Emmer- eli Farro -viljariisiä, papuja ja paahdettuja sieniä
Emmer eli Farro -viljariisiä, papuja ja paahdettuja sieniä
Aineet (8-10 annosta)
6 dl emmer-viljariisiä
300 g vihreitä papuja
6-8 dl paahdettuja sieniä
2 rasiaa tai nippua rucolaa, noin 65 g
2 dl pestoa
1 sitruunan kuoriraaste ja mehu
4 dl rapeita jäävedessä olleita ohuita fenkolin siivuja
6 dl paahdettuja kirsikkatomaatteja
2 dl paahdettuja hassel- tai cashewpähkinöitä
100 g parmesan-raastetta
Valmistelut
Emmer-viljariisi
Liota viljariisiä hetki kylmässä vedessä. Siivilöi Emmer ja kuullota se voissa pannulla. Lisää 8-10 dl kasvislientä. Anna kiehua hiljalleen noin 25 minuuttia. Lisää kasvislientä tarpeen mukaan. Kun emmer alkaa tuntua pehmeältä, vedä kattila pois liedeltä ja anna viljariisin vetäytyä hetki kannen alla. Lisää pilkottu valkosipulin kynsi ja ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa. Tarkista suola ja mausta mustapippurilla.
Vinkki: Jos haluat, voit kuullottaa alussa viljariisiä lisäämällä ½ dl valkoviiniä, niin kuin valmistaisit risottoa.
Vihreät pavut
Huuhtele pavut ja poista niistä kannat. Jos pavut ovat isoja, jaa ne kahtia pitkittäin. Ryöppää pavut nopeasti kiehuvassa vedessä. Älä keitä kauan, että papujen väri säilyy!
Paahdetut sienet
Noin 750 g erilaisia sieniä esim. kantarelleja, herkkusieniä, suppilovahveroita tai osterivinokkaita
4 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
tuoretta timjamia ja rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja viipaloi punasipulit ja pilko valkosipulinkynnet pieniksi. Leikkaa sienet neljään osaan tai pienempiin paloihin. Yhdistä astiassa kaikki ainekset ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kaikki pellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes sienet ovat ruskistuneet kauniisti.
Uunissa paahdetut kirsikkatomaatit
Noin 500 g kirsikkatomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
sokeria, suolaa ja mustapippuria
Lämmitä uuni noin 150 asteeseen. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Ripottele pinnalle tuoreet yrtit, sokeria, suolaa ja mustapippuria. Ripottele päälle myös oliiviöljyä. Paista tomaatteja uunissa noin tunnin, kunne ne ovat puoliksi kuivuneet.
Pesto
1 ½ ruukkua basilikaa, ½ ruukkua persiljaa, 50 g parmesan-raastetta, 50 g pinjansiemeniä, 1 valkosipulinkynsi ja 1 ½ dl oliiviöljyä. Sekoita sauvasekoittimella sileäksi ja mausta suolalla.
Pähkinät
Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla ilman rasvaa. Hakkaa ne karkeasti pienemmiksi.
Salaatin yhdistely ja viimeistely: Asettele laakealle vadille rucola, emmer-viljariisi, sienet ja pavut. Sekoita peston joukkoon sitruunamehu ja -raaste ja kaada pesto salaatin päälle. Lisää päälle rapea fenkoli, paahdetut kirsikkatomaatit, pähkinät ja parmesaaniraaste. Koristele vielä muutamalla rucolanlehdellä.