Tervalammen Martat kokoontuivat usein kylätalo Sampolassa , vuoden 2021 alusta saimme uudeksi kylätaloksi entisen Tervalammen koulun, jossa on hienot puitteet sisä- ja ulkopuuhiin.

 

TERVALAMMEN MARTAT VUOKRAAVAT KAHVIASTIASTOA JA KUOHUVIINILASEJA  TILAISUUKSIIN. MYÖS MEHU-MAIJA ON VARATTAVISSA.

Vuokraamme juhla- ym. tilaisuuksiin kahviastiastoa sekä kuohuviinilaseja. Tiedustelut astiaston hoitajalta Marita Niiraselta, puhelin 045-6391175.

Mehu-Maijan voivat yhdistyksen jäsenet varata ilman maksua, muille vuokrauksesta peritään pieni maksu.

TERVALAMMEN MARTTOJEN TOIMIHENKILÖT 2020

24.2.2020  – vuosikokouksessa  ja jäljempänä hallituksen järjestäytymiskokouksessa valittiin toimihenkilöt tälle vuodelle.

 • Puheenjohtaja ja kässämartta Sunni Krug, sähköposti: martatsunni@gmail.com
 • Varapuheenjohtaja sekä vertais- ja kansainvälinen martta Aila Lindroos, puh. 0505411390, sähköposti: Aila.Lindroos@kolumbus.fi
 • Sihteeri ja mediamartta  Leila Pohjola. puh. 0407733026, sähköposti: leila@nordem.fi
 • Taloudenhoitaja Eija Anttila
 • Hallituksen jäsen ja puutarhamartta Riitta Rauvala
 • Hallituksen jäsen  ja kulttuurimartta Jaana Vento
 • Hallituksen jäsen ja kässämartta Anne Saksa
 • Hallituksen jäsen ja astiavuokraus Marita Niiranen, puh. 0456391175
TOIMINTASUUNNITELMA JA -KALENTERI 2020

HYVÄ ARKI KUULUU KAIKILLE

Marttojen toiminnalle tärkeitä periaatteita ovat yhdessä tekemisen ilo, kestävät valinnat ja avoimuus. Tervalammen Martat järjestää mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia Marttojen vuoden teemojen pohjalta. 2020 – painopisteet ovat

 • Martat tekevät arjen tekoja huomista varten
 • Martat kohtaavat ja mahdollistavat kohtaamisia
 • Martoille kaikki ovat yhdenvertaisia

Tervalammen Martat täyttää 90 vuotta 3.3.2020. Juhlistamme sitä marttaillassa Hiekkahentusessa merkkipäivänä ohjelmallisella ruokailulla. Siivouspäivänä ja kesäkahviloilla pyrimme saamaan kyläläiset mukaan toimintaamme ja osallistumme kilpailijoina Tervalammen Tehon elokisoihin. Kutsumme kyläläisiä myös mukaan vierailulle Vantaan Energian jätevoimalaan marttailuviikolla lokakuussa. Tavoitteena on löytää marttailuumme mukaan aktiivisia uusia jäseniä.

Marttojen ruokateemana tänä vuonna on ilmastoruoka ja ruoan ympäristövaikutukset. Osallistumme ketjukoulutukseen ja pidämme aiheesta marttaillan. Myös leivontakurssi pidetään. Vuoden 2020 nimikkovihannes on paprika, marja on tyrni, sieni suppilovahvero ja yrtti käenkaali eli ketunleipä.

Käymme Uudenmaan Marttojen järjestämissä koulutuksissa ja hyödynnämme opittuja asioita omissa marttailloissa. Ruokamarttoina ovat Mimosa Virkkunen ja Aila Lindroos. Kolmas ruokamartta pyritään nimeämään vuoden aikana. Riitta Rauvala ja Kirsti Salo ovat puutarhamarttoja. Tämän vuoden teemana on vieraslajien torjunta. Anne Saksa ja Sunni Krug ovat käsityömarttoja. Maaria Melin on mediamartta. Jaana Vento ryhtyy kulttuurimartaksi. Aila Lindroos on myös vertaismartta sekä kansainvälinen martta sekä kuuluu Uudenmaan Marttojen hallitukseen.

Järjestämme totuttuun tapaan yhdistyksen jäsenille marttailtoja sekä retkiä. Marttaillat pidetään yleensä joka kuukauden toisena tiistaina. Marttailtoihin  jokainen ottaa mukaansa kahvimukin ja lautasen, joille useat martat ovat ommelleet tai virkanneet kantopussin. Valmistelemme ryijyä kylätalo Sampolan kokoustilamme seinälle. Kankaan painantakin tullee mukaan marttaillan ohjelmaan. Siivouspäivänä Pyrimme myös osallistumaan johonkin isompaan tapahtumaan lähialueilla. Osallistumme Vihdin Marttojen toimintaan kuten Maailman suurimpaan marttailtaan 13.2. ja talkootehtäviin.

TOIMINTAKALENTERI 2020

TAMMIKUU Emäntä

Ti 7.1. Marttailta Eija-Riitta Lindrothilla. Eve

HELMIKUU

To 13.2. Maailman suurin marttailta Nummelan srk-talolla Vihdin Martat 

Ma 24.2. Vuosikokous Sampolassa Eve, Eija ja Aila

MAALISKUU

Ti 3.3. 90-vuotismarttailta Sampolassa Sunni, Leila, Eija

HUHTIKUU

Ti 7.4. Nyt Leivotaan -kurssi Leila Pohjolan luona Mimosa ja Leila

Viikko 17 Hyvä kiertoon – tapahtuma yhteistyössä Ojakkalan 

Marttojen kanssa Sunni

TOUKOKUU

Ti 12.5. Nuotiopaikan rakentamistalkoot Riitta, Eve

La 23.5. Siivouspäivä, kahvila ja taimitori Tervalammen koululla Avoin 

? Villiyrttikurssi Ojakkalan Marttojen kanssa Leila

KESÄKUU

La 6.6. Kesäkahvila Tervalammem koululla Avoin

Ti 9.6. Lupiinien hävitystalkoot Tervalammentien varressa Riitta

La 13.6. Kesäkahvila Tervalammen koululla Avoin

HEINÄKUU

Ti 28.7. Martanpäiväretki Vanhankaupunginlahdelle/Annalan PuutarhaanRiitta

ELOKUU 

Ti 11.8. Rantakalakurssi Paula

La 29.8. klo 11-14 SIIVOUSPÄIVÄ TERVALAMMEN KOULULLA
Lauantaina 29.8. on Valtakunnallinen siivouspäivä ja silloin järjestämme kirpputorin kaikille halukkaille Tervalammen koulun pihalla. Tarjoilemme kahvia ja leivonnaisia. Tähän tarvitsemme useita talkoolaisia joukostamme. Sunni on emäntänä.

Su 30.8. Tervalammen Tehon Elokisat
Osallistumme joukolla johonkin sopivaan lajiin Elokisoissa. Tästä tulee tietoa lisää myöhemmin.Kisojen jälkeen on Tervalammen kyläyhdistyksen kyläkokous koululla.

SYYSKUU

Ti 8.9.klo 18.30 KÄSITYÖ- JA PUUROILTA SAMPOLASSA
Marttaillassa jatkamme keskeneräisiä käsityöprojekteja, jotka ovat ryijy ja marttailupussukka. Anne Saksa opastaa niiden tekoa. Aila Lindroos tekee puuron ja marttaillan tuoton lahjoitamme Marttojen kehitysyhteistyöhön.

LOKAKUU

Ti 6.10. VIERAILU VANTAAN ENERGIAN JÄTEVOIMALAAN
Viikko 5.-11.10. on Marttailuviikko teemana energia.
Mikäli vieraluja järjestetään, menemme 6.10. tutustumaan Vantaan Energian jätevoimalaan ja kutsumme myös muita tervalampelaisia mukaan retkelle. Tästä tulee lisätietoa myöhemmin.

Ti 13.10. klo 18.30 ILMASTORUOKAKURSSI
Tiistaina 13.10. klo 18.30 on Ilmastoruokakurssi Kuikussa Nummelassa Mimosa Virkkusen opastamana. Tästäkin tulee lisätietoa myöhemmin.

MARRASKUU

Ti 10.11. klo 18.30 EKOLOGISEN SIIVOUKSEN ILTA SAMPOLASSA
Sunni Krug opastaa ekologisessa siivouksessa.

JOULUKUU

Ti 15.12. Pikkujoulu, paikka vielä avoin.

 

KOULUTUKSIA

Ma 27.1. Ruokamarttojen Ilmastoruokakurssi. Mimosa Virkkunen osallistuu.

La 1.2. Kässämarttojen Kankaanpainantapaja. Anne Saksa osallistuu.

Ma 24.2. Puutarhamarttojen ketjukoulutus teemalla monimuotoinen puutarha. Riitta Rauvala ja Kirsti Salo osallistuvat.

Ma 11.5. Ekologisen siivouksen kurssi. Sunni Krug osallistuu.

Ma 23.3. Mediamarttakurssi. Maaria Melin tai Leila Pohjola osallistuu.

 

Muita koulutuksia tarpeen mukaan.

**************************************************************************************************************

MARTTOJEN TOIMIHENKILÖT 2019

Vuosikokouksessa  ja sen jälkeen pidetyssä hallituksen kokouksessa 25.2.2019 valittiin toimihenkilöt vuodelle 2019.

 • Puheenjohtaja ja kässämartta Sunni Krug, sähköposti: martatsunni@gmail.com
 • Varapuheenjohtaja sekä vertais- ja kansainvälinen martta Aila Lindroos, puh. 0505411390, sähköposti: Aila.Lindroos@kolumbus.fi
 • Sihteeri ja mediamartta Leila Pohjola. puh. 0407733026, sähköposti: leila@nordem.fi
 • Taloudenhoitaja Eija Anttila
 • Hallituksen jäsen ja astiavuokraus Marita Niiranen, puh. 0456391175
 • Hallituksen jäsen ja kässämartta Anne Saksa
 • Hallituksen jäsen ja puutarhamartta Riitta Rauvala
 • Hallituksen jäsen ja kunniajäsen Aili Nissinen
 • Puutarhamartta Kirsti Salo
 • Ruokamartta Mimosa Virkkunen
TOIMINTASUUNNITELMA JA -KALENTERI 2019

Vuonna 2019 Marttajärjestö täyttää 120 vuotta. Juhlavuotta vietetään yhdessä Marthaförbundetin kanssa. Uudenmaan Martat juhlivat myös 90-vuotistaivaltaan. Marttojen vuoden 2019 teemana on Hyvä arki kuuluu kaikille. Tammikuussa julkaistaan marttojen keittokirja ja helmikuussa marttojen historiikki. Tervalammen Martat ottavat osaa juhlavuoden tapahtumiin ja järjestävät omia tilaisuuksia marttavuoden teemojen pohjalta. Pidämme totuttuun tapaan yhdistyksen jäsenille marttailtoja sekä retkiä luontoon ja puutarhoille.

Osallistumme Marttojen juhlavuoden käsityötempaukseen: Sukat äidille. Jokaiselle ensimmäisen lapsensa synnyttäneelle ja adoption kautta lapsensa saaville lahjoitetaan villasukat.

Marttojen vuoden ruokateema on kananmua. Osallistumme ketjukoulutukseen ja pidämme aiheesta marttaillan. Vuoden nimikkovihanneksia ovat juurikkaat: puna-, kelta-,valko- ja raitajuurikkaat. Vuoden marja on puolukka.

Käymme Uudenmaan Marttojen järjestämissä koulutuksissa ja hyödymmämme opittuja asioita omien marttailtojen ohjelmissa. Ruokamartaksi kouluttautuva on haussa. Riitta Rauvala ja Kirsti Salo ovat puutarhamarttoja ja osallistuvat ketjukoulutukseen. Anne Saksa ja Sunni Krug ovat käsityömarttoja. Leila Pohjola on mediamartta. Aila Lindroos on ruokamartta, vertaismartta sekä kansainvälinen martta. Aila Lindroos kuuluu Uudenmaan Marttojen hallitukseen.

Marttaillat pidetään yleensä joka kuukauden toisena tiistaina. Runomarttaillan innoittamina olemme ajatelleet, että jokaiseen marttailtaan valitsemme runon, joka luetaan ääneen. Marttailtoihin jokainen ottaa mukaansa kahvimukin ja lautasen kertakäyttöastioiden käytön vähentämiseksi. Olemme myös tänä vuonna mukana järjestämässä Huhmarin kevät -tapahtumaa. Osallistumme Vihdin Marttojen toimintaan kuten Maailman suurimpaan marttailtaan 31.1. ja talkootehtäviin.

TOIMINTAKALENTERI 2019

TAMMIKUU                                                                                                                                  Emäntä

Ti 8.1.Marttailta Eija-Riitta Lindrothilla.                                                                                         Eve

To 31.1. Maailman suurin marttailta Nummelan seurakuntatalolla                                               Vihdin Martat

HELMIKUU

25.2. Vuosikokous Ridalin kartanossa                                                                                             Leila

MAALISKUU                                                                                                                    

Su 10.3. Uudenmaan Marttojen juhlajumalanpalvelus Temppeliaukion kirkossa, kuljetus              Vihdin Martat

Ti 12.3. Marttailta. Kahvimuki- ja lautaspussi marttailtoihin.                                                             Anne

To 28.3. Marttajärjestön syntymäpäivä (29.3.). Kynttilän tai seppeleen                                           Leila

              vienti Elin Karhumäen haudalle.

HUHTIKUU

La 6.4. Uudenmaan Marttojen hyvinvointiristeily, yhteiskuljetus                                                         Vihdin Martat

Ti 9.4. Marttailta. Aila Lindroos kertoo Etiopian matkasta                                                                    Aila

Huhtikuun loppu Vanjärven linturetki Leila

TOUKOKUU

La 4.5.? Huhmarin kevät -tapahtuma Palojärvellä                                                                               Aila

Ti 14.5. Marttailta. Langan värjäys Sunnin pihalla                                                                              Sunni

? Villiyrttikurssi Ojakkalan Marttojen kanssa                                                                                         Aila

KESÄKUU

Su 16.6. Ilolan arboretum Salossa, opastus                                                                                       Leila

8.-9.6. Suunnistuksen maailmancup Tervalammella. Talkootyötä?                                                     Leila

viikko 26 Maila Klemettisen ruusupuutarha Evitskogissa                                                                    Leila

HEINÄKUU

La 26.7. Martan päivän tapahtuma Avoin

ELOKUU

Ti 13.8. Luontoretki yhdessä Karkkilan Marttojen kanssa?                                                                 Leila

? Uudenmaan Marttojen piknik Avoin

SYYSKUU

8.-15.9. Marttailuviikko

Su 8.9. Marttojen juhlajumalanpalvelus Turussa

Ti 10.9. Marttailta. Uuden martan ilta. Teemana kananmuna

La 14.9. Marttatori Senaatintorilla. Yhteiskuljetus                                                                               Vihdin Martat

LOKAKUU

Ti 9.10. Marttailta. Nepalilaisen ruuan kurssi                                                                                       Mimosa

MARRASKUU

La xx.11. Suklaan valmistuskurssi Mikkolan suoramyynnissä Lopella?

JOULUKUU

Ti 10.12. Pikkujoulu esimerkiksi Nuottakodossa, saunomista ja iltapala

Tiedossa olevia koulutuksia:

19.1. Yhdistyssivukoulutus. Leila Pohjola osallistuu.

6.3. Puutarhamarttojen ketjukoulutus. Riitta Rauvala ja Kirsti Salo osallistuvat.

25.3. Ruokamarttojen ketjukoulutus aiheena kananmuna. Mimosa Virkkunen osallistuu.

******************************************************************************************************
TERVALAMMEN MARTTOJEN TOIMIHENKILÖT 2018

Vuosikokouksessa  ja sen jälkeen pidetyssä hallituksen kokouksessa 26.2.2018 valittiin toimihenkilöt vuodelle 2018.

 • Puheenjohtaja Aila Lindroos, puh. 0505411390, sähköposti: Aila.Lindroos@kolumbus.fi
 • Varapuheenjohtaja ja kässämartta Sunni Krug, sähköposti: martatsunni@gmail.com
 • Sihteeri ja nettitiedottaja Leila Pohjola. puh. 0407733026, sähköposti: leila@nordem.fi
 • Astiavuokraus ja hallituksen jäsen Marita Niiranen, puh. 0456391175
 • Rahastonhoitaja Eija Anttila
 • Hallituksen jäsen ja kässämartta Anne Saksa
 • Hallituksen jäsen ja puutarhamartta Riitta Rauvala
 • Hallituksen jäsen ja kunniajäsen Aili Nissinen

TERVALAMMEN MARTTOJEN TOIMINTASUUNNITELMA JA -KALENTERI 2018

Marttojen vuoden 2018 kotitalousneuvonnan teemana on Arkiruoka on järkiruokaa. Vuoden nimikkokasvit ovat: vihannes on pavut, yrtti nokkonen, marja vadelma ja sieni on kangashapero. Osallistumme Marttojen patalapputempaukseen ja syyskuun Marttailuviikkoon sekä omassa marttaillassa että Vihdin Marttojen järjestämään tapahtumaan.

Käymme Uudenmaan Marttojen järjestämissä koulutuksissa ja hyödymmämme opittuja asioita omien marttailtojen ohjelmissa. Anne Saksa ja Sunni Krug kouluttautuvat edelleen käsityömarttoina. Riitta Rauvala on puutarhamartta ja käy koulutuksissa. Ruokamarttakoulutukselle on myös tarvetta. Aila Lindroos on vertaismartta ja käynyt Kotivara-ruokakoulutuksen.Aila Lindroos kuuluu Uudenmaan Marttojen hallitukseen.

Marttaillat pidetään yleensä joka kuukauden toisena tiistaina. Olemme myös tänä vuonna mukana järjestämässä Huhmarin kevät -tapahtumaa 5.5.2018. Hoidamme ruokailun ja pidämme samalla Marttojen patalapputempauksen. Osallistumme Vihdin Marttojen toimintaan ja talkootehtäviin.

Tervalammen Marttojen historiikki vuosilta 1930–2015 valmistuu helmikuussa.

TERVALAMMEN MARTAT: TOIMINTAKALENTERI 2018

TAMMIKUU                                                                                  

Ma 8.1. Marttailta Sampolassa. Suunnitellaan vuoden toimintaa.

HELMIKUU

Ma 26.2. Vuosikokous Hopeaniemi Resortissa.

MAALISKUU

Ti 20.3. Patalappuilta, craftismiaiheita Sampolassa. Sunni ja Anne

HUHTIKUU

Ti 10.4. Etiopialainen ilta. Aila

TOUKOKUU

La 5.5. Huhmarin kevät -tapahtuma Palojärvellä, patalapputempaus.

Ti 15.5. Papujen istutusilta.  Riitta

KESÄKUU

To 5.6. Strutsitilavierailu Rajamäellä. Leila 

? Retki Haagan alppiruusupuistoon.  Leila

HEINÄKUU

Su 1.7. Avoimet Puutarhat -päivä

ELOKUU

Ti 14.8. Rokokallioretki. Leila

SYYSKUU

Ti 11.9. Marttailuviikon marttailta. Tuttava mukaan ja omasta sadosta ruokia 

sekä Kotivara-ruokakoulutus. Aila                                                                                

LOKAKUU

Ke 10.10. Aleksis Kiven päivän runoilta.Marita

MARRASKUU

Ti 13.11. Kasvisruokakurssi Ailin kotona. Sunni

JOULUKUU

Ti 11.12. Pikkujoulu ja narsissipeiton kuvion opettelua Eijalla.Anne, Sunni ja Eija

Tiedossa olevia koulutuksia

5.4. 2018 Sunni menee kasvisruokakurssille

21.1. ja 29.1. Anne on käynyt Lapanen onteloneuleena -kurssin

Riitta menee Papujen istutus-kurssille