Punajuuririsotto ja fetakreemi
4-6:lle henkilölle

Risotto:
4 + 2 punajuurta
2 salottisipulia, pieneksi kuutioidut
3 rkl oliiviöljyä
noin 1 litra kana- tai kasvislientä
4 dl arborio-riisiä tai muuta risottoriisiä
1 dl puna-tai valkoviiniä
2 rkl voita
1-2 dl parmesaanijuustoa, raasteena
suolaa ja pippuria

Fetakreemi:
50 g fetajuustoa
½ dl ranskankermaa

(1 pakkaus pekonia)

Koristeluun:
tuoreita yrttejä esim. basilikaa, lehtipersiljaa tai tilliä

1. Fetakreemi: Murenna fetajuusto ja sekoita joukkoon ranskankerma. Jätä odottamaan.
2. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuori kaksi punajuurta ja leikkaa ne lohkoiksi. Laita lohkot leivinpaperille uunipellille ja ripottele päälle hieman oliiviöljyä. Paahda punajuuria uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.
3. Risotto: Valmista erillisessä kattilassa kana- tai vihannesliemi. Pidä se lämpimänä matalalla lämmöllä. Kuori punajuuret ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös salottisipulit. Kuullota pieneksi kuutioidut salottisipulit keskilämmöllä öljyssä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Älä ruskista sipuleita. Lisää kuutioidut punajuuret ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää joukkoon riisi, sekoita ja kuullota pari minuuttia. Kaada joukkoon viini ja anna sen haihtua. Lisää joukkoon pari dl lämmintä kanalientä jatkuvasti sekoittaen. Kun liemi on imeytynyt riisiin lisää taas 1-2 dl lientä ja sekoita. Jatka samalla tavoin lisäten lientä, kunnes riisi on lähes kypsää, al dente. Kun riisi on valmista sekoita joukkoon pari ruokalusikallista voita ja raastettu parmesaanijuusto. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Laita risotto tarjoiluastiaan tai lautasille. Lisää pinnalle nokare fetakreemiä ja paahdetut punajuurilohkot. Koristele tuoreilla yrteillä. Tarjoile sellaisenaan rapean vihersalaatin kanssa. Myös rapeaksi paahdetut pekonikuutiot maistuvat risoton kanssa. Vaihtoehtoisesti voit tarjota punajuuririsoton joko paahtopaistin, muun lihan tai paistetun kalan lisukkeena.

Jaa sivu