Hyvä, paha muovi – Vähennä viisaasti

Muoveissa on haasteensa, mutta niistä on myös paljon hyötyjä. Muovi on kätevä, kestävä, kevyt ja helposti muokattava materiaali. Muovi olisikin materiaalina oikein oivallinen, jos sen päätyminen luontoon pystyttäisiin estämään ja materiaalikiertoa parantamaan. Muovipakkauksilla on merkittävä rooli esimerkiksi ruokahävikin vähentämisessä. Muovipakkaukset on tärkeää kierrättää oikein. Lähes kaikki muovijäte on hyödynnettävissä energiana tai materiaalina uusille tuotteille.

Marttaillan tavoitteena on oppia huomaamaan, mitä hyvää ja mitä pahaa on muovissa. Illan aikana puhutaan muovin välttämisestä, lajittelusta ja korvaamisesta sekä saadaan niihin liittyviä konkreettisia vinkkejä omaan arkeen.

Marttaillan kulku

Hyvä, paha muovi -marttaillassa keskustellaan yhdessä alla olevista asioista. Keskustelun lisäksi marttailtaan voi tehdä näyttelyn erilaisista muoveista ja muovituotteista sekä havainnollistaa niiden avulla muovien lajittelua ja kierrätystä sekä muovin välttämistä. Marttaillassa voidaan tehdä yhdessä muovikelmun korvaavia mehiläisvahakääreitä.

  • Milloin muovi on hyödyllinen ja milloin siitä on haittaa?
  • Osaatko lajitella muovit oikein? Mitä pitää ottaa huomioon?
  • Miten erotat, onko pakkaus muovia vai muuta jätettä?
  • Mitä muovia ei saa laittaa muovin keräykseen?
  • Miksi on tärkeää, että muovi ei joudu luontoon?
  • Miten voi ja milloin kannattaa välttää muovia ja miten muovin voi korvata toisella toimivalla ratkaisulla? Mitä tapoja olette käyttäneet?

Näyttelyn kokoaminen ja siihen tutustuminen

Näyttelyyn voi koota esimerkiksi seuraavia muovitavaroita:
– jogurttipurkki, pesuainepakkaus, leipäpussi, karkkipaperi,
– uusiomuovituote (esim. kukkaruukku, tiskiharja, uusiomuovikassi)
– pakasterasia
– vaikeammin lajiteltavia, kuten sipsipussi, kahvipussi, pyykinpesupallo, silmätippapipetti
– esimerkkejä, joita muovinkeräykseen ei saa laittaa, esim. PVC-muoviputki, kulunut muoviesine

  • Vältä ja korvaa:Laita esille joku muoviastia ja sen korvaava astia, lautanen, jonka päällä lautanen eikä muovikelmua, kestohedelmäpussi
  • Kierrätä: Laita esille uusiotuotteita, esimerkiksi kukkaruukku, tiskiharja, uusiomuovikassi
  • Mitä ei saa laittaa kierrätykseen: muoviputki, muoviastia, muovilelu. Muovin keräykseen laitetaan pakkaukset. Pakkausjätteeseen ei saa laittaa PVC- muovisia pakkauksia, vaan niiden paikka on sekajätteessä. PVC-muovi merkitään numerolla 3 tai 03. Myöskään muoviastiat, lelut ja muita muoviesineet eivät kuulu pakkauskeräykseen.
  • Laita muovirasian sisään erilaisia muita muovipakkauksia ja kansi kiinni. Näytä, että korkit pitää irrottaa. Kerro, että pakkaukset pitää olla erillään, ei sisäkkäin, jotta tunnistetaan eri muovilaadut linjastossa.
  • Onko roska muovia vai metallia? Havainnollista asia tekemällä rypistystesti.
  • Kerro, miten muovipakkaukset puhdistetaan ennen kierrätystä ekologisesti (ei esimerkiksi käytetä liikaa vettä puhdistamiseen).

Näyttelyn yhteyteen tai muutoin marttailtaan voi laittaa esille tulostettavat julisteet.

Mehiläisvahakääreen tekeminen

Tehdään yhdessä mehiläisvahakääreet. Niiden tekemiseen kuluu 1-1,5 tuntia riippuen ryhmän koosta ja siitä, onko kankaat leikattu valmiiksi. Mehiläisvahakääreiden teon voi myös näyttää illassa niin, että vetäjä havainnollistaa yhden kääreen tekemisen.

Mehiläisvahakääreen ohje

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #martat #kestäväarki # muovitkiertoon #vähennäkierrätäkorvaa. Jakakaa kuvia näyttelypöydästä ja mehiläisvahakääreiden teosta.