80 – vuotista toimintaansa juhlivien Uukuniemen Marttojen J U H L A V I N K K I

10.8.2019

”Ilmastotalkoot joka päivä!”

Omaa ilmastokuormaa voi pienentää arkisilla valinnoilla ja pienilläkin teoilla, jotka samalla tuovat terveyttä ja säästöjä.

Ilmasto lämpenee hälyttävällä vauhdilla. Jo nyt maapallon keskilämpötila on noussut asteella esiteollisesta ajasta. Jos lämpeneminen jatkuu samaa vauhtia, kriittinen 1,5 asteen raja ylitetään vuosisadan puoliväliin paikkeilla, noin 30 vuodessa. Rajan ylittäminen aiheuttaisi merkittäviä uhkia sekä ihmiselle että luonnolle: maaperä kuivuu, makean veden määrä vähenee, päiväntasaajan seutu muuttuu asuinkelvottomaksi, eliölajeja kuolee sukupuuttoon, pakolaisvirrat kasvavat moninkertaisiksi. Myös Suomen tuotanto- ja elinolosuhteet ovat vaarassa muuttua merkittävästi.

Jotta lämpötilan nousu saadaan pysähtymään 1,5 asteeseen, k a i k k i e n pitää tehdä ilmastotoimia enemmän, nopeammin ja laajemmin.

Myös meidän tavallisten ihmisten teot ovat tärkeitä. Ilmastoa lämmittävistä kasvihuonekaasuista suurin osa syntyy kotitalouksien kulutuksesta eli siitä, mitä syömme, miten asumme, miten liikumme ja mitä kulutamme. Suomessa osuus on 68 prosenttia.

Kodin ilmastokuormaa voidaan pienentää yksinkertaisilla ja kaikkien ulottuvilla olevilla toimilla, joista on meille myös muuta hyötyä.

Martat ovat 120 vuoden ajan neuvoneet suomalaisia koteja hyvään arkeen. Tämän päivän Martat tiedostavat maapallon resurssien rajallisuuden ja ilmastonmuutoksen haasteet. Toiminnan tärkeänä osana onkin opastaa kestäviin arjen ratkaisuihin ja ilmastotekoihin.

Myös Uukuniemen Martat ovat juhlavuotensa kunniaksi tarttuneet ilmastonmuutoksen haasteisiin. Tähän juhlavinkkiin on koottu 9 ohjetta siitä, miten ilmastomyönteistä ja hyvää arkea voidaan elää niin ruoan, asumisen, liikkumisen kuin tavaroiden ostamisenkin suhteen.

Ohjeita ei ole tarkoitettu kaiken kattaviksi, vaan osoittamaan keskeisiä suuntaviivoja ilmastomyönteiseen arkeen.

Ruoka

Ruoan ilmastovaikutukset ovat viimeaikaisissa selvityksissä osoittautuneet tähän asti arvioitua suuremmiksi. Kotitalouksien ilmastokuormasta ne muodostavat noin viidenneksen. Ruoan ilmastokuorman syntymiseen vaikuttavat keskeisesti ruokavalio, ruoan tuotantotavat ja ruokahävikki. Näissä asioissa päästöjä voidaan vähentää seuraavilla tavoilla:

1) Noudata yleisen ravintosuosituksen mukaista kasvispainotteista ruokavaliota

Ravintosuosituksen mukainen ruokavalio on laadittu terveyssyistä kasvispainotteiseksi. Suosituksesta huolimatta suomalaiset syövät liian vähän kasviksia. Tämä on ongelma paitsi terveyden myös ilmaston kannalta, sillä eläinperäisen ruoan ilmastovaikutukset ovat moninkertaiset kasvisruokaan verrattuna.

Ruoan Ilmastokuorman pienentämiseksi on tarpeen lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä syödä suosituksen mukaisesti puoli kiloa päivässä. Lisäksi kasvisproteiineilla, joita saa linsseistä, herneistä, pavuista, pähkinöistä, siemenistä, täysjyväviljoista ja valmiista kasvisproteiinituotteista, tulisi korvata osa lihasta.

Kasvisten ja kasvisperäisten tuotteiden runsaampi käyttö pienentää syömämme ruoan ilmastokuormaa, tuo terveyttä ja säästää rahaa, sillä kasvikset ovat edullisia!

2) Suosi lähi-, sesonki- ja luomuruokaa

Lähellä tuotettu sesongin mukainen ruoka on maaseudun ilmasto- ja ympäristöteko. Lyhyet kuljetusmatkat sekä pienempi säilytys- ja pakkaustarve vähentävät lähiruoan päästöjä.

Viime vuosina on useilla viranomaisten päätöksillä ja ohjelmilla ohjattu julkisia ruokapalveluja kasvattamaan sesongin mukaisen lähi- ja luomuruoan osuutta hankinnoissaan. Viranomaisten ohjauksen taustalla on ilmasto- ja ympäristösyiden lisäksi lähiruoan merkitys maaseudun elinvoimatekijänä sekä se, että julkiset toimijat viitoittavat suuntaa kestäviin kulutustapoihin.

Uukuniemen Martat suosittavat lähiruoan enenevää käyttöä myös kotitalouksissa: Syö kaikkea lähiruokaa. Poimi marjat ja sienet metsistä. Lisää kotimaista järvikalaa lautaselle. Tiedosta, että tuoreessa ja laadukkaassa kotimaisessa, sesongin mukaisessa lähi- ja luomuruoassa ovat vitamiinit ja muut ravintoaineet parhaiten tallella.

Lähiruoan käyttö on ilmastoteko, joka kohentaa terveyttä!

3) Vähennä ruokahävikkiä

Ruoan ympäristö- ja ilmastovaikutuksiin kytkeytyy myös ruokahävikki eli ruoan joutuminen roskiin. Ruokahävikistä suurin osa syntyy kotitalouksista, jossa sitä kertyy vuosittain 120 – 160 miljoonaa kiloa. Tämä on 20 – 25 kiloa jokaista suomalaista kohden. Hävikkiä voi vähentää esimerkiksi seuraavasti:

– Suunnittele ruokaostokset etukäteen

– Älä osta tarpeetonta määrää kerralla

– Säilytä ruoka oikein

– Käytä tähteet hyväksi seuraavien aterioiden valmistuksessa

– Älä keitä kahvia viemäriin kaadettavaksi

– Hyödynnä myyntiaikansa lopuilla olevia tuotteita, joita myydään alennuksella. Näin pienennät myös kaupan ruokahävikkiä.

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ilmastoa, ympäristöä ja taloutta. – Kuorma vähenee ja rahaa säästyy, kun et heitä ruokaa roskiin!

Asuminen

Asumisesta syntyy suurin osuus kotitalouksien ilmastopäästöistä. Päästöt aiheutuvat lähinnä lämmityksestä ja sähkön kulutuksesta. Suurimmat päästövähennykset ovat saatavissa isoilla energiaremonteilla, mutta myös jokapäiväiset arjen energiasäästöt ovat merkittäviä. Energiaa ja kotitaloussähköä voidaan säästää mm. seuraavilla keinoilla:

1) Vähennä kodin lämpöhukkaa

– Tarkista ikkunatiivisteiden kunto

– Pudota kodin lämpötilaa ja pienennä ilmanvaihdon tehoa poissaolojen aikana

– Lyhennä suihkuaikoja, sillä lämmitysenergiasta kolmannes kuluu kuumaan veteen

– Tuuleta nopealla ristivedolla.

2) Pienennä kotitaloussähkön kulutusta

– Sammuta turhat valot ja käytä energiansäästölamppuja

– Pese astiat ja pyykit täysillä koneilla

– Ole ekokokki: *käytä keittolevyn suuruista kattilaa, *pienennä levyn tehoa, kun ruoka alkaa kypsyä, *keitä perunat ja vihannekset vähässä vedessä, *laita kannet kattilaan ja uunivuokaan ruokaa kypsentäessäsi, *valmista samalla kertaa useampia ruokia, kun lämmität uunin ja *hyödynnä keittolevyn ja uunin jälkilämpö.

Ilmastokuormitus pienenee ja rahaakin säästyy, kun olet energiapihi!

Liikkuminen

Liikkumisesta syntyvien ilmastopäästöjen osuus on viidesosa kaikista kotitalouden päästöistä. Tätäkin päästömäärää voidaan vähentää myös maaseudulla, jossa henkilöauton käyttäminen on välttämättömyys. Keinoja ovat mm.

3) Korvaa auto lyhyillä asiointimatkoilla kävelyllä, polkupyörällä ja talvella potkukelkalla

4) Tee viisaita liikkumisen ratkaisuja

– Suunnittele automatkat niin, että yhdellä matkalla voit hoitaa useita asioita

– Käytä kimppakyytejä

– Käytä mahdollisuuksien mukaan vähäpäästöistä polttoainetta

– Käytä pitemmillä matkoilla junaa tai muita julkisia kulkuneuvoja, jos se on mahdollista. Näin menetellen vähennät Ilmastokuormaa, säästät rahaa ja terveyskin paranee hyötyliikunnan kautta!

Tavaroiden kulutus

Tavaroiden kulutus aiheuttaa noin neljänneksen kotitalouden ilmastopäästöistä. Nykyisenkaitaisen kulutuskulttuurin jatkuminen uhkaa kasvavien ilmastopäästöjen lisäksi myös luonnonvarojen kestävyyttä. Viisailla valinnoilla voi omaa ilmastokuormaa pienentää esimerkiksi näin:

5) Muuta kulutustapoja kestävämmäksi

– Osta vain tarpeellista

– Hanki pitkäikäisiä ja kestäviä tavaroita

– Vältä kertakäyttötuotteita ja pikamuodin kaltaisia muutaman käyttökerran tuotteita

– Korjaa ja korjauta vielä käyttökelpoiset tavarat

– Kierrätä kirpputorien ja kierrätyskeskusten tms. kautta kunnossa olevat tavarat, joita et enää tarvitse. Kierrätys pidentää tavaroiden käyttöikää ja vähentää näin uuden raaka- aineen tarvetta ja jätteen syntyä.

Taas ilmastokuorma vähenee ja rahaa säästyy!

6) Lajittele jätteet Lajitellusta jätteestäkin saadaan arvokkaita raaka-aineita, jotka korvaavat neitseellisiä raaka -aineita ja niiden tuotannosta syntyviä ilmastopäästöjä.

Tutkimusten mukaan peruslajittelijan, joka lajittelee palautuspullot, tekstiilit, paperin ja vaarallisen jätteen, ilmastokuorma on puolta suurempi kuin ahkeran lajittelijan, joka lajittelee myös lasin, pienmetalli, kartongin, muovin ja biojätteen.

Lajittelu on monella tapaa ekoteko!

Edellä luetellun kaltaisilla arjen valinnoilla voimme pienentää omaa ilmastokuormaamme lähes 40 prosentilla – tinkimättä suuremmin omasta mukavuudestamme.

Uukuniemen Martat kutsuvat jokaista yhteisiin ilmastotalkoisiin! Mukaan tulemalla saa myös hyvän mielen siitä, että on oman osuutensa tehnyt!