ITE Saimaalla

Lataa tästä!

ITE Saimaalla, ITE-kartoitus, ITE-taide, Maaseudun Sivistysliitto

ITE Saimaalla -kirja on läpileikkaus Etelä-Savon nykykansantaiteesta. Kirjan artikkelit ja rikas kuvitus nostavat esiin sen, miten alueen kansanluovuudessa korostuu puun käytön taituruus.

Maaseudun Sivistysliiton vuosina 2016–2017 toteuttaman ITE Saimaalla -kartoitushankkeen aikana etsittiin ja haastateltiin Etelä-Savon ITE-taiteilijoita. Vuonna 2018 ITE Saimaalla -esittelyhanke on tuonut julkisuuteen kartoitushankkeen tuloksia. Punkaharjulla, Suomen Metsämuseo Lustossa järjestettiin puuteemaan keskittyvä alueen ITE-taidetta ja kansanluovuutta esittelevä näyttely ITE puusta. Pihapiirikartan avulla Etelä-Savon asukkaat ja matkailijat saivat tutustua kansantaiteilijoiden itsensä esittelemiin kulttuurikohteisiin vuosina 2017 ja 2018.

ITE Saimaalla -kirjaan on koottu taiteilijaesittelyjä hankkeessa haastatelluista henkilöistä. Taiteilijaesittelyiden lisäksi valotetaan muun muassa ITE-taiteen 20-vuotista kartoitushistoriaa, pohditaan visuaalisen nykykansantaiteen tulevaisuuden näkymiä ja suojelua sekä sen suhdetta yhtenäiskulttuuriin.

Maakunnallisille hankkeille esitetään usein kysymys siitä, mikä on juuri kyseessä olevalle alueelle tyypillistä ITE-taidetta? Etelä-Savossa vastaus näyttää olevan puu. Puunveisto vaihtelevilla välineillä ja puun käyttö muodossa tai toisessa teoksen tai taideympäristön materiaalina on yleistä Etelä-Savon alueella. Toki mukaan mahtuu myös poikkeuksia tästä säännöstä, kuten kirjan taiteilijaesittelyt kertovat. Yksi yhteinen piirre kaikille ITE Saimaalla -hankkeen taiteilijoille on jatkuva kehittymisen halu. Oman taiteellisen työskentelyn sekä taidollinen että henkinen kehittäminen on mielenkiinnon ylläpitävä voima.

Useimmat ITE-taiteen kirjoissa esitellyt taiteilijat ovat miehiä. Kautta kartoitushistorian onkin kyselty, missä on naisten tekemä ITE-taide? Onko se vaikeammin löydettävissä, koska se sijaitsee oman kodin seinien sisällä esimerkiksi käsitöiden muodossa eikä kaikkien nähtävillä pihapiirissä?  Etelä-Savosta löytyy muutamia mahtavia naispuolisia ITE-taiteilijoita, mutta myös hyvin monen miestaiteilijan tukena on vaimo tai elämänkumppani antamassa oman korvaamattoman panoksensa luomistyön taustaksi. ITE Saimaalla -kirjassa on pyritty tuomaan esille myös näiden tärkeiden taustavaikuttajien työpanos.

ITE-taiteen kartoitus- ja esittelyhankkeiden toteutusta ovat rahoittaneet Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry Euroopan maaseuturahastosta.