01.12.2022 Joulujuhla

Ravintola Suomalainen Pohja oli toistamiseen joulujuhliemme pitopaikkana, komeat puitteet. Puheenjohtaja ja sihteeri kättelivät meidät juhlallisesti tervetulleiksi. Tänä vuonna ei ollutkaan noutopöytää, vaan (melko miesmäiset) annokset tarjoiltiin lautasilla pöytään. Osalle ruokaa taisi olla liiaksi asti. Joululauluja kävi laulelemassa Hinni säestäjänsä kera. Eräs meistä: Maija, palkittiin 40-vuoden marttailusta; kukkia, taputuksia ja prinikka rintaan, hienoa. Ilta päättyi suunnitellusti yhdeksän korvilla, tästä on hyvä jatkaa jouluun valmistautumista. Kiitos järjestäjille!

17.11.2022

”Elämää 50-luvun Turussa” FT dos. Rauno Lahtinen

Paikalle oli saapunut runsas joukko meitä torstaimarttoja, kuvassa esimerkkinä vain yksi pöydällinen. Harmi kun ei tullut koko salia kuvatuksi. Marja kertoi kahvilukuna sähköstä ja sen säästämisestä, varsin ajankohtaista asiaa. Illan luennoitsija kertoi 50-luvun Turusta todella elävästi: bussiliikenteen aloittamisesta, Armin ja Gilin vierailusta, yleislakon mellakoista, kaupungin ensimmäisistä liikennevaloista… Esitys poiki kuuntelijoilta runsaasti omakohtaisia muistelmia kyseiseltä vuosikymmeneltä. Hieno esitys.

03.11.2022

”Hattu on pääasia”

Modisti, hatuntekijä Kristiina Kivelä kertoo mm. tohtorinhattujen valmistuksesta

Kuulemani mukaan illassa kerrottiin hauskasti ja laajasti hattujen ja hatuntekijän maailmaan kuuluneista ja kuuluvista asioista. Saimme lahjaksi (ei toki tohtorinhattua) kuvassa olevan upean punaisen lakin.

20.10.2022

”Kransseja luonnon materiaaleista Marianne Montosen opastuksella”

Aluksi puheenjohtaja esitteli ensimmäistä valmistunutta ryijynosaa. Kun kaikki ovat osasensa saaneet valmiiksi ja palautettua, kootaan niistä uusi ryijy Marttakulman seinälle.

Sitten kranssien tekoon. Sivupöydällä oli runsaasti eri materiaaleja ja Mariannen ”työkaluboksi” täynnä asiaan kuuluvia tarvikkeita. Porukka ryhtyi rohkeasti toimeen: hienoja kransseja tulikin tehdyksi. Ainakaan minun silmälasieni läpi ei näkynyt tyytymättömiä ilmeitä, eikä epäonnistuneita kransseja. Päinvastoin, useimmat meistä oppivat illan aikana jotain uutta, ja vakipaikkojen ”sekaantumisen” takia tuli puhutuksi muillekin kuin ihan oman pöydän kavereille. Lopuksi tietysti siivottiin sotkut pois. Kiitos Mariannelle ja muille järjestelyihin osallistuneille!

06.10.2022

”Sadonkorjuu… maistellaan syksyn makuja”

Runsaasti kauden juureksia ja kasviksia tarjolla! Alkudrinksuna hieman poreilevaa mustaherukkamehua, jonka jälkeen pääsimme käsiksi tarjoiluun. Täyteläistä juures/kasvissosekeittoa sekä ah-niin-maistuvaa focaccia. Löytyi myös raikasta salaattia, kuusenkerkkäsiirappia ja suolakurkkuja hunajan kera. Nam! Jotta iltamme ei olisi pelkkää nautiskelua, oli päätetty testata torstaimarttojen sienitietoutta. 10 haastavaa huokauksia aiheuttanutta kysymystä. Muutama kuitenkin taisi saada valittua kaikki vaihtoehdot oikein. Onnittelut heille. Tietovisan jälkeen kupposet kahvia ja makeata piirakkaa. Perähuoneen pöydälle oli keskuudestamme koottu itselle ylimääräisiä syksyn antimia, joista itse kukin kävi illan päätteeksi valitsemassa sopivaa kotiinviemistä. Antoista ilta, kirjaimellisesti.

22.09.2022

Tostaimarttojen syysretkikohteena kauppatorin laidalla sijaitseva 1846 käyttöön vihitty Turun ortodoksinen kirkko. Seurakunnan puolesta esittelystä ja kattavasta perehdytyksestä ortodoksiseen uskontoon vastasi Mikko, teki sen todella hyvin ja ajatuksella. Kiitokset hänelle! Esityksen jälkeen ihailimme 24 martan voimin sekä kirkkoa että upeita ikoneita. Kirkosta siirryimme torin kulmassa olevaan Otava-kahvilaan, jossa (kirkko)kahvien lisäksi tarjolla oli maistuvaa piirakkaa. Taisi olla useimmille meistä ensimmäinen – muttei varmasti viimeinen – visiitti paviljonkikahvilaan. Aina ei retkelle tarvitse lähteä kauas, kun läheltäkin löytyy hyviä kohteita

08.09.2022

Syyskausi aloitettiin kuuntelemalla aiemmin koronan takia peruuntunut luento aiheesta ”Huolestuttavatko luomet”. Puhujana oli Varsinais-Suomen syöpäyhdistys ry:stä Eija Säteri. Paikalla ilahduttava määrä meitä marttoja, ja kahvipöytä tietysti koreana. Kahvihetken alustuksena kuulimme Marjatalta miten kahvia ennen vanhaan keitettiin, ja minkälaisia käsityksiä siitä silloin oli. Yllätimme puheenjohtajan kanssa toinen toisemme kesken kuvaussession, ties missä ja koska hänen otoksensa putkahtavat esiin. Luento kertoi auringon ultraviolettisäteilyn vaaroista ja siitä, miten tärkeätä on suojata itsensä – ja lapsensa – säteilyltä. Puhetta oli tietysti myös erilaisista luomista ja siitä, minkälaisiin luomiin on kiinnitettävä huomiota. Saimme luomiklinikan yhteystiedot, sinne voi ottaa yhteyttä mikäli havaitsee erikoisen luomen. Tämä oli asiallinen tietoisku kuuman ja aurinkoisen kesän päätteeksi.

21.05.2022

Kevätretkemme Lehmirannan ja Teijon kautta Matidedahliin oli suosiollinen sään suhteen, upea loppukevään päivä. Lehmirannassa maistelimme suolaista piirakkaa kaffeen kera samalla järvimaisemaa ihaillen. Teijolle päästyämme huomasimme kirkon sijaitsevan jännittävästi korkean mäen päällä. Kirkon suntio kertoi siihen syyn (rakennuttajan usko tulevaan vedenpaisumukseen) ja paljon kirkon historiaan liittyviä tarinoita. Teijolta siirryimme ripeästi ja aikataulussa pysyen Matildedahlin ruukkikylään. Oppaina toimivat Krista Gustafsson sekä Aurora mitalilla palkittu mrs Matildedahl Tuula Gustafsson. Saimme tietoa sujuvasti kerrottuna 1600-luvun vasaralaitoksesta alkaen ja päättyen nykyiseen isolla työllä kunnostettuun ruukkialueeseen. Pitkä historia ja hieno nykytilanne. Krouvissa söimme maistuvan buffet-lounaan, jonka jälkeen pääsimme vapaasti kiertelemään kauppaa jos toistakin. Ostosten uuvuttamina, mutta tyytyväisinä, palasimme bussille ja läksimme kohti kotia. Hyvät järjestelyt, kaikki toimi – kiitos organisoijille!

21.04.2022

Kevään viimeisen marttaillan aiheesta ”Luonnonyrtteihin liittyvät tarinat, kansanperinne ja kasvilääkintä” kertoi Liisa-Maija Verainen Yrttitila Veraisista. Saimme tietoa luonnonyrttien keräämisestä, kuivauksesta, niiden käytöstä ja vaikutuksesta. Tarina rönsyili tronttiteestä jalkakylpyihin kasviöljyn ja yrttivoin valmistukseen. Tiedustelimme myös vinkkejä yrttien käytöstä cocktailien maustamiseen: siankärsämö, sitruunamelissa, puna-apila, minttu ja mustaherukanlehti tulivat ainakin mainituiksi. Hyödyllistä tietoa yhtä kaikki, varsinkin näin keväällä yrttien ponnahtaessa pinnalle. Kalenteriin vielä merkittynä kevätretki Matildedahliin 21.05.2022. Sitä odotellessa…

07.04.2022

Kolean kevään korvalla kokoonnuimme valmistamaan pikkusuolaisia sormisyötäviä. Ensin arvoimme perinteiseen tapaan kuka mihinkin pöytään ”joutuu” tai ”pääsee” ja sitten aloitimme. Viiden pöydän yhteistyöllä valmistui iso määrä helposti valmistettavia napostelupaloja. Kaikki onnistuivat hienosti! Tovin esillepanoa ihailtuamme pääsimme syömään – ja vähän juomaankin. Kylläpä maistui hyvältä! Ripeiden siivoushenkilöiden (kuvassa heistä esimerkkinä ahkera tiskaaja) ansiosta tyhjentyneet tarjoiluastiat jäivät kuvaamatta. Kiitos kaikille valmisteluja tehneille, ilta onnistui mainiosti.

24.03.2022

Marttakulman ulko-ovella kohtasimme yllätyksen: ovisummeri ei toimi, piuhat poikki! Kiitokset ovimikkona toimineelle sihteerille. Kun pääsimme sisälle ja asioihin käsiksi mm. Aira kertoi toukokuisesta kevätretkestä. Vaikuttaa mukavalta – kaikki mukaan! Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksestä Heidi Huuskonen puhui meille muistista ja muistin huollosta. Saimme eteemme myös hieman testausaineistoa, jota olikin hauska täytellä. Fyysinen harjoitus oli tilanpuutteen vuoksi kovin haasteellinen, käsien suuntaus piti harkita tarkkaan ettei motannut vieruskaveria kuonoon.

10.03.2022

Maaliskuisen Marttaillan alussa kahvivuoron rouvat järjestivät tarjoilua kuntoon. Ennen kahvia kävimme tavalliseen tapaan läpi yleisiä asioita, ja päätimme myös yhdessä lähettää avustusrahaa Ukrainalle. Ilta jatkui toiminnanjohtaja-rehtori Sannaleena Härkösen luennolla aiheesta ”Mikä ihmeen Setlementti – 80 v. Setlementtitoimintaa Auralassa”. Mielenkiintoinen luento, kyllä kannatti olla kuuntelemassa.

24.02.2022

Kahvihetken alkajaisiksi kuuntelimme laskiaispullien historiaa ja pähkäilimme pitäisikö pullissa olla mantelimassaa, hilloa vai lämmintä maitoa, kas siinäpä pulma. Kahviemänniltä diplomaattinen ratkaisu: laskiaispullat (tosi hyvät!) ilman täytettä. Vieraaksemme saapui toimittaja/kirjailija Roope Lipasti, joka hauskasti ennalta valmiisiin kysymyksiin upotettuna kertoi miten kirja syntyy, mistä juoni tulee, kauanko kirjan tekeminen kestää… Alun kainostelun jälkeen valmiita kysymyksiä ei tarvittu, vaan esitimme niitä ihan itse spontaanisti keskustelun lomassa. Taitaapa useampi meistä seuraavalla kirjastoreissulla katsella lainattavaksi Roope Lipastin teoksia.

10.02.2022

Helmikuisen torstai-illan illan teemana oli Tehdään vanhasta uutta. Vieraiksi saimme Toivon Martoista Mirjan ja Kirstin, jotka toivat mukanaan ällistyttävän määrän tuunattua tavaraa. Miten hienoja oivalluksia, wau! Saimme paljon vinkkejä siitä, miten voimme uusiokäyttää erilaisia materiaaleja. Näyttelypöydällä oli tietysti esillä myös Torstaimarttojen omia kekseliäitä kierrätysratkaisuja. Hauska ja hyödyllinen ilta. Iso kiitos vieraille!

13.01.2022

Vuosi 2022 alkoi Olli Kauremaan esityksellä Kauppaneuvos, Vanumamma Aline Grönbergistä. Läsnä oli tavallista pienempi porukka maskit tiukasti naamalla ilman tavanomaista kahvitelua.

03.12.2021

Torstaimarttojen yhdistettyä joulu- ja 50-vuotisjuhlaa vietettiin Suomalaisella Pohjalla. Juhlan alkaessa puheenjohtaja ja sihteeri katselevat tarkkaavaisina väen paikoilleen asettautumista, meitä oli paikalla nelisenkymmentä. Jouluruoka oli maittavaa ja sitä oli riittävästi. Joululauluja laulettiin, maljoja nostettiin, juhlapuhe pidettiin. Myös muistelmia kuultiin monen vuosikymmenen ajalta, kiitos muistelijalle hauskoista tarinoista. Lopuksi ansioituneille jäsenillemme laitettiin prinikat rintapieleen ja kukat kainaloon. Halauksia ja hyvää mieltä. Mukavat juhlat!

Marttojen joulumyyjäiset 2021 onnellisesti ohi. Torstaimartoilla kunnon talkoot ja sen ansiosta myyntipöydällä olikin tarjolla herkullisia ja näyttäviä tuotteita, kuten kuvista näkyy.

Lähes sata Lounais-Suomen Marttaa risteilyllä 19.11.2021. Torstaimartoilla hyvä edustus, meitä mukana yksitoista. Heistä kuvaan sämpylätauolla napattu kolme rohkeinta. Menomatkalla mainiot luennot. Erityismaininta Pasi ”rokkipappi” Salmisen humaanista esityksestä. Paluumatkalla ruokailua pitkän kaavan mukaan, shoppailua, drinksuja, tanssahtelua… Mukava reissu!

Olipa meillä Torstaimartoilla piristävä näky edessämme pimeänä marraskuun iltana: kahvipöytä nättinä ja koreana! Illan puhujana geriatri Minna Löppönen aiheenaan ”Apua unettomuuteen”. Kiinnostava luento herätti kysymyksiä ja mielipiteiden vaihtoa. Illan vieraina myös opiskelijat Viivi ja Aada Turun yliopiston Kulttuurien tutkimuksen opinto-ohjelmasta. Heillä työseminaarikurssin aiheena yhteisöllisyyden tutkiminen, ja tutkimuskohteekseen he olivat valinneet Marttatoiminnan. Sangen sopiva valinta.

Illan teemana oli 21.10.2021 Japani matkailumaana. Aluksi yhdistyksen tekniset rouvat virittivät laitteet valmiiksi Annamari Konttisen esitystä varten. Kuulimme 45 minuuttiin tiivistettynä pääpiirteitä Japanin historiasta. Lopuksi uinuvia matkahermojamme heräteltiin kertomalla mahdollisuudesta päästä keväällä Japaniin kirsikankukkia katselemaan.

Casagranden talon edustalla ammennettiin 23.9.2021 aimo annos Turun historiaa Torstaimarttojen mieliin rankassa syksyn sateessa. Tästä lähdimme oppaamme pastori Jukka Hildenin johdattamana tutustumaan Pyhän Hengen kappeliin. Vaikuttava syyssretkikohde. Ilta päättyi kahvitteluun ja mukavaan rupatteluun lähikahvilassa.

Ilahduttava määrä Torstaimarttoja kävi tutustumassa Marttakulmassa 17.9.2021 järjestettyyn laajaan sieninäyttelyyn: esillä peräti 74 sienilajia.

Torstaimarttojen syyskausi alkoi 9.9.2021 iloisella puheensorinalla, hauskoilla kohtaamisilla, hyvällä kahvilla ja piirakalla. Luennoitsijana oli FL Helena Honka-Hallila. Hän perehdytti meitä suomalaisten pitsien maailmaan. Mielenkiintoista. Illan päätteeksi puheenjohtaja ojensi puhujalle kiitokseksi yllätyskassin.

Torstaimarttojen Joulujuhla Marttakulmassa 26.11.2020

Ryhmäkuva pandemiasyksynä 2020

Kevätretki 19.5.2018 Eurajoelle Vuojoen kartanoon ja Raumalle, jossa mm. söimme Villa Tallbossa.


Torstaimarttojen eksoottisten hedelmien ilta 19.4.2018 Marttakulmalla

Marja kokosi eksoottisista kasviksista ja hedelmistä näyttelyn.

dav

Innokkaat Torstaimarttalaiset kokkailivat aineksista mm. Broileri-viikunasalaattia, Myskikurpitsakeittoa ja Mangolassia.

Lopputuloksena oli herkkuja notkuva pöytä.


Torstaimarttojen joulujuhla 30.11.2017 Ravintola Kupittaan Paviljonki

Ohjelmakuvan ottanut Maria ja yleisen tunnelman kuvat Ritva.


Turun Marttayhdistyksen perinteiset Joulumyyjäiset Marttakulmassa 25.11.2017 klo 11-13.

Kuvat Torstaimarttojen pöydästä, kuvat ottanut Marjatta.