Herne-parsakaalisalaatti

Lämmin salaatti, joka toimii hyvin lisukkeena kalan tai kanan kanssa. Sopii myös sellaisenaan hyvin lounassalaatiksi. Salaatissa hyödynnetään koko paraskaalikerä kukintoineen ja varsineen.

1–2 kerää parsakaalia, noin 700 g
500 g pakasteherneitä
suola
2 + 1 rkl omenasiiderietikkaa
½ punainen chili ohueksi viipaloituna
3 rkl kevyttä soijakastiketta
2 tl sokeria
1 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
kourallinen tuoretta basilikaa tai babypinaattia
½ tl kuminan siemeniä

Valmistus

  1. Käsittele vihannekset. Ota pakasteherneet sulamaan. Huuhtele parsakaali ja irrota kukinnot varresta. Pilko kukinnot 3–4 cm:n kokoisiksi paloiksi. Leikkaa varret noin 4 cm pituisiksi paloiksi ja suikaloi ne pitkittäin ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Leikkaa siivut tulitikun kokoisiksi tikuiksi (ns. julienne-tikuiksi).
  2. Laita tikuiksi pilkotut varret pieneen kulhoon. Lisää ½ teelusikallista suolaa ja laita kulho sivuun vähintään puoleksi tunniksi. Kaada tikuista valunut neste pois ja siirrä tikut puhtaaseen kulhoon. Lisää kulhoon 2 ruokalusikallista omenasiiderietikkaa ja ohueksi viipaloitu chili ja sekoita kevyesti. Jätä seos pikkelöitymään sillä aikaa, kun käsittelet kukinnot.
  3. Lämmitä uuni noin 225 asteeseen.  Laita parsakaalin kukinnot kiehuvaan miedosti suolattuun veteen ja keitä niitä 5 minuuttia. Kaada parsakaaleista vesi pois siivilän avulla. Laita parsakaalit takaisin kattilaan. Lisää joukkoon 2-3 rkl öljyä ja sekoita niin, että öljy tarttuu kunnolla kukintoihin. Kaada kukinnot leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista niitä uunissa noin 15 minuuttia, kunnes niiden pinta on hieman ruskistunut.
  4. Paahda hetken kuminan siemeniä pienellä paistinpannulla ja siirrä ne pienelle lautaselle odottamaan.
  5. Laita paistinpannu takaisin liedelle ja yhdistä siinä 3 ruokalusikallista soijakastiketta, 1 ruokalusikallinen omenasiiderietikkaa ja 2 teelusikallista sokeria. Anna seoksen kiehahtaa pari minuutta keskilämmöllä. Jos kastike tuntuu liian paksulta lisää 1–2 ruokalusikallista vettä. Käännä lämpö pois ja anna seoksen jäähtyä. Kastike sakenee, kun se jäähtyy.
  6. Lämmitä pakasteherneet nopeasti kattilassa.
  7. Yhdistä salaattiainekset laakeaan kulhoon. Laita ensin parsakaalinkukinnot ja ripottele niiden päälle soijakastiketta ja sekoita varovasti. Lisää sitten pakasteherneet ja pikkelöidyt varret. Ripottele kuminansiemenet ja basilika salaatin pinnalle ja tarjoile.