Omena-karpalo-kaurapaistos
12-16:lle

Kauraseos:
2,5 dl kaurahiutaleita
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruokosokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
1 tl vaniljasokeria tai -esanssia
(ripaus suolaa, jos käytät vähäsuolaista voita)
150 g huoneenlämpöistä voita
1-1 ½ dl mantelilastuja

Täyte:
noin 2 kg omenoita
3 dl karpaloita ai puolukoita
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl appelsiiniraastetta
2 rkl puristettua appelsiinimehua
1 tl kanelia
ripaus suolaa
½ tl muskottipähkinää

Tarjoiluun:
Kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
Pinnalle paahdettuja manteleita
Muutamia karpaloita tai puolukoita

1. Valmista kauraseos: Sekoita kulhossa muut kuivat aineet paitsi mantelilastut. Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita seosta käsilläsi, kunnes seos tuntuu kostealta hiekalta ja muodostuu nokareita. Lisää mantelilastut ja sekoita puukauhalla, kunnes nokareita on tasaisesti. Laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoiksi. Sekoita omenalohkot, sokeri, vehnäjauhot, raastettu appelsiininkuori, appelsiinimehu, kaneli, suola ja muskottipähkinä isossa kulhossa. Anna seistä noin 10 minuuttia
3. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vuoraa pelti tai uunivuoka leivinpaperilla. Sekoita omenatäytettä uudestaan ja levitä se vuokaan. Jos nestettä on paljon älä kaada kaikkea nestettä van jätä se astian pohjalle. Ota kauraseos jääkaapista ja huomaat, että se on hieman kovettunut. Lohko kauraseosta lusikalla ja levitä kokkareet tasaisesti omenoiden päälle.
4. Laita vuoka uuniin ja paista noin tunti, kunnes pinta on kullan ruskeaa ja täyte kuplii hieman kauraseoksen läpi. Nosta vuoka ritilälle ja anna paistoksen jäähtyä 10 minuuttia. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla. Tarjoile lämpimänä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Jaa sivu