Herne-parsakaalisalaatti
Herne-parsakaalisalaatti
Lämmin salaatti, joka toimii hyvin lisukkeena kalan tai kanan kanssa. Sopii myös sellaisenaan hyvin lounassalaatiksi. Salaatissa hyödynnetään koko paraskaalikerä kukintoineen ja varsineen.
1–2 kerää parsakaalia, noin 700 g
500 g pakasteherneitä
suola
2 + 1 rkl omenasiiderietikkaa
½ punainen chili ohueksi viipaloituna
3 rkl kevyttä soijakastiketta
2 tl sokeria
1 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
kourallinen tuoretta basilikaa tai babypinaattia
½ tl kuminan siemeniä
Valmistus
- Käsittele vihannekset. Ota pakasteherneet sulamaan. Huuhtele parsakaali ja irrota kukinnot varresta. Pilko kukinnot 3–4 cm:n kokoisiksi paloiksi. Leikkaa varret noin 4 cm pituisiksi paloiksi ja suikaloi ne pitkittäin ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Leikkaa siivut tulitikun kokoisiksi tikuiksi (ns. julienne-tikuiksi).
- Laita tikuiksi pilkotut varret pieneen kulhoon. Lisää ½ teelusikallista suolaa ja laita kulho sivuun vähintään puoleksi tunniksi. Kaada tikuista valunut neste pois ja siirrä tikut puhtaaseen kulhoon. Lisää kulhoon 2 ruokalusikallista omenasiiderietikkaa ja ohueksi viipaloitu chili ja sekoita kevyesti. Jätä seos pikkelöitymään sillä aikaa, kun käsittelet kukinnot.
- Lämmitä uuni noin 225 asteeseen. Laita parsakaalin kukinnot kiehuvaan miedosti suolattuun veteen ja keitä niitä 5 minuuttia. Kaada parsakaaleista vesi pois siivilän avulla. Laita parsakaalit takaisin kattilaan. Lisää joukkoon 2-3 rkl öljyä ja sekoita niin, että öljy tarttuu kunnolla kukintoihin. Kaada kukinnot leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista niitä uunissa noin 15 minuuttia, kunnes niiden pinta on hieman ruskistunut.
- Paahda hetken kuminan siemeniä pienellä paistinpannulla ja siirrä ne pienelle lautaselle odottamaan.
- Laita paistinpannu takaisin liedelle ja yhdistä siinä 3 ruokalusikallista soijakastiketta, 1 ruokalusikallinen omenasiiderietikkaa ja 2 teelusikallista sokeria. Anna seoksen kiehahtaa pari minuutta keskilämmöllä. Jos kastike tuntuu liian paksulta lisää 1–2 ruokalusikallista vettä. Käännä lämpö pois ja anna seoksen jäähtyä. Kastike sakenee, kun se jäähtyy.
- Lämmitä pakasteherneet nopeasti kattilassa.
- Yhdistä salaattiainekset laakeaan kulhoon. Laita ensin parsakaalinkukinnot ja ripottele niiden päälle soijakastiketta ja sekoita varovasti. Lisää sitten pakasteherneet ja pikkelöidyt varret. Ripottele kuminansiemenet ja basilika salaatin pinnalle ja tarjoile.