Lihaliemi

Valmistimme borschkeiton maukkaaseen peruslihaliemeen, joka sopii käytettäväksi borschin ohella muidenkin keittojen  sekä kastikkeiden pohjana. Lihaliemen lihat voi hyödyntää lihakeitoissa tai lihaliemen kanssa syötävien pasteijojen valmistuksessa.

Ohje noin 8–10 hengelle

Ainesosat

Noin 2 kg lihaisia liemiluita
4 litraa vettä
1 rkl merisuolaa
2 tavallista sipulia kuorineen
1 porkkana
1 punajuuri
pala juuriselleriä n. 100 g
pala palsternakkaa noin 100 g
1 purjosipuli
1 tomaatti
6 mustapippuria
1 neilikka
2 laakerinlehteä
1 tl punaviinietikkaa
pari oksaa persiljaa

Valmistus

  1. Laita liha ja luut isoon kattilaan, jossa on suolalla maustettua kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Kuumenna lihaliemi hitaasti ja kuori pinnalle muodostunut vaahto pois reikäkauhalla. Anna kiehua hiljalleen 2–3 tuntia.
  2. Kuori ja paloittele kaikki juurekset ja purjo isoiksi paloiksi. Paahda ne ruskeatäpläisiksi kuumalla pannulla. Lisää liemijuurekset kattilaan. Lisää myös tavalliset sipulit kuorineen (antavat väriä), tomaatti, loput mausteet ja persiljan oksat. Keitä hiljalleen vielä 2–3 tuntia.
  3. Nosta lihat ja luut pois kattilasta ja siivilöi liemi harson läpi. Tarkista suola. Anna jäähtyä yön yli kylmässä.

Tarjoiluvinkit: Tarjoile sellaisenaan liemilihalla täytetyn pasteijan kanssa. Käytä keittojen tai kastikkeiden pohjana.

(Resepti: Päivitetty Hilma-isomummini resepti Riitta Scheiman)

Ukrainalainen borschkeitto

Borschkeitto eli suomalaisittain borssikeitto on esimerkki meille suomalaisille tutuista ukrainalaista ruoista. Monet luulevat sitä venäläiseksi, mutta tämän punajuurikeiton juuret ovat syvällä Ukrainassa. Keitosta on olemassa monia versioita, myös kasvisversio, mutta perinteiseen borschkeittoon kuuluu pitkään haudutettu lihaliemi.

Resepti 8–10 hengelle

Ainesosat

Noin 4 litraa valmista lihalientä (ks. erillinen ohje yllä)
2 porkkanaa
500 g perunaa
pieni kaali, noin 500 g
500 g punajuuria
2 rkl etikkaa
pieni juuriselleri
1 palsternakka
1 sipuli
1–2 rkl vehnäjauhoja
etikkaa
6 mustapippuria
6 maustepippuria
2 laakerinlehteä
4 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
100 g tomaattipyreetä
suolaa
sokeria

Paistamiseen

lihaliemen pinnalle kertynyttä rasvaa
voita

Tarjoiluun

persiljaa
smetanaa

 Valmistus

  1. Puhdista ja kuori liemijuurekset ja punajuuret ja suikaloi ne. Kuori ja silppua sipuli. Kuori perunat ja leikkaa ne isoiksi kuutioiksi.
  2. Lämmitä borschkeittoa varten keitetty lihaliemi isossa kattilassa.
  3. Paista punajuuria 20–30 minuuttia liemen pinnalta otetussa rasvassa. Lisää tomaattipyreetä, 2 rkl etikkaa ja 1 ½ dl lihalientä.

4.Paista suikaloidut liemijuurekset ja sipuli kevyesti voissa. Lisää joukkoon 1–2 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja pyörittele juureksia pannulla niin, että jauhot kypsyvät. Suurusta keitto lisäämällä 1–2 dl lämmintä lihalientä ja anna kiehua hetken. (Huom! Käytä gluteenittomia jauhoja, jos haluat tehdä gluteenittoman keiton).

  1. Lisää isossa kattilassa olevaan lämpimään liemeen isoiksi kuutioiksi leikatut perunat, suikaloitu kaali ja paistettu punajuuriseos. Keitä noin 10–15 minuuttia. Tarkista suola. Lisää sitten suurustettu juures-sipuliseos, laakerinlehtiä, mauste- ja mustapippuri ja keitä kunnes juurekset ovat kypsiä.
  2. Lisää valmiiseen borschkeittoon raastettu valkosipuli sekä kuutioiksi leikattu tomaatti ja keitä kiehumispisteeseen saakka. Lisää myös paloitellut lihaliemilihat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, etikkaa ja sokeria. Anna borschkeiton levätä 15–20 minuutti ennen tarjoilua kuumalla levyllä, mutta älä anna sen enää kiehua.
  3. Annostele keitto lautasille ja tarjoile se smetanan ja persiljan kanssa.

Vinkki: Voit tehdä keitosta myös pikaversion käyttämällä lihaliemi- tai kasvisliemikuutioita tai fondia, valmiita etikkapunajuuria ja niiden lientä. Tuoreen kaalin voit korvata hapankaalilla.

(Resepti muokattu kirjasta: Venäjänkielinen ”Hyvän ja terveellisen ravinnon kirja”, 1953 om.  Elena M)