Pohja
125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3,5 dl spelttisihtiä
tai 4 dl vehnäjauhoja

Täyte
2 sitruunan raaste ja mehu (noin 1 dl)
3 munankeltuaista
125 g voita
1,5 dl sokeria

Marenkikuorrute
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria

Valmistus
Pohja: Sekoita pehmeä voi, jauhot, sokeri ja kananmuna keskenään tasaiseksi. Älä vaivaa. Painele taikina irtopohjavuoan (ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista piirakkapohjaa 250 asteisessa uunissa 8 minuuttia.

Täyte: Pese sitruunat huolella. Valitse mieluiten luomusitruunoita. Raasta sitruunankuoret ja ota talteen. Purista sitruunoista mehu. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Ota valkuaiset talteen marenkikuorrutetta varten. Sekoita keltuaiset, sitruunamehu sekä sitruunaraaste kulhossa. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon sokeri ja sitruuna-keltuaisseos. Anna seoksen hautua miedolla lämmöllä koko ajan pohjasta asti sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseliksi. Jos kiisseli on liian juoksevaa, voit lisätä siihen teelusikallisen maizena-jauhoja, jotka on sekoitettu ruokalusikalliseen vettä. Kiisseli paksunee vielä jäähtyessään. Kaada jäähtynyt sitruunakiisseli piirakkapohjan päälle. Valmista sen jälkeen marenkikuorrute.

Marenkikuorrute: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähän kerrallaan samalla koko ajan sekoittaen. Marengin pitää olla paksua ja kiiltävää. Levitä tai pursota marenki piirakan päälle ja paista piirakkaa neljän minuutin ajan 250°:ssa ylälämmöllä. Ota piirakka uunista ja tarjoa jäähtyneenä. Voit halutessasi koristella piirakan esimerkiksi sitruunamelissalla ja mustikoilla.

Resepti: Marttojen ”Yllätysmuna”-esite s. 42, Citronpaj

Jaa sivu