Alkupalaleivät ovat erityisen suosittuja espanjalaisessa kattauksessa (tapakset, pinchot), mutta sopivat mainiosti myös suomalaiseen napostelupöytään. Etelässä tarjotaan vehnäpatongin päälle rakenneltuja tapaksia, mutta yhtä mainiosti suupaloja voi tehdä herkullisestä kaurapataleivästä. Päällyksiä voi jokainen miettiä rajattomasti omien tottumustensa mukaan. Alla muutama vinkki.

Kaurapataleipä

1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
5 dl kaurajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
5 dl vettä

Tee näin
1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää kädenlämpöistä vettä ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikina palloksi. Peitä pallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
3. Pane kannellinen pata uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
4. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja siirrä taikina pataan. Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

Herkullisen kauraleipäpalan päällä voi tarjota esim.

– manchegojuustoa ja viikunahilloa
– punasipulia, smetanaa ja mätiä
– herkkusienisalaattia ja ruohosipulia
– ruohosipulituorejuustoa ja kylmäsavukirjolohta

Voit myös itse tehdä erilaisia levitteitä, kuten

Tapenadelevite
2 valkosipulinkynttä
3 dl mustia, kivettömiä
oliiveja
3–4 rkl oliiviöljyä
1/2 ruukku basilikaa

Viipaloi valkosipulinkynnet. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja sekoita massa tasaiseksi.

Katkaraputahna
100 g tuorejuustoa (esim. Hovi, Bonjour)
2 rkl kermaa
1 pieni sipuli
1 dl katkarapuja
1-2 rkl hienonnettua tilliä
2 rkl mätiä pippuria
hiukan suolaa tarvittaessa

Notkista juusto kermalla. Hienonna sipuli ja lisää juustoon.

Jaa sivu