 3 o kierrosta, kavennukset /2 o kierrosta, kavennukset 2 o kierrosta, kavennukset 1 o kierros kavennukset. Kun puikolla on 3 silmää, vedetään lanka kaikkien läpi ja päätetään työ. Tee huolellinen päätös, kun silmiä on niin paljon saman langan varassa ja katso, että ei jää reikää. Piposta tulee kauniin pyöreä ja hyvin päähän sopiva.

 

 

Jaa sivu