Syrnikit eli ukrainalaiset rahkaletut

Syrnyky (syrniki) on makea ja ravitseva ukrainalainen jälkiruoka. Ne ovat raejuustoa tai rahkaa sisältäviä lettuja, joita ukrainalaiset tarjoilevat hillon ja (tietysti!) smetanan kanssa. Raejuuston tai ”kvarkin” eli rahkan käytön taustalla on Ukrainan vahva maataloushistoria.

Resepti noin 10 syrnikille

Rahkaletut

1 prk (250 g) rahkaa tai raejuustoa
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

voita paistamiseen

Valmistus

Sekoita kaikki ainekset keskenään, älä vaivaa taikinaa. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
Kuumenna lettupannu kuumaksi ja paista voissa paksuja lettuja. Letut palavat melko helposti, joten vähennä lämpöä ensimmäisten lettujen jälkeen. Tarjoa metsämarjojen ja jogurttimoussen kanssa.

Tähtianiksella maustetut metsämarjat:

4 dl sekalaisia pakastemarjoja
1 dl sokeria
1½ dl vettä
1 tähtianis

Valmistus

Laita sokeri, vesi ja tähtianis kattilaan. Keitä, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Kaada sokeriliemi jäisten marjojen päälle ja sekoita varovasti. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.

Jogurttimousse

5 dl luonnonjogurttia
2 dl kuohukermaa
3 rkl tomusokeria

Valmistus

Laita jogurtti valumaan esimerkiksi kahvinsuodattimeen. Valuta jogurttia noin tunti. Yhdistä valutettu jogurtti, kerma ja tomusokeri kulhossa. Vispaa kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

(Resepti: Henri Alén)

Vinkki

Lettutaikinan sokerimäärää voi hyvin vähentää esimerkiksi kahteen ruokalusikalliseen, jos haluat vähemmän makeutta (RS)