Osallistuimme 9.11.2021 opastetulle kierrokselle Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa. Pääsimme tutustumaan johtavan virolaisen modernistin Kondrad Mägin ainutlaatuiseen ja koloristiseen maailmaan sekä omatoimisesti myös japanilaisen Chiharu Shiotan ihastuttavaan lankalabyrinttiin.

Kondrad Mägi – Maalauksen arvoitus

Ennennäkemättömän laajaan näyttelyyn on saatu esille noin 150 Kondrad Mägin taideteosta eri aikakausilta. Näyttelyssä on esillä värikylläisiä ja tyyliltään varsin erilaisia teoksia, joita Mägi on maalannut Viron ohella matkoillaan mm. Venäjällä, Pariisissa, Suomessa ja Ahvenanmaalla, Norjassa sekä Italiassa. Vaikka Mägi kuvaili olevansa ”Pohjolan poika”, niin maisemakuvissa ei juuri ole talvisia luontokuvia, vaan taiteilija maalasi mieluummin värikkäitä eteläeurooppalaisia maisemia. Muotokuvissa puolestaan pääsevät esille etupäässä naiset.

EMMAn laajassa näyttelyssä on teoksia useista Viron museoista sekä yksityisten ihmisten kokoelmista. On hienoa, että taulut ovat säilyneet jälkipolvien ihasteltavaksi, vaikka ne ovat syntyneet viime vuosisadan alkupuolen myllerryksissä. Tapiolassa Mägin taulut ovat esillä 23.1.2022 saakka, minkä jälkeen näyttely siirtyy Tanskaan.

Äärirajoilla -näyttely

Mägin näyttelyn päätteeksi tutustuimme pikaisesti omatoimisesti myös japanilaisen Chiharu Shiotan Äärirajoilla-näyttelyyn. Taiteilija on luonut noin 300 kilometristä punaista lankaa aivan ihastuttavan labyrintin.  Uskomattoman taidokkaasti pingotettujen lankaluomusten lomaan on sijoitettu ovia, joista vierailija voi käydä sisään ja jatkaa matkaansa vaihtoehtoisia reittejä pitkin. Labyrintti on nähtävissä EMMAssa 27.11.2021 saakka.