Valmistusohje

1 tuore tai pakastettu, sulatettu kalkkuna (21/2-6 kg)
suolaa
valkopippuria

Täyte:
päivän vanhaa valkoista leipää
sipuli
suolaa
sitruunapippuria
runsaasti salviaa
vähän vettä

1. Tee täyte edellisenä päivänä. Leikkaa leipä parin sentin kuutioiksi ja kostuta hiukan vedellä. Silppua sipuli ja sekoita joukkoon, lisää mausteet. Anna maustua yön yli.
2. Ripottele kalkkunan vatsaonteloon ja pinnalle suolaa ja pippuria. Lusikoi täyte vatsaan joka koloon. Sido lintu puuvillalangalla hyvään muotoon.
3. Pane lintu paistopussiin rinta ylöspäin ja leikkaa pussin kulma auki. Pane pussi uunipannulle. Paista 175°C:ssa.
4. Lintu on kypsä, kun sitä tikulla pistettäessä esiin tuleva neste on väritöntä. Neljäkiloisen kalkkunan kypsymisaika on 2 1/2 – 3 tuntia. Jos käytät lihalämpömittaria, kalkkuna on kypsää, kun mittari osoittaa 77-79°C. Kypsästä linnusta jalka irtoaa ulospäinvedettäessä helposti.
5. Valele kypsä kalkkuna voisulalla ja anna ruskistua kuumassa, uunissa noin 250°C:ssa  muutama minuutti.
6. Anna kalkkunapaistin rauhoittua 20 minuuttia ennen tarjoilua.
7. Pussiin valuneesta paistonesteestä saat vehnäjauhoilla suurustamalla ja hiukan kermaa lisäämällä hyvän kastikkeen.

Perinteinen amerikkalainen kalkkunan lisäke on karpalokastike.

Ainesosat

  • 4000 g
    Kalkkuna nahkoineen

Reseptin ravintosisältö

Energia 457 kcal/annos
  • Rauta 2.7 mg
  • Kalsium 33.3 mg
  • Natrium 163.3 mg
  • Hiilihydraatti erotuksena 6.2 g
  • Proteiini 73.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 5.3 g
  • Rasva 18 g
Jaa sivu