Bataatit
2 keskikokoista bataattia
2 rkl maissijauhoja
1 tl sormisuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
3 rkl rypsiöljyä

Valmistus: Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori bataattit ja leikkaa ne pitkiksi, noin sentin paksuisiksi tikuiksi ranskanperunoiden tapaan. Pane bataatit kulhoon, lisää maissijauhe ja mausteet. Sekoita. Lisää rypsiöljy ja sekoita.

Levitä bataatit väljästi leivinpaperin päälle uunipellille. Älä laita bataatteja päällekkäin. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes bataatit tuntuvat kypsiltä.

Resepti: Espoolaisten marttojen Suomi100-julkaisusta ”Parasta arkiruokaa” s. 22.

Nokilohi
1 kg nahallista lohifileetä
1 dl voisulaa

Mausteseos
2 rkl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria myllystä
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl curryjauhetta
2 tl sokeria
1 tl cayennepippuria
2-3 tl suolaa

Valmistus
Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Viipaloi lohi nahkoineen ja kasta palat lämpimään voisulaan. Mausta kalapalat kauttaaltaan mausteseoksella ja laita palat kuumalle muurinpohjapannulle tai grilliin nahkapuoli ylöspäin. Anna hiillostua tummaksi. Käännä ja paista toinen puoli samaan tapaan. Tarjoa esimerkiksi perunoiden kanssa.

Resepti: Soppa365.fi -sivusto

Pikamajoneesi
1 kananmuna
2,5 dl rypsiöljyä
1 tl dijon sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa.

Riko kananmuna astian pohjalla niin, että keltuainen pysyy ehjänä. Valuta päälle öljy, sinappi, etikka ja suola. Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin, että keltuainen jää teräosan alle. Käynnistä sauvasekoitin, pidä käynnissä ja astian pohjassa kiinni, kunnes öljy on sekoittunut kananmunan kanssa. Jos sekoittuminen ei tapahdu kunnolla, nosta sauvasekoittimen terää hitaasti ylös pintaa kohti

Resepti: Marttojen ”Yllätysmuna”-esite s. 24

Jaa sivu