Tempurafriteeratut maitohorsman versot

Japanilainen menetelmä tempura sopii hyvin niin kasvisten, kalan kuin lihan ja sienten valmistamiseen. Raaka-aine upotetaan ohueen taikinaan ja uppopaistetaan noin 160-180 asteisessa öljyssä. Öljynä käytetään usein rypsi- tai rapsiöljyä. Japanilaiset käyttävät myös seesamiöljyä.

Tempurafriteeraukseen soveltuvat myös kotimaiset villikasvikset kuten maitohorsman versot ja tietysti kevään tuoreet parsat.

Maitohorsmat

Noin 400 g, tuoreita maitohorsman versoja, noin 10-15 cm:n mittaisia.

Tempurataikina

2 dl vehnäjauhoja
½ dl missitärkkelystä esim. Maizena tai Risellan maissijahoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 ½ dl jääkylmää vettä

Friteeraukseen

noin 5 dl rapsiöljyä tai vastaavaa kasviöljyä

Dippikastike

5 dl kermaviiliä
noin 1 dl hienoksi silputtua ruohosipulia
½ tl suolaa
2 tl Dijon sinappia
½ sitruunan kuoriraaste
2 tl sitruunamehua

Koristeeksi

Friteerattuja basilikan ja/tai salvian lehtiä
Sitruunalohkoja

Valuta kermaviili kahvisuodatinpaperin läpi siivilässä noin puolen tunnin ajan. Sekoita sitten dippikastikkeen kaikki aineet keskenään. Voit myös pyöräyttää kastikkeen sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Huuhtele maitohorsmanversot ja muut friteerattavat kasvikset ja kuivaa ne keittiöpyyhkeeseen. Älä poista maitohorsman päässä olevaa lehtitupsua, sillä myös lehdet maistuvat herkullisilta friteerattuna.

Tempurataikinan valmistus

Sekoita vehnä- ja maissijauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Sekoita joukkoon jääkylmä vesi. Älä vatkaa äläkä sekoita kauan, ei haittaa, vaikka jauhot eivät ole täysin sekoittuneet. Tarkoitus on, että taikina on ilmavaa, eikä siihen muodostu gluteeniverkkoa, mikä tekisi taikinan sitkeäksi.

Lämmitä öljy korkeassa kattilassa tai padassa. Mittaa, että öljyn lämpötila on noin 180 astetta. Kasta muutama maitohorsman varsi kerrallaan taikinaan ja siirrä ne varovasti, mieluimmin pinseteillä, kattilaan. Friteeraa varsia muutama minuutti, kunnes pinta on ruskistunut kullanruskeaksi. Nosta varret talouspaperin päälle laakeaan astiaan, niin että ylimääräinen öljy valuu pois. Paista kaikki kasvikset samalla tavalla, myös koristeeksi tarkoitetut basilikan ja/tai salvian lehdet, jotka ovat todella maukkaita! Huom. Jos friteeraat ns. kovempia kasviksia, esim. parsakaalia, friteeraa 170 asteessa noin 3 minuuttia. Nauti dippikastikkeen kanssa mahdollisimman pian. Voit myös puristaa vähän sitruunaa friteerattujen kasvisten päälle. Sitruunan kirpeys tasapainottaa friteerauksen rasvaisuutta.