Teimme 8.5.2019 kevätretken Raaseporissa sijaitsevaan Fiskars Village -ruukkiyhteisöön. Käynnistimme retkipäivän tutustumalla oppaan johdolla Fiskarsin historiaan ja kylän kauniisiin, pääasiassa 1800-luvulla pystytettyihin rakennuksiin. Varhaisimmat merkinnät alueesta ovat peräisin vuodelta 1649, jolloin perustettiin Fiskars-joen rannalle kauniiseen luonnonmaisemaan alueen ensimmäinen masuuni. Vuosien kuluessa aluetta on laajennettu ja kehitetty. Vanhoja rakennuksia on kunnostettu erilaisiksi työpajoiksi ja verstaiksi, joiden ohella alueelta löytyy nykyään myös hotelli sekä runsaasti erilaisia myymälöitä, ravintoloita ja kahviloita.

Fiskarsin ruukki on tunnettu pitkästä käsityöläisperinteestään, mutta tänä päivänä alue on ennen kaikkea elinvoimainen suomalaisen taiteen ja muotoilun keskus, jossa on runsaasti katsottavaa myös modernimman taiteen ja muotoilun harrastajille. Varsinkin kesäisin Fiskarsin ruukki on suosittu matkailukohde ja kesällä matkailijoille on tarjolla runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia. Vuonna 2016 Fiskars Village palkittiin parhaana kotimaisena matkailukohteena ja vuonna 2017 se voitti Culture EDEN in Finland -kilpailun pääpalkinnon.

Kylässa asuu vakinaisesti noin 600 henkeä, pääasiassa käsityöläisiä, taiteilijoita ja erilaisten palvelujen tuottajia. Ehdimme historiaan painottuneen retkemme aikana tutustua monipuolisesti myös alueen palveluihin, mm. taiteilijoiden kädentaitoihin torilla sekä ravintolapalveluihin nauttimalla maukkaan lounaan ravintola Kuparipajassa.

Lämpimät kiitokset oppaallemme sekä mukana olleille martoille mielenkiintoisesta retkestä.

Jaa sivu