Focaccia-leipä

400 g vettä
20 g hiivaa
30 g oliivi- tai rypsiöljyä
400 g eli noin 7-8 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
100 g eli noin 1 ½ -2 dl durumvehnäjauhoja
10 g eli 1 rkl sokeria
1 tl merisuolaa

Koristeluun:
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
viipaloituja oliiveja
sormisuolaa

Sekoita keskenään kaikki ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa monitoimikoneessa 10 minuuttia tai käsin vähintään 20 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä viisi minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa noin 30 minuuttia- 1 tunti.

Kaada taikina pellille voidellun leivinarkin päälle. Levitä taikina käsilläsi noin 30 cm-40 cm suuruiseksi. Jos taikina kimpoaa takaisin, anna sen levätä hetken ja toista taikinan levittäminen. Tee taikinaan sormenpäillä pieniä kuoppia. Levitä pinnalle hieman oliiviöljyä, tuoretta rosmariinia ja viipaloituja oliiveja sekä sormisuolaa. Anna leivän kohota pellillä vielä puolesta tunnista tuntiin.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita pelti uuniin ja laske heti lämpötila 200 asteeseen. Paista uunissa noin 25-35 minuuttia riippuen focaccia -leivän paksuudesta. Jäähdytä leipä ritilällä. Tarjoile keiton kanssa.

Vinkki: Voit laittaa perus-focaccialeivän päälle myös muita makuyhdistelmiä. Kokeile näitä:

  1. ohueksi viipaloituja perunoita ja fenkolia sekä punasipulia
  2. punasipulia ja vuohenjuustoa
  3. punaisia, pitkittäin halkaistuja viinirypäleitä ja fenkolin siemeniä.