Karjalanpiirakat munavoilla

Kuoritaikina

1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
2,0 dl ruisjauhoja
2,0 dl vehnäjauhoja

Täyte

8 dl vettä
2 dl puuroriisiä
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
Voiteluun
1 dl laktoositonta maitoa
50 g sulatettua voita

Munavoi

2 kananmunaa
50 g voita
(100 g raejuustoa)
1/4 tl suolaa

Täytteen valmistaminen

Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 30-40 minuuttia. Lisää kerma ja anna puuron vielä hautua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.

Kuoritaikinan valmistaminen

Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Muotoile taikinasta halkaisijaltaan noin 3 cm:n paksuisia tankoja. Leikkaa tangot noin 1 cm:n mittaisiksi paloiksi ja pyörittele niistä pallo. Litistä pallo ja kauli se ohueksi pyöryläksi piirakkakaulimen avulla (halkaisija noin 15 cm) . Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.

Piirakoiden leipominen

Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

Viimeistely

Voitele piirakat lämpimällä voi-maitoseoksella. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Munavoi

Keitä munia 8-10 minuuttia. Kuori jäähtyneet munat ja hienonna haarukalla pieneksi. Sekoita joukkoon pehmentynyt voi ja tarjoile piirakoiden päällä. Voit sekoittaa joukkoon myös raejuustoa, jolloin levitteestä tule hieman kevyempää.

Jaa sivu