Tomaatti-bataattikeitto à la Suurpelto
(noin 4-6:lle hengelle)

Tämän alkuperäisen keittoreseptin on laatinut Suurpellon alueen ensimmäisiin harjannostajaisiin mestarikokki Harri Syrjänen. Moni suurpeltolainen on maistanut keittoa ensimmäisen kerran juuri oman kotitalonsa harjannostajaisissa, jolloin keitto tarjoiltiin niin, että lautasen pohjalle laitettiin ensin nokare pehmeää vuohenjuustoa. Alkuperäinen keittoresepti löytyy monen alueemme kerrostalon asukaskansiosta. Suurpellon Martat tarjoilevat keittoa mm. Suurpeltoseuran Kukkiva Suurpelto-tapahtumassa keväisin.

Aineet
1 litra vettä
1 keskikokoinen sipuli
2 keskikokoista, noin 400 g:n painoista bataattia
1-2 rkl sitruunamehua
0,5 rkl kuivattua basilikaa
0,5 tl sokeria
0,5 tl hienoa merisuolaa
1 kasvisliemikuutio tai kasvisliemitiiviste (esim. Knorr 28 g)
0,5 tl sambal oelek (chilitahnaa)
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa
1-2 tl inkivääritahnaa tai tuoretta inkivääriraastetta.
0,5 dl ruokakermaa
1 purkillinen tomaattimurskaa noin 400-450 g

Valmistus
1. Kuori ja silppua sipuli pieniksi kuutioiksi
2. Kuori bataatit ja leikkaa ne parin cm:n kokoisiksi kuutioiksi.
3. Laita kattilaan litra vettä. Lisää joukkoon kuutioidut bataatit, sipuli, kuivat mausteet, chilitahna, sitruunamehu ja inkivääri.
4. Keitä noin 30-40 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä.
5. Lisää keittoon tuorebasilika ja kerma ja soseuta.
6. Lisää viimeiseksi joukkoon tomaattimurska ja kiehauta. Keittoon saa jäädä vähän suutuntumaa tomaattimurskan pienistä tomaatinpaloista. Lisää hieman vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Tarkista myös maku ja lisää suolaa tai chilitahnaa maun mukaan.

Yrttiöljy
2 rkl tuoretta persiljaa
2 rkl tuoretta basilikaa
1 dl rypsi- ai oliiviöljyä
ripaus suolaa
Sekoita kaikki aineet keskenään sauvasekoittimella.

Esillepano ja tarjoilu
Annostele lautaselle. Lisää päälle smetana tai ranskankermaa, paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä sekä basilika-persilja -yrttiöljyä tai tuoreita yrttejä.

 

 

Jaa sivu