Raparperimansikkagalette

Galette on alkujaan ranskalainen, rustiikkinen avoin piirakka, joka tehdään usein suoraan pellille. Taikina kaulitaan noin 3-4 mm:n paksuiseksi levyksi. Täyte levitetään taikinalle niin, että reunat jäävät vapaiksi (noin 4 cm). Reunat käännetään ronskisti täytteen päälle. Reunojen ei tarvitse olla tasaisia. Täytteeksi voi laittaa mitä tahansa marjoja, hedelmiä tai kasviksia. Näin kesän kynnyksellä voimme valmistaa raparperi-marjapiirakan, johon voi myös laittaa pakasteeseen jääneitä viime kesän marjoja. Myös suolaiset galettet ovat hyviä. Kokeile vaikkapa tomaattigalettea!

Taikinapohja

3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
¼ tl suolaa
75 g jääkaappikylmää voita
100 g tuorejuustoa esim. Philadelphia
1-2 rkl jääkylmää vettä.

Täyte

yhteensä noin 500 g:
raparperia
mansikoita
vadelmia
punaisia viinimarjoja
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa
3 rkl Maizena -tärkkelystä

Voiteluun

1 kananmuna
1 rkl maitoa
vähän sormisuolaa
1 rkl ruokosokeria

Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Kuutioi voi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon murumaiseksi seokseksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita se haarukalla taikinaan. Lisää ihan vähän kylmää vettä ja sekoita haarukalla. Jos taikina tuntuu vielä kuivalta lisää vähän vettä ja painele käsin varovasti taikina kasaan. Kääri kelmuun ja laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.

Pese ja kuori raparperi ja pilko se pieniksi paloiksi. Laita kulhoon marjojen kanssa. Säästä koristeluun muutamia marjoja. Sekoita sokeri ja maizenatärkkelys pienemmässä kulhossa. Lisää se marjojen joukkoon sitruunaraasteen ja sitruunamehun kanssa. Mausta marjaseos kardemummalla ja sekoita varovasti.

Kauli taikina leivinpaperin päällä. Kaada marjaseos taikinalle, mutta älä reunoille asti. Jätä noin 4 cm vapaaksi. Taita reunat täytteen päälle ja painele kevyesti, että taikina pysyy paikallaan. Vedä leivinpaperi sopivankokoisen leikkuulaudan päälle ja siirrä pakasteeseen noin 15 minuutiksi. Näin galette säilyttää paremmin muotonsa paistamisen aikana.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota galette pakasteesta ja siirrä se leivinpapereineen paistopellille. Voitele reunat muna-maitoseoksella ja ripottele päälle ruokosokeria. Paista galettea uunin alemmalla tasolla noin 45 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kullanruskeita ja täyte kuplii ja on pehmennyt. Peitä alumiininfoliolla, jos reunat alkavat ruskistua liikaa. Ota galette uunista ja anna sen täysin jäähtyä. Koristele tuoreilla marjoilla. Tarjoile kermavaahdon kanssa.!