Hampurilaissämpylät

(noin 24 sämpylää tai 30 hodaria)

Tässä helppo resepti kesän hampurilaisiin ja hotdogeihin. Pakasta osa valmiista sämpylöitä heti jäähtymisen jälkeen ja ota tarvitsemasi määrä esille  noin 30-60 minuuttia ennen käyttöä. Näin sinulla on aina tuoreita sämpylöitä, kun hampurilaisnälkä yllättää.

Aineet
5 dl vettä
1 dl maitoa
50 g hiivaa
0,5 dl sokeria, 1 tl suolaa
1 kananmuna
11 dl tavallisia vehnäjauhoja
2 dl vehnäleseitä
2 dl durum vehnäjauhoja
100 g voita

Voiteluun
1 kananmuna
Pinnalle:
Seesamin- tai unikonsiemeniä

Ohje
1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi (n 37 astetta). Sekoita hiiva kulhossa pieneen määrään nestettä. Lisää sokeri, suola, kanamunat ja jauhot. Säästä vähän jauhoja leivontaan. Vaivaa taikinaa koneella 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen voi lopuksi. Kohota taikina noin tunnin ajan.
2. Nosta taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa kahteen osaan. Jaa puolikas taikina 12 osaan. Pyöritä ne pyöreiksi ja litistä hieman. Nostele sämpylät pellille leivinpaperiarkin päälle. Kohota leivinliinan alla uudelleen noin tunti. Tee samoin toiselle pellilliselle. Laita uuni 200 asteeseen.
3. Voitele sämpylät vatkatulla kananmunalla ja lisää pinnalle seesamin- tai unikon siemeniä. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta jäähtymään ritilälle.

Hodarisämpylät
Jätä vehnäleseet pois ja lisää taikinaan 13 dl tavallisia vehnäjauhoja ja 2 dl durumvehnäjauhoja.
Kananmunan voi jättää pois. Pinnalle pelkkä voitelu kananmunalla, ei seesaminsiemeniä.