Tervetuloa tutustumaan Toivon Marttojen kuvagalleriaan. Näet jokaisen kuvan täysikokoisena klikkaamalla kuvaa.

Kuvia vuodelta 2022

20.9. Kauppatorilla Järjestöjen päivässä

Turun uudistettua kauppatoria juhlittiin mm. Järjestöjen päivällä tiistaina. Myös Turun Marttayhdistys osallistui tapahtumaan omalla esittelypisteellään. Yhdistyksen toimintaryhmät päivystivät siellä vuorotellen, tunnin vuoro oli myös Toivon Martoilla. Oli mukavaa tavata muiden toimintaryhmien edustajia sekä erityisesti yleisöä, joka pysähtyi esittelypisteellemme kuulemaan marttailusta ja yhdistyksemme toimintaryhmien toiminnasta.

19.9. ”Kirsi sellaisena kuin hänet muistan”

Vieraakseemme syksyn ensimmäiseen marttatapahtumaamme Marttakulmassa saapui Liisa Vehmas Kupittaan Marttojen toimintaryhmästä. Liisa kertoi meille elävästi monia muistojaan ystävästään runoilija Kirsi Kunnaksesta. Liisan eläväisen esityksen myötä saimme kaikki pienen pilkahduksen upeasta ja monipuolisesta taiteilijasta.

5.9. Syysretki Suomen maatalousmuseo Sarkaan

Parikymmentä Toivon Marttaa kokoontui maanantaiaamuna Tuomiokirkkoaukiolle valmiina nousemaan bussin kyytiin kohti Loimaata. Kohteemme Suomen maatalousmuseo Sarka on maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo, joka avattiin kesällä 2005. Toukokuussa 2021 Sarka valittiin vuoden museoksi. Osa Marttojen perinnekeskuksen tavaroista siirrettiin Sarkaan Syreenin lopettaessa aikoinaan toimintansa Mikkelin Kenkäverossa.

26.7. Martan päivän tapaaminen Kupittaan siirtolapuutarhassa

Tällä kertaa sään ei voinut sanoa suosineen retkeämme. Vettä satoi kaatamalla, mutta se ei tunnelmaa lannistanut. Muutimme ohjelmaa sen verran, että joimme ensin kahvit kera herkullisen omanapiirakan siirtolapuutarhan kerhotalossa ja kuulimme samalla Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistyksen puheenjohtajan Eija Meriluodon esittelyn siirtolapuutarhan historiasta ja nykyajasta. Tämän jälkeen puimme sadevarusteet yllemme lähdimme kiertelmään upeaa aluetta.

Kupittaan siirtolapuutarha sijaitsee vain kivenheiton päässä omasta Marttakulmastamme, joten tämä oli lähiretkeilyä parhaimmillaan. Alueella voi vapaasti kierrellä käytävillä, joista näkee vilauksia hienoihin puutarhoihin. Jotkut puutarhat pitävät avoimia portteja tiettyinä aikoina. Kerhotalossa on kesäisin loppuviikosta avoinna oleva kesäkahvila, jota pitää 4H-yhdistys. Tämä tieto kirvoitti osallistujissa monia muistoja omilta 4H-ajoilta, erityisesti muisteltiin sokerijuurikkaan nostoa.

17.5. Kevätretki Lietoon ja Paimioon

Pitkästä aikaa pääsimme taas marttaporukalla kevätretkelle. Tänä vuonna retkeilimme lähiympäristössä Liedosta Paimioon.

Ensimmäinen kohteemme oli Liedon Pyhän Pietarin Kirkko, jonka uusittuun kirkkotilaan tutustuimme kirkkoherra Risto Leppäsen opastuksella. Kirkolta jatkoimme Nautelan kartanoon lounaalle. Lounastauon jälkeen suuntasimme kohti Paimiota, jossa ensimmäisenä kohteena oli Paimion parantola, sekin kaikin puolin uudistettuna. Valitettavasti parantola uusi ravintola Toivo odotti vielä kesäkuisia avajaisiaan, mutta tutustuimme myös siihen tilaan.

Viimeinen kohteemme oli pieni Pyhän Jaakobin kirkko Paimion Hevonpäässä. Sielläkin meitä odotti suontio Maria Kuopilan asiantunteva opastus. Nautimme kuitenkin ensin kirkonmäellä pienen välipalan ja opastuksen jälkeen vielä bussissakin jäsenemme Maija Lehtinen kertoi meille lapsuudestaan Hevonpäässä. Paluumatka meni nopeasti näitä lapsuusmuistoja kuunnellessa.

Kiitos kaikille mukavasta retkestä ja hyvää kesää!

2.5. Kaikkea kalasta!

Kalaliike Herkkunuotta on perustettu Turun kauppahalliin 26.9.2007. Herkkunuotan kauppiaat Taina ja Johan Hellsten tulivat vierailulle marttatapaamiseemme kertomaan kaikkea kalasta.

Kala valmiiksi valmistettuna tai puolivalmiina on päivän trendi, muita kaloja hankitaan lähinnä kesällä savustukseen ja grillaukseen. Nykyisin kalat myydän lähes kokonaan valmiiksi maustettuina. Vinkiksi saimme, että itsekin kannattaa aloittaa kala-aterian valmistaminen aina kalan maustamisesta, maun imeytymiseen menee oma aikansa.

Lähiruoka ja ruokatuotannon eettisyys pitää tänä päivänä ottaa huomioon, seuraava iso haaste on vähemmän hyödynnettävän kalan tuotantokulujen pienentäminen. Käsityö on kallista, joten innovaatioita kaivataan tässäkin kohtaa. Pitkään keskustelimme silakasta, miksi sitä ei valmisteta kotona, vaikka silakkapäivä Herkkunuotan Bistrossa on aina kiireinen. Silakkaa kun syö 180 g, niin sillä saa tyydytettyä koko vuorokauden D-vitamiinin tarpeen! Miksi kuluttajat suosivat ainoastaan siikaa, ahventa ja kuhaa? Tosin hauen suosio on nousussa, mutta lähinnä jauhettuna pihveihin ja terriineihin.

Kun ostaa valmiita kala-annoksia tai puolivalmiita tuotteita kotiin, niin voi samalla tutustua uusiin kalalajeihin ja siihen mitä kaikkea herkullista niistä voi valmistaa. Herkkunuotan nettisivuilla on paljon vinkkejä ja reseptejä kotikokeille. Herkkunuotasta saa myös ostaa kalalientä pakasteena, aika hyvä vinkki kalakeiton ystäville. Tiesitkö, että yhden kalan soppaan tarvitaan kalaliemeen kymmenen kalan ruodot?

Paljon muustakin juttelimme ja viisaammiksi tulimme. Mahdolliset asiavirheet tässä tekstissä jäävän täysin kirjaajan huonon kalatietouden piikkiin. Kiitos Tainalle ja Johanille erittäin viihdyttävästä ja opettavaisesta tuokiosta Marttakulmassamme!

4.4. ”Saanko luvan?”

FM Marja Tuohimaa saapui kertomaan Uittamon tanssilavan historiasta huhtikuun ensimmäiseen ja pääsiäisestä johtuen ainoaan tapahtumaamme. Vaikka ulkona satoi lähes räntää, siirryimme tangon sävelin kesäisen tanssilavan tunnelmiin 🎶. Uitun lava oli kuulemma ylinnä hierarkiassa, kertoi Marja. Ensin piti käydä harjoittelemassa Peurakalliolla ennen kuin kehtasi tulla Uittamolle. Aika nuoria olivat kävijät 1960-luvulla, juuri rippukoulun käyneitä ja jopa solttupojat läheiseltä kasarmilta katsottiin aivan liian vanhoiksi! Tosin laivaston silakat saivat armon nuorten neitien silmissä, olihan pojilla kevyemmät jalkineet ja komeampi puku kuin puskajusseilla.

Tällaista ja paljon muuta saimme kuulla Marjalta. Lopuksi pääsimme kertomaan myös omia muisteloitamme sekä Uittamolta että muilta tanssilavoilta. Arjan säestyksellä lauloimme itsekin porukalla muutaman tangon, huipentumana Satumaan: ”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa…” 🎶

21.3. Marttojen kotitalousneuvonnan historiasta

Raumalla nykyisin vaikuttava entinen jäsenemme Marja Lamminen kertoi meille kotitatalousneuvonnan kehityksestä Marttojen historian aikana. Marja suoritti järjestöosaajaopinnot Marttaliitossa vuonna 2019 ja tämä esitys perustui näiden opintojen tuloksiin.

Jälleen kerran tuli todistetuksi, että Martat ovat aina vähintäänkin ajantasalla, ellei jopa eturintamassa kotitalousasioiden kehittämisessä. Kun jokin uusi asia, kuten jääkaappi, mikroaaltouuni tai muu sellainen kodin apuväline on tullut markkoinoille, Martat ovat heti mukana kouluttamassa ja ottamassa käyttöön uutuuksia. Esimerkiksi ensimmäinen ketjukoulutuksen aihe 1950-luvulla oli sähkövuoka ruuanlaitossa!

7.3. Apuvälineitä arkea helpottamaan

Marttakulman alakerrassa sijaitsee Suomen Apuvälinekauppa. Apuvälineitä on nykyään paljon muitakin kuin kävelykeppi ja kyynärsauvat. Emilia Virtanen tuli alakerrasta meidän vieraakseemme kertomaan kaupan valikoimasta. Saimme vinkkejä helpompaan arkeen apuvälineitä hyväksi käyttämällä ja tutustuimme moniin apuvälineisiin, joista osa oli tuttuja, mutta moni aivan uusi tuttavuus.

Päätimme viime hetkellä lisätä ohjelmaan myös kertauksen Marttojen kotivaraohjeista. Katsoimme netissä olevat ohjeet Lenin johdolla ja keskustelimme niistä. Mediamarttamme Leni Blomvall on käynyt Marttojen ketjukoulutuksen aiheesta syksyllä 2020, nyt mietimme kotivaraa myös nykyisen maailman tilanteen heijastamana.

21.2. Kylistä kasvoi kaupunki -luento

Marttatapaamisessamme tutkija Sanna Kupila Turun museokeskuksesta kertoi meille Turun entisistä kylistä. Monet nimistä olivat tuttuja, mutta esimerkiksi Kakkarainen taisi olla meille oudompi paikka.

Tunti oli aivan liian lyhyt aika näin mielenkiintoiselle aiheelle. Onneksi maaliskuun puolivälin paikkeilla ilmestyy toinen painos Kylistä kasvoi Turku -kirjasta ja luentosarjaakin on aiheesta tulossa.

Esityksen jälkeen joimme kahvit, lauloimme kiitos- ja onnittelulaulut 🎶💐 sekä kuulimme Marja-Liisalta ajankohtaisia marttakuulumisia. Ihanaa, kun voimme jälleen tavata säännöllisesti. Puheensorinan perusteella näitä kohtaamisia on kaivattu!

7.2. Kevätkokous ja askartelua

Kevätkokouksen jälkeen Mirja ja Kirsti ohjasivat meitä askartelussa. Samalla kerroimme kuulumisiamme ja nautimme siitä, kun pitkästä aikaa tavattiin.

Kuvia vuodelta 2021

Joulujuhla 13.12.2021 Mikaelin seurakuntakodissa

Kerhotapaaminen 29.11.2021

Maanantain tapaamisessa meillä vieraili sh Irmeli Vainio kertomassa ensiapuasioista. Elvytyksestä mieleen painettiin mm. luvut 30 ja 2: kolmekymmentä painallusta ja kaksi puhallusta.

Paljon muitakin neuvoja saimme vauhdikkaassa ja mielenpainuvassa esityksessä. Nyt viimeistään kaikki älypuhelimien omistajat asentavat kotona 112-sovelluksen omaan puhelimeensa sekä harjoittelevat kaiuttimen käyttöä puheluissa.

Lopuksi vielä kerrattiin parasta kaatumisasentoa. Ajankohtainen asia nyt, kun talven pakkaset paukkuivat ja liukastakin on jo ollut.

Kerhotapaaminen 15.11.2021

Tämän tapaamisemme aiheena oli lääkkeiden yhteensopivuus. Aiheesta oli tullut meille kertomaan apteekkari Silja Ketonen. Osoittautui, että monet käyttämämme lääkkeet voivat esimerkiksi menettää tehoaan, jos samaan aikaan syömme jotain ihan tavallisiakin ruoka-aineita, kuten esimerkiksi vihreitä kasviksia tai greippiä. Kaikille jäsenille jaettiin lista yleisimmin muistettavista yhdistelmistä. Mutta tärkein oppi meille oli: kuuntele lääkäriä, kysy apteekista ja lue pakkausseloste!

Kahviemäntä Pirjo oli leiponut hirmun hyviä suolaisia muffinsseja. Yleisön pyynnöstä saimme ohjeen Pirjolta. Se löytyy kuvana tuosta alta ja Snellmanin linkkinä täältä.

Kerhotapaaminen 1.11.2021

Eilisessä Toivon Marttojen tapaamisessa oli paljon iloista ohjelmaa.

Salimme läpi oli viritetty pyykkinaru ja narulle oli ripustettu kattava valikoima nimettömiä eri aikakausilta. Oli pitsilahjetta ja vaaleanpunaista puolipunttista… Irmeli kertoi meille nimettömien historiasta ja miksi ne ovat nimettömiä.

Seuraavaksi siirryimme vaatekerroksissamme toiseen ääripäähän, essuihin. Essuthan ovat hyvin tärkeitä kestävän kehityksen kannalta suojatessaan vaatteitamme tahroilta. Eli Garderobi-hengessä mentiin. Jäsenemme olivat kaivaneet kaapeistaan essun vanhimmasta päästä. Pidimme esittelykierroksen, jossa jokainen samalla kertoi essustaan. Oli äidiltä perittyä ja pojalta lainattua, oli kansa- tai oppikoulussa tehtyä, ystävältä saatua, matkamuistoa… kuulimme lähes neljäkymmentä ihanaa tarinaa. Nauroimme ja vähän liikutuimmekin. Ihana tutustumiskierros!

Lokakuu on perinteisesti Marttojen puurokuu. Vaikka lokakuu ehti jo mennä, järjestimme vielä oman puurotilaisuuden. Marja-Liisa oli keittänyt riisipuuroa ja Terttu tehnyt ohrapuuroa uunissa sekä keittänyt lisäksi vielä rusinasoppaa. Herkullista oli kaikki! Marttojen puurokuun tapahtumien tuotot lahjoitetaan Marttojen kehitysyhteistyölle ja niin teimme meidänkin tapauksessamme.

Turun Marttayhdistyksen syyskokous 25.10.2021

Turun Marttayhdistyksen syyskokouksessa oli hyvä edustus omasta toimintaryhmästämme. Marjatta toimi kokouksen puheenjohtajana ja Sirpa esitteli yhdistyksen tilit.

Kokouksessa oli paljon hyvää keskustelua yhdistyksen ja toimintaryhmien toiminnasta.

Kerhotapaaminen 18.10.2021

Olimme saaneet tapaamiseemme sh Eija Säterin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksestä kertomaan meille luomien omatarkkailusta sekä luomihuoliklinikan toiminnasta. Esityksen aikana syntyi idea mahdollisesta ryhmäkäynnistä Hirvensalon luomiklinikalle.

Olemme ottaneet myös vaarin jäsenkyselyssä tulleesta toiveesta saada kahviemännille oma paikka salissa keittiön oven pielestä. Näin he pystyvät seuraamaan ohjelmaa sujuvasti keittiötoimiensa lomassa.

Syyskokous 4.10.2021

Syyskokous saatiin pidettyä sujuvasti kunniajäsenemme Marjatta Haaviston johdolla. Kokouksen jälkeen meitä viihdyttivät Arja & kumppanit hienolla Turku-aiheisella musiikkiesityksellään ”Kyl se simmot o”. Aplodeista ei meinannut tulla loppua, ellei Marja-Liisa olisi laittanut koko porukan laulamaan Varsinais-Suomen maakuntalaulua.

Syyskokouksessa oli ensimmäistä kertaa käytössä kahvilipukkeet. Nyt ei tarvitse joka kerta olla mukana kolikoita, kunhan muistaa ottaa lipukkeen mukaan, niin ja nimilapun myös.

Kerhotapaaminen 20.9.2021

Vihdoinkin toimintaryhmämme kuluvan vuoden hallitus pääsi esittäytymään, vähän erilaisella tavalla. Päivän aiheena kuulimme esitelmän ”Arki helpommaksi – tolkkua tavaroihin”.

Retki Buddhalaistemppeliin 6.9.2021

Tutustuimme aurinkoisena loppukesän päivänä Turun Moisiossa sijaitsevaan buddhalaiseen Liên Tâm -luostariin (ent. Lootuksen sydämen temppeli). Opastetun kierroksen lisäksi meille tarjoiltiin vietnamilainen kevyt lounas. Ennen Moisioon saapumista nautimme opastetusta bussimatkasta tutustuen muuttuvaan Turkuun Turun linnan ympäristössä. Moisioon ajoimme Kirstinpuiston ja Liljalaakson kautta.

Martan-päivä risteily Rudolfinalla 26.7.2021

Onnistunut Martan päivän risteily. Sää suosi, ruoka oli hyvää ja mieli iloinen. Kiitos kaikille mukana olijoille!

 

Kuvia vuodelta 2019

Marttaliitto vietti 120-vuotisjuhliaan myös Turussa. Turun tuomiokirkossa pidettiin juhlajumalanpalvelus, jossa myös Toivon Marttojen jäseniä oli mukana kuulijoina, kuorossa sekä sanalukijana. Turun Marttayhdistyksen Marttanukkenäyttelyn avajaiset pidettiin heti kirkonmenojen jälkeen Suurtorilla.

”Kuin silloin ennen” -teemalla vietimme yhden marttatapaamisen. Kuvassa oikealta Kaisa Ruusunen, Aila Sundvall, Terttu Holkeri sekä Marjatta Haavisto.

 

 

Takaisin etusivulle